Teraz jest 10 wrz 2025, 23:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Egzekutor69                    

gdy wpłata nie pokrywa zaległości podatkowych i odsetek za zwłokę oraz dokonuje się proporcjonalnego podziału wpłaconej kwoty na NG i odsetki, to czy odsetki podlegają zaokrągleniu do pełnych złotych? czy w tym przypadku nie ma ona zastosowania? czyli np z proporcji wychodzi: wpłata 30 zł - na NG 25,35 zł, na odsetki 4,65 zł, to można tak zaksięgować?

A co z progiem?

17 wrz 2015, 09:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

gdy wpłata nie pokrywa zaległości podatkowych i odsetek za zwłokę oraz dokonuje się proporcjonalnego podziału wpłaconej kwoty na NG i odsetki, to czy odsetki podlegają zaokrągleniu do pełnych złotych? czy w tym przypadku nie ma ona zastosowania? czyli np z proporcji wychodzi: wpłata 30 zł - na NG 25,35 zł, na odsetki 4,65 zł, to można tak zaksięgować?

A co z progiem?

odsetki 11 zł

17 wrz 2015, 09:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
oczywiście zaokrąglamy NG - 25 zł,  O - 5 zł, w takich przypadkach piszecie postanowienie o zarachowaniu wpłaty?

17 wrz 2015, 09:29
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
ramzi84                    

oczywiście zaokrąglamy NG - 25 zł,  O - 5 zł, w takich przypadkach piszecie postanowienie o zarachowaniu wpłaty?

OP nakłada taki obowiązek, ale prawdę mówiąc nie wiem, bo się nie zajmuję stricte księgowaniem tylko windykacją, pytam o te odsetki, bo różne są zdania na ten temat, jedni mówi,że zaokrąglanie odsetek do pełnych złotych, występuje wtedy gdy wpłata pokrywa całość zaległości i odsetek, ale gdy jest częściowa wpłata to wtedy ta reguła nie ma już zastosowania

Ostatnio edytowano 17 wrz 2015, 10:02 przez Egzekutor69, łącznie edytowano 1 raz

17 wrz 2015, 09:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

OP nakłada taki obowiązek, ale prawdę mówiąc nie wiem, bo się nie zajmuję stricte księgowaniem tylko windykacją, pytam o te odsetki, bo różne są zdania na ten temat, jedni mówi,że zaokrąglanie odsetek do pełnych złotych, występuje wtedy gdy wpłata pokrywa całość zaległości i odsetek, ale gdy jest częściowa wpłata to wtedy ta reguła nie ma już zastosowania

Odsetki zaokrąglasz do pełnych złotych zawsze (wg OP) ale jeżeli nie przekraczają 8,70 to nie pobierasz.
ramzi84                    

Osobom fizycznym nie wystawiałem, prawnym tak.
Szczerze powiedziawszy może tez dlatego, że jeszcze żadna osoba fizyczna która miała odsetki powyżej 8,70 nie zapłaciła dobrowolnie  ;)

17 wrz 2015, 10:09
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

bo różne są zdania na ten temat, jedni mówi,że zaokrąglanie odsetek do pełnych złotych, występuje wtedy gdy wpłata pokrywa całość zaległości i odsetek, ale gdy jest częściowa wpłata to wtedy ta reguła nie ma już zastosowania

Spotkałem się tylko z takimi zdaniami, że gdy wpłata nie pokrywa całości a odsetki są powyżej progu, to odsetki pobiera się proporcjonalnie nawet te poniżej progu.
Załóżmy, że należność główna wynosi 50 zł odsetki 10 i podatnik wpłaca 40zł to proporcjonalnie pobieramy odsetki np 35zł należność główna i 5zł odsetki.
I z drugim poglądem, że odsetki można naliczyć i pobrać tylko wtedy kiedy przekroczą próg 8,70zł, czyli załóżmy taką sytuację, należność główna wynosi 50zł i odsetki 10,00 podatnik wpłaca 30zł i wszystko księgowane jest na należność główną.
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest jeden prawidłowy pogląd na tą sytuację.

17 wrz 2015, 10:25
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

bo różne są zdania na ten temat, jedni mówi,że zaokrąglanie odsetek do pełnych złotych, występuje wtedy gdy wpłata pokrywa całość zaległości i odsetek, ale gdy jest częściowa wpłata to wtedy ta reguła nie ma już zastosowania

Spotkałem się tylko z takimi zdaniami, że gdy wpłata nie pokrywa całości a odsetki są powyżej progu, to odsetki pobiera się proporcjonalnie nawet te poniżej progu.
Załóżmy, że należność główna wynosi 50 zł odsetki 10 i podatnik wpłaca 40zł to proporcjonalnie pobieramy odsetki np 35zł należność główna i 5zł odsetki.
I z drugim poglądem, że odsetki można naliczyć i pobrać tylko wtedy kiedy przekroczą próg 8,70zł, czyli załóżmy taką sytuację, należność główna wynosi 50zł i odsetki 10,00 podatnik wpłaca 30zł i wszystko księgowane jest na należność główną.
Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest jeden prawidłowy pogląd na tą sytuację.

zawsze są jakieś wątpliwości  ;) wszystko ok ale jak będzie częściowa wpłata np. 31,27 zł bez wskazania za który miesiąc, a zaległości ma np. 60 zł i odsetek 11 zł, to co wtedy? co zaokrąglić do pełnych złotych? ustawodawca jak zwykle daje duże pole do popisu  ;)

18 wrz 2015, 10:33
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

zawsze są jakieś wątpliwości  ;) wszystko ok ale jak będzie częściowa wpłata np. 31,27 zł bez wskazania za który miesiąc, a zaległości ma np. 60 zł i odsetek 11 zł, to co wtedy? co zaokrąglić do pełnych złotych? ustawodawca jak zwykle daje duże pole do popisu  ;)

Zaokrąglić odsetki, co do progu w tym momencie to jak chcesz  :D

18 wrz 2015, 11:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

Zaokrąglić odsetki, co do progu w tym momencie to jak chcesz  :D

ok tak chyba będzie najlepiej zrobić  :rolleyes:

18 wrz 2015, 11:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
nie pobiera się odsetek jeśli nie przekraczają progu, przy obojętnie jakiej kwocie,
ja miałam kiedyś taką sytuację że odsetki były powyżej progu, wpłata była częściowa więc pobrałam ok 2 zł odsetek proporcjonalnie co do wpłaty, dłużnik się odwołał do sko i sko uchyliło mi postanowienie o zarachowaniu wpłaty na odsetki. od tego momentu nigdy nie zapłacili odsetek bo robią takie przelewy żeby odsetki nie przekroczyły progu i tym samy wpłaty ciągle idą na należność główną.

21 wrz 2015, 10:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
reniak                    

nie pobiera się odsetek jeśli nie przekraczają progu, przy obojętnie jakiej kwocie,
ja miałam kiedyś taką sytuację że odsetki były powyżej progu, wpłata była częściowa więc pobrałam ok 2 zł odsetek proporcjonalnie co do wpłaty, dłużnik się odwołał do sko i sko uchyliło mi postanowienie o zarachowaniu wpłaty na odsetki. od tego momentu nigdy nie zapłacili odsetek bo robią takie przelewy żeby odsetki nie przekroczyły progu i tym samy wpłaty ciągle idą na należność główną.

Polska krajem kombinatorstwa, heh wszystko można jakoś obejść czyli tak naprawdę można wcale odsetek nie płacić tylko wpłaty dokonywać z głową... i tylko się  :wysmiewacz:  z nas.

21 wrz 2015, 11:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2014, 13:59

POSTY        13
Witam, nasz urząd nie prowadzi egzekucji za odpady i odsyłamy TW do skarbówki. Współpracownicy upierają się abym drukowała 3 egzemplarze każdego tytułu, z czego jeden wysłała do zobowiązanego a drugi do US, czy mają rację?  :unsure:

24 wrz 2015, 10:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2014, 13:59

POSTY        13
proszę jeszcze o pomoc w sprawie TW na odpady (tylko należność główna) - w rubryce E pkt 3 (podstawa prawna obowiązku) jeśli kwota wynika ze złożonej przez właściciela deklaracji to zaznaczam podpunkt 1 czy 2? i co wpisuję w takim przypadku w punkcie 4 ? byłabym wdzięczna za podpowiedź

24 wrz 2015, 11:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Co w przypadku gdy Urząd(gmina) otrzyma zawiadomienie o zajęciu innej wierzytelności - (mowa o akcyzie) - jak w tym przypadku dłużnik w tym przypadku Urząd(gmina) ma postąpić - jest 7 dni na oświadczenie do organu egzek.

Ostatnio edytowano 24 wrz 2015, 12:12 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

24 wrz 2015, 12:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324 ... 379  Następna strona