Teraz jest 11 wrz 2025, 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Egzekutor69                    

Ja bym przekazał te KE do NUS, w końcu im się należą, jeżeli zrobili zajęcie  :P Wg mnie opłata komornicza naliczana jest od przekazanych wierzycielowi kwot, tj. NG+KUP+%

Tak właśnie miałem zmienić ale już się nie dało ;)
Tylko, przekazując część wpłaty jako nienależną - pomniejszam dochód na śmieciach, natomiast płacąc ją jako KE z umorzonego postępowania, zapłata idzie z innego paragrafu :)
Zastanawiam się, jaką mam podstawę do przekazania KE dla NUS. Nie ma do tego żadnego dokumentu, a na "gębę" nie ma jak zaksięgować.
Nie myślisz, że lepiej poinformować o zapłacie a KE zapłacić z umorzonego postępowania na wniosek wierzyciela w związku z art. 64c § 4? Kwota i tak taka sama, a będzie papier?

08 cze 2015, 08:23
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

Ja bym przekazał te KE do NUS, w końcu im się należą, jeżeli zrobili zajęcie  :P Wg mnie opłata komornicza naliczana jest od przekazanych wierzycielowi kwot, tj. NG+KUP+%

Tak właśnie miałem zmienić ale już się nie dało ;)
Tylko, przekazując część wpłaty jako nienależną - pomniejszam dochód na śmieciach, natomiast płacąc ją jako KE z umorzonego postępowania, zapłata idzie z innego paragrafu :)
Zastanawiam się, jaką mam podstawę do przekazania KE dla NUS. Nie ma do tego żadnego dokumentu, a na "gębę" nie ma jak zaksięgować.
Nie myślisz, że lepiej poinformować o zapłacie a KE zapłacić z umorzonego postępowania na wniosek wierzyciela w związku z art. 64c § 4? Kwota i tak taka sama, a będzie papier?

ale ten pan zapłacił całą kwotę z zajęcia?

08 cze 2015, 08:31
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

Tak domniemam :) - opis zaległość śmieci, ale jak się wysilę ;) i przeliczę to mniej więcej wychodzę na ta kwotę (nie wiem kiedy zajęcie było doręczone).
Odsetki są zapłacone prawdopodobnie na dzień wystawienia bo na dzień zapłaty na pewno nie pasują. Pomijając ten fakt, odsetek przy takiej realizacji i tak nie zaksięguję na odsetki bo to wpłata do wierzyciela.
Bardziej do mnie przemawia jednak zawiadomienie do NUS o zapłacie należności i zapłata KE na podstawie postanowienia.
Nie mając podstawy do przekazania KE dla NUS bo nie mam ani jak kasy przekazać (pismo zobowiązanego?) ani jak tego zaksięgować. Zaległość objęta TW obejmowała zaległości do lutego więc mam na co zaksięgować resztę ;)

08 cze 2015, 09:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

Tak domniemam :) - opis zaległość śmieci, ale jak się wysilę ;) i przeliczę to mniej więcej wychodzę na ta kwotę (nie wiem kiedy zajęcie było doręczone).
Odsetki są zapłacone prawdopodobnie na dzień wystawienia bo na dzień zapłaty na pewno nie pasują. Pomijając ten fakt, odsetek przy takiej realizacji i tak nie zaksięguję na odsetki bo to wpłata do wierzyciela.
Bardziej do mnie przemawia jednak zawiadomienie do NUS o zapłacie należności i zapłata KE na podstawie postanowienia.
Nie mając podstawy do przekazania KE dla NUS bo nie mam ani jak kasy przekazać (pismo zobowiązanego?) ani jak tego zaksięgować. Zaległość objęta TW obejmowała zaległości do lutego więc mam na co zaksięgować resztę ;)

to w takim przypadku, potraktować całą wpłatę jak do wierzyciela i zawiadomić NUS  ;) a nadwyżkę na bieżące zaległości delikwenta  :P  a KE niech sobie NUS dochodzi dalej  ;)

08 cze 2015, 09:37
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
qubap                    

Mam taki przypadek, że pierwszą deklarację złożył mąż a nową deklarację złożyła żona. Oboje są właścicielami nieruchomości.
Zastanawiam się czy już można to traktować jako zobowiązanie solidarne? Żeby rozdzielać to na okresy to musiał bym zakładać drugie konto a to nie jest pierwsza deklaracja.

Mam takie wrażenie, że lepszym rozwiązaniem było by założenie nowego konta, tylko wtedy nie może to być "nowa" deklaracja.  :blink:

08 cze 2015, 10:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Przepisy dot. niestwierdzania nadpłaty są wg mnie głupie i krzywdzące tych solidnie płacących - to tak słowem wstępu :)
Mam pytanie - może ktoś tu z wymiaru jeszcze zagląda - miesiąc kwiecień opłacony, dzisiaj złożona korekta deklaracji za kwiecień zmniejszająca zobowiązanie, podmiot przedsiębiorstwo (art. 6c ust. 2) po wprowadzeniu od kwietnia powstaje nadpłata -
3. W przypadku złożenia korekty deklaracji lub nowej deklaracji zmniejszającej wysokość zobowiązania
z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi nie stwierdza się nadpłaty w tej opłacie za miesiące,
w których usługa odbierania odpadów komunalnych była świadczona.”;

i tutaj pytanie. Co do nieruchomości tylko zamieszkałych jasne, nawet jak zostaje jedna osoba a było 10 to usługa wykonana koniec kropka (jestem tylko zdania że taka deklaracja nie może być wprowadzona wg wskazania w deklaracji bo automatycznie powstanie odpis, a jedynie w miesiącu złożenia), natomiast przy przedsiębiorcach jestem w stanie stwierdzić czy usługa była wykonana i na ile pojemników w miesiącu. Czy na tej podstawie nadpłata pozostaje do zwrotu/rozliczenia czy nadpłaty się nie stwierdza?

Pytam bo mój dział merytoryczny "klepie" co dostanie a mi pozostaje myślenie  ;)

08 cze 2015, 11:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Wydaje się że temat porozumień w kwestii egzekucji odpadów ostatecznie upadł. Nie ma możliwości prawnej zawarcia porozumienia. Czyli zapisy ustawy były tylko na bieżący użytek polityczny...partii rządzącej-schodzącej:)

10 cze 2015, 10:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2015, 11:45

POSTY        30
Proszę o podpowiedz w sprawie wydawania decyzji określającej wysokość nadpłaty.
W przypadku, gdy wystąpi nadpłata na koniec roku (w wyniku wpłaty większej kwoty) nie ma korekty deklaracji, a podatnik złożył wniosek o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań czy należy wystawiać decyzję określającą wysokość nadpłaty? Należności są pobierane z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

11 cze 2015, 06:28
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Dorean                    

Proszę o podpowiedz w sprawie wydawania decyzji określającej wysokość nadpłaty.
W przypadku, gdy wystąpi nadpłata na koniec roku (w wyniku wpłaty większej kwoty) nie ma korekty deklaracji, a podatnik złożył wniosek o zaliczenie nadpłaty na poczet przyszłych zobowiązań czy należy wystawiać decyzję określającą wysokość nadpłaty? Należności są pobierane z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Szkolący mówią, że tylko w zakresie zaległych lub bieżących zobowiązań. Bez "rozliczania przyszłości". Ja nie wystawiam.
BTW nadpłatę stwierdzasz a nie określasz.

11 cze 2015, 07:54
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
Na podstawie jakich wytycznych nadajecie TW numer? Chodzi mi o tytuł na śmieci. Spotykam się z numerami zawierającymi symbole SW, SI - skąd to się wzięło? u mnie w gminie posługują się w podatkach SI i SW a same nie wiedzą czemu i skąd to ale tak robią bo tak już jest od dawien dawna. I teraz nie wiem czy mogę nadać numer 1/AB/2015 gdzie AB to skrót od mojego imienia i nazwiska czy musi być to poprzedzone SW, SI lub coś innego? W mojej polityce rachunkowości nic na ten temat nie ma - jedynie ze narastająco w danym roku kalendarzowym i zgodnie z programem komputerowym. Pracuje na Radixie ale on numeruje tylko 1,2,3 ...W internecie dowiedziałam się że SW to "należności stanowiące dochód jst-pozostałe" ale to znalazłam w wystąpieniu pokontrolnym z jakiegoś US i nadal nie wiem czy to US mają taką numerację czy są odgórne przepisy że tytuł musi zawierać SW czy SI. Proszę pomóżcie mi rozwiązać te zagadkę.

15 cze 2015, 10:57
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

Na podstawie jakich wytycznych nadajecie TW numer? Chodzi mi o tytuł na śmieci. Spotykam się z numerami zawierającymi symbole SW, SI - skąd to się wzięło? u mnie w gminie posługują się w podatkach SI i SW a same nie wiedzą czemu i skąd to ale tak robią bo tak już jest od dawien dawna. I teraz nie wiem czy mogę nadać numer 1/AB/2015 gdzie AB to skrót od mojego imienia i nazwiska czy musi być to poprzedzone SW, SI lub coś innego? W mojej polityce rachunkowości nic na ten temat nie ma - jedynie ze narastająco w danym roku kalendarzowym i zgodnie z programem komputerowym. Pracuje na Radixie ale on numeruje tylko 1,2,3 ...W internecie dowiedziałam się że SW to "należności stanowiące dochód jst-pozostałe" ale to znalazłam w wystąpieniu pokontrolnym z jakiegoś US i nadal nie wiem czy to US mają taką numerację czy są odgórne przepisy że tytuł musi zawierać SW czy SI. Proszę pomóżcie mi rozwiązać te zagadkę.

Zapewne z jakiejś instrukcji stosowanej w Urzędach Skarbowych.
Znalazłem takie coś w wystąpieniu pokontrolnym IS w Bydgoszczy:
SM - podatki stanowiące dochód BP
SI - podatki stanowiące dochód JST
SW - należności stanowiące dochód JST - pozostałe
W1 - należności wierzycieli niepodatkowych - ZUS
W2 - należności wierzycieli niepodatkowych z wyłączeniem ZUS
ALIM - świadczenia z funduszu alimentacyjnego
GNMK - mandaty karne
GUKS - mandaty karne skarbowe.

Co do numeracji tytułów u mnie w urzędzie przyjęte jest stosowanie przed numerem wydziału tj. BF.3161.....2015.
Z tego co wiem nie ma narzuconej przez ustawodawcę numeracji tytułów.
Teoretycznie wg klasyfikacji jesteśmy jako SW-5 http://www.is-szczecin.pl/egzadm/inf_stronyinstrukcji/%28za_263_spoza_AP_kody_klasyfikacji_dysponent.xls%29.pdf
ale tu powtórzę, u mnie w urzędzie takiej klasyfikacji się nie stosuje i nie stosowało wcześniej.

15 cze 2015, 12:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
miałam zbieg egzekucji z komornikiem, z wynagrodzenia za pracę. komornik nie ma epu więc musiałabym wysłać dokumenty do sądu o rozstrzygnięcie. nie przekazałam dokumentów ,bo niestety gdzieś mi  ta osoba umknęła a i teraz mam z nią problem. teoretycznie nie jestem już organem egzekucyjnym i nie wiem jak się tego ładnie pozbyć :/ uchylić zajęcie (tylko na jakiej podstawie) i wystawić nowy tytuł na US?

15 cze 2015, 13:00
Zaawansowany

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
Jeśli chodzi o te nadpłaty, to na szkoleniu z RIO  powiedzieli, iż tego przepisu, który wymieniłeś QUBAP nie można traktować jak regułę, gdyż nie ma w ustawie definicji "świadczenia usługi ". Jeśli więc nie stwierdzimy nadpłaty to działamy na niekorzyść podatnika i nie obronimy tego w SKO.

U nas jest raczej mało takich przypadków, wymiar twardo trzyma się terminu 14 dni na złożenie deklaracji. Tylko w szczególnych wypadkach pozwalają się cofać wstecz. Z reguły konsultujemy nowe deklarcje (księgowość z wymiarem) tak żeby nam wszystko pasowało i nie robić sobie pod górkę.

15 cze 2015, 14:56
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Estera17                    

Jeśli chodzi o te nadpłaty, to na szkoleniu z RIO  powiedzieli, iż tego przepisu, który wymieniłeś QUBAP nie można traktować jak regułę, gdyż nie ma w ustawie definicji "świadczenia usługi ". Jeśli więc nie stwierdzimy nadpłaty to działamy na niekorzyść podatnika i nie obronimy tego w SKO.

U nas jest raczej mało takich przypadków, wymiar twardo trzyma się terminu 14 dni na złożenie deklaracji. Tylko w szczególnych wypadkach pozwalają się cofać wstecz. Z reguły konsultujemy nowe deklarcje (księgowość z wymiarem) tak żeby nam wszystko pasowało i nie robić sobie pod górkę.

W szczególnych wypadkach tzn. nieruchomość pozostawała niezamieszkała lub nie było w niej prowadzonej działalności i nie było złożonej deklaracji zerowej.
Reguła jest taka, że 14 dni tak na prawdę przy braku stwierdzenia nadpłaty nie ma znaczenia. Muszą zostać spełnione 3 warunki, żeby nadpłaty nie stwierdzić:
- złożona deklaracja zmniejszająca za poprzednie miesiące,
- opłacone poprzednie miesiące,
- usługa musi być wykonana.

I tak w przypadku złożenia deklaracji nawet 02.06 za maj, jeżeli usługa była wykonana (większość stanowisk jest taka, że jeżeli opłatę wnosi się miesięcznie to usługa jest traktowana jako wykonana z ostatnim dniem miesiąca) nadpłaty nie stwierdza się. Robimy odpis na podstawie deklaracji i przypis na podstawie PK, lub jakiegoś dodatkowego naliczenia.

Nie jest tak, że przepis jest do uwalenia bo działa na niekorzyść - taki jest przepis. Nadpłatę możesz stwierdzić tylko wtedy jeżeli usługa nie została wykonana (nieruchomość nie była zamieszkała bo np. właściciel umarł). Jeżeli na nieruchomości załóżmy mieszkało 10 osób i właściciel złożył deklarację po dwóch miesiącach na jedną osobę do tyłu, to nadpłaty za te miesiące na minus 9 osób nie stwierdzasz bo było zapłacone a usługa wykonana. Przypis zmieniasz od bieżącego miesiąca. Jeżeli z 10 osób zostało by 0 tj. nieruchomość pozostawała niezamieszkała, stwierdzasz nadpłatę.

15 cze 2015, 16:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311 ... 379  Następna strona