moze uda sie : raporty-lista raportow- w wyszukiwarce wpisac dekl i pojawia sie mozliwe do zrobienia raporty
Jest taki raport nazywa się deklaracje względem systemu źródłowego i urzędu skarbowego tylko po wygenerowaniu trzeba użyć filtra i wpisać kod urzędu
ok, dzięki za pomoc... szkoda tylko, że tego raportu nie da się wyfiltrować szczegółowo... próbowałam na kilka sposobów i albo mogę zrobić raport wg rodzaju deklaracji (wybieram SD-Z2), albo wg systemu źródłowego (e-edeklaracje)... niestety nie da się tego połączyć w jedno, bo jak robię wg rodzaju systemu, to niestety na liście mam także PCC-3... ot, takie udogodnienie
29 gru 2015, 12:41
Re: SSP
Witam. Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa). Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
29 gru 2015, 14:12
Nie edytujemy w WORD. Nie ma na to czasu. Puszczamy w takiej wersji i też Wiadomo co dalej z SSP?
29 gru 2015, 19:32
zuzula
Witam! Mam pytanie - czy ktoś miał problem ze znikającym dokumentem w SSP? Podatnik złożył 3 szt. SD-3, wszystkie 3 były wpr. w SSP, 2 są widoczne w teczce podatnika a 3 brak.
Mamy ten sam problem. Czy ktoś potrafi wyjaśnić z czego on wynika?
29 gru 2015, 20:33
wynika to niestety z badziewia całego tego systemu pozdrawiam serdecznie wszystkich mających na co dzień do czynienia z tym dziwnym tworem który "ułatwia" nam pracę
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
Ostatnio edytowano 29 gru 2015, 20:59 przez ztw, łącznie edytowano 1 raz
29 gru 2015, 20:58
Solka
Jak wprowadzić osobę zmarłą po której składane jest zeznanie SD-3 do systemu SSP, kiedy nie ma w zeznaniu numeru NIP ani PESEL ?
Możesz spróbować znaleźć zmarłego w CRP KEP po danych osob. i dacie ur. Ewentualnie wezwij spadkobiercę do uzupełnienia SD-3.
29 gru 2015, 21:37
Raporty można wyeksportować np. do arkusza, wtedy możesz sobie filtrować jak chcesz.
29 gru 2015, 21:40
Mam pytanie kto u was w Urzędach zatwierdza zeznania SD-3 w SSP? Postępowania podatkowe czy czynności sprawdzające?
29 gru 2015, 22:36
bakterian
Witam. Wygenerowałem decyzję dot. zwrotu PCC i okazało się, że jej forma znacznie odbiega od standardów estetyki (jednym słowem - jest paskudna). Obcina wyrazy, brak wyjustowania, interpunkcja i odstępy tam, gdzie nie powinno ich być, w polu osoba prowadząca nie wskazuje tej osoby (a przy tworzeniu nie można tego wpisać), narzuca błędny (nieaktualny) tekst jednolity ustawy o PCC, itd. Jednym słowem jest niedorobiona wizualnie i istnieje obawa, że jak ją podatnik otrzyma to puści albo pomyśli, że jest pisana przez jakiegoś młotka bez podstawowej znajomości obsługi edytora tekstowego (no bo przecież cały dzień tylko pije kawę i układa pasjansa). Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
U nas ten sam problem od tygodnia niestety. My zapisujemy decyzję lub zaświadczenie przygotowane w SSP na pulpicie i otwieramy za pośrednictwem LIBRE OFFICE i wszystko gra. A potem drukujemy.
29 gru 2015, 22:38
astor
PCC3/A zostało wprowadzone błędnie w szd (na osobe z deklaracji głównej) potem zostało to tak samo klepniete w ssp. Nie można już poprawić, nie można nawet anulowac :zly1: a codziennie pojawia się zadanie weryfikacja zalacznika :mur: błąd wspaniałego systemu, a może jednak da sie cos zrobić?
Da się, sami doszliśmy do tego wczoraj...i na jednego podatnika mamy po 11 zadań dot. Weryf. zał. Jezeli pcc-3/a zostało w ssp wprowadzone z błędna kolejnością podatników, należy edytować załącznik i zamienić kolejność podatników, zapisać. po czym w górnym prawym rogu trzeba jeszcze zmienić dane podatnika dla otwartego obow. pcc podatnik - przycisk "zmień" i tam wskazujesz dane podmiotu właściwego (tj. drugiego podatnika), obow. pcc podatnik i dalej okres, kt. ten obowiązek dotyczy. powinno być tak, że w teczce podmiotu głównego winien figurować tylko pcc-3, a w teczce drugiego podatnika (współwłaściciela) pcc-3/a.
29 gru 2015, 22:55
Mam jeszcze pytanko dot. elektronicznych deklaracji PCC-3, które wpływają do SSP. Problem polega na tym, że wszystkie te deklaracje, które do nas wpływają mają błędy dotyczące niepełnych danych adresowych typu powiat i gmina. Te deklaracje jakimś dziwnym trafem trafiają automatycznie do pracowników z komórki Rejestracji (NIP), gdzie są przez pracowników poprawiane na zasadzie uzupełnienia brakujących danych o których wspomniałam. Następnie wpadają do kierownika tej komórki, który nie wie co z tym zrobić i przekazuje kierownikowi czynności sprawdzających z takim samym błędem, gdzie tym razem kierownik tego referatu przekazuje swojemu pracownikowi w celu powtórki tej czynności (czyli uzupełnienia danych, które rzekomo uzupełniła rejestracja) i dopiero te deklaracje są automatycznie zatwierdzane ze statusem poprawna. Czy u Was też pojawia się tego typu sytuacja? Bo z tego co wiem od kierownika Rejestracji, że na szkoleniu mówiono, że pracownicy tego Działu mają podobno nic nie robić w tym systemie. A z tego co tu opisuję to jest normalnie podwójna robota. Czy nie lepiej by było od razu przekierowywać taką deklarację do pracownika czynności sprawdzających, żeby on mógł poprawić i zatwierdzić i święty spokój? Czekam na jakieś podpowiedzi jak to u Was wygląda. Bo to normalnie Sajgon. Bawimy się w tym programie jak przedszkolaki i zaległości rosną. A tak mieli nam ułatwić pracę, żeby skarbówka była jeszcze bardziej skuteczniejsza i efektywniejsza, he, he.
Ostatnio edytowano 29 gru 2015, 23:09 przez jakubek30, łącznie edytowano 1 raz
29 gru 2015, 23:06
astor
PCC3/A zostało wprowadzone błędnie w szd (na osobe z deklaracji głównej) potem zostało to tak samo klepniete w ssp. Nie można już poprawić, nie można nawet anulowac :zly1: a codziennie pojawia się zadanie weryfikacja zalacznika :mur: błąd wspaniałego systemu, a może jednak da sie cos zrobić?
iwa85
zuzula
Witam! Mam pytanie - czy ktoś miał problem ze znikającym dokumentem w SSP? Podatnik złożył 3 szt. SD-3, wszystkie 3 były wpr. w SSP, 2 są widoczne w teczce podatnika a 3 brak.
Mamy ten sam problem. Czy ktoś potrafi wyjaśnić z czego on wynika?
ztw
wynika to niestety z badziewia całego tego systemu :piwo: pozdrawiam serdecznie wszystkich mających na co dzień do czynienia z tym dziwnym tworem który "ułatwia" nam pracę :piwo:
togos19
Nie edytujemy w WORD. Nie ma na to czasu. Puszczamy w takiej wersji i też :zygi: Wiadomo co dalej z SSP?
bakterian
Czy w waszych US takie decyzje są puszczane tak jak się generują? Czy zapisujecie (tak jak ktoś wcześniej napisał) w .pdf i potem w wordzie edytujecie? Jeżeli edytujecie w wordzie, to czy zmieniacie te treści narzucone przez szablon (np. nieaktualny Dz. U.)? z SSP
Szczerze współczuję.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
29 gru 2015, 23:36
jemiola
Solka
Jak wprowadzić osobę zmarłą po której składane jest zeznanie SD-3 do systemu SSP, kiedy nie ma w zeznaniu numeru NIP ani PESEL ?
Możesz spróbować znaleźć zmarłego w CRP KEP po danych osob. i dacie ur. Ewentualnie wezwij spadkobiercę do uzupełnienia SD-3.
Większy problem jest przy wprowadzaniu spadkobierców, będących osobami zagranicznymi, którzy nie mają pesel ani nip
30 gru 2015, 08:01
jakubek30
Mam pytanie kto u was w Urzędach zatwierdza zeznania SD-3 w SSP? Postępowania podatkowe czy czynności sprawdzające?
u nas zeznania SD-3 wprowadzają i zatwierdzają postępowania.. czynności nie zajmują się w ogóle zeznaniami