Teraz jest 11 wrz 2025, 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Qubap, i inni mamy pytanie
wysłałyśmy tytuły do NUS i teraz
1) w przypadku spłaty zaległości, części lub deklaracja zmniejsząca, bądź rozłożenie na raty - wysyłamy zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia? (czy postanowienie?)
2) co się dzieje wtedy z kosztami egzekucyjnymi jak wpłaci np. tylko podstawę?
3) jak mamy podanie o umorzenie to też to zawiadomienie czy pismo o zawieszenie postępowania?
4) co w przypadku gdy NUS jeszcze nie wszcął postępowania, wycofanie TW (jakim pismem)

quabap uporządkujesz nam nasze wątpliwości? z góry dzięki

19 cze 2015, 13:32
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
QUBAP mam dłużnika który zalega mi od początku 2014 r. Na I półrocze mam odebrane upomnienie, a za II półrocze jest adnotacja ze adresat przebywa za granicą. Za I półrocze 2015 też nie zapłacił. Czy jeżeli wystawię teraz jedno upomnienie na II półrocze 2014 i I półrocze 2015 to wtedy będę mogła wystawić TW tylko na 2014 r. czy będę musiała dodać też do TW należności z I półrocza 2015 tak jak w upomnieniu? Liczę ze może tym razem  zostanie podwójnie awizowane ale TW mam narazie wystawiać tylko za 2013 i 2014 r.

22 cze 2015, 07:02
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
monikaaa                    

1) w przypadku spłaty zaległości, części lub deklaracja zmniejsząca, bądź rozłożenie na raty - wysyłamy zawiadomienie o zmianie wysokości zajęcia? (czy postanowienie?)
3) jak mamy podanie o umorzenie to też to zawiadomienie czy pismo o zawieszenie postępowania?
4) co w przypadku gdy NUS jeszcze nie wszcął postępowania, wycofanie TW (jakim pismem)
Poza rozłożeniem na raty, gdzie musicie poinformować o tym NUS w celu zawieszenia postępowania do dnia spłaty raty lub odroczonego terminu płatności, informujesz NUS na podstawie § 12 rozporządzenia 656 o zmianie zwykłym pismem.
Przykład masz tutaj: LINK.
Nie zakłądasz, że postępowanie nie jest wszczęte, tylko zawiadamiasz NUS o każdej zmianie. Jeżeli należności zostały zapłacone w całości to piszesz (tam gdzie jest napisane częściowo) że zostały całkowicie uregulowane wraz z kosztami upomnienia lub, że należności zostały umorzone.
monikaaa                    

Ty nie masz już KE, jeżeli NUS nie wyegzekwuje KE od zobowiązanego to obciąży nimi Ciebie jeżeli zajdzie taka konieczność ;)
zakrecona                    

QUBAP mam dłużnika który zalega mi od początku 2014 r. Na I półrocze mam odebrane upomnienie, a za II półrocze jest adnotacja ze adresat przebywa za granicą. Za I półrocze 2015 też nie zapłacił. Czy jeżeli wystawię teraz jedno upomnienie na II półrocze 2014 i I półrocze 2015 to wtedy będę mogła wystawić TW tylko na 2014 r. czy będę musiała dodać też do TW należności z I półrocza 2015 tak jak w upomnieniu? Liczę ze może tym razem  zostanie podwójnie awizowane ale TW mam narazie wystawiać tylko za 2013 i 2014 r.
Możesz wystawić jedno upomnienie na 2014/2015 i jeden tytuł. Możesz wystawić jedno upomnienie i dwa tytuły. Przy dwóch pamiętaj tylko żeby koszty upomnienia znalazły się na jednym z nich.

22 cze 2015, 07:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
qubap                    

monikaaa                    

Poza rozłożeniem na raty, gdzie musicie poinformować o tym NUS w celu zawieszenia postępowania do dnia spłaty raty lub odroczonego terminu płatności, informujesz NUS na podstawie § 12 rozporządzenia 656 o zmianie zwykłym pismem.
Przykład masz tutaj: LINK.
Nie zakłądasz, że postępowanie nie jest wszczęte, tylko zawiadamiasz NUS o każdej zmianie. Jeżeli należności zostały zapłacone w całości to piszesz (tam gdzie jest napisane częściowo) że zostały całkowicie uregulowane wraz z kosztami upomnienia lub, że należności zostały umorzone.
monikaaa                    

Ty nie masz już KE, jeżeli NUS nie wyegzekwuje KE od zobowiązanego to obciąży nimi Ciebie jeżeli zajdzie taka konieczność ;)
zakrecona                    

Możesz wystawić jedno upomnienie na 2014/2015 i jeden tytuł. Możesz wystawić jedno upomnienie i dwa tytuły. Przy dwóch pamiętaj tylko żeby koszty upomnienia znalazły się na jednym z nich.

DZIĘKI :)

a jak wpłaci podstawę bez kup, to też jeszcze zawiadomienie?

22 cze 2015, 12:45
Fachowiec

POSTY        1396
monikaaa                    

a jak wpłaci podstawę bez kup, to też jeszcze zawiadomienie?

Za każdym razem zawiadomienie wskazując ile pozostało do zapłaty.

22 cze 2015, 12:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
szef zadał mi pytanie czy gmina jako jednostka samorządu terytorialnego może zgłaszać dłużników podatków i opłat do krajowego rejestru długów, uważa że to przestraszyłoby tych którzy notorycznie nie płacą
jeśli ktoś coś wie na ten temat to byłabym wdzięczna za pomoc

01 lip 2015, 09:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 09:58

POSTY        69
No pewnie że może. Przynajmniej tak mi się wydaje.

01 lip 2015, 10:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
beatas17                    

No pewnie że może. Przynajmniej tak mi się wydaje.

już się dowiedziałam u źródła, nie możemy, nie pozwalają na to regulacje ustawowe

01 lip 2015, 11:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
a czy w przypadku śmieci robił ktoś zabezpieczenie należności poprzez obciążenie nieruchomości hipoteką przymusową? jak to się odbywa?
co jeśli tytuł jest na męża - bo złożył deklarację na śmieci, a nieruchomość jest własnością męża i żony?

01 lip 2015, 11:41
Fachowiec

POSTY        1396
reniak                    

a czy w przypadku śmieci robił ktoś zabezpieczenie należności poprzez obciążenie nieruchomości hipoteką przymusową? jak to się odbywa?
co jeśli tytuł jest na męża - bo złożył deklarację na śmieci, a nieruchomość jest własnością męża i żony?

Wystawiasz upomnienie na jedno i na drugie (raczej nikt tego nie będzie sprawdzać ale lepiej jakby było), a na tytule małżonka wpisujesz w części A a małżonkę w części B.

06 lip 2015, 16:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2014, 16:28

POSTY        34
Witam! a co zrobić w przypadku gdy podczas zbiegu egzekucji dostaliśmy od komornika informację o bezskutecznej egzekucji i umorzeniu postępowanie egzekucyjnego. Czy utrzymujemy zajęcie rachunku bankowego w mocy?

07 lip 2015, 11:22
Fachowiec

POSTY        1396
Kamiss2010                    

Witam! a co zrobić w przypadku gdy podczas zbiegu egzekucji dostaliśmy od komornika informację o bezskutecznej egzekucji i umorzeniu postępowanie egzekucyjnego. Czy utrzymujemy zajęcie rachunku bankowego w mocy?

Jeżeli miałeś zbieg do rachunku bankowego to komornik je umorzył. Ty nie robisz nic.

07 lip 2015, 15:26
Zaawansowany

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Czy wysyłacie zawiadomienia o nie załatwieniu sprawy w terminie na podstawie art. 140 OP? Od kiedy liczymy termin rozpoczęcia, od daty wysłania wezwania czy postanowienia o wszczęciu postepowania? Jaki można przyjąć czas na załatwienie sprawy przy określaniu wysokości  opłaty za odpady komunalne? Chcemy przyjąć termin 2 miesięcy. Czy nowy termin musi byś określony dokładną datą czy wystarczy tylko wskazać miesiąc? Nowy termin załatwienia sprawy powinien też wynosić miesiąc lub dwa? Są  jakieś  ograniczenia czasowe?

08 lip 2015, 07:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
Jeśli ktoś miał jeszcze jakieś złudzenia co do zawarcia porozumienia... to z moich źródeł wynika że ministerstwo zajęło stanowisko że nie można zawierać porozumień, bo nie mają zaplanowanych środków na ten cel w tym roku. Możliwe ale mało prawdopodobne jest że zezwolą na to w przyszłym roku.

08 lip 2015, 08:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314 ... 379  Następna strona