Czytam nasze forum i widzę tylko narzekania czy nikt nie ma jakiś pozytywnych odczuć z wykonywanej pracy ? Zgadzam się z większością z nich. Dla odmiany spróbujmy napisać co nam się podoba, czy to w danym US, IS UKS, czy też ogólnie w resorcie. Jako pierwsze podaję, że nie jestem na śmieciowej umowie. Wiem czego się spodziewać przez najbliższy czas. Nowi pracownicy mają stabilność (za nędzną wypłatę).
06 gru 2015, 23:49
Re: Pozytywy pracy w skarbowości
Grisza00
Czytam nasze forum i widzę tylko narzekania czy nikt nie ma jakiś pozytywnych odczuć z wykonywanej pracy ? Zgadzam się z większością z nich. Dla odmiany spróbujmy napisać co nam się podoba, czy to w danym US, IS UKS, czy też ogólnie w resorcie. Jako pierwsze podaję, że nie jestem na śmieciowej umowie. Wiem czego się spodziewać przez najbliższy czas. Nowi pracownicy mają stabilność (za nędzną wypłatę).
Rzeczywiście umowa nieśmieciowa to już coś, gratulacje Wiesz czego się spodziewasz przez najbliższy czas, jak sam to określiłeś. Jednakże przypuszczam, że tych umów śmieciowych raczej nie było w naszych organach. A już Twój wniosek, że rzekomo nowi pracownicy mają stabilność, ale już za "nędzną wypłatę" nie mam pojęcie skąd się wziął i jakie jest źródło tych informacji Skąd ta pewność o stabilności i nędznej wypłacie?
06 gru 2015, 23:58
Z praktyki. Wiem czego się spodziewam. Wiem, że umów takowych było mało, są dla trenerów (dla twojego przypuszczenia). Mój wniosek o nędznej wypłacie bierze się z praktyki i rozmów z pracownikami US (źródło czyste). Nabór do US - 130 podań, jak myślisz, z jakiego powodu? Szkoda mi, iż tak mało osób docenia to co robi (choć ja trochę więcej zarabiam, niż średni inspektor w US). Tyle na tym forum o wartościach związanych z patriotyzmem i nikt nie myśli, że może robi coś dobrego dla tego Kraju. Jednak najlepiej jest tylko narzekać
07 gru 2015, 14:06
Skoro jest do to chyba można, a nawet trzeba narzekać. Jak mamy doceniać swoją pracę skoro przełożeni na każdym kroku dokręcają śrubkę, podatnicy mają Cię za lenia popijającego kawkę za ich pieniądze, a podwyżka jest jak Yeti - każdy o niej słyszał, niewielu widziało.
A stabilność pracy jest iluzoryczna, zwłaszcza w przypadku UKS. Reorganizacja, likwidacja i już wiesz, że nie wiesz czego się spodziewać
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
07 gru 2015, 19:10
Ludzik123
Skoro jest do :dupa: to chyba można, a nawet trzeba narzekać. Jak mamy doceniać swoją pracę skoro przełożeni na każdym kroku dokręcają śrubkę, podatnicy mają Cię za lenia popijającego kawkę za ich pieniądze, a podwyżka jest jak Yeti - każdy o niej słyszał, niewielu widziało.
A stabilność pracy jest iluzoryczna, zwłaszcza w przypadku UKS. Reorganizacja, likwidacja i już wiesz, że nie wiesz czego się spodziewać ;)
Czy naprawdę WSZYSTKO w twoim życiu zawodowym jest do , jak to przedstawiasz? Być może bardziej byś się realizował na infolinii w tzw. korpo.
07 gru 2015, 19:21
Są i pozytywy, oczywiście, że są... primo o 15 świat się wali a ja "lecę w chatę", pracować w domu będę jak mi będą za to płacić, można się WIELE nauczyć a jak już się "naukam" to mogę próbować gdzie indziej (liczę, że się dogadam co do wynagrodzenia i nie będę musiał uciekać - bo i nie chcę)
____________________________________ Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza
Ostatnio edytowano 07 gru 2015, 20:11 przez siwy13, łącznie edytowano 1 raz
07 gru 2015, 19:57
Znam zasady funkcjonowania administracji podatkowej od środka...a to bardzo wiele. Zyskałam pewność siebie w kontaktach z innymi, w swojej własnej sprawie- reprezentuję sama siebie (potrafię napisać pismo procesowe i nie korzystam z pomocy prawników), jestem od czasu do czasu doceniona nawet przez podatnika , największa satysfakcja to trudna sprawa wygrana przed dwoma instancjami sądowymi pomimo,że podatnik korzystał z usług najlepszej kancelarii prawniczej...
07 gru 2015, 20:38
Grisza00
Ludzik123
Skoro jest do :dupa: to chyba można, a nawet trzeba narzekać. Jak mamy doceniać swoją pracę skoro przełożeni na każdym kroku dokręcają śrubkę, podatnicy mają Cię za lenia popijającego kawkę za ich pieniądze, a podwyżka jest jak Yeti - każdy o niej słyszał, niewielu widziało.
A stabilność pracy jest iluzoryczna, zwłaszcza w przypadku UKS. Reorganizacja, likwidacja i już wiesz, że nie wiesz czego się spodziewać ;)
Czy naprawdę WSZYSTKO w twoim życiu zawodowym jest do :dupa: , jak to przedstawiasz? Być może bardziej byś się realizował na infolinii w tzw. korpo.
Być może Ty nie realizowałbyś się w żadnej innej pracy poza skarbowością i dlatego szukasz pocieszenia, że nie jest tak źle? Jak sam napisałeś zgadzasz się z większością narzekań, ale jednocześnie próbujesz przekonać innych, a może tak naprawdę siebie, że nie jest najgorzej. I jest skłonny przyznać Ci rację. Przecież są ludzie bezrobotni, bezdomni.
Narzekanie i negatywne odczucia nie wynikają z kaprysu czy nudy ludzi pracujących w resorcie, ale z sytuacji w której się znajdują. Jeżeli czyjaś ambicja kończy się na ,,stabilnej pracy za nędzna wypłatę", to faktycznie nie ma co narzekać.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje
Ostatnio edytowano 07 gru 2015, 21:20 przez Ludzik123, łącznie edytowano 1 raz
07 gru 2015, 21:15
Grisza00
Ludzik123
Czy naprawdę WSZYSTKO w twoim życiu zawodowym jest do :dupa: , jak to przedstawiasz? Być może bardziej byś się realizował na infolinii w tzw. korpo.
Po 20 latach pracy w skarbówce, w tym 15 w referacie KKS, z uprawnieniami radcy prawnego trzymanymi "w szufladzie", zarabiam ok. 2 tys. zł, więc mówienie o jakimkolwiek "realizowaniu się" w pracy, czy też satysfakcji z tej pracy, brzmi jak ponury żart. Największym (i aktualnie chyba jedynym) pozytywem z pracy jest dla mnie bezcenne doświadczenie jakie zdobyłem przez te wszystkie lata, którego nie dałaby mi żadna aplikacja prawnicza i które będę mógł kiedyś (mam nadzieję jak najszybciej) wykorzystać w nowej, normalnej pracy. To tyle "pozytywów" z mojej strony.
07 gru 2015, 22:48
Michol
Po 20 latach pracy w skarbówce, w tym 15 w referacie KKS, z uprawnieniami radcy prawnego trzymanymi "w szufladzie", zarabiam ok. 2 tys. zł, więc mówienie o jakimkolwiek "realizowaniu się" w pracy, czy też satysfakcji z tej pracy, brzmi jak ponury żart. Największym (i aktualnie chyba jedynym) pozytywem z pracy jest dla mnie bezcenne doświadczenie jakie zdobyłem przez te wszystkie lata, którego nie dałaby mi żadna aplikacja prawnicza i które będę mógł kiedyś (mam nadzieję jak najszybciej) wykorzystać w nowej, normalnej pracy. To tyle "pozytywów" z mojej strony.
Witaj w klubie Byłych Skarbowców
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
07 gru 2015, 22:55
Badman
Michol
Witaj w klubie Byłych Skarbowców :piwo:
Dzięki, mam nadzieję, że wkrótce dołączę
07 gru 2015, 23:25
1/ Świadomość pracy dla swojego kraju, 2/ Radości z kilku spraw wygranych w sądzie, gdy doradcą podatnika była osoba z Ernst & Young, 3/ Radość ze sprawy wygranej w sądzie, gdy doradcą podatnika był były dyrektor izby skarbowej,' 4/ Radość z korekt złożonych przez podatników, zwłaszcza, gdy wyliczenie na nowo podstawy opodatkowania np. przy pełnej księgowości wymaga skomplikowanych wyliczeń, 5/ Radość, gdy w wyniku wygranej sprawy w sądzie podatnik wpłaca do budżetu dużą zaległość. Tego nie ma w innych zawodach, chyba, że przeszłoby się na drugą stroną mocy.
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.
07 gru 2015, 23:35
gyokuro
1/ Świadomość pracy dla swojego kraju, 2/ Radości z kilku spraw wygranych w sądzie, gdy doradcą podatnika była osoba z Ernst & Young, 3/ Radość ze sprawy wygranej w sądzie, gdy doradcą podatnika był były dyrektor izby skarbowej,' 4/ Radość z korekt złożonych przez podatników, zwłaszcza, gdy wyliczenie na nowo podstawy opodatkowania np. przy pełnej księgowości wymaga skomplikowanych wyliczeń, 5/ Radość, gdy w wyniku wygranej sprawy w sądzie podatnik wpłaca do budżetu dużą zaległość. Tego nie ma w innych zawodach, chyba, że przeszłoby się na drugą stroną mocy.
Ad.1 zależy jaką masz narodowość , bo dla dobra Polski raczej nie pracujemy . Ad.2 czyżby kompleks niższości ? Ad.3 większość dyrektorów IS to wydmuszki więc satysfakcja marna, ewentualnie trochę przyjemności daje świadomość że przegrał z tym czymś co wcześniej tworzył - ale to już schiza, Ad.4 , 5 śmieszne, co z tego że wpłynie do budżetu
08 gru 2015, 11:10
Do Pablox. Kraj - RP. Narodowość polska. Reszta to takie małe radości z dobrze wykonanej pracy. Mnie takie rzeczy cieszą. Kompleksów nie mam, a odpowiedzi były szczere. A co Tobie się podoba w pracy w aparacie skarbowym? Chyba, że w nim nie pracujesz, to co innego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. I dlaczego uważasz, że nie pracujemy dla dobra Polski? A niby dla kogo?
____________________________________ Jedynie prawda jest ciekawa.