Teraz jest 05 wrz 2025, 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wzór aktu oskarżenia 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Wzór aktu oskarżenia
Czy dysponuje ktoś wzorem nowego aktu oskarżenia, ale takim wypełnionym, przykładowym. Nie chodzi mi o wzór typu : zarzut, a pod spodem dowody i tezy dowodowe , nie trzeba uzasadnienia. Słyszałem , że na pewnych szkoleniach były przekazywane wzory. Może ktoś się podzieli, albo swoimi uwagami w tym zakresie. Z góry dziękuje. Zauważyłem, że brak aktywności ostatnio na forum, ani Barbarki ani Leibowitza, inni też zamilkli , studiują zmiany:), może czas wymienić się poglądami.

02 lip 2015, 20:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2010, 12:57

POSTY        22
Post Re: Wzór aktu oskarżenia
w LEX pod art. 56 KKS jest wzór aktu oskarżenia obowiązujacy po 01.07.2015 r.

16 lip 2015, 14:53
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Kierowaliście do sądu  AO w oparciu o ten wzór ?
Sąd nie miał zastrzeżeń?

08 paź 2015, 12:05
Amator
Własny awatar

POSTY        22
Tak kilka skierowałem i teraz czekan co na SĄD.

08 paź 2015, 16:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Wzorowałem sie na AO z lexa, teraz znajomy przesłał mi swój wzór do 57 kks, i on pod wskazaniem właściwego sądu pisze  wykaz dowodów : Oskarżony , na podstawie art 167 par 1 kpk  przesłuchanie na okoliczność niepłacenia  podatku. jak pytałem o ten 167 , bo w lexie nie był powoływany nie umiał odpowiedzieć , miał taki wzór. ponadto nie bardzo rozumiem ten art. 394 par 2 i 393 par 1  kpk . Ten wzór z lexa , raz powołuje jeden , raz drugi. Apropos , czy w wykazie dowodów naleźy wskazać protokół przesłuchania podejrzanego na okoliczność złożonych wyjaśnień, i czy naleźy wskazać do odczytania,czy do ujawnienia bez odczytywania.  które dowody do ujawnienia, a które do odczytania.  czy kopie deklaracji robicie jako dowód rzeczowy, tak jak w lexie, ale, czy wtedy nie należałoby wydać postanowienia o dowodach rzeczowych. I wielka prośba, czy mógłby ktoś wrzucić pouczenie jakie umieszczacie na zawiadomieniu oskarżonego o skierowaniu Ao do sądu.

13 paź 2015, 22:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
karniści nie zaglądają na forum

14 paź 2015, 20:04
Specjalista

POSTY        481
Zaglądają, ale mają ten sam problem(przynajmniej ja mam). Nie wiem jak powinien wyglądać tj. co zawierać AO po zmianie kpk. Nie wiem jak powinny wyglądać akta i ich opis. Policja i prokuratura mają przygotowane odgórnie swoje  wewnętrzne wzory, u nas ciiisza :wacko:

15 paź 2015, 07:59
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
"Moja" prokuratura, przesłała mi do stosowania zarządzenie Prokuratora Rejonowego "w sprawie sposobu prowadzenia akt i klasyfikowania materiałów postępowań karnych zarejestrowanych w Prokuraturze Rejonowej ..."
Wedle tegoż zarządzenia akta prowadzi się w trzech zbiorach oznaczonych literami A, C i D z określeniem co, do którego zbioru należy wtłaczać.
W praktyce jeszcze tego nie stosowałem, ale w tych sprawach, gdzie wypuściłem już akt oskarżenia, wszystkie materiały zaliczały się do jednego zbioru (nie było świadków).

15 paź 2015, 09:35
Amator
Własny awatar

POSTY        22
W zawiadomieniu do Oskarżonego o skierowaniu A.O. do Sądu zamieszczm taką informację:

Informacja o przepisach Kodeksu postępowania karnego
Art. 343. § 1. . Jeżeli nie ma zastosowania art. 46 Kodeksu karnego, sąd może uzależnić uwzględnienie wniosku, o którym mowa w art. 335, od naprawienia szkody w całości albo w części lub od zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Przepis art. 341 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 2. Uwzględnienie wniosku jest możliwe tylko wówczas, jeżeli nie sprzeciwi się temu pokrzywdzony, należycie powiadomiony o terminie posiedzenia.
§ 3. Sąd może uzależnić uwzględnienie wniosku od dokonania w nim przez prokuratora wskazanej przez siebie zmiany, zaakceptowanej przez oskarżonego.
§ 4. Postępowania dowodowego nie prowadzi się.
§ 5. Prokurator, oskarżony i pokrzywdzony mają prawo wziąć udział w posiedzeniu. Zawiadamiając pokrzywdzonego o posiedzeniu poucza się go o możliwości zakończenia postępowania bez przeprowadzenia rozprawy oraz wcześniejszego złożenia oświadczenia, o którym mowa w art. 54 § 1. Udział podmiotów wskazanych w zdaniu pierwszym w posiedzeniu jest obowiązkowy, jeżeli prezes sądu lub sąd tak zarządzi.
§ 6. Sąd, uwzględniając wniosek, skazuje oskarżonego wyrokiem.
§ 7. Jeżeli sąd uzna, że nie zachodzą podstawy do uwzględnienia wniosku, o którym mowa w art. 335 § 1, zwraca sprawę prokuratorowi. W razie nieuwzględnienia wniosku wskazanego w art. 335 § 2 sprawa podlega rozpoznaniu na zasadach ogólnych, a prokurator, w terminie 7 dni od dnia posiedzenia, dokonuje czynności określonych w art. 333 § 1 i 2.
Art. 343a. § 1. W wypadku złożenia przez oskarżonego, któremu zarzucono występek, wniosku, o którym mowa w art. 338a, o terminie posiedzenia zawiadamia się strony i pokrzywdzonego, przesyłając im odpis wniosku.
§ 2. Sąd uwzględnia wniosek, jeżeli okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości, a postawa oskarżonego wskazuje, że cele postępowania zostaną osiągnięte. Uwzględnienie wniosku jest możliwe tylko wówczas, gdy nie sprzeciwi się temu prokurator. Przepis art. 343 stosuje się odpowiednio.
§ 3. W razie złożenia kolejnego wniosku podlega on rozpoznaniu na rozprawie.

15 paź 2015, 12:52
Specjalista

POSTY        481
taxinspector                    

"Moja" prokuratura, przesłała mi do stosowania zarządzenie Prokuratora Rejonowego "w sprawie sposobu prowadzenia akt i klasyfikowania materiałów postępowań karnych zarejestrowanych w Prokuraturze Rejonowej ..."
Wedle tegoż zarządzenia akta prowadzi się w trzech zbiorach oznaczonych literami A, C i D z określeniem co, do którego zbioru należy wtłaczać.
W praktyce jeszcze tego nie stosowałem, ale w tych sprawach, gdzie wypuściłem już akt oskarżenia, wszystkie materiały zaliczały się do jednego zbioru (nie było świadków).

Czyli jak rozumiem stworzyłeś akta o nazwie Zbiór A, gdzie wtłoczyłeś wymagane zarządzeniem dokumenty oraz sam akt oskarżenia?

15 paź 2015, 13:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Ujmę to nieco inaczej. Z dotychczasowych akt głównych wydłubałem, to co było w nich niepotrzebne, przyczepiłem do tego akt oskarżenia i puściłem do sądu :)

15 paź 2015, 13:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Mam wątplwości  przy pisaniu AO. Sprawa wygląda tak, jakieś 4 lata temu prowadziłem wyłączone przez PR śledztwo z art 62  przeciwko  5 podejrzanym , obecnie są już prawomocnie skazani ( przyznali się że wystawiali nierźetelne faktury VAT  puste,). Teraz prowadze dochodzenie przeciwko Kowalskiemu, który jak oni wyjaśniali kupował od nich te faktury. Kowalski , nie przyznał się do czynu, twierdzi źe faktury są rzetelne . Postępowanie  podatkowe jest prawomocne. Włączyłem protokoły przesłuchania tych wystawców-  podejrzanych z pierwszej sprawy. I teraz mam wątpliwości , czy powinienem ich przesłuchać w charakterze świadków do obecnego dochodzenia ( przesłuchani w char podejrzanych do ich sprawy opisali proceder produkowania faktur szczegółowo na kilka stron)  . czy nie ma potrzeby , są ich wyjaśnienia włączone  ze starej sprawy jako podejrzani. Ale czy tych podejrzanych , którzy w obecnej sprawie mieliby status świadków , powołać w AO w tej części " lista osó których przesłuchania na rozprawie żąda oskarżyciel" na okolicznoßć wystawiania pustych faktur. czy też wskazać ich w liście II jako dowód z dokumentu tj. protokołu przesłuchania podejrzanego , i wtedy wogóle ich nie wzywać w post. przyg i sądowym . Może przerabialiście podobną sprawe, kończy mi się 14 dniowy ter. na AO.

03 mar 2016, 17:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Myślę sobie, że najlepiej to byłoby jednak przesłuchać tych skazanych poprzednio, w charakterze świadków, ale zdaje się, że na to już nie masz czasu.
Moim zdaniem, protokoły przesłuchań z poprzedniego postępowania włączyć do akt, jako dowody z dokumentów, ale swoją drogą i tak zawnioskować o ich przesłuchanie przed sądem.

04 mar 2016, 07:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Zastanawiam się , czy w sprawie opisanej przez alexxa , przesłuchując obecnie jako świadköw podejrzanych z innej powiązanej sprawy , można im odczytać ( i zapisać w protokole świadka) ich wyjaśnienia złożone uprzednio do protokołu podejrzanego. Mam pewne wątpliwości, inna jest ich rola , obecnie są świadkami , a uprzednio byli podejrzanymi , wydaje się inne pouczenia. konsultowałam to w S i PR jedni , że można wpisać i odczytać świadkowi jego uprzednie wyjaśnienia jako podejrzanego, inny , że nie można- można go przesłuchać bez odczytywania i zapisywania.

07 mar 2016, 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona