Teraz jest 11 wrz 2025, 04:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
ramzi84                    

Dzięki, z interpretacji MŚ wynika, że należy zrobić korektę z urzędu, tylko komu ją doręczyć czytaj=--===

Jeżeli była jedna osoba to nikomu. Wpinasz tylko w akta.
Jeżeli pozostało coś do rozliczenia (nadpłata lub należności niezapłacone) po postępowaniu spadkowym decyzja o odpowiedzialności.

26 sie 2015, 08:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
to jakie jest prawidłowe działanie w przypadku zmarłej , samotnie mieszkającej osoby:

a) Zawiadomienie o zgonie plus odpis na podstawie PK

b) Korekta deklaracji z urzędu i odpis na podstawie tej skorygowanej deklaracji

bo już troszkę się gubię...

26 sie 2015, 09:04
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

to jakie jest prawidłowe działanie w przypadku zmarłej , samotnie mieszkającej osoby:
a) Zawiadomienie o zgonie plus odpis na podstawie PK
b) Korekta deklaracji z urzędu i odpis na podstawie tej skorygowanej deklaracji
bo już troszkę się gubię...

Generalnie to odpis na podstawie aktu zgonu (lub informacji z ewidencji ludności). Chyba jest to obojętne jakim dokumentem w systemie to zrobisz. Ma powstać odpis i tyle.
U mnie w podmiotach wprowadza się datę zgonu i odpis robi się automatycznie. Informacja o zgonie wpinana jest w teczkę właściciela.

26 sie 2015, 09:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2014, 12:17

POSTY        2
Witam,
Mam pytanie odnośnie postępowania w przypadku gdy ktoś nie złożył deklaracji. Okazało się że mam takie osoby, które nie złożyły deklaracji od 1 lipca 2013 r. a mieszkały i mam pytanie jaką stawkę przyjąć w decyzji określającej wysokość czy dla odpadów segregowanych czy niesegregowanych? bo decyzja ma być wymierzona od 1 lipca 2013 r.

27 sie 2015, 06:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2015, 08:35

POSTY        4
Witam.
Mam pytanie, bo to mnie zastanawia.
Dzwoniłam do pewnego Urzędu Gminy "X" przed przekazaniem tytułów do US w związku z nowelizacją ustawy o UPICWG, miałam braki w protokole zdawczo - odbiorczym i chciałam po koleżeńsku zapytać jak oni zdawali tytuły, to było w maju. Pani z UG"X"Odpowiedziała, że ona wystawiła każdemu dłużnikowi jeden tytuł na wszystkie zaległości... spytałam się w jaki sposób to zrobiła? Od 2013 na wszystkie zaległości? Jak ? Co z poprzednimi tytułami? Zajęciami? całą tą zakręconą egzekucją... a ona, że oni nie wystawiali ŻADNYCH tytułów od 2013 r. tylko wysyłali upomnienia i na tym się kończyło.. Ja jestem na tym stanowisku na zastępstwo, zaraz je oddaje i ja nie wiem czy to my robiliśmy błąd ściągając te długi czy oni? W sumie, to fajnie mają... też bym tak chciała... zero pracy :blink:

27 sie 2015, 09:01
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
speed                    

Witam.
Dzwoniłam do pewnego Urzędu Gminy "X" przed przekazaniem tytułów do US w związku z nowelizacją ustawy o UPICWG, miałam braki w protokole zdawczo - odbiorczym i chciałam po koleżeńsku zapytać jak oni zdawali tytuły, to było w maju. Pani z UG"X"Odpowiedziała, że ona wystawiła każdemu dłużnikowi jeden tytuł na wszystkie zaległości... spytałam się w jaki sposób to zrobiła? Od 2013 na wszystkie zaległości? Jak ? Co z poprzednimi tytułami? Zajęciami? całą tą zakręconą egzekucją... a ona, że oni nie wystawiali ŻADNYCH tytułów od 2013 r. tylko wysyłali upomnienia i na tym się kończyło.. Ja jestem na tym stanowisku na zastępstwo, zaraz je oddaje i ja nie wiem czy to my robiliśmy błąd ściągając te długi czy oni? W sumie, to fajnie mają... też bym tak chciała... zero pracy :blink:

Oni, ale to dzięki "dobrym" wójtom i burmistrzom, którzy nie chcieli tracić wyborców :)

27 sie 2015, 09:03
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
hiszpanka                    

Witam,
Mam pytanie odnośnie postępowania w przypadku gdy ktoś nie złożył deklaracji. Okazało się że mam takie osoby, które nie złożyły deklaracji od 1 lipca 2013 r. a mieszkały i mam pytanie jaką stawkę przyjąć w decyzji określającej wysokość czy dla odpadów segregowanych czy niesegregowanych? bo decyzja ma być wymierzona od 1 lipca 2013 r.

U nas wystawiali od niesegregowanych, gmina dawała pojemniki do selektywnej zbiórki na podstawie złożonej deklaracji więc Ci którzy nie złożyli mieli z góry nakładaną opłatę za nieselektywny zbiór w końcu skąd masz wiedzieć czy chcą segregować czy nie? Wystawisz im mniejszą opłatę za selekt a oni będą wrzucać do śmietników co popadnie..

27 sie 2015, 09:07
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
qubap                    

speed                    

Witam.
Dzwoniłam do pewnego Urzędu Gminy "X" przed przekazaniem tytułów do US w związku z nowelizacją ustawy o UPICWG, miałam braki w protokole zdawczo - odbiorczym i chciałam po koleżeńsku zapytać jak oni zdawali tytuły, to było w maju.. Pani z UG"X"Odpowiedziała, że ona wystawiła każdemu dłużnikowi jeden tytuł na wszystkie zaległości... spytałam się w jaki sposób to zrobiła? Od 2013 na wszystkie zaległości? Jak ? Co z poprzednimi tytułami? Zajęciami? całą tą zakręconą egzekucją... a ona, że oni nie wystawiali ŻADNYCH tytułów od 2013 r. tylko wysyłali upomnienia i na tym się kończyło.. Ja jestem na tym stanowisku na zastępstwo, zaraz je oddaje i ja nie wiem czy to my robiliśmy błąd ściągając te długi czy oni? W sumie, to fajnie mają... też bym tak chciała... zero pracy :blink:

Oni, ale to dzięki "dobrym" wójtom i burmistrzom, którzy nie chcieli tracić wyborców :)

Ja się przejmuję, że niektórym ludziom idę "na rękę" i czekam jakiś czas z wystawieniem tytułu bo przychodzą i proszą żeby nie obciążać kosztami i to jest kilka sporadycznych przypadków w większości zaległość nie przekracza 111,60 a ja się martwię i spać po nocach nie mogę  <_<

27 sie 2015, 09:10
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
speed                    

Ja się przejmuję, że niektórym ludziom idę "na rękę" i czekam jakiś czas z wystawieniem tytułu bo przychodzą i proszą żeby nie obciążać kosztami i to jest kilka sporadycznych przypadków w większości zaległość nie przekracza 111,60 a ja się martwię i spać po nocach nie mogę  <_<

Upomnienie które nie przekracza 116zł :) wystawiam jak zaległość wynosi 6 mc. Z tytułem też się nie spieszę chyba że ktoś w podeszłym wieku bo może się zdarzyć że nie zdążę  ;)

27 sie 2015, 09:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

Upomnienie które nie przekracza 116zł :) wystawiam jak zaległość wynosi 6 mc. Z tytułem też się nie spieszę chyba że ktoś w podeszłym wieku bo może się zdarzyć że nie zdążę  ;)

Właśnie zastanawiam się jak zmienić sensownie zapisy w zarządzeniu wewnętrznym dot. opłaty śmieciowej, żeby wystawiać tytuły jak zaległość przekroczy 116 zł, i nie bawić się w upomnienia na kwoty 50 zł

27 sie 2015, 10:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Właśnie zastanawiam się jak zmienić sensownie zapisy w zarządzeniu wewnętrznym dot. opłaty śmieciowej, żeby wystawiać tytuły jak zaległość przekroczy 116 zł, i nie bawić się w upomnienia na kwoty 50 zł

A może tak jak jest w rozporządzeniu?
§ 5. Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów
upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.
§ 6. Wierzyciel niezwłocznie wystawia tytuł wykonawczy, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia
albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.

Ja wystawiam upomnienie, tak jak pisałem powyżej, dodatkowo jeżeli nie przekracza 116zł ale jest większe niż 6mc.
Nie znaczy że wystawiam tytuł. Czasami mam na tytule dwa takie upomnienia.
Najniższą stawkę mam chyba 7,90 za pojemnik segregowany to by wychodziło jakieś 15 miesięcy żeby wystawić upomnienie.

27 sie 2015, 10:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

A może tak jak jest w rozporządzeniu?
[code]§ 5. Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów
upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy.
§ 6. Wierzyciel niezwłocznie wystawia tytuł wykonawczy, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych
wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia
.

Czy przy takim zapisie jak wystawie upomnienie np. na 90 zł to chyba nie powinno być problemu...

27 sie 2015, 10:22
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Czy przy takim zapisie jak wystawie upomnienie np. na 90 zł to chyba nie powinno być problemu...

No pewnie że nie. Masz tylko napisane że niezwłocznie jak przekroczy. A jak nie przekroczy to kiedy chcesz lecz nie później niż na 6mc do upływu terminu przedawnienia.

27 sie 2015, 10:38
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
A co jeśli w Urzędzie mamy  tzw. instrukcję kancelaryjną? I nakazuje mi ona ścigać zobowiązanych co dwa miesiące wystawiając upomnienia, niektóre z nich mają po 20 zł, bo miesięczna opłata wynosi 10 zł. W instrukcji zaś nie ma nic o tym jaką kwotę musi przekroczyć zaległość... Ja niestety jej się często nie trzymam, bo jak przychodzi do mnie petent i prosi żeby nie wystawiać nic bo on za to półrocze na pewno zapłaci, tylko nie teraz... ? u niektórych w sumie dopiero po pół roku mam przymus wystawienia upomnienia zgodnie z przepisami ogólnymi. Ja niestety wystawiam co dwa miesiące ale z tytułem znów zwlekam bo przecież jak przekażę takie 20 zł do US to urośnie ta zaległość tak, że Ci ludzie to się załamią... Nie powiem, boję się kontroli bo straszy mnie nią dziewczyna za którą teraz siedzę na zastępstwo.. ale kurczę... też jesteśmy ludźmi!ja się chyba nie nadaję do tej pracy na prawdę  :mur: ludzie trzęsą się jak wysyłam kolejną partię upomnień gdzie należność to 60 zł a sam koszt 12, nie mówiąc już o tych co tej zalgłości mają po 20, 40 zł. dodatkowa praca dla nas a dodatkowe koszty dla zobowiązanych, totalny absurd.

27 sie 2015, 10:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 379  Następna strona