Teraz jest 05 wrz 2025, 15:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Art. 79 kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Art. 79 kks
Z zawiadomienia wynika , że podatnik nie złożył do US PIT 4R , ani PIT-11. nie wydał też pracowniom PIT-11 dlatego nie mogli się rozliczyć. Czy wszczęcie należy zrobić za dwa odrębne czyny z art 79 kks , tj. o PIT 11, PIT 4R., czy jeden czyn z art 6 par 2 kks. Czy jest karalne niewydanie pracownikowi PIT 11? Z art 79, czy 80 kks.

13 maja 2015, 22:10

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Art. 79 kks
Sprawdź, czy płatnik wpłacał pobrane zaliczki w przedmiotowym okresie. Jeśli nie, to zleć kontrolę i w zależności od ustaleń postaw zarzut z art. 77 lub 78 kks (pochłania on czyn z art. 79 kks).
Jeśli wpłacał, też zleć kontrolę w kierunku zbadania, czy wpłaty odzwierciedlają stan faktyczny. Jeśli odzwierciedlają, to dopiero wtedy dochodzenie/mandat z art. 79 § 2 kks (jeden zarzut za wszystkie zaniechania na zasadzie z art. 6 § 2 kks).
G.Łabuda, komentarz do art. 79 kks:

8. Obowiązek składania deklaracji przez płatnika wyznaczają przepisy prawa podatkowego. W aktualnym stanie prawnym, gdy ustawodawca zrezygnował z obowiązku składania organom podatkowym deklaracji PIT-4 przez płatników, znaczenie kryminalnopolityczne wykroczenia skarbowego z art. 79 § 2 k.k.s. istotnie zmalało. Łatwo zauważyć, że w przepisie tym nie wskazano podmiotu, któremu płatnik nie składa deklaracji - co oznacza, że chodzi zarówno o organ podatkowy, jak i podatnika (tak np. art. 37 ust. 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, tekst jedn.: Dz. U. z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.).

14 maja 2015, 07:03

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Witam. Leo masz jakieś materiały odnośnie nowelizacji? Czy tylko te ze strony Policji i Szkoły sędziów i prokuratorów?  Byłeś na szkoleniu w Muszynie podobno jest jakaś płytka?

14 maja 2015, 07:14

POSTY        969
Mam materiały ze stycznia z Białobrzegów i z marca z Jastrzębiej Góry.
Są to materiały nt. stosowania prawa karnego skarbowego na poziomie podstawowym, w których pobieżnie omawiane są zmiany.

Dysponuję też podręcznikem Szkoły Policji w Pile "ZMIANY
W PROCEDURZE KARNEJ" wydanie III z marca 2015. Jeszcze się nie zapoznałem dostałem to niedawno.

15 maja 2015, 09:59

POSTY        969
Jeszcze można zajrzeć tu:
https://www.kssip.gov.pl/sites/default/ ... /casebooki

15 maja 2015, 11:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]