Teraz jest 11 wrz 2025, 04:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
U mnie w ogóle jeszcze nie ma zarządzenia do śmieci. Mam wszystkie inne opłaty i podatki na szczęście bez śmieci ;) trzymam się rozporządzenia.
W Twoim przypadku najlepiej dopisać przypadek śmieci i rozpisać zgodnie z rozporządzeniem.
Kontrola jak będzie to zapewne będą trzymać się instrukcji więc najlepiej było by to zmienić o ile zapisy dotyczą śmieci lub ogólnie jest to nazwane "opłat".
W podatkach nie ma ludzi tam jest tylko budżet ;)

27 sie 2015, 10:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
speed                    

A co jeśli w Urzędzie mamy  tzw. instrukcję kancelaryjną? I nakazuje mi ona ścigać zobowiązanych co dwa miesiące wystawiając upomnienia, niektóre z nich mają po 20 zł, bo miesięczna opłata wynosi 10 zł. W instrukcji zaś nie ma nic o tym jaką kwotę musi przekroczyć zaległość... Ja niestety jej się często nie trzymam, bo jak przychodzi do mnie petent i prosi żeby nie wystawiać nic bo on za to półrocze na pewno zapłaci, tylko nie teraz... ? u niektórych w sumie dopiero po pół roku mam przymus wystawienia upomnienia zgodnie z przepisami ogólnymi. Ja niestety wystawiam co dwa miesiące ale z tytułem znów zwlekam bo przecież jak przekażę takie 20 zł do US to urośnie ta zaległość tak, że Ci ludzie to się załamią... Nie powiem, boję się kontroli bo straszy mnie nią dziewczyna za którą teraz siedzę na zastępstwo.. ale kurczę... też jesteśmy ludźmi!ja się chyba nie nadaję do tej pracy na prawdę  :mur: ludzie trzęsą się jak wysyłam kolejną partię upomnień gdzie należność to 60 zł a sam koszt 12, nie mówiąc już o tych co tej zalgłości mają po 20, 40 zł. dodatkowa praca dla nas a dodatkowe koszty dla zobowiązanych, totalny absurd.

Spokojnie nie panikuj, kontrola po to jest żeby coś znaleźć, ja też często nie wystawiam upomnień bo mnie proszą, żeby poczekać bo zapłaci jak będzie miał - nazwijmy to działanie czynnikiem ludzkim. Dużo gmin wogole do czasu przejęcia egzekucji nic nie robiło w tej sprawie, niektóre były już kontrolowane i mają zaleconie: dążenie do wyegzekwowania należności. Ogólnie pracownik ds. opłaty śmieciowej to bardzo niewdzięczne stanowisko.

27 sie 2015, 11:35
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Ogólnie pracownik ds. opłaty śmieciowej to bardzo niewdzięczne stanowisko.

No chyba że ktoś wiedział na co się pisze :) mi póki co brakuje możliwości wystawienia zajęcia :P dużo szybciej mi schodziło niż ze skarbówki.
Może bardziej chodziło o te bliższe zadłużenie ale średnio miałem 10 wyciągów w miesiącu teraz mam 3. Wystawiałem zajęcie do banku u mnie w mieście następnego dnia miałem realizację. Ściągałem np z wynagrodzenia schodziło następnego miesiąca, teraz czekam już pół roku wysyłając 3 tytuł i nic.
Dzwonię i się okazuje że tytuł z kwietnia "leży" a jak powiedziałem że schodziło to dopiero wysłali. A podałem pracodawcę na TW. Szkoda ...

27 sie 2015, 11:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

No chyba że ktoś wiedział na co się pisze :) mi póki co brakuje możliwości wystawienia zajęcia :P dużo szybciej mi schodziło niż ze skarbówki.
Może bardziej chodziło o te bliższe zadłużenie ale średnio miałem 10 wyciągów w miesiącu teraz mam 3. Wystawiałem zajęcie do banku u mnie w mieście następnego dnia miałem realizację. Ściągałem np z wynagrodzenia schodziło następnego miesiąca, teraz czekam już pół roku wysyłając 3 tytuł i nic.
Dzwonię i się okazuje że tytuł z kwietnia "leży" a jak powiedziałem że schodziło to dopiero wysłali. A podałem pracodawcę na TW. Szkoda ...

Wiesz co innego prowadzić egzekucje w mieście, a co innego w mniejszej gminie, gdzie twoim klientem jest sąsiad , znajomy. Do tej pory co poniektórzy odwracają głowę przy mijance  :zygi:

27 sie 2015, 11:46
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Wiesz co innego prowadzić egzekucje w mieście, a co innego w mniejszej gminie, gdzie twoim klientem jest sąsiad , znajomy. Do tej pory co poniektórzy odwracają głowę przy mijance  :zygi:

W mieście też mam sąsiadów. Moje miasto liczy niecałe 24 tys. ludności.
Wiesz to nie jest moja wina, że sąsiad nie płaci. Praca to praca. Już się tylu znajomych przewinęło przez ten okres, że można się było przyzwyczaić.
Jak mówiłem wcześniej, wiedziałem jaki charakter ma mieć ta praca.

27 sie 2015, 11:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Jak robicie w takiej sytuacji - w czerwcu umiera jedna osoba zamieszkała od czerwca nie opłacone, właściciel np. dziś zgłasza się z aktem zgonu i zmniejsza o jedną osobę od dnia śmierci. I teraz czy robicie odpis od czerwca , czy robicie tak jak wskazuje MŚ w swojej interpretacji art 6Q ust.3 (chociaż tam jest mowa o miesiącach opłaconych) - i tu wyszła by zmiana od września. Ja zawsze robiłem odpis w takich sytuacjach ale MŚ zrobiło zamęt w mojej głowie.

31 sie 2015, 09:17
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Jak robicie w takiej sytuacji - w czerwcu umiera jedna osoba zamieszkała od czerwca nie opłacone, właściciel np. dziś zgłasza się z aktem zgonu i zmniejsza o jedną osobę od dnia śmierci. I teraz czy robicie odpis od czerwca , czy robicie tak jak wskazuje MŚ w swojej interpretacji art 6Q ust.3 (chociaż tam jest mowa o miesiącach opłaconych) - i tu wyszła by zmiana od września. Ja zawsze robiłem odpis w takich sytuacjach ale MŚ zrobiło zamęt w mojej głowie.

Jeżeli nie było opłacone to od dnia wykazania zmiany.
Jeżeli było opłacone i usługa wykonana to od dnia wykazania zmiany + przypis za miesiące za które nie stwierdza się nadpłaty  :D

31 sie 2015, 10:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Mam pytanie dotyczące zwrotu tytułu wykonawczego.
Dostaliśmy od NUS postanowienie o nie przystąpieniu do egzekucji z uwagi na zły adres zobowiązanego. Czy przekazując nowy tytuł wykonawczy do właściwego Urzędu Skarbowego, ze względu na zamieszkanie zobowiązanego, należy wpisać ten sam nr tytułu? czy data ma być aktualna? Co zrobić z tytułem który już jest w systemie?

02 wrz 2015, 11:19
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dorean                    

Mam pytanie dotyczące zwrotu tytułu wykonawczego.
Dostaliśmy od NUS postanowienie o nie przystąpieniu do egzekucji z uwagi na zły adres zobowiązanego. Czy przekazując nowy tytuł wykonawczy do właściwego Urzędu Skarbowego, ze względu na zamieszkanie zobowiązanego, należy wpisać ten sam nr tytułu? czy data ma być aktualna? Co zrobić z tytułem który już jest w systemie?

Jeżeli masz możliwość to edytuj dane zobowiązanego i zmień datę na bieżącą. Numer możesz zostawić taki sam.

02 wrz 2015, 11:53
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Ponownie proszę o pomoc. Czy jeśli urząd stosuje zwolnienia na podstawie kryterium dochodowego na podstawie ustawy o pomocy społecznej to prowadzi się całe postępowanie podatkowe zakończone decyzją?

02 wrz 2015, 13:12
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
beatas17                    

Ponownie proszę o pomoc. Czy jeśli urząd stosuje zwolnienia na podstawie kryterium dochodowego na podstawie ustawy o pomocy społecznej to prowadzi się całe postępowanie podatkowe zakończone decyzją?

Moim zdaniem zwolnienie powinno wynikać ze złożonej deklaracji. Musi zostać zachowana forma samoopodatkowania.
Czyli np ilość osób x stawka (zwolniona całkowicie czy częściowo) i suma miesięczna do zapłaty.
Coś podobnego jak np tutaj - http://www.bip.dabrowka.net.pl/pliki/tablica_ogloszen/deklaracja_dla_nieruchomosci_zamieszkanych.pdf albo tutaj http://czysty.olsztyn.eu/fileadmin/user_upload/deklaracja_zamieszkale__06.2015_r..pdf

Podobnie jest w podatku od nieruchomości - wszystkie zwolnienia ustawowe są ujęte w deklaracji.

02 wrz 2015, 13:36
Zaawansowany

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Czyli rozumiem jeżeli dochodzi do samoopodatkowania (w deklaracji wypełnia odpowiednie rubryki) to nie trzeba decyzji. A jeśli nie ma w deklaracji rubryk to trzeba?

02 wrz 2015, 14:11
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
beatas17                    

Czyli rozumiem jeżeli dochodzi do samoopodatkowania (w deklaracji wypełnia odpowiednie rubryki) to nie trzeba decyzji. A jeśli nie ma w deklaracji rubryk to trzeba?

A na jakiej podstawie wydasz decyzję? Moim zdaniem ucpg określa przypadki w których się wydaje decyzje i takiego przypadku tam nie ma (6o w razie powzięcia wątpliwości albo braku deklaracji, 6m ust 2b w razie braku zapłaty po zawiadomieniu). Oczywiście mogę być w błędzie :)
Może niech właściciel załączy do deklaracji oświadczenie i wykaże podstawę do zwolnienia (np. zaświadczenie z opsu o dochodach) i na tej podstawie ująć go w systemie ze stawkami zwolnionymi.

03 wrz 2015, 08:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
Mam pytanie dotyczące sprawy prowadzonej w okresie kiedy Urząd Miasta był organem egzekucyjnym.
W wyniku zbiegu do konta sprawa została przekazana do komornika. Zapłaciłam zaliczkę na wydatki powiedzmy 100,00 zł.
Teraz dostałam postanowienie o umorzeniu postępowania i komornik 80,00 zł zaliczki rozliczył na swoje wydatki a 20,00 mi oddał
Czy teraz przekazując sprawę do NUS mam możliwość dochodzenia tej zaliczki 80,00 zł?

04 wrz 2015, 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320 ... 379  Następna strona