Teraz jest 05 wrz 2025, 23:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Centrum obsługi 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2015, 09:30

POSTY        64
Post Centrum obsługi
Czy ktoś coś więcej na ten temat wie. Poza tym, że ma powstać w us od 1 września?

09 maja 2015, 22:28
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Centrum obsługi
A o które z CENTRUM Tobie chodzi. Aby być dobrze zrozumianym na forum należy wyrażać się jasno i precyzyjnie formułować temat. Mamy teraz Wysyp Centrum Kompetencyjnych. Prawie każde województwo ma swoje centrum.

10 maja 2015, 10:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Zapewne chodzi o centrum obsługi podatnika, które ma ruszyć pilotażowo w 50 US a docelowo ma być we wszystkich. W COP mają być stanowiska dla podatników, którzy chcą złożyć deklaracje/pisma/wnioski, założyć działalność/ePUAP, złożyć wniosek do ZUS, złożyć wniosek do Urzędu Celnego. Dostępne ma też być stanowisko samoobsługowe z dostępem do e-deklaracji/internetu/portalu podatnika.
Stanowiska bez sztucznych barier (szyb, blatów etc.) mają być podobne do tych znanych z banków.
W zależności od wielkości US ma pracować w COP od 8 do 14 pracowników.
Dodatkowo każdy z US w którym rusza COP w związku z obsługą zadań ZUS i UC ma zostać zasilony 3 nowymi etatami.

10 maja 2015, 18:56
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
Zasilony etatami z zewnątrz czy w ramach przesunięć w danym US ?

10 maja 2015, 19:28
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        64
Dokładnie o to centrum obsługi mi chodziło :) Ale brak konkretnych regulacji i ciekawość pod kogo będzie podlegać pod nus czy is?

10 maja 2015, 20:17
Specjalista
Własny awatar

POSTY        323
maniek86                    

Zasilony etatami z zewnątrz czy w ramach przesunięć w danym US ?

Dodatkowe etaty mają być z zewnątrz. Są dwa wyjścia. Nowi przychodzą do CO albo osoby przesunięte do CO zostają zastąpione przez nowych z zewnątrz. W każdym bądź razie NUSy dostają +3 do siły roboczej.

Marika1988                    

Ale brak konkretnych regulacji i ciekawość pod kogo będzie podlegać pod nus czy is?

Wydaje się, że pod NUS ponieważ CO przejmuje w zasadzie większość zadań OB-1 i OB-2 ze struktury po konsolidacji, co się stanie w rzeczywistości to się okaże.

10 maja 2015, 21:02
Zaawansowany

REJESTRACJA31 sty 2008, 12:59

POSTY        40
Post Likwidacja sal obsługi a Centrum Obsługi Podatnika
CZY KTOŚ COŚ  wie na temat likwidacji Obsługi Bezpośredniej?
W to miejsce ma powstać całkiem nowy twór w postaci "Centrum Obsługi Podatnika" na wzór jak  "CUDO" u celników.
Takich COP-ów  ma być  od 25 - 50.
Ponoć dotychczasowi pracownicy np. sali obsługi -  nie zostaną " z automatu" pracownikami COP, a jeśli chcą się "załapać"  
to muszą zgłosić swój akces do naboru wewnętrznego.? Za tym mają iść spore podwyżki, więc czy to znowu kolejny twór dla ulokowania "swoich"?  palka--==

21 maja 2015, 20:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
Post Re: Likwidacja sal obsługi a Centrum Obsługi Podatnika
Dowiedziałem się, że w testującej owe CO izbie lubuskiej są osoby co odpowiedzą na każde pytanie. Trzeba więc dzwonić i pytać. Nazwisk mi nie zdradzono.

21 maja 2015, 22:44

REJESTRACJA20 lut 2013, 07:53

POSTY        2
Witam wszystkich.
Przestudiowałem materiały na temat COP i mówiąc szczerze nigdzie nie dogrzebałem się do informacji, że COP-y w pełni zastąpią OB123 i przejmą wszystkie ich obowiązki. Moim zdaniem to nie wynika bezpośrednio z żadnego dokumentu. Na pewno sale obsługi w obecnym kształcie znikną a na ich miejsce docelowo wszędzie powstaną COP-y lub jako wsparcie sale obsługi o funkcjonalności obniżonej względem COP-ów (uwzględnienie właściwości miejscowej itd.).
Chyba najwięcej informacji znajduje się tu:

http://www.mf.gov.pl/documents/764034/1 ... um_obslugi

A tutaj dodatkowo na końcu harmonogram zmian:

http://www.mf.gov.pl/documents/764034/1 ... _luty_2015

Jeśli ktoś znalazł gdzieś precyzyjną informację, że powstanie COP-ów zlikwiduje istnienie OB123 to proszę bardzo o wskazanie. Z pierwszego z linków wynika moim zdaniem (fakt, że nie bezpośrednio), że część osób będzie przetwarzać dokumenty poza COP.
Ale podkreślam: to moja interpretacja.

22 maja 2015, 20:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
W kwestiach CO dowiedziałem się, że testujące owe Centra us-y lubuskie goszczą w swoich szeregach już od poniedziałku Celników. A tzw. pilotaż to ma ruszyć od lipca co jest dość dziwne skoro Celnicy już pracują w usach. Ale kto pojmie naszych Włodarzy z MF. Oni sami nie nadążają chyba za pomysłami Jack'a Stronga stąd chyba taki bałagan.Pracownik Zus to raz ma być w CO a za chwilę niet.  Pracownicy CO mają to podobno opanować czytając poradniki na stronach Zus. Kto szykuje się do CO niech zacznie więc czytać. Ja to chyba pójdę na jakąś rentę czy cóś jak mi ktoś każe obsługiwać deklaracje Zus. Wcześniej tylko doczytam  jak takową rentę dostać.

17 cze 2015, 21:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2007, 09:27

POSTY        44
Kolejny "genialny" pomysł. Z niecierpliwością czekam na następne. A na serio. moim zdaniem, wielka bzdura!  :zly1:  :za2:

18 cze 2015, 09:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        64
Czy ktoś ma informację na temat szkoleń? Jak to u Was w urzędach wygląda ile osób będzie pracowało na sali obsługi? CO będzie podlegać pod OB?

19 cze 2015, 06:20
Specjalista
Własny awatar

POSTY        323
W poniedziałek spotkanie Naczelników w Otwocku, może uchylą nam rąbka tajemnicy co dalej.

19 cze 2015, 08:58
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        64
Czy ktoś z Państwa ma jakieś przecieki dotyczące COP, po spotkaniu NUS?

22 cze 2015, 16:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 121 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona