Teraz jest 05 wrz 2025, 21:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Andrzej Duda na Prezydenta RP 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA14 wrz 2011, 21:56

POSTY        1263
Post Re: Andrzej Duda na Prezydenta RP
Prezydent Duda i premier Cameron o uchodźcach i bezpieczeństwie. Bez tłumacza!

Andrzej Duda i David Cameron spotkali dziś w Londynie i odbyli ważną rozmowę poświęcona głównie bezpieczeństwu militarnemu Europy oraz kryzysowi imigranckiemu. Obaj zgodzili się, że ten ostatni problem należy rozwiązać poprzez zlikwidowanie jego przyczyn. Rozmowa odbyła się oczywiście po angielsku, bez tłumacza.

Prezydent Andrzej Duda mówił po spotkaniu, że przebiegło ono w przyjacielskiej atmosferze i było pełne wzajemnego zrozumienia. Obaj politycy zgodzili się, że kryzysu uchodźczego nie da się rozwiązać wyłącznie poprzez zlikwidowanie jego skutków, lecz przede wszystkim przez znalezienie jego przyczyn.

Brytyjski premier zapewnić też miał o poparciu dla polskiej inicjatywy wzmocnienia wschodniej flanki Sojuszu Północnoatlantyckiego. Po spotkaniu z Cameronem, Prezydent Andrzej Duda wspomniał o kryzysie imigracyjnym w UE. - Próbując zaradzić skutkom kryzysu związanego z uchodźcami trzeba widzieć też przyczyny zjawiska - relacjonuje słowa prezydenta Michał Rachoń, który jest w Londynie.

Jak zauważyli internauci, rozmowa odbyła się bez tłumacza:

Obrazek
Obrazek

Wcześniej prezydent Andrzej Duda i premier David Cameron wspólnie uczestniczyli w nabożeństwie z okazji 75. rocznicy Bitwy o Anglię. Odbyło się ono w londyńskiej katedrze św. Pawła. Warto odnotować, że po raz kolejny zachwyt swoim ubiorem wzbudziła polska Pierwsza Dama:

Obrazek
Obrazek

http://niezalezna.pl/70927-prezydent-du ... z-tlumacza

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Andrzej Duda do rolników: „Co się nie powie, będzie się krytykowanym, więc przynajmniej mówię prawdę. Niech moi krytycy mają odwagę ją przyjąć!”

Obrazek

Prezydent Andrzej Duda spotkał się z rolnikami z Korczówki k. Olszanki. Prezydent podkreślił, że państwo polskie powinno ich wspierać i występować w ich obronie na forum Unii Europejskiej.

Bardzo dziękuję za te słowa, one są dla mnie ważne i pięknie pokazują, w jaki sposób na tej ziemi rodzice wychowują dzieci, jaka tu jest młodzież. Za samo to powinienem państwu podziękować. Dziękuje bardzo
— powiedział na początku swojego wystąpienia prezydent odnosząc się do powitania, jakie przygotowali mu rolnicy.
Panie Wójcie, Szanowni Państwo! Problemy, które zostały przedstawione, wszystkie są niezwykle istotne i mi znane, dlatego, że sprawy polskich rolników, polskiej wsi lezą mi na sercu. Cały czas odbywam w tej sprawie konsultacje. Można powiedzieć, że znam te problemy. Mówię o rożnych możliwości i sposobach rozwiązywania tych problemów. Mówiłem o tym ostatnio w czasie mojego wystąpienia w Spale. Dziękuję zresztą za udział, bo i Mazowsze i Podlasie były pięknie reprezentowane, mimo trudnego czasu
— zaznaczył Andrzej Duda.
Szanowni Państwo, było wystąpienie ministra rolnictwa, które przyjąłem z pewną satysfakcją. Zrozumiałem, że poważnie zaczęliśmy mówić o problemach polskich rolników, instrumenty są w ręku pana ministra. Niestety z pełną konfuzją przyjąłem informację od moich kolegów, z którymi pracowałem w PE o dyskusji podczas sesji plenarnej, związanej z kryzysem w europejskim rolnictwie. Jeżeli mówimy o problemach, to nie ma chyba wątpliwości, że polskiego rolnictwo, które jest w UE znajduje się w sytuacji szczególnie kryzysowej, także w w związku z afrykańskim pomorem świń i suszą. Informacja mnie zdruzgotała. Jeżeli komisarz UE oświadcza, że na pomoc i rekompensaty dla europejskich rolników będzie przeznaczonych 420, mln euro, po czym okazuje się, ze z tego 29 miliony dla Polskich, prawie 70 milionów dla niemieckich i 63 miliony dla francuskich, to muszę zadać pytanie: przepraszam bardzo, jaki walczono o polskie sprawy na tej radzie wcześniej? Ten podział został dokonany przy obecności polskiego ministra. Jak tam walczono, że dostajemy przeszło połowę mniej niż Niemcy i Francuzi. Mnie to zbulwersowało, bo rzeczywiście nasze rolnictwo cierpi na szczególne problemy w tym roku. To wymaga prac, które powinniśmy podjąć w kraju, choćby zmian ustawowych co do szacowania szkód i bezpośredniości odszkodowań, ubezpieczeń rolniczych. Dzisiaj ten system nie działał sprawnie i dobrze. To nie jest tak, że polski rolnik może spokojnie pracować dzięki ubezpieczeniu. Nie jest tak. System trzeba naprawić. Państwo powinno w większym stopniu przyczynić się do zabezpieczenia rolników, żeby można było jak na świecie spokojnie produkować bez obaw o klęskę. (…) Dzisiaj tego nie ma
— tłumaczyła głowa państwa.
Prezydent zwrócił uwagę na konieczność podjęcia odpowiednich działań przez instytucje państwowe.
Szanowni Państwo, w kwestii mądrego i dobrego działania ze strony organizacji państwowych. Z całą pewności UOKiK powinien działać lepiej, to ich obowiązkiem jest wykrywanie zmowy cenowej. Mają to robić z urzędu, to ich obowiązek, są do tego powołani! Podstawowym zadaniem powinna być ochrona polskich rolników. Jak tu produkować, kiedy czarna porzeczka kosztuje 40 gr. Po co realizować produkcję, jeśli jest deficytowa, gdy dopłaca się do interesu? (…) Jak można do czegoś takiego doprowadzić, że rolnicy tracą całe pogłowie trzody chlewnej, bo są w strefie buforowej i nikt nie myśli o zagrożeniu, tylko podejmuje się decyzje bez większej refleksji, bez pomylenia o skutkach, także na następnych latach. My państwo, które kiedyś przodowało jeśli chodzi o wieprzowinę, dziś importujemy i to jakie ilości! B. często, pożal się Boże, sprowadzamy produkty, które są szkodliwe. Czy to racjonalna gospodarka? Pytanie jest retoryczne. Powtarzając słowa naszego Ojca Świętego Jana Pawła II sprzed 30 lat: „Polskie rolnictwo potrzebuje wszechstronnego wsparcia ze strony państwa”. Dramat polega na tym, że niewiele się w tym aspekcie zmieniło przez te 30 lat. Co z tego, że gospodarstwa są unowocześniane, rolnicy biorą kredyty, jeżeli potem okazuje się, że polityka jest taka, że trzeba dopłacać, bo są kary za przekroczenie kwot mleczny. (…) Jak w ogóle czemuś takiemu podołać? Państwo powinno podejmować środki zaradcze. Jeśli w tym samym czasie jest klęska suszy, to sprawa jest prosta: w Brukseli trzeba powiedzieć, że ci ludzie nie mogą płaci kraj i należy ich z tych kar zwolnić. Nie będzie wpływu do kasy Unii Europejskiej, ale przecież nie będzie też wydatków. UE nie musi dać pieniędzy, a im będzie lżej. Do tego nie trzeba zmieniać budżetów. Takie posunięcia mogłyby zostać wykonane, aby stworzyć możliwe drogi
— mówił Andrzej Duda.
Prezydent zapowiedział, że będzie zajmował się tymi problemami.
Chcę powiedzieć, że aktywnie będę się tym zajmował. Mówię głośno, ale spada na mnie krytyka. Co się nie powie, będzie się krytykowanym, więc przynajmniej mówimy prawdę! Niech ci, którzy mnie krytykuje za mówienie prawdy, mają tyle odwagi cywilnej żeby ją przyjąć
— powiedział Andrzej Duda.
Mógłbym wiele mówić o zrównoważonym rozwoju, którego potrzebuje polska wieś, gdzie brakuje tej infrastruktury powodującej powodzenie i zamożność regionie. (…) To piękna cześć naszego kraju. Wierzę w to, że w najbliższych latach będziemy w stanie nadrabiać te zaległości i zmieniać sytuację. Czasem wydaje mi się, że polityka poza zmienianiem prawa wymaga empatii i uczciwości, by przyjrzeć się ludzkim sprawom, a nie tylko wielkim interesom. Wierzę w to, że da się taką politykę prowadzić. Wierzę, że polskie firmy jak Elewarr mogą być dobrze zarządzane, by wspierały co dla państwa polskiego ważne. Mogłyby te podmioty działać w sposób sprawny wspierając polskich rolników, podczas gdy mówi się, że wspierają biznesy. Nie tędy droga! Biznesy niech się wspierają, państwo nie musi ich wspierać, wystarczy, że nie będzie im przeszkadzać! Natomiast musi wspierać tych, którzy produkują i odpowiadają za kwestie bezpieczeństwa, bo to także bezpieczeństwo żywieniowe – to istotny element, czy będzie jedli zdrową czy niezdrową żywność. Bo to odbije się, jeśli nie na nas, to na przyszłych pokoleniach
— podkreślił głowa państwa.
Jestem tutaj, bo przed tą odpowiedzialnością się nie uchylam. (…) Mówiłem o wieku emerytalnego, podwyższeniu kwoty wolnej od podatku, stosowne ustawy są już gotowe, będą składane po kolei w najbliższych dniach, jeszcze ten Sejm będzie mógł się nimi zająć. Są potrzebne, mam nadzieję, że będą uchwalone. Na pewno będzie krytyka, bo zawsze jest. Ale spokojnie, jestem przygotowany na nią. Ważne jest to, do czego zobowiązywałem się przed Polakami, także przed polskimi rolnikami, a nie politykami!
— zakończył Andrzej Duda.

http://wpolityce.pl/polityka/265742-and ... ja-przyjac

Prof. Jadwiga Staniszkis o prezydencie Andrzeju Dudzie: "On jest przyzwyczajony do mówienia prawdy"

Prof. Jadwiga Staniszkis była gościem programu „Fakty po Faktach” w TVN. Prowadzący zapytał na początku, czy w tych wyborach słynna socjolog poprze własną córkę Joannę, kandydującą z listy .Nowoczesnej Ryszarda Petru.

Prof. Staniszkis odpowiedziała:
Nie. Uważam, że ja i ona jesteśmy wolnymi ludźmi, różnimy się poglądami. Ona nie powiedziała mi wcześniej, że podjęła taką decyzję. Oczywiście nie będę jej przeszkadzała, ale też jej nigdy nie namawiałam, nie znam do końca programu Petru, mam inne preferencje, ale zobaczymy, jak wypadnie.
Pytana, czy decyzja córki ją zdziwiła, prof. Staniszkis stwierdziła: „Tak”. A dopytywana, czy córka próbuje robić karierę na nazwisku, odpowiedziała:
Moja córka zna Polskę, chociaż ma doktorat amerykański z matematyki, ma studia podyplomowe z filozofii, jest świetną nauczycielką matematyki, także byłoby szkoda [gdyby przestała uczyć]. Uczy po angielsku. Byłam więc zaskoczona. Ma troje dzieci, i raziła ją zawsze towarzyskość polityki lat 60., gdy ja byłam aresztowana przeżyła bardzo trudny okres, gdy w stanie wojennym weszła milicja, rzuciła się z pięściami.
Też uważam, jak Cimoszewicz, że do polityki powinni iść ludzie mający bakcyl aktywności politycznej. Ale to jest jej sprawa. Dziwię się, ale córka szanuje moją wolność, ja szanuję jej.
W dalszej części rozmowy prof. Staniszkis oceniła pierwsze tygodnie prezydentury Andrzeja Dudy. Podkreśliła, że na razie trudno jest prezydentowi realizować obietnice wyborcze, ponieważ czeka na wynik wyborów, na rząd PiS-u.
Ładnie mówi, angażuje się w kampanię PiS-u dosyć dyskretnie. (…) Zmienił stosunek do pani Kopacz, znacznie bardziej uprzejmy, spotyka się z ministrami. Postawił na pokazanie swojej twarzy w polityce zagranicznej.
Zapytana, czy słuszne są zarzuty głoszące, że prezydent Andrzej Duda krytykuje Polskę poza granicami, prof. Staniszkis stwierdziła:
Obie rzeczy [brak sprawiedliwości i relatywne ubóstwo Polski] są prawdziwe. (…) On jest przyzwyczajony do mówienia prawdy]. Może w miarę funkcjonowania w polityce się oduczy. Ja nie przesadzam z popieraniem tego typu… Czekajmy na konkretne projekty, zobaczymy, jak będzie funkcjonował w otoczeniu rządu, który pozwoli mu działać.
„On jest przyzwyczajony do mówienia prawdy” - ładnie powiedziane. Coś czujemy, że prezydent mówienia prawdy się nie oduczy.

Obrazek

27 wrz 2015, 04:28
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
Tysiące Polaków witało Andrzeja Dudę w USA.
Prezydent spotkał się z Barackiem Obamą.

Obrazek

Około 2,5 tysięcy osób przybyło na spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy z Polonią, które odbyło się w nowojorskim Greenpoincie. Jak relacjonował dziennikarz TV Republika Michał Rachoń, rodacy zgotowali Dudzie wyjątkowe i gorące powitanie. Z kolei „Super Express” poinformował, że ma dojść do spotkania polskiego prezydenta z Barackiem Obamą.

Trwa trzydniowa wizyta prezydent RP w Stanach Zjednoczonych. Pierwszym punktem programu była wizyta w nowojorskim muzeum poświęconym pamięci ofiar zamachów z 11 września 2001 roku. Na miejscu Andrzeja Dudę powitali przedstawiciele władz muzeum, konsul generalna RP w Nowym Jorku, Urszula Gacek oraz Richard Naroga, prezes organizacji policjantów nowojorskich polskiego pochodzenia. W gronie obecnych znaleźli się również przedstawiciele nowojorskiej straży pożarnej mający polskie korzenie. Podczas wizyty prezydent złożył kwiaty pod pomnikiem 9/11 Memorial, upamiętniając ofiary ataku terrorystycznego na World Trade Center.

Obrazek
fot. twitter.com/PolishEmbassyUS

Obrazek

W niedzielę Andrzej Duda spotkał się z amerykańską Polonią. Prezydent najpierw wziął udział w mszy świętej w kościele św. Stanisława Kostki na Greenpoincie. Czekała na niego m.in. młodzież w ludowych strojach.

Obrazek

Po mszy prezydent przejechał do McGorlick Park, gdzie również spotkał się z Polonią. Jak relacjonował Michał Rachoń, głowa polskiego państwa witana była przez rodaków niczym gwiazda rocka, a na spotkanie z Andrzejem Dudą przybyło około 2,5 tysiąca osób.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze w niedzielę prezydent Polski ma spotkać się z Sekretarzem Generalnym Narodów Zjednoczonych Ban Ki-moonem oraz wystąpić w ramach Szczytu dot. agendy rozwojowej po 2015 r. Natomiast „Super Express” podał, że w czasie wizyty w USA ma dojść do spotkania Andrzeja Dudy z Barackiem Obamą. Jednym z tematów rozmów ma być zniesienia wiz dla Polaków.

Obrazek

Tak wygląda program wizyty prezydent Dudy w USA na kolejne dwa dni:

Poniedziałek, 28 września
Godz. 9.00 – Udział Prezydenta RP w debacie generalnej 70. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych
Godz. 10.40 – Wystąpienie Prezydenta RP w Debacie Generalnej 70. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych
Godz. 11.15 – Spotkanie Prezydenta RP z przedstawicielami mediów

Wtorek, 29 września
Godz. 15.00 – Udział Prezydenta RP w spotkaniu „Adriatyk-Bałtyk-Morze Czarne”
Godz. 16.15 – Uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych przez Prezydenta RP

http://niezalezna.pl/71340-tysiace-pola ... ma-zdjecia

Uzasadnienie Kancelarii Prezydenta ws. zawetowania ustawy o uzgodnieniu płci:
„Może prowadzić do destabilizacji norm społecznych”

Ustawa o uzgodnieniu płci może prowadzić „do destabilizacji norm społecznych poprzez zaprzeczenie istnienia podziału ludzi na kobiety i mężczyzn

— argumentuje Kancelaria Prezydenta w uzasadnieniu do wniosku o ponowne rozpatrzenie przez Sejm tej ustawy .

Prezydent Andrzej Duda zawetował w piątek ustawę o uzgodnieniu płci. Ma ona uprościć procedurę zmiany płci wpisanej m.in. w akt urodzenia, jeśli nie odpowiada ona płci odczuwanej przez daną osobę. Ustawa dotyczy procedur prawnych, w myśl jej zapisów wniosek o uzgodnienie płci będzie mogła złożyć osoba, która ma pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozostaje w związku małżeńskim. W uzasadnieniu Kancelaria Prezydenta zwraca uwagę, że ustawa o uzgodnieniu płci „istnienie prawnych konsekwencji bycia kobietą lub mężczyzną uzależnia jedynie od »przeżywania własnej płciowości, które nie odpowiada płci wpisanej do aktu urodzenia«”.
Nie jest wymagane wykazanie trwałości bądź nieodwracalności poczucia przynależności do odmiennej płci — podkreślono.
Zgodnie z ustawą płeć będzie można zmieniać wielokrotnie, a po jej zmianie możliwe stanie się zawarcie związku małżeńskiego z osobą metrykalnie płci odmiennej, lecz biologicznie tożsamej — zauważono. Zwrócono też uwagę, że „formalnie dopuszczalne staną się starania takiego związku o adopcję dziecka”.

Kancelaria Prezydenta podkreśliła, że ustawa „nie wymaga, by osoba odczuwająca dyskomfort pomiędzy ciałem i psychiką podejmowała jakiekolwiek działania zmierzające do uzgodnienia swojej anatomii z własnym odczuwaniem płciowości, w szczególności poddania się uprzednio interwencji medycznej, zwłaszcza terapii hormonalnej lub zabiegom chirurgicznym zmierzającym do korekty płci”.
Nie jest zobowiązana do podejmowania prób, realizacji funkcji społecznych zgodnie z płcią odczuwaną i po formalnej zmianie płci może funkcjonować jak dotychczas
— napisano w uzasadnieniu.
Zdaniem prezydenckiej kancelarii, reguły proceduralne zawarte w ustawie „wzbudzają wątpliwości co do realnej roli sądu w podejmowaniu decyzji w sprawach o uzgodnienie płci, oraz obawę, iż sąd może zostać sprowadzony do »roli notarialnej«”.
Wskutek orzeczenia sądu dotychczasowy akt urodzenia podlega utajnieniu i zostaje zastąpiony nowym, zaś inne dokumenty urzędowe zostają wydane na nowo z uwzględnieniem zmienionego imienia oraz nazwiska i nowym numerem pesel — zaznaczono.

Wątpliwości - w ocenie KPRP - wzbudza też „rozwiązanie umożliwiające rozstrzygnięcie wniosku o uzgodnienie płci jedynie na podstawie przesłuchania wnioskodawcy oraz przedstawionych przez niego orzeczeń lekarskich”. Orzeczenia takie - podkreślono - „nie będą bezstronne i jako dokumenty prywatne nie będą mieć waloru opinii biegłych sądowych”. Zaznaczono też, że „uczestnictwo w postępowaniu dotychczasowych osób najbliższych wnioskodawcy, w szczególności byłego współmałżonka, jego rodziców i dzieci, nie jest przewidziane”.

Kancelarii Prezydenta zwraca też uwagę, że wniosek o uzgodnienie płci może być złożony przez osobę, która jest w świetle prawa rodzicem.
W uzasadnieniu projektu ustawy stwierdzono, że uzależnienie dopuszczalności wniosku od warunku nieposiadania dzieci wydaje się zbyt daleko idącą ingerencją w prawo ochrony macierzyństwa, rodzicielstwa czy rodziny. Jest to opinia bezpodstawna i odosobniona — uważa kancelaria
Przypomina w tym kontekście, że Sąd Najwyższy w uwagach do projektu ustawy stwierdził, że „funkcjonujący obecnie w praktyce model sądowej zmiany płci (…) nie wymaga bezdzietności, jednakże preferuje - jako zasadę mogącą doznawać wyjątków - bezdzietność powoda bądź osiągnięcie przez jego dzieci wieku i stopnia rozwoju umożliwiającego im zrozumienie sytuacji i przeżyć rodzica oraz ewentualną akceptację jego transseksualizmu”.
Sąd może ocenić, czy osoba żądająca ustalenia, że jest odmiennej płci niż uwidoczniona w akcie urodzenia, nie nadużywa swego prawa do takiego ustalenia, w sytuacji gdy założyła rodzinę zgodnie ze swoją płcią biologiczną i ma dzieci, w szczególności małoletnie, które są jeszcze małe i nie rozumieją sytuacji rodzica — podkreślono w uzasadnieniu.

Zdaniem Sądu Najwyższego, taka praktyka stanowi wyraz dbałości o dobro dzieci, a co najmniej kompromisu pomiędzy umożliwieniem rodzicowi realizacji jego potrzeby funkcjonowania społecznego zgodnie z płcią psychiczną oraz uwzględnieniem potrzeb jego dzieci — argumentuje KPRP.
Kancelaria Prezydenta zwraca uwagę, że „ustalenie przynależności ojca albo matki dziecka do innej płci niż na to wskazuje wypełniona przez tę osobę rola w procesie poczęcia i narodzin, ma znaczenie dla dziecka, bo dotyczy osoby, od której przypisze się mu pochodzenie”. Jak zauważono, „ewentualny wyrok uwzględniający powództwo transseksualisty o ustalenie przynależności do innej płci niż determinowana rolą społeczną, którą zrealizował przy poczęciu i narodzinach dziecka, może wywoływać skutki tylko na przyszłość, a nie wstecz, gdyż inaczej należałoby dziecku przypisać pochodzenie od dwóch kobiet czy dwóch mężczyzn”.
Przy wydaniu takiego wyroku należy uwzględnić nie tylko dążenie transseksualisty do uzgodnienia przypisanej mu płci metrykalnej z psychicznym poczuciem płci, ale i okoliczności leżące po stronie dziecka, a mianowicie jego szeroko rozumianą gotowość do znalezienia się w takiej sytuacji, że w swoim rodzicu ma widzieć osobę innej płci, niż wypełniona przez tę osobę rola w procesie poczęcia i narodzin dziecka, a być może także w wychowaniu dziecka, na jakichś etapach jego życia — zaznaczono.

Zwrócono również uwagę, że ustawa dopuszcza, by „kobieta w ciąży zwróciła się o formalną zmianę swojej płci na męską, ponieważ czuje się mężczyzną”.
Jeżeli sąd, stosując literalną wykładnię ustawy, dopuszczającą możliwość ograniczenia postępowania dowodowego do przesłuchania wnioskodawczyni i zapoznania się z dostarczoną przez mą dokumentacją, wyda postanowienie uwzględniające żądanie wniosku, to wówczas powstanie formalna możliwość urodzenia dziecka przez osobę definiowaną prawnie jako mężczyzna — stwierdzono.

Trudno zakładać, by stworzenie możliwości zaistnienia takiej sytuacji było zamiarem ustawodawcy — ocenia Kancelaria Prezydenta.
Dzieci pochodzą od określonych rodziców, od matki i od ojca. Matką dziecka może być tylko kobieta, a ojcem - mężczyzna. Znaczenie rzeczywistej, determinowanej biologicznie więzi między dzieckiem i jego matką oraz dzieckiem i jego ojcem zostało podkreślone w przepisach o macierzyństwie i ojcostwie — podkreślono.
W uzasadnieniu przypomniano też, że zarówno w konstytucja, jak i Kodeks rodzinny i opiekuńczy definiuje małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny.
Jeżeli konkretna osoba trwale i nieodwracalnie identyfikuje się z płcią przeciwną od tej, która przypisana jej została w akcie urodzenia, to prawo powinno stworzyć jej możliwość prawnego funkcjonowania w roli płci odczuwanej. Ustalenia sądu nie mogą się jednak opierać na oświadczeniu zainteresowanej osoby o przeżywaniu własnej płciowości. Konieczne jest uwzględnianie obiektywnych ocen medycznych — uważa KPRP.

Zdaniem prezydenckiej kancelarii, „konieczna wydaje się weryfikacja życiowa nowej roli płciowej potwierdzająca trwałość i nieodwracalność poczucia przynależności do płci przeciwnej”.
W przeciwnym wypadku ustawa będzie miała zastosowanie nie tylko do osób cierpiących na transseksualizm, ale także do wszystkich innych, których subiektywne zaburzenia tożsamości płciowej pozwalać będą na kwestionowanie wpisów metrykalnych — argumentuje KPRP.
W opinii kancelarii, „dopuszczenie przez ustawodawcę do uzgodnienia płci jedynie na podstawie subiektywnego kryterium tożsamości płciowej, bez uwzględnienia innych okoliczności prawnych i biologicznych, jest rozwiązaniem wyabstrahowanym z systemu prawnego”.
Stan cywilny nie należy do zakresu „samookreślenia się człowieka”, jest wyznaczany zawsze przez przepisy bezwzględnie obowiązujące, nie jest więc przedmiotem swobodnej dyspozycji — zaznaczono.

Zgoda na dokonanie prawnej korekty płci bez dostosowania anatomicznego wnioskodawcy umożliwi społeczne i prawne funkcjonowanie osób, których prawna płeć będzie przeciwna płci biologicznej. Dopuszczenie takich sytuacji stanowić będzie pokusę obejścia przepisów przewidujących istnienie jedynie małżeństw dwupłciowych i naruszać będzie zasadę dychotomicznego podziału społeczeństwa na dwie płcie, tworząc swoistą trzecią płeć w postaci osób, których cechy fizyczne należą do jednej płci, zaś status prawny do płci przeciwnej — oceniła KPRP.
Podstawą dla funkcjonowania człowieka jest tożsamość płciowa, czyli świadomość bycia kobietą lub mężczyzną. Przynależność do określonej płci wywołuje konsekwencje prawne w sferze skutków osobistych, rodzinnych i społecznych. Akt prawny określający procedurę dostosowania płci wskazanej w akcie urodzenia do płci odczuwanej powinien uwzględniać możliwe konsekwencje tak istotnej zmiany w życiu człowieka, i to zarówno dla zdarzeń występujących przed zmianą płci, jak i po uprawomocnieniu się postanowienia sądu — argumentuje kancelaria. W ocenie KPRP, ustawa o uzgodnieniu płci „tego warunku nie spełnia”.
Głosowanie nad wetem prezydenta odbędzie się najprawdopodobniej w piątek, podczas ostatniego posiedzenia Sejmu VII kadencji. Sejm może weto prezydenta odrzucić większością kwalifikowaną trzech piątych głosów w obecności połowy ustawowej liczby posłów.

http://wpolityce.pl/polityka/267484-uza ... polecznych

13 paź 2015, 23:18
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
Para Prezydencka z Polski i Para Królewska z Belgii - tego nie zobaczycie w telewizji

Wielką popularnością cieszą się w internecie zdjęcia z wizyty pary królewskiej z Belgii w Warszawie. Niepowtarzalny szyk, barwny styl i europejska kultura robią duże wrażenie na Polakach. Jednak ani TVP, ani TVN nie zauważają tego wydarzenia. Poświęcają większość czasu na walkę z opozycją, całkowicie ignorując działalność prezydenta.

Media oczywiście towarzyszą wizycie królewskiej pary z Belgii.

Obrazek

Jednak takich obrazów nie zobaczymy ani w TVP ani TVN:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Internauci punktują celnie wyciszanie działalności prezydenta w mediach głównego nurtu.

Obrazek

Na Twitterze powstał nawet hashtag #zdjeciaparyprezydenckiej. Używając go, można śledzić manipulacje mediów i oglądać fotografie Pary Prezydenckiej.

http://niezalezna.pl/71921-para-prezyde ... -telewizji

23 paź 2015, 20:23
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Para prezydencka rozpoczęła wizytę w Watykanie

Prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką rozpoczął po południu wizytę w Watykanie.
Jej pierwszym punktem jest msza święta w Bazylice św. Piotra przy grobie świętego Jana Pawła II.

W poniedziałek para prezydencka zostanie przyjęta na audiencji przez papieża Franciszka.
Odbędzie się taż spotkanie z sekretarzem stanu kard. Pietro Parolinem. Prezydent odznaczy także polskich duchownych pracujących w Stolicy Apostolskiej.
- Wizyta ma też wymiar dyplomatyczny. Dzisiaj bardzo wiele tematów także polityki światowej osobiście interesuje papieża Franciszka. Zakończył się niedawno synod o rodzinie. Jest także kwestia migracji, polityki zrównoważonego rozwoju. To wszystko będzie przedmiotem rozmowy w Watykanie - powiedział przed wizytą prezydencki minister Krzysztof Szczerski.

- Jest też wymiar relacji państwo polskie - Kościół katolicki. W przyszłym roku są dwa bardzo ważne wydarzenia. Po pierwsze Światowe Dni Młodzieży. To społecznie największe wydarzenie międzynarodowe, które będzie miało miejsce w Polsce, właśnie z udziałem papieża Franciszka. To oczywisty temat do rozmowy. Mamy także 1050-lecie chrztu Polski. To też bardzo ważny element wspólnej relacji państwo-Kościół - dodał.
Światowe Dni Młodzieży odbędą się w Krakowie i w Wieliczce w dniach 26-31 lipca 2016 roku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/para-pre ... nie/tzkc3n

Ostatnio edytowano 08 lis 2015, 22:25 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2015, 22:25
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Obrazek

Prezydentowi Andrzejowi Dudzie też czasami zdarza się wpadka...

Ostatnio edytowano 10 lis 2015, 20:00 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

10 lis 2015, 20:00
Zaawansowany

REJESTRACJA16 wrz 2015, 16:48

POSTY        52
zastanawia mnie, dlaczego w podróż zagraniczną Prezydenta RP (służbową) jedzie jego córka? W przypadku pierwszej damy jest to zwyczaj, który można jakoś uzasadnić. Ale przekopałam internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi, dlaczego dzieci prezydentów są zabierane w oficjalne podróże? (odrzucając na razie pierwszą myśl, że chcą po prostu mieć fajną zagraniczną wycieczkę). Przecież przelot, nocleg, wyżywienie takiej osoby też kosztuje trochę publicznych pieniędzy  :angry2:

11 lis 2015, 21:42
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
mlodapp                    

zastanawia mnie, dlaczego w podróż zagraniczną Prezydenta RP (służbową) jedzie jego córka? W przypadku pierwszej damy jest to zwyczaj, który można jakoś uzasadnić. Ale przekopałam internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi, dlaczego dzieci prezydentów są zabierane w oficjalne podróże? (odrzucając na razie pierwszą myśl, że chcą po prostu mieć fajną zagraniczną wycieczkę). Przecież przelot, nocleg, wyżywienie takiej osoby też kosztuje trochę publicznych pieniędzy  :angry2:

Prezydent jest głową państwa. Jest to nowoczesna, demokratyczna forma monarchy. I protokół dyplomatyczny praktycznie zrównuje prezydenta i jego rodzinę z monarchą i rodziną królewską. Stąd w zwyczajach międzynarodowych dopuszcza się (a niekiedy jest to nawet wskazane), aby rodzina prezydenta brała udział w wizytach oficjalnych. Z kolei w wizytach roboczych, prezydent występuje "solo" bez rodziny - co też jest zwyczajem międzynarodowym.
Wizyta w Stolicy Apostolskiej miała charakter wizyty oficjalnej, stąd Prezydent RP mógł występować wraz z rodziną.

12 lis 2015, 11:30
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1263
Gest prezydenta Dudy zachwycił Rumunów. "Szacunek! Uczmy się od narodu polskiego"

Podczas pobytu w Rumunii prezydent Andrzej Duda oddał hołd ofiarom tragedii, do której doszło w klubie w Bukareszcie. Zginęły dziesiątki osób. Ten gest poruszył tysiące Rumunów, którzy na portalach społecznościowych nie ukrywają podziwu dla polskiego prezydenta.

Informowaliśmy na portalu niezalezna.pl kilka dni temu o dramacie do jakiego doszło w Bukareszcie. W tamtejszym klubie nocnym "Colectiv", w którym odbywał się koncert zespołu „Goodbye tu Gravity”, w trakcie pokazu fajerwerków wybuchł pożar - śmierć poniosło 29 osób, a 180 zostało rannych.

Prezydent Duda natychmiast wysłał depeszę kondolencyjną do prezydenta Rumunii Klausa Wernera Iohannisa.Dzisiaj z kolei pisaliśmy, że swoją wizytę w Rumunii prezydent Duda rozpoczął od złożenia kwiatów w miejscu upamiętnienia ofiar pożaru w klubie "Colectiv".

Obrazek
fot. Andrzej Hrechorowicz/prezydent.pl

Zachowanie głowy naszego państwa poruszyło wielu Rumunów - na Facebooku pojawił się profil informujący o tym wydarzeniu (ZOBACZ TUTAJ). Obejrzało go i "polubiło" ponad 10 tysięcy osób w ciągu zaledwie kilku godzin. Zamieszczono również wiele komentarzy. Jednoznacznych w wymowie - krytykują polityków rumuńskich (zwłaszcza premiera Victora Ponta) i równocześnie chwalą zachowanie prezydenta Andrzeja Dudy.

"Szacunek! Możemy wiele się uczyć od narodu polskiego" - napisał internauta Emil Marian, a Vasile Colaianu podkreślił, że "prezydent Rzeczypospolitej Polskiej mógł przyjść ze świeczką" i denerwował się, że rządzący krajem pozostali w ukryciu.

"Szanuję Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej" - stwierdziła Mococian Maria. "Piękny gest. Szacunek dla takich ludzi!" - dodała Corina Popescu

"Szacunek Polska" - napisał po prostu Marius Chirica.

http://niezalezna.pl/72570-gest-prezyde ... -polskiego

Tak, prezydentura znowu w godnych rękach. Ułaskawiając prześladowanych państwowców, Duda dał dowód klasy i odwagi

Sprawdza się to, co tygodnik „w Sieci” napisał po wyborze Andrzeja Dudy: prezydentura znów jest w godnych rękach. Bo godność państwa wymaga by to przestępcy byli skazywani, a nie ludzie ich ścigający. Bo godność Rzeczypospolitej cierpi, gdy niesiony politycznymi motywami sędzia robi wszystko by podlizać się establishmentowi medialnemu, a nie by dochować wierności duchowi prawa.
Wyroki na Mariusza Kamińskiego, Macieja Wąsika, i pozostałych funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego były w odczuciu wielu osób, także w moim, obrazą sprawiedliwości, tak ze względów prawnych, jak i zasad współżycia społecznego. Finałem wieloletniej nagonki jaką zwycięzcy z roku 2007 urządzili na ludzi prawych i zdeterminowanych w walce z korupcją. Można je było odbierać jako akcję polityczną, zresztą zapowiadaną niemal oficjalnie, a potwierdzoną na nagranych taśmach. Można w nich było widzieć zemstę polityczną i jednocześnie jasny sygnał, że można kraść. Bo państwo Platformy było państwem obiecującym kooperantom możliwość żerowania na majątku publicznym. Wyrok na Kamińskiego, ściganie Ziobry, kalumnie rzucane na Kaczyńskiego miało dać złodziejom i ich wspólnikom spokój ducha i pewność bezkarności. Niestety, na wiele lat dało.
Ułaskawiając odważnych i prześladowanych przez szabrowników ludzi, Andrzej Duda dał także dowód powagi w traktowaniu prezydenckiej przysięgi i świadectwo odwagi. Jest pewne, że teraz także przeciwko niemu ruszy nagonka. Ale jestem pewien, że ją spokojnie przetrzyma i że nie będzie w tej chwili sam. Przecież dzieje się rzecz fundamentalna: wraca prawo i sprawiedliwość.
PS. Prosimy, pamiętajcie państwo, że nie byłoby zmiany w Polsce bez wielkiego wysiłku setek ludzi tworzących niezależne i propolskie media. Musimy je nadal wspierać, muszą one pracować dla Polski!

http://wpolityce.pl/polityka/272152-tak ... y-i-odwagi

Andrzej Duda broni Mariusza Kamińskiego

Andrzej Duda przybył do Sejmu, by wysłuchać expose Beaty Szydło. Dziennikarze zapytali prezydenta o jego decyzję ws. ułaskawienia Mariusza Kamińskiego. „Postanowiłem uwolnić wymiar sprawiedliwości od sprawy Mariusza Kamińskiego, która zawsze byłaby postrzegana jako polityczna. To moja odpowiedzialność” – powiedział Andrzej Duda.

Mamy problem z wymiarem sprawiedliwości w Polsce. Ten wymiar sprawiedliwości nie potrafi skazać bandytów z Pruszkowa, wypuszcza ich, nie potrafi skazać ludzi zamieszanych w procedery łapówkarskie, ale z drugiej strony wymierza drakońskie kary ludziom, którzy zamierzają budować w Polsce silne państwo, którzy walczą z korupcją. Ja się z takim czymś nie zgadzam
– mówił dziś Andrzej Duda. Przedstawił jak wyglądała sprawa Mariusza Kamińskiego, skrytykował sędziego Łączewskiego.
Państwo doskonale znacie tę sprawę, wiecie, co było przy wyroku I instancji. Wiecie, co z tym wszystkim zrobił pan sędzia Łączewski. Że ta sprawa została przez niego maksymalnie upolityczniona, że pisał 5 miesięcy uzasadnienie, po czym tuż przed wyborami publicznie je ogłosił. W tej chwili CBA twierdzi, że ujawnione nazwiska funkcjonariuszy, którzy działali pod przykryciem, a więc prawo zostało [przez sąd] złamane. W II instancji prawda jest taka: jakikolwiek wyrok nie zostałby wydany, to ta sprawa tak rozpala emocje, że zawsze ktoś by powiedział, że był to wyrok polityczny. A więc ta sprawa była niezwykle niekorzystna i niszcząca dla wymiaru sprawiedliwości. Jeżeli mamy budować dobry obraz wymiaru sprawiedliwości w Polsce, to postanowiłem po prostu zwolnić, uwolnić wymiar sprawiedliwości od tej sprawy i przeciąć ten spór na moją odpowiedzialność jako prezydenta
– podkreślił prezydent.

http://niezalezna.pl/73029-andrzej-duda ... aminskiego

Morawiecki: Decyzja prezydenta ws. ułaskawienia Kamińskiego była oczywista. Prezydent wręcz się spóźnił.

Obrazek

Prezydent nie chce, by nadzorem nad służbami specjalnymi zajmował się ktoś, kto ma wyrok w I instancji, kto jest objęty działaniem sądu, na kim ciążą zarzuty

— mówi portalowi wPolityce.pl Kornel Morawiecki.
wPolityce.pl: Decyzja Prezydenta Andrzeja Dudy, który ułaskawił Mariusza Kamińskiego, wywołała burzę w mediach. Słusznie?
Kornel Morawiecki, Kukiz‘15: To jest burza w szklance wody. Mowa o uprawnieniach Prezydenta RP. Mariusz Kamiński nie jest przestępcą, ale nie wykluczam, że czegoś nie dopatrzył, rozpracowując aferę gruntową. Zgadzam się, że służby nie mogą kreować przestępstwa. Być może jakąś winę Mariusz Kamiński popełnił. Jednak z tego co wiem, sprawa nie jest jednoznaczna, ponieważ formy postępowania w tej sprawie były konsultowane z innymi organami. Skazanie Kamińskiego w I instancji było z punktu widzenia sprawiedliwości społecznej niezasadne. Nie można skazywać osób za walkę z przestępstwami. Wyrok skazujący był nadużyciem z punktu widzenia odbioru społecznego.
Czyli racje miał Prezydent Duda, że zastosował prawo łaski?
Decyzja prezydenta była oczywista. Prezydent nie chce, by nadzorem nad służbami specjalnymi zajmował się ktoś, kto ma wyrok w I instancji, kto jest objęty działaniem sądu, na kim ciążą zarzuty.
To może Mariusz Kamiński nie powinien się tym zajmować?
Nie, nie mam poczucia, że to nie jest dobra nominacja. Nie widzę lepszych osób niż Mariusz Kamiński do tej roli. On się zasłużył, dobrze się zasłużył w łapaniu przestępstw gospodarczych, łapówkarskich. Sądzę, że nadal będzie służył dobrze.
Prezydent się nie pospieszył? Może należało poczekać na wyrok II instancji…
Nie, nie sądzę. Można rozważać, czy się pospieszył, czy nie. A może wręcz się spóźnił? Może prezydent powinien wcześniej podjąć tę decyzję? Przecież Andrzej Duda jest prezydentem już od jakiegoś czasu. W mojej ocenie tak właśnie jest - prezydent wręcz się spóźnił, a nie pospieszył.

http://wpolityce.pl/polityka/272211-mor ... asz-wywiad

22 lis 2015, 18:30
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

Prezydent Andrzej Duda z wizytą w Chinach.

Obrazek

Materiał filmowy dla lemingów by zobaczyli jak wygląda podest na który wchodzi prezydent Duda!
To nie jakiś stołeczek Bredzisława Kompromitowskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=zc7MJto-sB4

Komentarze:

W końcu doczekałem się normalnego prezydenta za którego nie muszę się wstydzić na całym świecie jak to było za komora
S-car

Porównajcie wizytę Dudy w Chinach z wizytą Komoruskiego w Japonii. Wnioski? Ludzie głosujący na Bula to BEZMÓZDZY DEBILE! Rozumiem brak sympatii do PiSu. Sam ich nie lubię i wierzę, że spie***ą większość spraw (na pewno mniej od PO, ale to tylko niewielki pozytyw), ale żeby głosować na takiego de**la jak Komorowski?
Jagang8

Thank you China for such a great hospitality! This has been an amazing watch.
I am proud to be polish, but I am also proud of your country. You really are brilliant people.
Full of up-most manners and respect. China is a great nation, so unappreciated at times... 充分尊重和荣耀中国国内!
Redundant

Polak Chińczyk dwa bratanki i do Sake i do Szklanke
Jacekkr57

Och no! there is no EU flag  :(
Łukasz Borowski

Nie obrażaj moich uczuć religijnych! :D
PolishBoy

Dziękuje za ten filmik, w naszych mediach niestety nie można było tego zobaczyć
ARNOLD

Ostatnio edytowano 29 lis 2015, 21:41 przez kominiarz, łącznie edytowano 3 razy

29 lis 2015, 21:40
Zawodowiec

POSTY        3657
Wiek emerytalny i kwota wolna od podatku.
Prezydent skierował projekty do Sejmu

Przywrócenie wieku emerytalnego: 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn zakłada projekt noweli skierowany w poniedziałek do Sejmu przez prezydenta Andrzeja Dudę. Prezydent przygotował też projekt zakładający podniesienie do 8 tys. zł kwoty wolnej od podatku. Zasadniczą propozycją zawartą w projekcie zmian w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych jest przywrócenie wieku emerytalnego obowiązującego w Polsce do końca 2012 r.
"Wiek przechodzenia na emeryturę będzie więc zróżnicowany ze względu na płeć i będzie wynosił 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn" - poinformowała Kancelaria Prezydenta. Podkreślono, że zmiany te obejmą osoby objęte powszechnym systemem emerytalnym (ZUS) oraz rolników (KRUS).

ANKIETA
Czy chcesz obniżenia wieku emerytalnego?
TAK 71%
NIE 29%

Projekt ws. obniżenia wieku emerytalnego prezydent złożył we wrześniu w Sejmie poprzedniej kadencji. Duda mówił wówczas, że jego projekt daje możliwość wyboru i zapisane w nim jest "prawo do emerytury, a nie obowiązek przejścia na emeryturę". - Jeśli ktoś chce, kobieta w 60. roku życia, mężczyzna w 65., może przejść na emeryturę, ale nie musi, jeśli chce, może pracować dalej. Niech to zależy od jego sytuacji rodzinnej - powiedział.
W projekcie nie było odniesienia do okresu składkowego. Z uzasadnienia do prezydenckiego projektu złożonego w poprzedniej kadencji wynikało, że łączny koszt obniżenia wieku emerytalnego dla sektora finansów publicznych wyniesie w latach 2016-2019 około 40 mld zł, z czego dla budżetu państwa ok. 30 mld zł. Zaznaczono, że "w perspektywie długoterminowej obniżenie wieku emerytalnego może przełożyć się jednak na dalsze zwiększenie wydatków na świadczenia emerytalne".

"Jeżeli chodzi o źródła finansowania, to w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę, że przejście na emeryturę jest pewnym uprawnieniem; te osoby, które będą chciały pracować, w dalszym ciągu będą mogły pracować, odprowadzając składki" - informowała we wrześniu prezydencka minister Anna Surówka-Pasek.

Sejm poprzedniej kadencji nie zajął się jednak prezydenckim projektem. Prezydent zapowiedział wówczas, że złoży projekt ponownie, w nowej kadencji.
Wiek emerytalny do 67 lat podwyższyła ustawa uchwalona w 2012 roku. Wprowadzone zostało również stopniowe zrównanie go dla kobiet i mężczyzn. Posłowie PiS, a także związkowcy z NSZZ "Solidarność" i OPZZ zaskarżyli ustawę do Trybunału Konstytucyjnego. W maju 2014 r. TK uznał jednak, że jest ona zgodna z ustawą zasadniczą. Orzekł też, że zróżnicowanie praw kobiet i mężczyzn, jeśli chodzi o emerytury częściowe, jest niekonstytucyjne.

Kwota wolna od podatku w górę

Z kolei podstawowym celem projektu nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych jest zwiększenie kwoty wolnej od opodatkowania z 3 091 zł do 8 002 zł - podała Kancelaria Prezydenta. Jak uzasadniono, w obowiązującym stanie prawnym kwota wolna od podatku jest niedostosowana do realiów społeczno-gospodarczych, na co zwrócił uwagę Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 28 października 2015 r.

"Podwyższenie kwoty wolnej do 8 002 zł w sposób istotny poprawi sytuację ekonomiczną osób uzyskujących dochody na poziomie uznawanym za minimum socjalne. Podatkiem nie będą bowiem obciążone dochody niezbędne do biologicznego i psychofizycznego rozwoju człowieka, a także część dochodów koniecznych dla wychowania potomstwa oraz utrzymania więzi społecznych" - czytamy w komunikacie prezydenckiej kancelarii.

Trybunał Konstytucyjny orzekł w październiku, że przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustalające kwotę wolną od podatku w wysokości 3089 zł, są niezgodne z konstytucją i tracą moc 30 listopada 2016 r. Według TK przepisy są niekonstytucyjne w zakresie, w jakim nie przewidują mechanizmu korygowania kwoty wolnej gwarantującego co najmniej minimum egzystencji.
Trybunał uzasadniał, że "obowiązkiem państwa jest pozostawienie dochodu podatnikowi bez obciążania go podatkiem w zakresie, w jakim jest to niezbędne do stworzenia minimalnych warunków godnej egzystencji człowieka; dopiero dochód przekraczający tę kwotę powinien podlegać opodatkowaniu".

Według TK uzasadnione jest oczekiwanie, że państwo zagwarantuje obywatelowi minimalny zasób środków umożliwiających zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych i uczestniczenie w życiu publicznym. "Tak pojmowane minimum egzystencji ma rangę wartości konstytucyjnej. Nie powinno być opodatkowane to, co jest niezbędne do stworzenia warunków do godnej egzystencji" - uzasadniano.
Według Trybunału brak mechanizmu korygowania kwoty wolnej w odniesieniu do minimum egzystencji, utrzymywanie jej na niezmienionym poziomie niezależnie od sytuacji gospodarczej państwa oznacza, że prawo podatkowe jest wadliwe, co jest niezgodne z konstytucyjną zasadą państwa prawa.

Podniesienie kwoty wolnej prezydent Duda również zapowiadał w trakcie kampanii wyborczej; także PiS zgłaszał taki postulat w kampanii parlamentarnej. Premier Beata Szydło w swoim expose powtórzyła deklarację o podniesieniu kwoty wolnej do 8 tys. zł. W ubiegłym tygodniu premier Szydło poinformowała, że projekt ws. kwoty wolnej złoży prezydent.

WyborcaE 89.71.47.*
Prezydent Andrzej Duda zawsze dotrzymuje słowa,a najbardziej wrzeszczeli i domagali się zapowiedzianych reform,którzy nie głosowali na PIS

obywatelka 37.47.52.*        
Jak by nie bylo takiego złodziejstwa w ZUSie to byśmy mogli przechodzić na emeryturę w wieku 55 lat!!!!!!!!!!!!!

Anka997 94.254.198.*       
Trolle peowskie ostro zabrały się do pracy?? Aby tylko krytykować Prezydenta?? A co wam dał komorowski i 8-letnie rządy PO-PSL??

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 68098.html

Kwota minimum egzystencjonalnego to  1177 zł miesięcznie. Pomnożona przez 12 miesięcy daje 14.124 zł rocznie.
I te POpaprańce jeszcze mają czelność krytykować podniesienie zamrożonej od wielu lat kwoty z 3.089 do 8.000 zł.

30 lis 2015, 23:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Doprawdy nie przypuszczałem, że prezydent Duda tak szybko dorówna poziomowi Kwaśniewskiemu czy Komorowskiemu. Dziś straciłem do niego resztki szacunku - i to dlatego mała litera.

03 gru 2015, 21:24
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
A jakieś argumenty, uzasadnienie? Czy na zasadzie "tak", bo "tak"?
Może kolega supersaper za dużo GWna się naczytał i TFałszena naoglądał albo na Łonecie surfował?  :wysmiewacz:

03 gru 2015, 21:39
Początkujący

REJESTRACJA31 mar 2010, 22:33

POSTY        7
A ja wręcz odwrotnie - pełen szacun Panie Prezydencie! Pokazał Pan, jak traktować te ich podrygi przeciwko zmianom. Szkoda że nie widzi tego supersaper (mała litera zamierzona). Pewnie chciałby żeby ta banda postkomusza nadal trwała, bo do tego prowadzą działania bandy PO, PSL i sympatyków agenta Wolskiego (ups! generała Jaruzelskiego).
:za2:

03 gru 2015, 21:49
Zawodowiec

POSTY        3657
supersaper                    

Doprawdy nie przypuszczałem, że prezydent Duda tak szybko dorówna poziomowi Kwaśniewskiemu czy Komorowskiemu. Dziś straciłem do niego resztki szacunku - i to dlatego mała litera.

Prezydent Duda nie dorówna ani Kwaśniewskiemu ani Komorowskiemu.
Nie wypije tyle ile może Kwaśniewski ani nie zrobi tylu gaf w każdym wystąpieniu albo byków w każdym zdaniu jak Komorowski.  :wysmiewacz:

Zapomniałeś o Wałęsie.
Też mu nie dorówna. 4 metrowego muru motorówką nie przeskoczy. :mur:

03 gru 2015, 21:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona