Teraz jest 05 wrz 2025, 21:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Rekrutacja do AP 
Autor Treść postu

REJESTRACJA04 wrz 2015, 22:39

POSTY        19
Post Rekrutacja do AP
Witam.
Mam pytanko, startował ktoś z Was może do Referatu Analiz i Planowania?
Z czego należałoby się przygotować, jakie były pytania.
Będę wdzięczny za pomoc.

05 wrz 2015, 18:06

REJESTRACJA13 maja 2015, 23:29

POSTY        34
Post Re: Rekrutacja do AP
A po co chcesz pracować w skarbówce? Jara cię beznadziejna pensja bez perspektyw wzrostu, status pasożyta społecznego, mobbing i praca polegająca na wypełnianiu nikomu niepotrzebnych sprawozdań? Brak jest też perspektyw na zmianę pracy, bo praca w aparacie urzędniczym oznacza wąską specjalizację, a rynek pracy prywatnych przedsiębiorstw specjalistów ds. urzędniczych nie potrzebuje.

05 wrz 2015, 19:17
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
bolismatunore                    

Witam.
Mam pytanko, startował ktoś z Was może do Referatu Analiz i Planowania?
Z czego należałoby się przygotować, jakie były pytania.
Będę wdzięczny za pomoc.

Z czytania ze zrozumieniem donosów...

05 wrz 2015, 20:08

POSTY        19
A jeżeli chodzi o obsługę programów, w wymaganiach jest excel, jakie zadania mogą być? Do czego AP wykorzystuje excela?

05 wrz 2015, 21:11

POSTY        19
Ponawiam swoje pytanie; jakich pytań można się spodziewać na rekrutacji do AP, z czego należałoby się przygotować?  pije-===[

06 wrz 2015, 09:29
Zaawansowany

REJESTRACJA14 lip 2009, 15:46

POSTY        79
bolismatunore                    

A jeżeli chodzi o obsługę programów, w wymaganiach jest excel, jakie zadania mogą być? Do czego AP wykorzystuje excela?

Ja nie wiem jakich pytań, bo ja do AP zostałam przeniesiona przymusowo, a Excel do tworzenia tabelek z planami kontroli :)

06 wrz 2015, 10:11
Znawca

REJESTRACJA29 maja 2009, 09:49

POSTY        137
Widzę, że koledzy skarbowcy to tylko narzekać potrafią i dalej siedzą w skarbówkach na swoich stołkach... no nieważne.

Odpowiadając na Twoje pytanie, na pewno przyda Ci się znajomość w stopniu bardzo dobrym programu Excel, reszta programów, z których korzystają urzędy to programy, które spotkać możesz tylko w urzędach skarbowych.

Jeżeli chodzi o przepisy podatkowe, zakres powinien być wskazany w ogłoszeniu o pracy. Natomiast na pewno dobrze jest znać dobrze Ordynację podatkową i ustawy podatkowe tj. PIT, CIT, VAT, Ryczałt ewidencjonowany.

To tak ogólnie.
Poza tym trzeba analitycznie i kreatywnie myśleć, wiem że to takie slogany, ale na pewno będzie Ci łatwiej.

aaaaaa i zapominałabym, jak już wspomniano tu wyżej słynne donosy... na pewno przydaje się umiejętność szukania informacji w internecie.

Powodzenia

08 wrz 2015, 09:17
Początkujący

REJESTRACJA31 sie 2015, 09:31

POSTY        9
Pytania mogą być ze wszystkiego. U nas np pracują prawie sami byli kierownicy, więc ich się po prostu "przeniosło" na nowy odcinek, a pracy musieli nauczyć się często od zera.
Ogarnij wszystkie przepisy o kontroli, z ordynacji, trochę o skarbowej, ogólnie o VAT, CIT i dochodowym dla fizoli, poczytaj o podobszarach ryzyk, o karuzelach podatkowych, a może masz szansę. Fakt, "biegła kumancja komuterologii" będzie zaletą w świecie ludzi żyjących wśród ton papierów. Poza tym, warto mieć ogląd jak działają inne instytucje, np WIIH, PIP, ZUS itd. Mieć świeże spojrzenie  na to skąd możnaby np pozyskać informacje o aktualnym pobycie takiego a takiego gościa czy jak sprawdzić czy pod wskazanym adresem ktoś faktycznie prowadzi niezgłoszoną działalność.
Tylko, że i tak nie możesz mieć pewności o co zapytają... sorry taki mamy klimat ;)

11 wrz 2015, 13:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2010, 16:36

POSTY        75
Witam serdecznie. Mam pytanie, może nie w związku z rekrutacją a przeniesieniem. Dostałam propozycję przejścia z PP do AP. Zastanawiam się, ale chodzą słuchy, że w ciągu 1-3 lat AP ma zostać zcentralizowane i być w jednym mieście na kilka US (pracuję w małym urzędzie). Dla mnie wiązałaby się to z uciążliwymi dojazdami (dwoje małych dzieci). Czy coś Wam wiadomo na ten temat? Czy w ogóle warto do AP? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

12 lis 2015, 18:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
MF samo nie posiada żadnej koncepcji funkcjonowania skarbówki. Świadczy o tym np. ilość reorganizacji w ostatnich miesiącach.  Cel zasadniczy - zdezorgnizowanie pracy już osiągnięto. Na resztę POmysłów brak.

13 lis 2015, 00:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
cyt. "... chodzą słuchy, że w ciągu 1-3 lat AP ma zostać zcentralizowane i być w jednym mieście na kilka US..." to marzenie mojego naczelnika :) nareszcie by był zwolniony z
odpowiedzialności za oszustwa podatkowe, ich wyszukiwanie i kontrolowanie :) a odpowiadałby tylko za szybkość wprowadzania deklaracji i zeznań rocznych :) tylko po co tak dużo płacić za coś, co komputer jest w stanie wymierzyć i ocenić :P Jednocześnie gdzieś czytałem, że skuteczność kontroli, jeśli chodzi o wytypowanie i efekty kontroli, sięga ok. 60-70%, gdy kontrole losowe, wytypowane automatem przez programy komputerowe sięgają 2% :P ale wpływy budżetowe
są najmniej istotne :P najważniejsze jest zachowanie wysokiej pensji przy minimum odpowiedzialności, wiedzy, itp. :P

Ostatnio edytowano 19 lis 2015, 19:24 przez spioch, łącznie edytowano 1 raz

19 lis 2015, 19:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]