Teraz jest 05 wrz 2025, 23:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Dpo 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Dpo
Mam zatwierdzone przez IS zawieszenie z uwagi na wydaną decyzję ratalną. W sprawie jest już złożony wniosek dpo wraz z wpłatami grzywny i kosztów. podatnik owi  minął termin do zapłaty ostatniej raty, której nie zapłacił poprzednie płacił w terminie. czy w związku z tym wydać postanowienie o odmowie wniesienia dpo. i co z dokonanymi wpłatami w jaki sposób je zatrzymać jako zabezpieczenie grożącej kary.  czy też wezwać na podstawie bodaj 143 kks do uzupełnienia braku formalnego  wniosku dpo.

31 mar 2015, 22:45

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Post Re: Dpo
Wezwij do uzupełnienia braków formalnych w ciągu 7 dni. Jak będzie cisza to AO.

01 kwi 2015, 06:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
W jaki sposób w sytuacji opisanej przez alexxa  zatrzymujecie wplaty dpo i koszty jeśliby nie uzupełnił braków wniosku

02 kwi 2015, 18:01

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
W akcie oskarżenia przekazujemy kwotę do dyspozycji Sądu na poczet ewentualnej grzywny, a kasę na konto Sądu przelewa rachunkowość w tytule wpłaty wskazując, do jakiego postępowania karnego skarbowego kwota przynależy.

Pytanie: na jakiej podstawie zawieszacie dochodzenie z uwagi na wydaną decyzję ratalną?

02 kwi 2015, 19:01

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Ten kpk chyba 22 jak dobrze pamiętam

02 kwi 2015, 21:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Ale w przypadku decyzji ratalnej i wpłacania w terminie kolejnych rat brak jest nieuiszczonej wymagalnej należności publicznoprawnej - wymagalne są kolejne raty, a jeżeli te są płacone w terminach wynikających z decyzji to po pierwsze jest spełniona przesłanka do dpo (uiszczenie wymagalnej należności) a po drugie brak jest podstawy do zawieszenia (i to przynajmniej z dwóch powodów).

02 kwi 2015, 23:32

POSTY        969
kam83                    

Ten kpk chyba 22 jak dobrze pamiętam

Przepisy kpk:

Art. 22. § 1. Jeżeli zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca prowadzenie postępowania, a w szczególności jeżeli nie można ująć oskarżonego albo nie może on brać udziału w postępowaniu z powodu choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby, postępowanie zawiesza się na czas trwania przeszkody.
§ 2. Na postanowienie w przedmiocie zawieszenia postępowania przysługuje zażalenie.
§ 3. W czasie zawieszenia postępowania należy jednak dokonać odpowiednich czynności w celu zabezpieczenia dowodów przed ich utratą lub zniekształceniem.

w zestawieniu z

Art. 297. § 1. Celem postępowania przygotowawczego jest:
1)   ustalenie, czy został popełniony czyn zabroniony i czy stanowi on przestępstwo,
2)   wykrycie i w razie potrzeby ujęcie sprawcy,
3)   zebranie danych stosownie do art. 213 i 214,
4)   wyjaśnienie okoliczności sprawy, w tym ustalenie osób pokrzywdzonych i rozmiarów szkody,
5)   zebranie, zabezpieczenie i w niezbędnym zakresie utrwalenie dowodów dla sądu.
§ 2. W postępowaniu przygotowawczym należy dążyć także do wyjaśnienia okoliczności, które sprzyjały popełnieniu czynu.

prowadzą do wniosku, że instytucja DPSO, nie będąc celem postępowania przygotowawczego, nie może stanowić długotrwałej przeszkody uniemożliwiającej prowadzenie postępowania.

03 kwi 2015, 07:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
W jaki sposób wprowadzicie po 01.04.2015r. dane do programu MANDATY w zakładce DPO. Od kiedy księgowość wprowadza kwoty dpo do P2b, a nie do programu MANDATY, nie mogę dopisać daty wniosku, daty zatwierdzenia przez sąd, kwoty proponowanej i zatwierdzonej.bo jest komunikat " brak wpłat DPO" , czy coś podobnego.

02 lip 2015, 20:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Nasz DIS na naradzie powiedział, że nikt nie zwolnił księgowości z obowiązku księgowania w programie MANDATY.  :P

03 lip 2015, 10:39

POSTY        969
alexx                    

W jaki sposób wprowadzicie po 01.04.2015r. dane do programu MANDATY w zakładce DPO. Od kiedy księgowość wprowadza kwoty dpo do P2b, a nie do programu MANDATY, nie mogę dopisać daty wniosku, daty zatwierdzenia przez sąd, kwoty proponowanej i zatwierdzonej.bo jest komunikat " brak wpłat DPO" , czy coś podobnego.

Nie wprowadzimy. Nasz szef zwolnił księgowość z obowiązku księgowania grzywien w MANDATACH.
Dlatego do sprawozdania kwoty DPSO pobieramy ręcznie, z akt dochodzeń (mimo że objęte są tajemnicą skarbową).
Vivat reforma, vivat reformatorzy  :rotfl:

Ostatnio edytowano 07 lip 2015, 06:44 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

07 lip 2015, 06:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 sie 2009, 10:45

POSTY        11
A co z rozporządzeniem w sprawie nakładania mandatów, o ile pamiętam to tam jest zapis o obowiązku prowadzenia ewidencji, w której odnotowuje się fakt nałożenia grzywny, kwotę, opis czynu, datę rozliczenia. W Poltax i PLT2b brak jest zapisów za co nałożono grzywnę oraz kwalifikacji.

09 paź 2015, 20:32

POSTY        969
Sprawę załatwia podsystem POLTAX, tak zwane MANDATY.

10 paź 2015, 09:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Leibowitz                    

Sprawę załatwia podsystem POLTAX, tak zwane MANDATY.

Który po rewolucji kwietniowej jest dziurawy jak szwajcarski ser :wysmiewacz:

12 paź 2015, 07:18

POSTY        969
Nie przeginaj, ser nie jest taki dziurawy.

13 paź 2015, 06:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]