Teraz jest 06 wrz 2025, 11:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 79  Następna strona
SSP 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 gru 2015, 00:14

POSTY        1
Post Re: SSP
Nie działa w całym kraju.

17 gru 2015, 08:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
Izunia88                    

Czy macie rozwiązania dla zadań:
"Brak podmiotu w SSP i CRP KEP"
"Brak wymaganych danych adresowych, brak danych do sprawdzenia wszystkich warunków, będących podstawą do wykonania automatycznej aktualizacji adresu na podstawie deklaracji lub warunki te nie zostały spełnione. Podmiot prowadzi działalność gospodarczą" - adres RAD nie zmienił się.
"Brak wymaganych danych do rejetracji podmiotu na podstawie deklaracji. Dane podatnika lub adresowe niewystarczające do rejestracji podatnika"
"Brak wymaganych danych do rejetracji podmiotu na podstawie deklaracji. Nie można zarejestrować podatnika używając innego identyfikatora niż PESEL"
HELP, HELP, HELP!!

U mnie ten sam problem. Dzwoniłam dziś do najjaśniejszej IS i poradzono mi poszukać w podręcznikach. No to ja poproszę tytuły tych podręczników, bo to co znalazłam w tym bałaganie panującym na Drogowskazie nic na te temat nie mówi.

17 gru 2015, 16:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
Dziś czekałem na zalogowanie 2 godziny. System centralny - nic się nie da zrobić.

17 gru 2015, 18:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2013, 16:30

POSTY        24
Czy ktoś zasygnalizuje, że to SSP to jeden wielki gniot. Ludzie nie mogą sobie poradzić z tym "czymś" nawet z instrukcją w ręku. Program mało albo w ogóle jak to ktoś określił "nieintuicyjny", milion zakładek, nomenklatura oderwana od nazewnictwa przyjętego w organach podatkowych. W POLTAX2B wystawienie upomnienia trwa kilka sekund, w SSP to zabawa na dobre kilka minut, to samo z tytułami wykonawczymi. Jak to ma usprawnić naszą pracę?

17 gru 2015, 19:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
taxofficer                    

Izunia88                    

Czy macie rozwiązania dla zadań:
"Brak podmiotu w SSP i CRP KEP"
"Brak wymaganych danych adresowych, brak danych do sprawdzenia wszystkich warunków, będących podstawą do wykonania automatycznej aktualizacji adresu na podstawie deklaracji lub warunki te nie zostały spełnione. Podmiot prowadzi działalność gospodarczą" - adres RAD nie zmienił się.
"Brak wymaganych danych do rejetracji podmiotu na podstawie deklaracji. Dane podatnika lub adresowe niewystarczające do rejestracji podatnika"
"Brak wymaganych danych do rejetracji podmiotu na podstawie deklaracji. Nie można zarejestrować podatnika używając innego identyfikatora niż PESEL"
HELP, HELP, HELP!!

U mnie ten sam problem. Dzwoniłam dziś do najjaśniejszej IS i poradzono mi poszukać w podręcznikach. No to ja poproszę tytuły tych podręczników, bo to co znalazłam w tym bałaganie panującym na Drogowskazie nic na te temat nie mówi.

...w podręczniku jest krótko na ten temat - i stosuje się do tego - w takim przypadku po staremu jedziemy najpierw w CRP-KEP a potem replikacja i załatwione :) testowałem już wielokrotnie i za każdym razem jest SUPER!

17 gru 2015, 19:26
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Na Drogowskazie zmiany ;) - ktoś wpadł na pomysł by zacząć nazywać pliki w sposób opisujący problem, którego dotyczą. Brawo oni! Skoro każdy krok w tym programie wymaga "Helpa" to chyba pierwszy dobry krok. Dziwne, że komuś zajęło tyle czasu by na to wpaść :)

17 gru 2015, 19:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
CEIGD likwidacja działalności 8.12.2015 R. (W  PIT16Z tez 8.12.2015)
Czy to ostani dzień prowadzenia działalności, czy też dzień od którego podatnik nie prowadzi już działalności ????? Trzeba w ssp przy likwidacji wskazać odpowiednią datę i od kiedy wygaśnięcie.

17 gru 2015, 20:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        220
julita                    

Czy to ostani dzień prowadzenia działalności, czy też dzień od którego podatnik nie prowadzi już działalności ?? Trzeba w ssp przy likwidacji wskazać odpowiednią datę i od kiedy wygaśnięcie.

..powiem tak, jak dla mnie dzień likwidacji to ostatni dzień prowadzenia, czyli od jutra już nie prowadzi - nie ma co się zastanawiać :)

17 gru 2015, 20:15
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
taxofficer                    

W żadnym podręczniku nie ma dokładnego opisu zadań dotyczących rejestracji. W dokumencie "TAX-286 19 TA3-03 Pod_UzSys Wyd TA3-03 SSP Rejestracja.doc"  jest tylko przedstawiona:
- replikacja - str. 60,
- powiązania SSP z CRP KEP - str. 63.

W dniu dzisiejszym MF zorganizowało telekonferencję dla komórek rejestracji w związku z pojawiającymi się problemami i obciążeniem (ilość zadań przypisanych do kolejki REJESTRACJA w skali kraju to ok. 50.000). Z ramienia MF były m. in. Panie Domasiewicz i Łajkowska, przedstawicielka Sygnity (GW), a zdziwiło mnie tylko to, że tak mało osób uczestniczyło w tym spotkaniu z poziomu US.

Osobiście jestem pozytywnie zaskoczony. Zostały poruszone praktycznie największe bolączki związane z SSP dla rejestracji (sławna weryfikacja adresów dla potrzeb KP, wyjaśnienie kto ma otwierać konta podatków w SSP, replikacja - powinni wykonywać ją pracownicy obsługujący deklarację). To tylko przykłady poruszonych zagadnień - nie unikano ŻADNEGO zadanego pytania (dotyczącego rejestracji, bo w końcu o niej miało być).

Podsumowując? Zmiany na lepsze - przynajmniej dla rejestracji :rolleyes:

17 gru 2015, 20:25
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
stolik1234                    

A jak zakończyć zadanie w ssp (zadanie ściągnięte z szd) z rodzaju korespondencja wpływająca?  :mur:

Powiąż pismo z podatnikiem.

17 gru 2015, 20:26
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
julita                    

Czy to ostani dzień prowadzenia działalności, czy też dzień od którego podatnik nie prowadzi już działalności ?? Trzeba w ssp przy likwidacji wskazać odpowiednią datę i od kiedy wygaśnięcie.

08.12.2015 to ostatni dzień prowadzenia.
Potwierdzają to objaśnienia do wniosku CEIDG-1 - str. 5
https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/GetFile.aspx?attid=eab13ff1-7681-48e1-99e3-a707922fe948

17 gru 2015, 20:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 17:32

POSTY        79
Us_nip                    

julita                    

08.12.2015 to ostatni dzień prowadzenia.
Potwierdzają to objaśnienia do wniosku CEIDG-1 - str. 5
https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/GetFile.aspx?attid=eab13ff1-7681-48e1-99e3-a707922fe948

Czyli wygaśnięcie decyzji na KP od 9.12.2015. Za okres od 1 do 8 grudnia opodatkować.
.

17 gru 2015, 21:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        220
oczywiście, bo do 8 prowadził

17 gru 2015, 22:04
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
a czy ktoś z  Was miał czas oglądać jakieś raporty? Jest raport "deklaracje zweryfikowane negatywnie". I jak Wy go "czytacie"?Bo pojawiają się na nim  m.in. sd-z2,pcc-2,pcc-3 dobrze wprowadzone  w terminie i poprawne ze statusami np"niewystarczające informacje do określenia dystrybucji podatku należnego gminom","aktualizacja adresu na podstawie deklaracji-niewystarczającego dane do zweryfikowania adresu","obsługa innego typu""podmiot nie istnieje w SSP ale jest zarejestrowany w CRP KEP"(istnieje w SSP :blink: , itd.Czy ktoś z Was też ma takie deklaracje w tym raporcie?Dodam,że pcc-2 wpisana jest dystrybucja i wszystko jest poprawne.

18 gru 2015, 08:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1098 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 79  Następna strona