Teraz jest 05 wrz 2025, 21:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Miękka egzekucja 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
Post Re: Miękka egzekucja
studentka                    

Gdy dojdzie do faktycznej egzekucji może się okazać, że majątku na zaspokojenie zaległości brak, bo było tyle czasu na dokonanie pewnych posunięć, by egzekucja była niemożliwa. Jaka jest różnica między tymi podatnikami, którzy bez wezwania płacą podatki, a tymi którzy czekają na zaproszenia? Zadna! Jaka w takim razie jest wymowa zdań " wpływającym tytułom wykowawczym dotyczącym podatków należy nadawać bieg i stosować środki egzekucyjne bezzwłocznie? Wszystkie dostępne środki egzekucyjne, by doprowadzić do realizacji tytułów!" Jakoś trudno mi skorelować logikę poczynań. Co Wy na to?

Zastanawiam się jak zareagowałaby Prokuratura lub Cba na zgłoszenie prawdopodobieństwa popełnienia przestępstw pismem typu "Pan NUS Kowalski przez wydanie zarzadzeń o "miękiej egzekucji " zaniedbuje ustawowy obowiazek kierowania do NIEZWŁOCZNEJ egzekucji wymagalnych i prawomocnych zadłużeń.Nieuzasadnione opóżnianie wszczęcia egzekucji  umożliwia dłużnikowi ukrycie,zbycie majatku .Wysyłanie dodatkowych pism ,korespondencji elektronicznej,SMS,dokonywanie rozmów telefonicznych oprócz wymagalnych prawem upomnień powoduje kolosalną niegospodarność (wydatki !)oraz pojawia się wątpliwość czy opieszałość umożliwiajaca  dłużnikowi uniknięcia egzekucji jest całkowicie bezinteresowna.
Brak ustawowych prawnych podstaw  ;działanie według ustaleń z imprez po naradach nosi cechy działania wspólnie i w porozumieniu w grupie przestępczej.  "

07 mar 2014, 23:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Ghe to weź i złóż doniesienie na NUSA no ja bym się jednak nie narażała:D
Chyba, że jakasik kontrola wykaże uchybienia-ale to też bym się na czifa nie odważyła donieść. Ja wiem, tchórzę, ale mnie za bardzo potrzebna ta praca. A w sumie to tak by wypadało postąpić.

08 mar 2014, 00:08
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
co wy się NUSa czepiacie?
robi to, bo każe mu DIS a DISowie każę MF :)

08 mar 2014, 16:59
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2012, 16:27

POSTY        4
jan                    

Nieuzasadnione opóżnianie wszczęcia egzekucji  umożliwia dłużnikowi ukrycie,zbycie majatku .Wysyłanie dodatkowych pism ,korespondencji elektronicznej,SMS,dokonywanie rozmów telefonicznych oprócz wymagalnych prawem upomnień powoduje kolosalną niegospodarność (wydatki !)oraz pojawia się wątpliwość czy opieszałość umożliwiajaca  dłużnikowi uniknięcia egzekucji jest całkowicie bezinteresowna.

Panie Janie, wyzbyć się majątku bo pracownik zadzwoni przypominając o braku wpłaty podatku za ostatni miesiąc? Delikatnie mówiąc nie widzę żadnego zagrożenia.
Koszty – wydatki, za SMS telefon,  które tak pana przerażają to ułamek procenta w porównaniu z prowizją, jaka jest wypłacana pracownikom za dokonanie czynności egzekucyjnych. O ile  dobrze pamiętam to jest to około 2% za zajęcie rachunku i około 6 % za pobranie gotówki - od uzyskanej kwoty.
Moim zdaniem chodzi Panu o to, że nie otrzyma pan prowizji w takiej wysokości  w jakiej miał Pan przed podjęciem działań związanych z miękką egzekucją. Proszę pomyśleć też o przedsiębiorcach, to oni ponoszą te dodatkowe koszty.

08 mar 2014, 19:30
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
annusia                    

Panie Janie, wyzbyć się majątku bo pracownik zadzwoni przypominając o braku wpłaty podatku za ostatni miesiąc? Delikatnie mówiąc nie widzę żadnego zagrożenia.
Koszty – wydatki, za SMS telefon,  które tak pana przerażają to ułamek procenta w porównaniu z prowizją, jaka jest wypłacana pracownikom za dokonanie czynności egzekucyjnych. O ile  dobrze pamiętam to jest to około 2% za zajęcie rachunku i około 6 % za pobranie gotówki - od uzyskanej kwoty.
Moim zdaniem chodzi Panu o to, że nie otrzyma pan prowizji w takiej wysokości  w jakiej miał Pan przed podjęciem działań związanych z miękką egzekucją. Proszę pomyśleć też o przedsiębiorcach, to oni ponoszą te dodatkowe koszty.

Jak ktoś nie widzi to nie znaczy ,że nie jest to możliwe.A jak coś jest możliwe to na pewno co najmniej raz się zdaży.Naliczanie kosztów DŁUZNIKOWI nie jest tożsame z naliczaniem i wypłacaniem egzekutorowi prowizji.
Dodatkowe koszty zwiazane z mięką egzekucją obciązają budżet czyli m.in. Panią,sumiennych podatników i mnie zaś dłużnika który skutecznie uniknie egzekucji może nie przypadkowo przez "miękość" nie dotyczyć.

08 mar 2014, 20:21
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Prowizja wypłacona za pobranie w wysokości 1,15% pobranej kwoty (tj różnica pomiędzy wysokością kosztów za pobranie 5% a wysokością prowizji 6,15%)  także obciąża ogół podatników a nie dłużnika. To Was jakoś nie boli.  ;)

09 mar 2014, 08:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
jak Wam się podoba "miękka egzekucja" w P2B? chyba nikt nie przemyślał jak to będzie wyglądało w praktyce. Termin odnotowany w ME do 07.09.2015r. wpłata z 07.09.2015 r. RP wyciąg księguje najwcześniej  08.09.2015 r. ME powinna być odznaczona jako skuteczna, podatnik zmieścił się w wyznaczonym terminie. System jednak pobiera datę przypisu a nie datę wpłaty. Nie wspominając o małych urzędach, gdzie z reguły księgowość w nielicznym składzie nie zdąży na bieżąco księgować i są spóźnienia 2-3 dniowe... ME w większości może "odznaczać" się jako nie skuteczna  :(

08 wrz 2015, 09:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
A czy da się zrobić jakiś raport w POLTAX2B o podjętych czynnościach miękkiej egzekucji. Czy prowadzicie równolegle rejestr w EWIDENCJACH ?

09 wrz 2015, 08:59
Amator

REJESTRACJA15 lis 2013, 07:20

POSTY        29
Ja prowadzę osobny rejestr, gdzie zapisuje czynności ME. W tym zeszycie wpisuje też takie czynności gdzie np. był brak połączenia lub tel wyłączony.  Tego niestety w P2B nie odnotuje się jedynie w uwagach.
Ale uważam, że to jest chore. My mamy dzwonić, prosić się. Mam takich podatników, którzy tylko czekają na mój telefon.

10 wrz 2015, 10:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
też szukam raportu z i nie ma. Może w e-Orusie coś znaleźliście bo ja nie widzę. Jedyny pomysł na jaki wpadłem to nie zamykanie ME i na koniec i wtedy przy użyciu Mpd zrobić raport niezamkniętych spraw i mamy. Tyle że jak zapłaci to możemy nie zamykać. Ale jak nie zapłaci i musimy wystawić upomnienie to musimy zamknąć ME i nie będzie w raporcie. Reasumując jak wpłaca to dane w Mpd a tych co nie wpłacili ręcznie do programu ewidencje. Jakiś lepszy pomysł ktoś ma?

10 wrz 2015, 13:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Powinni udostępnić taki raport. Jaki jest sens wprowadzania dwa razy tego samego w dwóch rożnych miejscach. Chore.  :zly1:

10 wrz 2015, 17:16
Amator

POSTY        29
animka                    

Powinni udostępnić taki raport. Jaki jest sens wprowadzania dwa razy tego samego w dwóch rożnych miejscach. Chore.  :zly1:

Zgadzam się z tym, ale jak zwykle nikt nie pomyślał jak to w praktyce wygląda.

11 wrz 2015, 06:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
jaką praktykę stosujecie w sytuacji gdy podatnik złożył pismo o raty, bądź o umorzenie zaległości- wysyłacie upomnienie?  Czy czekacie z tym do czasu wydania decyzji?
w tej sytuacji:
wysłanie  upomnienia - nie logiczne
nie wysłanie upomnienia-   okres czasu do wystawienia upomnienie zbyt długi. Miękka egzekucja ogranicza nas do 7 dni więc wpisanie w miękką egzekucję faktu złożenia wniosku przez podatnika w konsekwencji będzie nieskuteczną- czyli zaniży efektywność.

18 wrz 2015, 13:34
Amator

POSTY        29
ja nie wysyłam upomnienia. Wniosek wpłynął, więc do czasu wydania decyzji nic nie robię.
Teraz jak jest zaznaczanie miękka egzekucja w P2B to nie miałam takiej sytuacji. A skąd termin, że ME - 7 dni?

18 wrz 2015, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona