Teraz jest 05 wrz 2025, 19:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Post Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
pola80                    

Witam mam pytanie, czy pomoc de minimis w postaci umorzenia podatku, można udzielić spółce , która od 2012r.jest w upadłości? Ja myślę że nie ale na jakie przepisy się powołać, wiem tylko ,ze firma nie może być w złej kondycji finansowej ale nic nie znalazłam o upadłości.

takiej spółce można umorzyć zaległość, aktualnie podatnikom będącym w złej kondycji finansowej pomoc de minimis może być udzielana, upadłość też tu nie przeszkadza

06 lis 2015, 10:26
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Rozporządzenie RM z dnia 26.04.2007 r. w sprawie udzielania niektórych ulg w ramach pomocy de minimis - według zapisu par. 6 - stosować należało do 30.06.2014 r. Czy jest coś w miejsce tego rozporządzenia? Nie wiem bowiem, jakie przepisy wykonawcze powołać przy umorzeniu kosztów egzekucyjnych przedsiębiorcy na podstawie art. 64e ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

19 lis 2015, 10:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Soltimerka                    

Rozporządzenie RM z dnia 26.04.2007 r. w sprawie udzielania niektórych ulg w ramach pomocy de minimis - według zapisu par. 6 - stosować należało do 30.06.2014 r. Czy jest coś w miejsce tego rozporządzenia? Nie wiem bowiem, jakie przepisy wykonawcze powołać przy umorzeniu kosztów egzekucyjnych przedsiębiorcy na podstawie art. 64e ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Zasady udzielania pomocy de minimis określa Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 1407/2013 z dnia 18 grudnia 2013r. w sprawie stosowania art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis (Dz. Urz. UE L 352 z 24.12.2013).

19 lis 2015, 10:28
Znawca

POSTY        118
No tak, dzięki APRIL8, więc to takie proste. Nie wpadłam na to, że zamiast rozporządzenia krajowego również w przypadku kosztów egzekucyjnych przywołujemy rozporządzenie unijne ;-) A ja głowiłam się nad tym, czy coś nowego wprowadzono albo przedłużono termin stosowania rozporządzenia RM z dnia 26.04.2007 r. w sprawie udzielania niektórych ulg w ramach pomocy de minimis. Jeszcze raz dzięki za skrócenie mej męki myślowej i wyszukiwań!

19 lis 2015, 11:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Soltimerka                    

No tak, dzięki APRIL8, więc to takie proste. Nie wpadłam na to, że zamiast rozporządzenia krajowego również w przypadku kosztów egzekucyjnych przywołujemy rozporządzenie unijne ;-) A ja głowiłam się nad tym, czy coś nowego wprowadzono albo przedłużono termin stosowania rozporządzenia RM z dnia 26.04.2007 r. w sprawie udzielania niektórych ulg w ramach pomocy de minimis. Jeszcze raz dzięki za skrócenie mej męki myślowej i wyszukiwań!

Miałam tylko 1 teki przypadek i odniosłam się w nim tylko do ww. rozporządzenia. W sentencji powołałam art. 123 § 1 Kpa, art. 64e § 1 i § 2 pkt 2 upea i art. 37 ust. o pp. A w środku w części dot. pomocy de minimis art. 108 TFUE i ww. rozporządzenie z 2013.
Nie wiem, czy dobrze wszystko zrobiłam, bo tylko ja zajmuję się pomocą publiczną i nie mam na kogo liczyć z pomocą. Pozdrawiam

19 lis 2015, 11:38
Znawca

POSTY        118
Hej, pomóżcie mi proszę, czy w trybie art. 253a Ordynacji podatkowej można zmienić decyzję odroczeniową na ratalną i na odwrót decyzję ratalną na odroczenie?

A jak postąpić w sytuacji, gdy podatnika od paru miesięcy obowiązuje decyzja ratalna, a tu nagle - na skutek przeprowadzonych czynności sprawdzających i złożonej korekty - zaległość się zwiększyła? Podatnik oświadczył, że nie jest w stanie zapłacić jednorazowo różnicy i chce wystąpić o raty... :( Czy podatnik może wystąpić o ulgę w ramach art. 253a Ordynacji podatkowej, czyli o zmianę decyzji w części dotyczącej kwoty zaległości ( a jak odsetki ? ) oraz liczby rat?

Przed chwilą, jak przeglądałam orzecznictwo w tych sprawach ( niestety nie znalazłam, tego czego bym chciała ), natknęłam się na wyrok z Gorzowa Wlkp. z 2010 r., według którego zastosowanie instytucji art. 253a Op nie jest uzależnione od daty złożenia wniosku o "zmianę decyzji", czyli przed odroczonym terminem płatności, ale od daty wydania decyzji zmieniającej, która powinna być wydana przed starym terminem odroczenia - cytuję:

"W ocenie Sądu, rację ma skarżący twierdząc, że po dniu 30 września 2009 r. ( termin odroczenia ) jego wniosek z dnia [...] września 2009 r. powinien być potraktowany jako nowy wniosek o przyznanie ulgi podatkowej - jako wniosek wszczynający odrębne postępowanie, gdyż przedmiotowa decyzja z dniem 30 września 2009 r. wygasła, więc nie można orzekać w przedmiocie czegoś, czego w obrocie prawnym już nie ma. W sytuacji, gdy wniosek skarżącego z dnia [...] września 2009 r., nie został rozpatrzony we wskazanym terminie tj. do dnia 30 września 2009 r. to stosownie do brzmienia art. 259 § 1 Op. nastąpiło wygaśnięcie tej decyzji, co równa się likwidacji jej bytu prawnego. (...)
W tej sytuacji, wobec wskazanych powyżej okoliczności i uwag, uznać należy, że w niniejszej sprawie naruszone zostały przepisy postępowania w sposób mogący mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy - głównie poprzez przyjęcie w okolicznościach niniejszej sprawy za właściwe działanie w trybie art. 253a § 1 Op i jednoczesne pominięcie dyspozycji wynikających z treści art. 259 Op."

Co myślicie na ten temat? Jestem zaskoczona tym, co przeczytałam.

03 mar 2016, 15:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2009, 16:58

POSTY        15
 Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia

Hej, pomóżcie mi proszę, czy w trybie art. 253a Ordynacji podatkowej można zmienić decyzję odroczeniową na ratalną i na odwrót decyzję ratalną na odroczenie? 

Są to różne żądania więc nie można wg mnie zastosować art. 253a

03 mar 2016, 19:44
Znawca

POSTY        118
Witaj Mejzi! Dziękuję za podpowiedź. Chyba masz rację. Kiedyś też tak myślałam, ale po tylu latach pracy, człowiek już nabiera samych wątpliwości wobec różnych interpretacji, czasem nawet do oczywistych rozwiązań ;-)

Jeszcze pozostaje kwestia odsetek. Podatnik złożył wniosek o raty przed odroczonym terminem płatności, czy odsetki naliczyć na dzień pierwotnego wniosku o odroczenie czy nowego wniosku o raty?

04 mar 2016, 07:25
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Moim zdaniem, jeżeli nie powołujesz art. 253a, musisz liczyć odsetki na dzień złożenia wniosku o raty.

04 mar 2016, 08:11
Nowicjusz

REJESTRACJA27 wrz 2010, 15:13

POSTY        2
Mam pytanie. Jak naliczacie odsetki za zwłokę w przypadku wniesienia wniosku o raty za pomocą polskiego operatora pocztowego? Na dzień nadania wniosku na poczcie , czy dzień wpływu wniosku do urzędu?

22 cze 2016, 17:39
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Odsetki nalicza się zawsze na dzień wpływu wniosku.

22 cze 2016, 19:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 06:39

POSTY        3
Czy ktoś z Was wydał np. dwie decyzje ratalne za ten sam okres? Mam bowiem podobny problem jak Soltimerka. Mam wydaną decyzję ratalną prawomocną, ale podatnik składa korektę i zobowiązanie się zwiększa. Wnosi nowy wniosek o objęcie decyzją ratalną różnicy. Czy należy zmienić decyzję bo mamy jedno zobowiązanie (np. deklaracja za VAT za maj 2016 r.) w trybie 253a Op, czy też istnieją podstawy do wydania drugiej decyzji. Jaką macie praktykę w takich sytuacjach. Proszę o pomoc :zly1:

21 lip 2016, 20:41
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Macie może już zainstalowaną aktualizację programu EWIDENCJE moduł RATY w zakresie zmiany sposobu obliczania pomocy publicznej?

17 sty 2017, 22:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2006, 11:41

POSTY        31
tak, wydajemy decyzje z programu Ewidencje.

18 sty 2017, 07:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Następna strona