Teraz jest 11 wrz 2025, 20:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Irena12                    

Prośba czy macie może wzór pisma przewodniego w którym podana jest podstawa prawna przekazania egzekucji do Urzędu Skarbowego? Jeśli tak to prośba o przesłanie. z góry dziękuję :D

np. coś takiego:

Wójt/Burmistrz/Prezydent ……………. działając w oparciu o przepis   art. 6 ust. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2014 roku o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 201… r., poz. …..), w załączeniu przekazuje akta spraw w toczących się postępowaniach egzekucyjnych w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

W załączeniu:

- Protokół zdawczo – odbiorczy zawierający wykaz przekazywanych spraw oraz wykaz przekazywanych dokumentów

08 maja 2015, 07:08
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Irena12                    

Prośba czy macie może wzór pisma przewodniego w którym podana jest podstawa prawna przekazania egzekucji do Urzędu Skarbowego? Jeśli tak to prośba o przesłanie. z góry dziękuję :D

art. 6 USTAWY z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw
ewi889                    

Mój US nic na temat przekazania nie wie. Mówią, że nie dostali żadnych wytycznych. Żeby mieć jakieś plecy chyba wyślę im coś takiego:
Wójt Gminy xx zwraca się z prośbą o wyznaczenie konkretnego terminu do przekazania na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego akt egzekucyjnych dotyczących opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W szczególności zwraca się o wytyczne dot. trybu oraz sposobu przygotowania i  przekazania tych akt.

Kombinujesz. Akta przekazujemy do konkretnej daty. Po co ci data "konkretniejsza"? Zrób jak uważasz, że będzie dobrze. Wyślij żebyś miała potwierdzenie wpływu i więcej sobie gitary nie zawracaj :)

Ja pod jeden tytuł załączam wszystkie dokumenty jakie były z nim związane, załączając później do tego tytułu spis dokumentów, np:
Sprawa nr XXXXXXXX, zobowiązany XXXXXXXXX. Teczka zawiera kolejno ponumerowane strony od nr 1 do nr 24. Wykaz dokumentów stanowi:
1)        tytuł wykonawczy nr XXXXXXXXXX wraz z potwierdzeniem odbioru, strony od nr 1 do nr 6,
2)        zapytanie do zewnętrznej instytucji nr XXXXXXXXXX strona nr 7,
3)        odpowiedź od zewnętrznej instytucji nr XXXXXXXXXXX strona nr 8,
4)        zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego w banku PKO BP wraz z potwierdzeniem odbioru strony nr 9 – 12,
5)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strona nr 13,
6)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 14 – 15,
7)        zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego BZWBK wraz z potwierdzeniem odbioru strona nr 16 - 18,
8)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego BZWBK strony nr 19 – 20,
9)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 21 – 22,
10)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 23 – 24.

Natomiast w protokole mam zamiar wpisać tylko nr sprawy i zobowiązanego.

08 maja 2015, 07:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
qubap                    

Irena12                    

art. 6 USTAWY z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw
ewi889                    

Mój US nic na temat przekazania nie wie. Mówią, że nie dostali żadnych wytycznych. Żeby mieć jakieś plecy chyba wyślę im coś takiego:
Wójt Gminy xx zwraca się z prośbą o wyznaczenie konkretnego terminu do przekazania na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego akt egzekucyjnych dotyczących opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W szczególności zwraca się o wytyczne dot. trybu oraz sposobu przygotowania i  przekazania tych akt.

Kombinujesz. Akta przekazujemy do konkretnej daty. Po co ci data "konkretniejsza"? Zrób jak uważasz, że będzie dobrze. Wyślij żebyś miała potwierdzenie wpływu i więcej sobie gitary nie zawracaj :)

Ja pod jeden tytuł załączam wszystkie dokumenty jakie były z nim związane, załączając później do tego tytułu spis dokumentów, np:
Sprawa nr XXXXXXXX, zobowiązany XXXXXXXXX. Teczka zawiera kolejno ponumerowane strony od nr 1 do nr 24. Wykaz dokumentów stanowi:
1)        tytuł wykonawczy nr XXXXXXXXXX wraz z potwierdzeniem odbioru, strony od nr 1 do nr 6,
2)        zapytanie do zewnętrznej instytucji nr XXXXXXXXXX strona nr 7,
3)        odpowiedź od zewnętrznej instytucji nr XXXXXXXXXXX strona nr 8,
4)        zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego w banku PKO BP wraz z potwierdzeniem odbioru strony nr 9 – 12,
5)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strona nr 13,
6)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 14 – 15,
7)        zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego BZWBK wraz z potwierdzeniem odbioru strona nr 16 - 18,
8)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego BZWBK strony nr 19 – 20,
9)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 21 – 22,
10)        odpowiedź do zajęcia rachunku bankowego PKO BP strony nr 23 – 24.

Natomiast w protokole mam zamiar wpisać tylko nr sprawy i zobowiązanego.

Ja też podobnie jak ty też tak mam zamiar zrobić. Tylko powiedź mi czy każdą kartkę wykazu dokumentów ty podpisujesz? I czy na tych dokumentach piszesz numerki czyli strona 1,2,3 itd?

A jak myślisz tytuły  ze skierowaniem do egzekucji ale bez ich doręczenia NUS ci przyjmie? bu u mnie już zaczynaja kręcić.

08 maja 2015, 07:26
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Irena12                    

Ja też podobnie jak ty też tak mam zamiar zrobić. Tylko powiedź mi czy każdą kartkę wykazu dokumentów ty podpisujesz? I czy na tych dokumentach piszesz numerki czyli strona 1,2,3 itd?
A jak myślisz tytuły  ze skierowaniem do egzekucji ale bez ich doręczenia NUS ci przyjmie? bu u mnie już zaczynaja kręcić.
Tak, wszystkie dokumenty mam ponumerowane, poza starymi wzorami TW bo one mają strony ponumerowane ;)
Co do drugiego pytania, nie wiem. Wysłałem jeden taki tytuł z 2014 ale bez klauzuli. Pożyjemy zobaczymy :)

08 maja 2015, 07:38
Specjalista

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Irena12                    

Tak, wszystkie dokumenty mam ponumerowane, poza starymi wzorami TW bo one mają strony ponumerowane ;)
Co do drugiego pytania, nie wiem. Wysłałem jeden taki tytuł z 2014 ale bez klauzuli. Pożyjemy zobaczymy :)

przekazujemy sprawy wszczęte, a nadanie klauzuli to jeszcze nie wszczęcie  ;)

08 maja 2015, 07:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 mar 2014, 11:51

POSTY        30
witam, czy należy zostawiać u siebie ksero dokumentów przy przekazaniu sprawy do US?

08 maja 2015, 12:38
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ewap                    

witam, czy należy zostawiać u siebie ksero dokumentów przy przekazaniu sprawy do US?

Generalnie to do tego zostanie Ci protokół zdawczo-odbiorczy, ale jak masz ochotę to kseruj  ^_^

08 maja 2015, 12:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
Hej czy ktoś z was kto przekazał dokumenty do NUS ma już jakąś odpowiedź ?

11 maja 2015, 09:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Irena12                    

ja przekazałam dokumenty w tamtym tygodniu. wszystko poszło gładko tylko mam im dosłać dwie zwrotki jak mi wrócą i akta jednej sprawy jak wrócą z sądu

11 maja 2015, 10:32
Znawca

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam, powiedzcie mi proszę, co z kosztami egzekucyjnymi, które my jako organ egzekucyjny naliczyliśmy na tytułach wykonawczych?Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego będzie nam te koszta egzekucyjne przekazywał i na jakie konto, czy konto wierzyciela od śmieci, czy inne, bo koleżanka w systemie przeciez nie może kosztów egz.zaksięgować, czy zostają one już u nich i im są należne, mam taką sytuację, że część akt już przekazałam a teraz podatnik wpłacił mi opłatę manipulacyjna, co mam z nią zrobić jak już nie mam tytułu, tak samo mam realizacje zajęcia wynagrodzenia, przekazałam akta, a pracodawca mi wpłaca na konto organu egzekucyjnego, co mam zrobić, czy przekazać do koleżanki , która jest wierzycielem, czy odesłać do NUS, co z kosztami egzekucyjnymi? bo mój Urząd Skarbowy twierdzi, ze ja mam sobie je pobrać ale ja już nie mam przecież tytułów, a program na licencji egzekucyjny mam tylko do końca czerwca?Urząd Skarbowy twierdzi,że nie mamy podawać ich konta egzekucyjnego, nic już nie wiem!

11 maja 2015, 10:38
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
reniak                    

Irena12                    

ja przekazałam dokumenty w tamtym tygodniu. wszystko poszło gładko tylko mam im dosłać dwie zwrotki jak mi wrócą i akta jednej sprawy jak wrócą z sądu

RENIAK a czy przekazywałaś tez tytuły tylko z nadana klauzulą? jeśli tak to te tytuły też ci przyjęli? a i czy zawiadamiałaś o zmianie organu egzekucyjnego?

11 maja 2015, 10:42
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
pola80                    

Witam, powiedzcie mi proszę, co z kosztami egzekucyjnymi, które my jako organ egzekucyjny naliczyliśmy na tytułach wykonawczych?Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego będzie nam te koszta egzekucyjne przekazywał i na jakie konto, czy konto wierzyciela od śmieci, czy inne, bo koleżanka w systemie przeciez nie może kosztów egz.zaksięgować, czy zostają one już u nich i im są należne, mam taką sytuację, że część akt już przekazałam a teraz podatnik wpłacił mi opłatę manipulacyjna, co mam z nią zrobić jak już nie mam tytułu, tak samo mam realizacje zajęcia wynagrodzenia, przekazałam akta, a pracodawca mi wpłaca na konto organu egzekucyjnego, co mam zrobić, czy przekazać do koleżanki , która jest wierzycielem, czy odesłać do NUS, co z kosztami egzekucyjnymi? bo mój Urząd Skarbowy twierdzi, ze ja mam sobie je pobrać ale ja już nie mam przecież tytułów, a program na licencji egzekucyjny mam tylko do końca czerwca?Urząd Skarbowy twierdzi,że nie mamy podawać ich konta egzekucyjnego, nic już nie wiem!!

Koszty będą należne NUS. Ja dopóki dokumentów nie przekaże, wszystko rozliczam jak do tej pory.
Jeżeli przekazałaś TW, napisz zawiadomienie na podstawie rozporządzenia 656 § 12, że należności zostały wyegzekwowane lub zapłacone ;) wraz z kosztami i tyle.
Dopóki NUS nie przejmie całości wraz z wprowadzeniem dokumentacji do systemu jakoś trzeba będzie sobie radzić ;)

11 maja 2015, 10:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Irena12                    

RENIAK a czy przekazywałaś tez tytuły tylko z nadana klauzulą? jeśli tak to te tytuły też ci przyjęli? a i czy zawiadamiałaś o zmianie organu egzekucyjnego?

przekazywałam tylko sprawy wszczęte - US dokładnie to sprawdzał - sprawa wszczęta czyli tam gdzie był wysłany odpis tytułu lub było jakieś zajęcie nawet nieskuteczne - dokładnie sprawdzali wszystkie potwierdzenia odbioru tytułów - przyjęli wszystkie tytuły z klauzulą gdzie był wysłany odpis, niekoniecznie było zajęcie - ale wystarczyło że był wysłany odpis do zobowiązanego
informowałam o zmienia organu zobowiązanego - do tego też sprawdzali zwrotki - dwie mi brakują ale mam je dosłać jak mi wrócą z poczty

tych tytułów z klauzulą ale gdzie odpis nie był doręczony - nie przyjęli bo egzekucja nie jest wszczęta - mam wystawić jeszcze raz z datą po 18 kwietnia i wysłać im do egzekucji bez klauzuli

Ostatnio edytowano 11 maja 2015, 10:58 przez reniak, łącznie edytowano 1 raz

11 maja 2015, 10:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
A zawieszał ktoś może postępowanie egzekucyjne? Można prosić jakiś wzór pisma? Zmarł mi zobowiązany i myślałam żeby jeszcze dołożyć to zawieszenie, póki sprawa spadkowa się nie rozstrzygnie.

11 maja 2015, 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303 ... 379  Następna strona