Teraz jest 11 wrz 2025, 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Irena12                    

Słuchajcie co byście zrobili w takiej sytuacji. Nie przekazałam jednej sprawy ponieważ miałam zbieg z komornikiem do emerytury ZUS i myślałam że to w miarę szybko zejdzie bo dostałam info że dostali już pieniążki i będą dalej przekazywane. Dzisiaj dzwoniłam i okazało się że jeśli dostaniemy pieniądze to może gdzieś za 3 miesiące ( ja myślałam że całość dostaniemy teraz w maju). Teraz nie wiem co zrobić czy zostawić tą sprawę czy przekazać ją do US - tylko będzie to po terminie? Pomóżcie

mam podobną sytuację, US nie chciał przyjąć wszczętych postępować. zrobiłam zajęcie emerytury okazało się, że  mam zbieg z dwoma komornikami sądowymi, nikt niema epu więc musiałabym oddać sprawę do sądu, a te ciągną mi się strasznie. czy powinnam teraz uchylić postępowanie z powodu zmiany organu egzekucyjnego i przesłać tytuł już na US. nie wiem jak się tego szybko pozbyć, pomocy :)

29 maja 2015, 12:44
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

egz316                    

Witam, zgodnie ze zmianą ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach właściwym organem egzekucyjnym stal się naczelnik urzędu skarbowego w związku z czym przekazałam akta egzekucyjne właśnie jemu. Pozostały mi tytuły, w których wystąpił zbieg egzekucji. Część tytułów została wysłana do Sądu wraz z wnioskiem o rozstrzygniecie zbiegu (sobie zostawiłam kopie) oraz te które zostały przesłane komornikom (u mnie tez zostały kopie). Czy je tez powinnam przekazać Naczelnikowi skoro my już nie jesteśmy organem egzekucyjnym? Jak ta sytuacja wygląda u Was? Co z pismami, które teraz przychodzą do nas przekazywać je do Urzędu Skarbowego?
Wszystkie sprawy wszczęte powinny być przekazane do właściwego NUS, nie ma znaczenia czy były w sądzie czy u KS. Ja przekazywałem kserokopie i pisałem w protokole, że oryginał TW jest u KS.
Co do przychodzących to na razie zbieram :) nie ma nic ciekawego, piąte czy szóste pismo z banku, że nadal nie ma pieniędzy na koncie a dochodzą kolejne OE ;)
W kilku przypadkach to nie wiem czy ma sens wysyłanie bo miałem tam zbiegi z NUS więc i oni taką informację dostaną. Dopóki nie przejma egzekucji (nie poinformują o jej przejęciu) takie dokumenty będą przychodzić.

ja też za poradą swojego US nie przekazałem im zbiegów z KS  :lol: dogadałem się z nimi, że jak w przyszłości np. nie będzie już komor przekazywał mi należności z zajęcia i umorzy postępowanie egzekucyjne, to wtedy mam wystawić TW na te zaległości i wysłać do NUS  :P  na razie wszystko mi ładnie schodzi od komornika, wraz z KE,KUP i NG  :lol:

29 maja 2015, 16:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2014, 06:10

POSTY        35
monikaaa                    

mam pytanko jak wystawiliśmy up np styczeń- kwiecień po 14 miesięcznie, teraz mamy przypis na 7 zł styczeń - kwiecień, więc czy jeszcze raz musimy wystawić up na styczeń-kwiecień ale juz na 21 zł, czy tylko na sam przypis na te 7 zł styczeń- kwiecień czy już nie trzeba pomimo, że większa kwota ?

nikt nie pomoże?

30 maja 2015, 20:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Hej a wiecie coś może na temat kosztów egzekucyjnych które zostały przez nas naliczone? Komu są należne nam czy US? ;)

01 cze 2015, 07:47
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
miałam zbieg z komornikiem sądowym, komornik miał epu więc wysłałam mu akta sprawy. właśnie dostałam od niego pismo - wezwanie do uiszczenia zaliczki na wydatki. miałam już dużo elektronicznych postępowań upominawczych, ale żaden nie wołał o zaliczki. w jakim przypadku mogą się o nie ubiegać?

01 cze 2015, 08:22
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
ciekawska                    

miałam zbieg z komornikiem sądowym, komornik miał epu więc wysłałam mu akta sprawy. właśnie dostałam od niego pismo - wezwanie do uiszczenia zaliczki na wydatki. miałam już dużo elektronicznych postępowań upominawczych, ale żaden nie wołał o zaliczki. w jakim przypadku mogą się o nie ubiegać?

mają swoje przepisy i tyle  :P  zapłać zaliczkę, potem ci zwróci jak ściągnie od klienta  ;)

01 cze 2015, 09:09
Fachowiec

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ciekawska                    

W przypadku zabezpieczenia swoich wydatków. KS powołał się zapewne na konkretny przepis z którego to wynika.

01 cze 2015, 09:10
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
faktycznie, doczytałam później o co chodzi i z czym to się je, ale dziękuję za odp.
a powiedzcie mi jeszcze co zrobić w sytuacji kiedy urząd skarbowy nie chce przejąć wszczętej egzekucji, a mam zbieg i powinnam oddać sprawę do sądu. jak wiecie strasznie się to wlecze i najlepiej byłoby zakończyć postępowanie u nas i wystawić nowy tytuł na US. ale jak to zrobić żeby było dobrze, uchylić z powodu zmiany organu egzekucyjnego? czy może jakieś inne rozwiązanie. ktoś miał podobną sytuację?

01 cze 2015, 10:08
Fachowiec

POSTY        1396
ciekawska                    

a powiedzcie mi jeszcze co zrobić w sytuacji kiedy urząd skarbowy nie chce przejąć wszczętej egzekucji, a mam zbieg i powinnam oddać sprawę do sądu. jak wiecie strasznie się to wlecze i najlepiej byłoby zakończyć postępowanie u nas i wystawić nowy tytuł na US. ale jak to zrobić żeby było dobrze, uchylić z powodu zmiany organu egzekucyjnego? czy może jakieś inne rozwiązanie. ktoś miał podobną sytuację?

Tak jak powiedziałem wcześniej, nie ma nie chce. Przekazać było trzeba na podstawie protokołu a "nie chce" odesłać pismem. To by była podstawa do dalszego rozpatrywania. Nie wiem co się dzieje ze sprawami wszczętymi nieprzekazanymi.
Z powodu zmiany OE nie "uchyla" się tylko przekazuje do właściwego OE.

01 cze 2015, 10:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
qubap                    

ewi889                    

Informowaliście komorników o zmianie OE?

Co do informowania dłużników i komorników to jestem za tym, żeby to robił NUS z podaniem konta i informacją o prowadzeniu sprawy na podstawie naszego TW. Myślę, że informacja dla zobowiązanego była by na miejscu, ale jeszcze nie wysłałem nikomu i się tak zastanawiam  ;)

też właśnie nad tym się zastanawiam, bo przesłanie teraz zawiadomień do wszystkich dłużników to są całkiem spore koszty. Optowałabym również za rozwiązaniem aby informował nowy OE

02 cze 2015, 08:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Komornik Sądowy po przekazaniu akt przy zbiegu z EPU postanowieniem odrzucił nasz wniosek o egzekwowanie kosztów egzekucyjnych. Sprawa dotyczy nowych TW-1. Komornik argumentował, iż wzór tytułu wykonawczego jest zgodny z wzorem ministerialnym ale w braku miejsca na koszty - powstała luka powinna zostać zastąpiona "praktyką" czyli np. pieczątką - do tej pory nikt nie robił z tym problemów. Był wydruk dotyczący kosztów egzekucyjnych z programu i to wystarczało. Koszty nie są jakieś wyjątkowo duże ale niestety pozostaje tylko skarga na czynności komornika do SR a to kosztuje 100 zł.

02 cze 2015, 08:56
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Bt7                    

Komornik Sądowy po przekazaniu akt przy zbiegu z EPU postanowieniem odrzucił nasz wniosek o egzekwowanie kosztów egzekucyjnych. Sprawa dotyczy nowych TW-1. Komornik argumentował, iż wzór tytułu wykonawczego jest zgodny z wzorem ministerialnym ale w braku miejsca na koszty - powstała luka powinna zostać zastąpiona "praktyką" czyli np. pieczątką - do tej pory nikt nie robił z tym problemów. Był wydruk dotyczący kosztów egzekucyjnych z programu i to wystarczało. Koszty nie są jakieś wyjątkowo duże ale niestety pozostaje tylko skarga na czynności komornika do SR a to kosztuje 100 zł.

to wpisz koszty na tytule i podpisz się oraz prześlij komorowi ponownie ten TW  :P

03 cze 2015, 13:52
Fachowiec

POSTY        1396
Wiedziałem, że prędzej czy później zdarzy mi się taki przypadek :)
Pan XY, który płaci zawsze po otrzymaniu zajęcia, zapłacił do mnie za zajęcie otrzymane z US.
Co w takim przypadku robicie? Przekazujecie KE do NUS (po uzgodnieniu telefonicznym) czy rozliczacie wszystko u siebie i informujecie NUS o zapłacie?

Tak się zastanawiam, jeżeli przekażę KE to NUS obciąży mnie opłatą komorniczą, jeżeli nie przekaże i poinformuje o zapłacie to obciąży KE?

08 cze 2015, 07:36
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
qubap                    

Wiedziałem, że prędzej czy później zdarzy mi się taki przypadek :)
Pan XY, który płaci zawsze po otrzymaniu zajęcia, zapłacił do mnie za zajęcie otrzymane z US.
Co w takim przypadku robicie? Przekazujecie KE do NUS (po uzgodnieniu telefonicznym) czy rozliczacie wszystko u siebie i informujecie NUS o zapłacie?

Tak się zastanawiam, jeżeli przekażę KE to NUS obciąży mnie opłatą komorniczą, jeżeli nie przekaże i poinformuje o zapłacie to obciąży KE?

Ja bym przekazał te KE do NUS, w końcu im się należą, jeżeli zrobili zajęcie  :P Wg mnie opłata komornicza naliczana jest od przekazanych wierzycielowi kwot, tj. NG+KUP+%

08 cze 2015, 08:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310 ... 379  Następna strona