Teraz jest 10 wrz 2025, 23:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Agulek                    

Witam,
mam taki problem. Zmarł mi dłużnik(płatnik), przyszła jego żona (tez jest współwłaścicielem domu i tam mieszka, na deklaracji męża była wpisana jako współwaścciel ale ni ebyło jej podpisu bo tylko jest miejsce na podpis podatnika) złożyła nową deklarację i chciałaby spłacić zaległość w ratach, chce złożyć wniosek o rozłożenie na raty. Nie wiem co mam z tym zrobić. Tytuł jest w skarbówce ale pewnie mi niedługo odeślą i dobrze byłoby żeby to spłacali ale nie wiem czy tak można zrobić.

Egzekutor69                    

generalnie rzecz biorąc wniosek może złożyć tylko podatnik (mąż) a nie można jakoś słownie się z nią dogadać, żeby pomału spłacała? Musisz też powiadomić NUS o zgonie, wtedy zawieszą PE

qubap                    

U mnie, jeżeli żona jest również współwłaścicielem, deklaracja przyjmowana jest w niektórych przypadkach jako nowa. Dotyczy to głównie przypadków gdzie należności są opłacone ale też takich gdzie nie są opłacone w ogóle. Od razu wystawiają mi się upomnienia na oboje (w przypadku jeżeli oboje żyją ;)).
W tym przypadku najlepiej jednak było by zamknąć konto zmarłego i założyć nowe konto dla żony. Albo będzie spłacała dobrowolnie sama i kiedyś się spłaci albo pozostanie czekać do nabycia spadku. Jak spłaci to wniosek do NUS o umorzenie.

mój NUS w takich przypadkach zawiesza PE, gdyż obowiązek nie jest ściśle związany z osobą zmarłego oraz chce abym przy zawiadomieniu o zgonie zobowiązanego pisał o wycofanie TW  :)

28 wrz 2015, 06:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Mam pytanie dotyczące odsetek pobieranych przez US. Wystawiamy tytuł wykonawczy i zaznaczamy rodzaj odsetek jako odsetki za zwłokę. Ponieważ odsetki jeszcze się nie naliczyły to kwota odsetek na dzień wystawienia tytułu wynosi 0 zł. Otrzymaliśmy należności ściągnięte przez US wraz z odsetkami ustawowymi. Czy ta procedura jest prawidłowa? Księgujemy te odsetki na koncie płatnika pomimo tego że nie są one jeszcze naliczone (mniej niż 8,70 zł). Czy te odsetki nie są nadpłatą?

07 paź 2015, 08:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Ja księguję w odsetki, zgodnie z dyspozycją US.

07 paź 2015, 08:33
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Dorean                    

Mam pytanie dotyczące odsetek pobieranych przez US. Wystawiamy tytuł wykonawczy i zaznaczamy rodzaj odsetek jako odsetki za zwłokę. Ponieważ odsetki jeszcze się nie naliczyły to kwota odsetek na dzień wystawienia tytułu wynosi 0 zł. Otrzymaliśmy należności ściągnięte przez US wraz z odsetkami ustawowymi. Czy ta procedura jest prawidłowa? Księgujemy te odsetki na koncie płatnika pomimo tego że nie są one jeszcze naliczone (mniej niż 8,70 zł). Czy te odsetki nie są nadpłatą?

To są odsetki wynikające z egzekucji a nie ustawowe. Ustawa egzekucyjna nie zawiera progu wynikającego z OP. Odsetki księgujesz w kwocie wpłaconej.
Co do dyspozycji NUS to nie zawsze można ;)

07 paź 2015, 09:00
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
podatnik wyprowadził się do sąsiedniej gminy ale nie złożył nam korekty deklaracji żebyśmy mogli zrobić mu odpis. chciałam wysłać mu pismo na nowy adres bo akurat w ewidencji ludności odnotowano, że się wymeldował i wpisany jest jego nowy adres. Chciałam wysłać na ten nowy adres ale powiedziano mi, że nie mogę bo nie mam prawa korzystać z tych informacji gdyż gminy tworzą bazę ewidencji ludności ale nie są właścicielami tych danych tylko jakiś urząd w warszawie. Ponadto musiałabym mieć jakieś pismo z którego wynikałby ten nowy adres czyli np musiałabym napisać wniosek o udostępnienie danych osobowych pana X. Pani w ewidencji ludności mówi, że nie wie czy może mi udzielić na piśmie takiej informacji i lepiej żebym pisała do warszawy ale tam podobno czeka się miesiącami za odpowiedzią. Cały mój zapał przepadł bo co człowiek chce iść do przodu to ciągle jakieś durne ograniczenia. Ponadto mieliśmy przypadek że w podatkach dostali zmiany z ewidencji gruntów bez adresu spadkobiercy. Jego adres udało im się pozyskać ustnie z ewidencji ludności i wysłały pismo do tej osoby a ona potem straszyła ich prokuratorem bo bezprawnie skorzystały z danych bo on nigdzie nie podawał adresu więc skąd one go mają. Chodzi o ochronę danych osobowych. Mieliśmy aferę z tego powodu. Jak jest u Was?

09 paź 2015, 10:39
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Jak nie możesz skorzystać z adresu który posiadacie we własnej ewidencji to wystaw upomnienie na adres jaki masz, następnie skieruj tytuł wykonawczy do urzędu skarbowego i najwyżej Ci go zwrócą podając aktualne dane zamieszkania. Jeżeli mieszka w zasięgu terytorialnym tego samego NUS to najwyżej go ściągną i przyjdzie złożyć deklarację :)
Ja sobie sam pobieram adres z ewidencji i wysyłam tam gdzie wiem, że zamieszkuje.

09 paź 2015, 11:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
zakrecona                    

podatnik wyprowadził się do sąsiedniej gminy ale nie złożył nam korekty deklaracji żebyśmy mogli zrobić mu odpis. chciałam wysłać mu pismo na nowy adres bo akurat w ewidencji ludności odnotowano, że się wymeldował i wpisany jest jego nowy adres. Chciałam wysłać na ten nowy adres ale powiedziano mi, że nie mogę bo nie mam prawa korzystać z tych informacji gdyż gminy tworzą bazę ewidencji ludności ale nie są właścicielami tych danych tylko jakiś urząd w warszawie. Ponadto musiałabym mieć jakieś pismo z którego wynikałby ten nowy adres czyli np musiałabym napisać wniosek o udostępnienie danych osobowych pana X. Pani w ewidencji ludności mówi, że nie wie czy może mi udzielić na piśmie takiej informacji i lepiej żebym pisała do warszawy ale tam podobno czeka się miesiącami za odpowiedzią. Cały mój zapał przepadł bo co człowiek chce iść do przodu to ciągle jakieś durne ograniczenia. Ponadto mieliśmy przypadek że w podatkach dostali zmiany z ewidencji gruntów bez adresu spadkobiercy. Jego adres udało im się pozyskać ustnie z ewidencji ludności i wysłały pismo do tej osoby a ona potem straszyła ich prokuratorem bo bezprawnie skorzystały z danych bo on nigdzie nie podawał adresu więc skąd one go mają. Chodzi o ochronę danych osobowych. Mieliśmy aferę z tego powodu. Jak jest u Was?

Też mam podobny problem co Ty, żeby Urząd pomiędzy wydziałami w sposób swobodny nie mógł się wymieniać informacjami  :glare:  śmieszne... :lol:

09 paź 2015, 12:09
Zaawansowany

POSTY        85
Upomnienie nie doręczone bo z adnotacją, że się wyprowadził. Więc TW nie mogę wystawić.

Miałam zwrócony jeden TW bo podatnik zmarł i podali mi datę zgonu. Wiem kto jest spadkobiercą bo było przeprowadzone postępowanie spadkowe i w podatkach mają te dokumenty ale w tych dokumentach jest tylko imię i nazwisko spadkobiercy bez adresu. Adres znalazłam w ewidencji ludności ale nie mogę z niego skorzystać, taki nonsens. Chyba muszę czekać łaskawie na wymiar ale on już 2 lata załatwia tę sprawę i jeszcze nie załatwił :-/ myślałam ze jak wyślę upomnienie na spadkobiercę to zapłaci bo podatek zapłacił to może i śmieci też ale kurde nie mogę użyć adresu

09 paź 2015, 12:14
Zaawansowany

POSTY        85
RAMZI pisałam nawet do podatków czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe po zmarłych i kto nabył spadek, one mi odpisały ale tylko podały imię i nazwisko bo w postanowieniu sądu i ewidencji gruntów nie ma adresu. Adres też same znalazły tak jak ja z ewidencji ludności ale też nie mogą mi napisać adresu bo to  nie oficjalne. Niezłe jaja. Człowiek nawet jak chce pracować to ma związane ręce.

09 paź 2015, 12:17
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
powiedzcie proszę w tytule w części E.1.jaki piszecie akt normatywny? miałam podany 6h i zastanawiam się czy jest ok.

19 paź 2015, 08:25
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ciekawska                    

powiedzcie proszę w tytule w części E.1.jaki piszecie akt normatywny? miałam podany 6h i zastanawiam się czy jest ok.

Zależy na co wystawiasz tytuł.

19 paź 2015, 08:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
na zaległości z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi

19 paź 2015, 10:53
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ciekawska                    

na zaległości z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi

Ja mam ustawione
6m - deklaracje
6o - decyzje

Będzie trzeba dodać gdzieś 6m ust 2b na decyzje ;)

19 paź 2015, 11:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! co w przypadku gdy podatnik wniósł podanie o umorzenie wraz kosztami upomnienia. Czy wydając decyzje powinnam umorzyć należność główną a w drugiej części nie udzielić umorzenia kosztów egzekucyjnych gdyż nie możemy umorzyć tych kosztów?

ma ktoś może wzór pisma do innego urzędu gminy aby sprawdzić czy dana osoba ponosi opłatę w innej gminie?

22 paź 2015, 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326 ... 379  Następna strona