Teraz jest 05 wrz 2025, 21:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Śledztwo z dochodzenia 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Post Śledztwo z dochodzenia
Witam. Prowadziłem dochodzenie o przestępstwo skarbowe. W trakcie dochodzenia, po ustaleniach Policji, okazało się, że podejrzany jest pozbawiony wolności w innej sprawie. Muszę teraz przekształcić dochodzenie w śledztwo na podst. art. 151a par.1 pkt 4 kks. Odpis tego postanowienia przesyłam do Prokuratury, tak? Czy notatka policyjna, z której wynika, że podejrzany jest pozbawiony wolności jest wystarczająca do wszczęcia śledztwa, czy muszę jeszcze uzyskać informację z Krajowego Rejestru Karnego potwierdzającą ten fakt? I ostatnie pytanie, czy ja mogę wystąpić do Dyrektora Służby Więziennej o umożliwienie mi przesłuchania podejrzanego czy muszę wnioskować o to do Prokuratora? Proszę o pomoc

30 kwi 2013, 06:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Post Re: Śledztwo z dochodzenia
Jeżeli jest aresztowany, to potrzebna jest zgoda prokuratora prowadzącego postępowanie. Jeżeli siedzi juz po wyroku to zgody udziela dyrektor. Jak wiesz gdzie siedzi Twój delikwent to karta z KRK nie jest Ci potrzebna.

30 kwi 2013, 07:00
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Prokuratorowi wyślij akta. Skoro śledztwo to musi zarejestrować w DS, nadać numer i dać wytyczne. Samo postanowienie to za mało. Może się wkurzyć.

01 maja 2013, 14:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
A czy ten podejrzany miał już przedstawiony zarzut w Twoim dochodzeniu? Bo jeśli jeszcze nie, to ja bym się nie spieszył ze śledztwem.
Najpierw załatw zgodę na widzenie, przedstaw zarzut, przesłuchaj i dopiero przekształcaj dochodzenie w śledztwo.

Komornikus, przy wszczęciu śledztwa nie ma obowiązku przesyłania prokuratorowi całych akt. Trzeba tylko przesłać postanowienie o wszczęciu (art. 151b par. 2a kks). Jak prokurator dostanie odpis postanowienia o wszczęciu śledztwa, to na tej podstawie wpisze sobie na Ds i nie ma się o co wkurzać. Akta może obejrzeć jak dostanie wniosek o przedłużkę, albo jeśli ich sobie sam zażyczy wcześniej.

02 maja 2013, 07:10
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
taxinspector                    

Komornikus, przy wszczęciu śledztwa nie ma obowiązku przesyłania prokuratorowi całych akt. Trzeba tylko przesłać postanowienie o wszczęciu (art. 151b par. 2a kks). Jak prokurator dostanie odpis postanowienia o wszczęciu śledztwa, to na tej podstawie wpisze sobie na Ds i nie ma się o co wkurzać. Akta może obejrzeć jak dostanie wniosek o przedłużkę, albo jeśli ich sobie sam zażyczy wcześniej.

Zgadza się, tyle że nasza prokuratura twierdzi, że obejmując nadzór nad postępowanim muszą mieć akta aby dać wytyczne (a raczej wytyki  :nonono: co do dotychczasowego przebiegu sprawy). To już jednak kwestia "regionalnych" zwyczajów i ustaleń.

02 maja 2013, 10:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Komornikus                    

To już jednak kwestia "regionalnych" zwyczajów i ustaleń.

No, z tym nie wygrasz. :)

02 maja 2013, 12:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
odpis z KRK nic nie pomoże, bo tam nie ma informacji o osadzeniu w ZK. Jest tam tylko (a przynajmniej powinna być) informacja o zarządzeniu wykonania kary, ale z tego nic nie wynika, bo zarządzenie kary to jedno, a faktyczne osadzenie to zupełnie inna kwestia. Jedyny i najszybszy sposób to zadzwonić do ewidencji ZK i zapytać, czy sprawca nadal jest osadzony i czy do odbycia kary, czy też tymczasowo aresztowany. Jeżeli jest tymczasowo aresztowany to powiedzą, który organ jest dysponentem aresztu (Sąd czy Prokurator) - wówczas oczywiście trzeba uzyskać zgodę na widzenie od organu dysponującego. Jeżeli nie ma tymczasowego aresztowania, to powinni wpuścić po okazaniu legitymacji służbowej i upoważnienia naczelnika do przeprowadzenia czynności (ale tu też zależy od ZK i najlepiej wcześniej zapytać). Oczywiście rację ma mój przedmówca, że wszczęcie śledztwa tylko wówczas, gdy sprawa jest w fazie in personam. Prokuratorowi wystarcza wysłać odpis postanowienia o wszczęciu śledztwa (mi w każdym razie to wystarcza, a jak z jakiś powodów potrzebuję akta to zawsze mogę się o nie zwrócić) - no ale w tym przedmiocie to jak wspomniano - co kraj to obyczaj

06 maja 2013, 21:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
babad                    

Jak wiesz gdzie siedzi Twój delikwent to karta z KRK nie jest Ci potrzebna.

A jak nie wiesz, to zapytanie do Centralnego Zarządu Służby Więziennej. Wysyłasz faxem (22-640-85-92) i całkiem szybko dostajesz odpowiedź. A dalej, zgodnie z postem Oskara.

07 maja 2013, 06:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Nie przedstawiłem jeszcze zarzutu bo wzywałem podejrzanego i nie stawiał się więc zwróciłem się z prośbą do Policji o ustalenie miejsca pobytu. Okazało się, że siedzi. Czyli z tego co piszecie dopiero gdy przedstawię mu zarzut, w tym celu muszę udać się do ZK, wszcząć śledztwo i odpis postanowienia przesłać prokuratorowi tak?

07 maja 2013, 09:08
Zaawansowany

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Ja zrobiłam tak:
- po otrzymaniu informacji, że przebywa w ZK wszczęłam śledztwo i przesłałam odpis do prokuratora
- prokurator zwrócił się o przesłanie akt do wglądu
- nakazał przeprowadzić różne czynności, m.in. wycieczkę do ZK w celu przedstawienia zarzutu i przesłuchania
- ewentualnie wniosek do prokuratora o wydanie opinii biegłych psychiatrów(jeżeli jest taka potrzeba - u mnie była)
- po uzyskaniu tej opinii, przesłuchaniu świadków, itp. wydałam postanowienie o zamknięciu śledztwa
- i akt oskarżenia wraz z aktami sprawy wysłałam do prokuratora do zatwierdzenia
- na rozprawie w sądzie prokuratora nie było, tylko ja jako oskarżyciel

07 maja 2013, 12:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
anika43                    

Ja zrobiłam tak:
- i akt oskarżenia wraz z aktami sprawy wysłałam do prokuratora do zatwierdzenia

Jeżeli prokurator wnosił akt oskarżenia, to z tego co pamiętam, jego udział w rozprawie jest obowiązkowy. Twój- nie.
Kiedyś, jak mi się taka sytuacja zdarzyła, wniosłem o przerwę i sprowadzenie na salę prokuratora.

07 maja 2013, 17:41
Zaawansowany

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
taxinspector                    

anika43                    

Ja zrobiłam tak:

Jeżeli prokurator wnosił akt oskarżenia, to z tego co pamiętam, jego udział w rozprawie jest obowiązkowy. Twój- nie.
Kiedyś, jak mi się taka sytuacja zdarzyła, wniosłem o przerwę i sprowadzenie na salę prokuratora.

Otrzymałam zawiadomienie z sądu, że mój udział w rozprawie jest obowiązkowy, ale byłam pewna, że prokurator też będzie.  :angry2:
Na ławie oskarżonych zasiadł: oskarżony doprowadzony w kajdankach z ZK w asyście 2 policjantów, jego obrońca z urzędu, a na przeciwko ja. Jedna z moich pierwszych rozpraw...

08 maja 2013, 07:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Też mam śledztwo , podejrzany osadzony w ZK w innej sprawie , przesłuchany, nie składał wniosku o zaznajomienie z materiałami, więc wydaję postanowienie o zamknięciu  , o czym go zawiadamiam ( bez przesyłania odpisu? zwykłym pismem ). Sporządzam AO, przesyłam PR do zatwierdzenia, Prokurator zatwierdza wnosi do sądu , o czym mnie zawiadamia przez przesłanie zatw. odpisu. Dobrze interpretuję.

20 maja 2015, 17:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]