Teraz jest 06 wrz 2025, 11:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Następna strona
Tanie państwo c.d. 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Jak mogłem podnieść rękę na władzę ludową wypisując wcześniej te brednie o stacji Edgara we Włoszczowej! Wszak to rewelacyjny pomysł na biznes i uzdrowienie PKP:

<a href="http://finanse.wp.pl/POD,2,wid,8590267,wiadomosc.html" target="_blank">http://finanse.wp.pl/POD,2,wid,8590267,wiadomosc.html</a>

Wybacz Edgarze... :mur:

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:13 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 19:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Pani Minister powiedziała, że nie dostaniemy podwyżek, bo ona realizuje program „tanie państwo”, a na Podkarpaciu lekarze właśnie zażądali podwyżek do 7.000 miesięcznie brutto. Ciekawe, skąd budżet weźmie na to pieniążki ;-). O podwyżkach chyba na dłuższy czas możemy zapomnieć.

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:14 przez nowa, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 20:20
Amator

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:33

POSTY        24
Jak przeczytałam dziś, że nie będzie zapowiadanych obniżek płac w Skarbówce, to nie wiedziałam, czy śmiać się, czy płakać. Z jednej strony mamy coraz wyższe obciążenie fiskalne i zarabiając wciąż tyle samo, bo waloryzacja dotyczy tylko inflacji, realnie zarabiamy coraz mniej. :( Mam wyższe wykształcenie, znam dobrze język niemiecki i moja pensja to 1,2 tys. zł netto - ostatnio jak czytałam, to takie zarobki proponuje LG robotnikowi przy taśmie produkcyjnej w podwrocławskiej fabryce. Praca w U.S. daje jeszcze pewien prestiż, ale nim się dzieci nie nakarmi. Jak tak dalej będzie, to zarobki w skarbówce zrównają się z minimum socjalnym, bo mniej chyba płacić nie mogą (chyba że zmienią ustawę). :(
PS. Jestem tylko ciekawa, jak wyliczyli średnią w wysokości 3,5 tys. brutto, bo może w IS tyle płacą, ale nie w US. :o

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:16 przez anais acosta, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 20:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 22:50

POSTY        22

Jak przeczytałam dziś że nie będzie zapowiadanych obniżek płac w Skarbówce to nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać.  [...] Jak tak dalej będzie to zarobki w skarbówce zrównają się z minimum socjalnym, bo mniej chyba płacić nie mogą
P.S.Jestem tylko ciekawa jak wyliczyli średnią w wysokości 3,5tys brutto bo może w IS tyle płacą ale nie w US

Ja czułem się tak samo.  :(
Ale teraz chociaż wiemy, skąd gazety kilkanaście tygodni temu podały taką samą kwotę średniego wynagrodzenia - 3,5 tys zł.
Informacja była "wiarygodna", bo pochodziła z samego ministerstwa. :blink:  :blink:  :blink:
Teraz pytanie: ile wynosi średnia w MF a ile w urzędach?

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:16 przez Ostry, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 21:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400

P.S.Jestem tylko ciekawa jak wyliczyli średnią w wysokości 3,5tys brutto bo może w IS tyle płacą ale nie w US :o

Chciałabym żeby w IS tyle płacili - niestety w IS tyle "szarakom" też nie płacą.

08 lis 2006, 21:38

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

Im wyższe wykształcenie tym niższe pobory.

Coś w tym jest. Ja bym nawet dodał, że im wyższe wykształcenie tym niższe stanowisko - mój odwołany naczelnik przez wiele lat pewnie kierował Urzędem posiadając wykształcenie średnie (wymóg posiadania wykształcenia mgr przez Naczelnika wprowadzono chyba dopiero od 2000 r.), a jego zastępcy średnie lub wyższe niepełne. Ale na szczęście teraz licencjat i studia inżynierskie są już uważane od kilku lat za wyższe wykształcenie - więc zasadniczo problem został rozwiązany. :)

A w ogóle to uważam jednak, że wyższe wykształcenie nie może być przeszkodą w zajmowaniu kierowniczych stanowisk, przynajmniej w zakresie średniego stopnia zarządzania w administracji państwowej. No przecież nie żyjemy w trzecim świecie. :lol:
Piszę tak, bo "jezdem" wykształciuch.  :rotfl:

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:18 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 21:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 06:31

POSTY        74

Im wyższe wykształcenie tym niższe pobory. Za dużo jest ludzi po studiach, a im więcej takich ludzi, tym więcej idzie na nich pieniędzy. Trzeba odmienić tę tendencję na rzecz sprawdzonych osób (nie dyplom, lecz chęć szczera zrobi z ciebie ministra lub co najmniej sekretarza stanu).
Zrozumiałeś wykształciuchu? (chyba się nie obrazisz za ten zwrot).

Taaak, i szczera chęć da intuicję, przy której wszelkie prace naukowe jakichkolwiek naukowców będą niczym, a Polska stanie się krajem mlekiem i miodem chętnie płynącym. Hahahahahahaha. Normalnie ręce opadają. Dobrze, że jest stolik.

Ostatnio edytowano 08 lis 2006, 21:51 przez onao, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 21:50

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Minister Finansów
1 Sekretarz Stanu
7 Podsekretarzy Stanu
1 Dyrektor Generalny
1 Główny Inspektor Audytu wewn.

do tego:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Departament Budżetu Państwa ( 10 wydziałów i 5 stanowisk samodzielnych )
Departament Administracji Podatkowej ( 15 wydziałów i 1 stanowisko wieloosobowe )
Departament Finansów Resortu ( 5 wydziałów i 3 stanowiska wieloosobowe )
Departament Polityki Celnej ( 11 wydziałów i 2 stanowiska wieloosobowe )
Departament Certyfikacji i Poświadczeń Środków z Unii Europejskiej  ( 5 wydziałów i 1 stanowisko wieloosobowe i 1 stanowisko samodzielne )
Departament ds. Dyscypliny Finansów Publicznych ( 2 wydziały i 1stanowisko samodzielne )
Departament ds. Organizacji Sektora Finansów Publicznych ( o dziwo bez struktury na stronach BIP )
Departament Eksploatacji Systemów Informatycznych ( 6 wydziałów i sekretariat )
Departament Rozwoju Systemów Informatycznych ( 12 wydziałów )
Departament Finansowania Bezpieczeństwa Państwa ( 3 wydziały i 1 stanowisko wieloosobowe i sekretariat )
Departament Finansowania Sfery Budżetowej ( 11 wydziałów i 2 stanowiska samodzielne )
Departament Rozwoju i Finansów Gospodarki Narodowej ( 7 wydziałów i 1 stanowisko samodzielne )
Departament Finansów Samorządu Terytorialnego ( 7 wydziałów i sekretariat )
Departament Gwarancji i Poręczeń ( 8 wydziałów i 2 stanowiska wieloosobowe )
Departament Informacji Finansowej ( 6 wydziałów i 2 stanowiska wieloosobowe i sekretariat )
Departament Rozwoju Rynku Finansowego ( 6 wydziałów i 2 stanowiska wieloosobowe )
Departament Instytucji Płatniczej ( 12 wydziałów  )
Departament Kontroli Celno - Akcyzowej i Kontroli Gier ( też bez struktury w BIP- może tajna; ale dyrektor ma 3 zastępców )
Departament Kontroli Skarbowej I ( też bez struktury w BIP; ale dyrektor ma  5 zastępców )
Departament Kontroli Skarbowej II ( też bez struktury w BIP; tu dyrektor ma tylko 2 zastępców )
Departament Koordynacji Kontroli Finansowej i Audytu Wewnętrznego ( 5 wydziałów  1 stanowisko wieloosobowe i 1 samodzielne )
Departament Legislacyjny ( tylko dyrektor wg BIP )
Departament Należności i Zobowiązań Finansowych Państwa ( tylko dyrektor wg BIP )
Departament Podatków Dochodowych ( 7 wydziałów i 1 stanowiska wieloosobowe + sekretariat )
Departament Podatków i Opłat Lokalnych ( 2 wydziały 1 stanowiska wieloosobowe 1 samodzielne + sekretariat )
Departament Podatku od Towarów i Usług ( tylko dyrektor wg BIP )
Departament Podatku Akcyzowego i Ekologicznego  ( 7 wydziałów 1 stanowiska wieloosobowe + sekretariat )
Departament Polityki Podatkowej ( tylko dyrektor wg BIP )
Departament Polityki Finansowej, Analiz i Statystyki ( 6 wydziałów i 8 stanowisk samodzielnych )
Departament Finansów Regionów i Rolnictwa ( 6 wydziałów + sekretariat )
Departament Unii Europejskiej i Współpracy Zagranicznej ( 5 wydziałów 1 stanowiska wieloosobowe + sekretariat )
Departament Rachunkowości ( 4 wydziały + sekretariat )
Departament Służby Celnej ( 13 wydziałów + sekretariat )
Biuro Kontroli i Audytu ( 3 wydziały + sekretariat )
Biuro Dyrektora Generalnego ( bez struktury w BIP )
Biuro Logistyki ( 10 wydziałów 2 stanowiska wieloosobowe, Kancelaria tajna + sekretariat )
Biuro Obsługi Prawnej i Zastępstwa Procesowego ( bez struktury w BIP )
Biuro Ministra ( 4 wydziały 3 stanowiska wieloosobowe, + sekretariaty Biura i członków Kierownictwa )
Gabinet Polityczny Ministra Finansów ( narazie 1 asystent polityczny )<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Część danych jak widać nieuzupełnionych, ale daje pewien obraz o taniości państwa i o średniej pensji w aparacie skarbowym.
W większości departamentów oprócz dyrektora mamy też zastępców.

Do tego trzeba jeszcze dodać kadrę kierowniczą Izb, UKSów i USów - to też potężna armia.
Do tego, chyba już w większości tych instytucji, wynagrodzenia tej kadry (dyrektorów, naczelników i części kierowników) trzeba w 2006r. pomnożyć x2, bo pensję biorą równolegle "byli" oraz p.o.
No i powoli nam się średnia zbiera. :D

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:20 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 22:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 06:31

POSTY        74
Ja wiem. My po prostu nie rozumiemy przesłania, które kieruje do nas WŁADZA. Wyznaczono nam misję. Mamy pokazać tym wszystkim paskudnym, którzy biją się o te podwyżki, że jest taka grupa zawodowa, która rozumie, że służba dla kraju, to szlachetna i wielka sprawa i można żyć bez podwyżek, nagród i stać dumnie będąc opluwanym przez społeczeństwo, a nawet własne ministerstwo i do tego nie walczyć z całą zaciekłością o godne wynagrodzenie  :D . I niech Was,moi drodzy, raduje fakt, że to dzięki nam - skarbowcom, a nie celnikom, policjantom, nauczycielom, lekarzom czy pielęgniarkom - może być realizowany plan "tanie państwo". Czy to nie jest piękne?

anais acosta                    

Jak przeczytałam dziś że nie będzie zapowiadanych obniżek płac w Skarbówce to nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać. Z jednej strony mamy coraz wyższe obciążenie fiskalne i zarabiając wciąż tyle samo bo waloryzacja dotyczy tylko inflacji,  realnie zarabiamy coraz mniej.  :( Mam wyższe wykształcenie, znam dobrze język niemiecki i moja pensja to 1,2 tys zł netto - ostatnio jak czytałam to takie zarobki proponuje LG robotnikowi przy taśmie produkcyjnej w podwrocławskiej fabryce. Praca w U.S. daje jeszcze pewien prestiż, ale nim się dzieci nie nakarmi. Jak tak dalej będzie to zarobki w skarbówce zrównają się z minimum socjalnym, bo mniej chyba płacić nie mogą (chyba że zmieią ustawę) :(
P.S.Jestem tylko ciekawa jak wyliczyli średnią w wysokości 3,5tys brutto bo może w IS tyle płacą ale nie w US :o

Oj zapewniam cię kochana, że w IS też się tyle nie zarabia :). Ale to fajnie czasem chociaż poczytać, że ma się 3.5 tys brutto  :lol:

08 lis 2006, 22:09

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd

Jestem tylko ciekawa jak wyliczyli średnią w wysokości 3,5tys brutto bo może w IS tyle płacą ale nie w US :o

Średnia pensja to nie pensja przeciętna. Po prostu średnia nie jest dobrą miarą przeciętnej dla zarobków, bo rozkład zarobków nie jest rozkładem normalnym a rozkładem lewoskośnym, to znaczy, że więcej pracowników zarabia mniej od średniej. Dla takiego rozkładu jako wartość przeciętną powinno podać się wartość mediany, a ta pewnie wynosi w przypadku wynagrodzenia w "administracji skarbowej" ok. 2500 zł brutto. Taka cwana gra statystyką.
Chociaż faktycznie w przypadku zarobków zwykło podawać się właśnie średnią - rząd wypada wtedy lepiej. ;)

Ostatnio edytowano 09 lis 2006, 13:25 przez zoltar7, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2006, 23:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
"michnikowy szmatławiec": Samoobrona ma obsadzić wiceministrów w resortach finansów, gospodarki morskiej i sportu. "Gazeta" dotarła do listy kandydatów przedstawionych PiS przez partię Leppera.
Na podsekretarza stanu w resorcie finansów Samoobrona proponuje 36-letniego Andrzeja Wróblewskiego, członka tej partii od kilku miesięcy. Kandydat jest dyrektorem biura polityki finansowej Korporacji Polskie Stocznie SA w Warszawie. PiS zastrzegł, że będzie go musiała zaakceptować wicepremier i minister finansów Zyta Gilowska.

Obawy Gilowskiej może wzbudzić to, że wiceminister z Samoobrony będzie chciał wprowadzić program gospodarczy tej partii, który zawierał szereg "księżycowych" pomysłów.

Kandydatem Samoobrony na wiceministra gospodarki morskiej jest były dyplomata, 58-letni Zbigniew Graczyk, na przełomie lat 1999- 2000 radca ambasady RP w Rosji. W CV napisał o swoich kompetencjach: "kompetentny w pełnym zakresie współpracy z Federacją Rosyjską i byłymi krajami ZSRR".

Nowym wiceministrem sportu ma być 47-letni Jan Jakimiec, od 2003 roku zastępca dyrektora Departamentu Edukacji i Sportu w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.

PiS sprawdza teraz kandydatów zgłoszonych przez Samoobronę. Weryfikuje ich m.in. ABW. Jeśli przejdą weryfikację, w ciągu kilku dni mają być powołani na stanowiska. W sumie partia Leppera będzie miała w rządzie pięciu sekretarzy stanu i jedenastu podsekretarzy, zapowiada "michnikowy szmatławiec".

:mur:  :mur:

Ostatnio edytowano 10 lis 2006, 13:49 przez jw32, łącznie edytowano 1 raz

10 lis 2006, 12:35

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Hallo, tu "Tanie państwo", hallo tu płyną pieniążki na nasze podwyżki:
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=315" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...gle&ide=315</a>

Ostatnio edytowano 10 lis 2006, 20:09 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

10 lis 2006, 20:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48
Z okazji Dnia Edukacji Narodowej zaufani współpracownicy Romana Giertycha dostali po kilka tysięcy złotych, informuje "Rzeczpospolita".

Dostali, choć w MEN nie zdążyli się napracować. Część z nich zdążyła popracować w ministerstwie zaledwie kilka tygodni.

Dziennik twierdzi, że dwa tygodnie dopytywał w MEN o tę sprawę, by w końcu otrzymać ogólnikowe wyjaśnienie, że "w październiku 2006 r. z funduszu nagród w służbie cywilnej przyznano nagrody dla członków korpusu służby cywilnej na kwotę 431 tys 102 złotych". Gazeta dowiedziała się, że średnia nagroda dla dyrektora wyniosła 4,4 tys. zł, dla zastępcy dyrektora - 2,3 tys., a dla pozostałych pracowników - 1,8 tys. zł.

"Rzeczpospolita" ustaliła, że najwyższe nagrody dostali zaufani współpracownicy Romana Giertycha, zatrudnieni w resorcie zaledwie od kilku tygodni. 7,3 tys. zł przypadło dyrektorowi generalnemu Andrzejowi Maśnicy, który zarządza funduszem nagród. 6 tys. zł otrzymała Sylwia Boratyńska - od września szefowa Biura Administracyjnego MEN. Dziennik podaje dalsze przykłady, a na zakończenie informuje, że dyrektor generalny MEN od trzech tygodni jest nieuchwytny dla "Rzeczpospolitej".

14 lis 2006, 11:34
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
A kto miał dostać najwięcej, jak nie gość nadzorujący przydział nagród. I tak okazał się wyjątkowo skromny.

14 lis 2006, 11:55
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Następna strona