mój US nic nie wie i lepiej się nie pytać o nic ale znajoma ma US Częstochowa i tam przy przekazaniu stwierdzili że przekażą wszystko ale mi się nie chce w to wierzyć i moim zdaniem raczej trzeba będzie umorzyć
Mój US stwierdził że musi się na razie wstrzymać, chciałem ich skierować gdzieś, gdzie coś wiedzą Co do KE to mi bez różnicy bo przypisywałem z chwilą zapłaty tak więc gdzie zapłaty nie ma to przypisu też nie
21 maja 2015, 12:46
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap
anulka102
mój US nic nie wie i lepiej się nie pytać o nic ale znajoma ma US Częstochowa i tam przy przekazaniu stwierdzili że przekażą wszystko ale mi się nie chce w to wierzyć i moim zdaniem raczej trzeba będzie umorzyć
Mój US stwierdził że musi się na razie wstrzymać, chciałem ich skierować gdzieś, gdzie coś wiedzą Co do KE to mi bez różnicy bo przypisywałem z chwilą zapłaty tak więc gdzie zapłaty nie ma to przypisu też nie
a no właśnie a ja przypisywałam w chwili zwrotki i podwalam do sprawozdań więc teraz mam należności nie zapłacone i nie wiem co z tym zrobić czy ktoś jeszcze tak robił...???
21 maja 2015, 14:24
anulka102
a no właśnie a ja przypisywałam w chwili zwrotki i podwalam do sprawozdań więc teraz mam należności nie zapłacone i nie wiem co z tym zrobić czy ktoś jeszcze tak robił...?
Jak przekazywałaś zbieg do NUS i ten nie przekazywał tobie KE to co z nimi robiłaś? Tu bym ewentualnie postąpił tak samo, jeżeli dojdzie do tego że KE nie będą przekazywane.
22 maja 2015, 08:24
qubap
anulka102
a no właśnie a ja przypisywałam w chwili zwrotki i podwalam do sprawozdań więc teraz mam należności nie zapłacone i nie wiem co z tym zrobić czy ktoś jeszcze tak robił...?
Jak przekazywałaś zbieg do NUS i ten nie przekazywał tobie KE to co z nimi robiłaś? Tu bym ewentualnie postąpił tak samo, jeżeli dojdzie do tego że KE nie będą przekazywane.
w takim przypadku US przekazuje odsetki a ja księgowałam odsetki dopiero powyżej progu 8,70 więc ja przyszedł mi przelew z US to najpierw k.egzek., opł.manip., k.upomn., należność główna i suma sumą to niekiedy nawet zostawało pieniążków... ale wtedy wydawało mi się że robię dobrze bo bylismy organem egzekucyjnym a obecnie już nie więc nie jestem przekonana czy należą się nam te koszty tym bardziej ze było to podawane do sprawozd.RB i może to się ciągnąć latami bo tak na prawdę to zostały osoby które nikt nie ściągnie ani ja ani US ani nikt - taka jest prawda
22 maja 2015, 09:14
anulka102
w takim przypadku US przekazuje odsetki a ja księgowałam odsetki dopiero powyżej progu 8,70 więc ja przyszedł mi przelew z US to najpierw k.egzek., opł.manip., k.upomn., należność główna i suma sumą to niekiedy nawet zostawało pieniążków... ale wtedy wydawało mi się że robię dobrze bo bylismy organem egzekucyjnym a obecnie już nie więc nie jestem przekonana czy należą się nam te koszty tym bardziej ze było to podawane do sprawozd.RB i może to się ciągnąć latami bo tak na prawdę to zostały osoby które nikt nie ściągnie ani ja ani US ani nikt - taka jest prawda
Wydawało się to dobre stwierdzenie.
art. 64c § 11. Jeżeli czynności egzekucyjne powodujące powstanie kosztów, o których mowa w art. 64 § 1 pkt 2–6 i § 6, zostały dokonane przez więcej niż jeden organ egzekucyjny lub rekwizycyjny, uzyskane z tego tytułu środki pieniężne rozdziela się między te organy w proporcji odpowiadającej stosunkowi wyegzekwowanych przez nie kwot do kwot wyegzekwowanych w całym postępowaniu egzekucyjnym. Przepis art. 64 § 3 stosuje się odpowiednio.
Teoretycznie KE przedawniają się wraz z przedawnieniem należności głównej, więc jeżeli będziesz robić tak jak zawsze to odpiszesz je za 5 lat od dnia zastosowania środka.
22 maja 2015, 09:22
qubap
anulka102
Wydawało się to dobre stwierdzenie.
art. 64c § 11. Jeżeli czynności egzekucyjne powodujące powstanie kosztów, o których mowa w art. 64 § 1 pkt 2–6 i § 6, zostały dokonane przez więcej niż jeden organ egzekucyjny lub rekwizycyjny, uzyskane z tego tytułu środki pieniężne rozdziela się między te organy w proporcji odpowiadającej stosunkowi wyegzekwowanych przez nie kwot do kwot wyegzekwowanych w całym postępowaniu egzekucyjnym. Przepis art. 64 § 3 stosuje się odpowiednio.
Teoretycznie KE przedawniają się wraz z przedawnieniem należności głównej, więc jeżeli będziesz robić tak jak zawsze to odpiszesz je za 5 lat od dnia zastosowania środka.
też się przychylam do tego zapisu a także powołałabym się na art. Art. 64c§ 9. Środki pieniężne pochodzące z wyegzekwowanych kosztów egzekucyjnych, w tym powstałych w postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym na podstawie jednolitego tytułu wykonawczego albo zagranicznego tytułu wykonawczego, przypadają na rzecz tego organu, który je uzyskał, z zastrzeżeniem § 10 i 11.
za czym idzie zbliża to sytuacje tą do zasad obowiązujących w egzekucji sądowej tylko teraz się jeszcze zastanawiam jakbym już zdecydowała się na umorzenie tych kosztów to czy trzeba wydawać postanowienie czy wystarczy powołać się na art. 64e par. 4a.. dziękuję za dyskusje
22 maja 2015, 10:29
anulka102
za czym idzie zbliża to sytuacje tą do zasad obowiązujących w egzekucji sądowej tylko teraz się jeszcze zastanawiam jakbym już zdecydowała się na umorzenie tych kosztów to czy trzeba wydawać postanowienie czy wystarczy powołać się na art. 64e par. 4a.. dziękuję za dyskusje
Jeżeli będzie tak, że KE należne będą dla NUS, to zrób sobie odpis w związku z przekazaniem egzekucji. Druga opcja to odpisywanie KE po realizacji TW, a odpisanie reszty kosztów w związku z przedawnieniem. Nie pasuje mi tu umorzenie, a postanowienie komu, sobie? Jeżeli już masz przypis to najlepiej było by zrobić odpis np. tak jak pisałem na początku w związku z przekazaniem egzekucji.
22 maja 2015, 10:56
dziękuje za poświęcony czas i dyskusję zawsze dobrze podyskutować z kimś jak się samemu robi po omacku a tak na prawdę to czas dopiero pokaże czy robiliśmy to dobrze czy źle bo widzę że rożne gminy robiły różnie egzekucję u nas właśnie mamy kontrole RIO ale nie tykają się śmieci w żadnym kierunku ani wymiar ani księgowość a już na pewno nie egzekucja
22 maja 2015, 11:07
Mam taki przypadek. Wystawiłem TW na zaległości faceta który wynajmował lokal mieszkalny -złożył nam deklaracje - jednakże ktoś kto ją odbierał nie zwrócił uwagi na brak numeru PESEL. Jedyne dane to imię nazwisko i nieaktualny adres(bo mieszkanie wynajęte było bez umowy najmu. Wynajmujący nie ma żadnych danych Najemcy). Pisaliśmy do MSWIA ale niestety osoba nie spełnia kryterium adresowego. Nie dysponujemy także imionami rodziców ani datą urodzenia. Oczywiście nie przekazałem TW na tę osobę bo nie byłem w stanie nawet doręczyć odpisu. Jak odpisać taką należność? US stwierdził skądinąd słusznie że takiego TW nie przyjmie.
22 maja 2015, 11:40
witam, przekazałam tytuły do urzędu skarbowego a zobowiązany wpłacił mi wszystko? piszę zawiadomienie do us o spłacie?
22 maja 2015, 13:10
strusz
witam, przekazałam tytuły do urzędu skarbowego a zobowiązany wpłacił mi wszystko? piszę zawiadomienie do us o spłacie?