Teraz jest 11 wrz 2025, 09:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
otrzymałam z Urzędu Skarbowego postanowienie że osoba na którą wystawiono TW zmarła 30 września 2014 i w związku z tym nie jest możliwe doręczenie odpisu TW i przeprowadzenie egzekucji? Co robić? W deklaracji podatnik uwzględnił siebie i jeszcze jedną osobę, czy w takim razie muszę dociec kim jest ta druga osoba i do niej skierować pismo zeby złozyła korektę deklaracji? a gdyby w deklaracji była tylko jedna osoba i ta osoba zmarła to rozumiem że nic nie robie, tylko czekam az opłate uregulują spadkobiercy?

27 lip 2015, 08:01
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
zakrecona                    

otrzymałam z Urzędu Skarbowego postanowienie że osoba na którą wystawiono TW zmarła 30 września 2014 i w związku z tym nie jest możliwe doręczenie odpisu TW i przeprowadzenie egzekucji? Co robić? W deklaracji podatnik uwzględnił siebie i jeszcze jedną osobę, czy w takim razie muszę dociec kim jest ta druga osoba i do niej skierować pismo zeby złozyła korektę deklaracji? a gdyby w deklaracji była tylko jedna osoba i ta osoba zmarła to rozumiem że nic nie robie, tylko czekam az opłate uregulują spadkobiercy?

Robisz odpis należności od dnia zgonu (może być informacja z ewidencji ludności). Zmarły nie może mieć przypisu po śmierci.
W pierwszej kolejności zobacz np w podatkach czy postępowanie spadkowe nie zostało już przeprowadzone.
Jeżeli tak wzywasz spadkobiercę do złożenia deklaracji od 30.09.2014. Jeżeli nie złoży wydajesz decyzję.

27 lip 2015, 08:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
Witam wszystkich,
nastąpiła u mnie zmiana stawki. Wysłałam zawiadomienia. Ci którzy nie wpłacają nowej opłaty to wydaje decyzje zgodnie z ustawą "2b. (43) W przypadku gdy właściciel nieruchomości nie uiszcza opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi w wysokości podanej w zawiadomieniu, o którym mowa w ust. 2a, wójt, burmistrz lub prezydent miasta wydaje decyzję określającą wysokość tej opłaty, stosując wysokość opłaty podaną w zawiadomieniu.". Mam problem z dłużnikami. Co z nimi? Wydawać decyzję o nowej stawce czy z góry uwzględniać nowe stawki np. w upomnieniu? Proszę o pomoc

28 lip 2015, 06:52
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
beatas17                    

Witam wszystkich,
nastąpiła u mnie zmiana stawki. Wysłałam zawiadomienia. Ci którzy nie wpłacają nowej opłaty to wydaje decyzje zgodnie z ustawą "2b. (43) W przypadku gdy właściciel nieruchomości nie uiszcza opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi w wysokości podanej w zawiadomieniu, o którym mowa w ust. 2a, wójt, burmistrz lub prezydent miasta wydaje decyzję określającą wysokość tej opłaty, stosując wysokość opłaty podaną w zawiadomieniu.". Mam problem z dłużnikami. Co z nimi? Wydawać decyzję o nowej stawce czy z góry uwzględniać nowe stawki np. w upomnieniu? Proszę o pomoc

Gdzieś czytałem, że ktoś wystawiał decyzję przed wysłaniem upomnienia. Bo co zrobić z decyzją jak ktoś zapłaci po upomnieniu. Niepotrzebna robota a tak jedna decyzja i do kolejnej zmiany z górki ;)
U mnie np inna osoba jest od decyzji inna od egzekucji. Nie przebywamy razem więc i nawet wygodniej dla mnie będzie wystawiać upomnienia po otrzymaniu decyzji od wydziału merytorycznego.

28 lip 2015, 07:17
Zaawansowany

POSTY        85
QUBAP dziękuje za odpowiedź. Koleżanka która zajmuje się wymiarem opłaty nie zgadza się z tym i upiera się, że ona nic nie musi robić bo to podatnik bądź spadkobierca powinien sam składać korekty a ona nie musi wiedzieć czy ktoś umarł, wyprowadził się itp. Twierdzi też, że informacje z ewidencji ludności o zgonie lub wymeldowaniu nie są podstawą do zrobienie odpisu, bo musi być korekta deklaracji. Nie mam już siły. Jej to wisi, a ja mam coraz więcej takich przypadków że np. podatnik umarł na koniec 2013 r i do tej pory ona nic nie zrobiła tzn. ani odpisu, ani nawet nie wysłała pisma do spadkobierców by złożyli korektę deklaracji. Facet umarł w 2013 r a ja mam na niego przypis na 2014 i 2015 r i w dodatku mówi, że teraz to ona i tak nie może się cofać do 2014 r. by zrobić odpis bo minęło już 14 dni od śmierci i za późno jest by cofać się o półtora roku i dopiero robić odpis. QUBAP proszę czy możesz mi wskazać jakieś artykuły, cokolwiek bym mogła jej to pokazać. Sama nie zajmuje się wymiarem tylko egzekucją i bazuje jedynie na Twoich poradach. Koleżanka uważa że wie lepiej bo to ona pracuje w wymiarze a nie ja i że wciskam jej kit.

28 lip 2015, 12:26
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Ja też pracuję w egzekucji :) z wydziałem merytorycznym znoszę się widzę jak ty ze swoim, chociaż mój trochę porad wziął do siebie.
Powiem Ci tylko tak, że "potencjalny" spadkobierca deklaracji złożyć nie może gdyż nie jest w rozumieniu ucpg właścicielem nieruchomości.
Nie będzie też składał korekty deklaracji a pierwszą deklarację.
Zgodzę się z tym, że na podstawie informacji o wymeldowaniu nie możesz zrobić odpisu należności. Właściciel nieruchomości nie musi mieszkać w swojej nieruchomości. Ale po śmierci tak :)
Na jakiej podstawie będziesz dochodzić na drodze postępowania egzekucyjnego zapłaty należności jeżeli spadkobiercy się nie zgłoszą? Nie żyje 10 lat a śmieci skubaniec produkuje :) Tak na prawdę problem tu odejdzie bo skarbówka odeśle ci każdy tytuł.
Jeżeli koleżanka nie chce współpracować to wysyłaj upomnienia i tytuły żeby mieć czyste konto. Nic ci tu nie mogę doradzić. Pozostaje jeszcze tylko rozmowa na wyższym szczeblu (naczelnicy).

28 lip 2015, 13:30
Zaawansowany

POSTY        85
a myślałam ze tylko ja mam pod górkę z wymiarowcem, no cóż  :( chciałabym to uporządkować do końca roku bo przyszły rok będzie kontrolowany. Póki co, kseruje koleżance wszystkie informacje. Ostatnio trafiła mi w łapki ciekawa książka w której dużo jest przykładów i odpowiedzi jak postąpić i dużo tych przykładów to moje przypadki ale koleżanka jest oczywiście mądrzejsza i wie lepiej. Nie nadaje się do współpracy. Tak się pocieszam, że w razie kontroli usprawiedliwię się, że to ona była odpowiedzialna za zajęcie się tymi przypadkami, które jej zgłaszam. Wizyta u mojego szefa może nic nie wskurać bo szef jest przekonany o nieomylności swojego pupilka (czytaj mojej koleżanki) i co mu powie traktuje jak pewniak. Dzięki za poświęcony czas.

28 lip 2015, 13:57
Zaawansowany

POSTY        85
Co zrobić gdy:
po pierwsze zmarł podatnik który złożył deklarację,
po drugie żona tego zmarłego nie zdążyła złożyć korekty deklaracji bo po kilku miesiącach też umarła?

Dzieci nie mieli, na ziemi na której mieszkali były dwa domy - jeden tych zmarłych a drugi należał do brata zmarłego. Z uwagi na brak potomstwa ten zmarły przepisał wszystko na swojego brata, a brat z kolei przepisał to na swoją córkę która mieszka 200 km dalej. Ci zmarli nie byli podatnikami podatku od nieruchomości itp. bo nie byli właścicielami i nie ma postępowania spadkowego. Czy teraz korektę powinna złożyć ta bratanica zmarłego czy może brat zmarłego z uwagi na to że na tej samej ziemi mieszka w drugim domu? Czy też można odpisać z urzędu na podstawie aktu zgonu? Zaległość wtedy by się znacznie zmniejszyła. Po drugie co z tą zaległością? Czy ta bratanica zmarłego jako właścicielka powinna zapłacić czy tez nie ma takiego obowiązku?

29 lip 2015, 06:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

Co zrobić gdy:
po pierwsze zmarł podatnik który złożył deklarację,
po drugie żona tego zmarłego nie zdążyła złożyć korekty deklaracji bo po kilku miesiącach też umarła?

Dzieci nie mieli, na ziemi na której mieszkali były dwa domy - jeden tych zmarłych a drugi należał do brata zmarłego. Z uwagi na brak potomstwa ten zmarły przepisał wszystko na swojego brata, a brat z kolei przepisał to na swoją córkę która mieszka 200 km dalej. Ci zmarli nie byli podatnikami podatku od nieruchomości itp. bo nie byli właścicielami i nie ma postępowania spadkowego. Czy teraz korektę powinna złożyć ta bratanica zmarłego czy może brat zmarłego z uwagi na to że na tej samej ziemi mieszka w drugim domu? Czy też można odpisać z urzędu na podstawie aktu zgonu? Zaległość wtedy by się znacznie zmniejszyła. Po drugie co z tą zaległością? Czy ta bratanica zmarłego jako właścicielka powinna zapłacić czy tez nie ma takiego obowiązku?

Ja bym się nie przejmował kontrolą. Decyzje o odpowiedzialności spadkobierców (osoby trzeciej) i tak zostają w wymiarze, więc to nie będzie tak że jak przyjdzie to zapłaci tylko ona się tym musi zająć. U mnie też nie jest to ruszane dlatego ja wręcz błagam o kontrole  :P
Jeżeli zmarł podatnik, który deklarację składał, to odpis robisz od dnia zgonu. "Przepisał na kogoś" więc ktoś to wziął na siebie. Ja bym pisał do córki brata skoro mieszkanie zapisane jest na nią.

29 lip 2015, 07:03
Zaawansowany

POSTY        85
dziękuje QUBAP za szybką odpowiedź. Koleżance też mówiłam żeby napisała do bratanicy zmarłego to może coś się ruszy ale koleżanka ma wątpliwości. A co robicie z księdzami? Mam jednego który od lipca 2014 zmienił parafię ale nie złożył korekty i wciąż u mnie figuruje i w dodatku mam jeszcze na niego przypis na cały 2015 r. Pisać o złożenie korekty deklaracji?

29 lip 2015, 07:21
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

dziękuje QUBAP za szybką odpowiedź. Koleżance też mówiłam żeby napisała do bratanicy zmarłego to może coś się ruszy ale koleżanka ma wątpliwości. A co robicie z księdzami? Mam jednego który od lipca 2014 zmienił parafię ale nie złożył korekty i wciąż u mnie figuruje i w dodatku mam jeszcze na niego przypis na cały 2015 r. Pisać o złożenie korekty deklaracji?

Ja mam jako zobowiązanego parafię. Nie wiem czy powinien być ksiądz, ale nie wnikam póki co bo płacą, często po upomnieniu ale płacą ;)
Jeżeli traktujesz księdza jako właściciela, który się wyprowadził to by wypadało żeby korektę złożył. Nie wiem czy to jest poprawne ale takie rozwiązanie było by najlepsze ;)

29 lip 2015, 07:30
Zaawansowany

POSTY        85
dziękuje. Koleżanka ma wprowadzonych księży tak jak osoby fizyczne. Miłego dnia.

29 lip 2015, 07:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
dziękuje QUBAP za szybką odpowiedź w sprawie dłużników. Mam pytanie odnośnie dodatkowych usług dotyczących odpadów. Pan chce wywieźć gruz jednorazowo. Czy my jako gmina wystawiamy mu fa vat?

29 lip 2015, 10:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
beatas17                    

dziękuje QUBAP za szybką odpowiedź w sprawie dłużników. Mam pytanie odnośnie dodatkowych usług dotyczących odpadów. Pan chce wywieźć gruz jednorazowo. Czy my jako gmina wystawiamy mu fa vat?

Szczerze to nie wiem, ale ostatnio jak robiłem remont ;) wywoziłem sobie sam gruz do pszok'a bez dodatkowych opłat. Można od firmy wynająć kontener na gruz i wtedy się płaci tylko za kontener. To powinno wynikać chyba z regulaminu. Wiem, że można ograniczyć opłaty do ilości wywiezionych odpadów (np. widziałem że u mnie można oddać za darmo jedną lodówkę rocznie ;)).

29 lip 2015, 10:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 379  Następna strona