Teraz jest 11 wrz 2025, 04:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam,
proszę o pomoc. Wysłałam do ZUS wniosek o udzielenie inf. o dłużnikach celem przekazania informacji do US. Powołałam się na 36 ustawy o post. egz. w adm. Niestety nie chcą mi informacji udzielić. Na jaką podstawę się powołać?

18 sie 2015, 10:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
beatas17                    

Witam,
proszę o pomoc. Wysłałam do ZUS wniosek o udzielenie inf. o dłużnikach celem przekazania informacji do US. Powołałam się na 36 ustawy o post. egz. w adm. Niestety nie chcą mi informacji udzielić. Na jaką podstawę się powołać?

ja nie piszę do nikogo o informację tylko wysyłam tytuł do urzędu skarbowego i pisze w informacji że nie posiadam takich informacji. i tyle

18 sie 2015, 13:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
ramzi84                    

qubap                    

Oryginał dowodu jest w kasie, po co Wam kopia to na prawdę nie wiem ;) ale nie wnikam. Tak chciałem wiedzieć tylko z ciekawości po co papier marnujecie  :P

Oryginał wydaje dla zobowiązanego zostaje kopia jak w Kwitariuszu K-103, lub załączniki do wyciągu bankowego, więc gdzie Wy to trzymacie? Przy raporcie kasowym?

u nas raport kasowy zostaje w kasie. kwitki są u mnie. dołączam je do zbiorczego PK które przekazuję księgowej.

18 sie 2015, 13:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
komornik sądowy umorzył postępowanie - bezskuteczność egzekucji
i obciążył dłużnika kosztami (doręczanie korespondencji) i orzekł o obowiązku ich zwrotu na rzecz wierzyciela.
Ja muszę zapłacić komornikowi te koszty. - ok  ale czy mam do kartoteki dłużnika dopisać te koszty, że są nam należne do zapłaty?

19 sie 2015, 08:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2015, 09:41

POSTY        9
Koleżanka w podatkach ma teczkę "dowody wpłat" numer FN.3220 B5  a "wyciągi bankowe" jako obrót bezgotówkowy pod numerem FN.3211  B5 też powinnam tak mieć w odpadach komunalnych tylko, że trzymałam to do tej pory razem i nie wiem czy powinnam to rozdzielać?

Ostatnio edytowano 20 sie 2015, 08:12 przez anna84, łącznie edytowano 1 raz

20 sie 2015, 08:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2014, 13:57

POSTY        8
dostałam zwrot TW z Urzędu Skarbowego ze względu na to, że TW został wysłany przed upływem 7 dni od doręczenia upomnienia. TW był wystawiony w 2014 roku. W tej sytuacji nie mogę wygenerować nowego TW - system mnie nie puszcza. Co mam zrobić w tej sytuacji ? Dalszy TW ? czy ręcznie wypisać ?

Pozdrawiam forumowiczów :)

20 sie 2015, 08:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2015, 09:41

POSTY        9
to miała być odpowiedź dla RAMZI84
anna84                    

Koleżanka w podatkach ma teczkę "dowody wpłat" numer FN.3220 B5  a "wyciągi bankowe" jako obrót bezgotówkowy pod numerem FN.3211  B5 też powinnam tak mieć w odpadach komunalnych tylko, że trzymałam to do tej pory razem i nie wiem czy powinnam to rozdzielać?

20 sie 2015, 08:14
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re:
anisia                    

Witam,
dostałam zwrot TW z Urzędu Skarbowego ze względu na to, że TW został wysłany przed upływem 7 dni od doręczenia upomnienia. TW był wystawiony w 2014 roku. W tej sytuacji nie mogę wygenerować nowego TW - system mnie nie puszcza. Co mam zrobić w tej sytuacji ? Dalszy TW ? czy ręcznie wypisać ?
Pozdrawiam forumowiczów :)

Jeżeli nie możesz edytować TW to wystaw ręcznie.

20 sie 2015, 08:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Czy Wam też interpretacja MŚ poprzewracała tok myślenia? Czyli co jak ktoś zmniejsza liczbę osób i nie zapłacił to też nie zmieniamy wysokości opłaty gdy usługa  wykonana? Chyba tylko to zostaje  pije-===[ ....

25 sie 2015, 08:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Czy Wam też interpretacja MŚ poprzewracała tok myślenia? Czyli co jak ktoś zmniejsza liczbę osób i nie zapłacił to też nie zmieniamy wysokości opłaty gdy usługa  wykonana? Chyba tylko to zostaje  pije-===[ ...

Nie, moim zdaniem nie wynika to z przepisów. To jest nadinterpretacja. U mnie w tej sprawie się nic nie zmieniło.
Jasno jest napisane, że aby nie stwierdzać nadpłaty muszą zaistnieć 3 warunki - opłacona należność, wykonanie usługi, deklaracja zmniejszająca.
W pozostałych przypadkach opłatę wnosi się w zmienionej wysokości za miesiąc w którym nastąpiła zmiana.
Musieli by zmienić, że opłatę w zmienionej wysokości wnosi się od miesiąca, w którym deklaracja została złożona i wtedy było by tak jak piszą (aha i tylko deklarację zmniejszającą bo zwiększającą zawsze trzeba dowalić ;))
Raz już MŚ wycofywało się ze swojej interpretacji. Jak dla mnie to ktoś to musiał napisać w domu i wydrukować z nagłówkiem MŚ  ;)

25 sie 2015, 09:03
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Szkoda, że RIO nie określiło swojego stanowiska na temat tych przepisów, przed zmianą tych przepisów było dużo lepiej, a po tych zmianach to już wogole wyszła tragedia...Tak nam ułatwiają życie...

25 sie 2015, 09:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Czy występujecie z  pismem do USC o wydanie odpisu skróconego aktu zgonu, w celu udokumentowania odpisu za pomocą PK, zmarłej, samotnie mieszkającej osoby. Zastanawiam się na jaki art. można było by się powołać w takim piśmie.

26 sie 2015, 07:14
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Czy występujecie z  pismem do USC o wydanie odpisu skróconego aktu zgonu, w celu udokumentowania odpisu za pomocą PK, zmarłej, samotnie mieszkającej osoby. Zastanawiam się na jaki art. można było by się powołać w takim piśmie.

Na szkoleniach mówią, że wystarczy informacja z wydziału obywatelskiego - ewidencji ludności - podpięta pod PK.

26 sie 2015, 07:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

ramzi84                    

Na szkoleniach mówią, że wystarczy informacja z wydziału obywatelskiego - ewidencji ludności - podpięta pod PK.

Dzięki, z interpretacji MŚ wynika, że należy zrobić korektę z urzędu, tylko komu ją doręczyć czytaj=--===

26 sie 2015, 07:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318 ... 379  Następna strona