Teraz jest 06 wrz 2025, 06:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Konsolidacja = kompromitacja 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Re: Konsolidacja = kompromitacja
Tyle się naczytałem i nasłuchałem o zasadach bezpieczeństwa przekazywania danych drogą elektroniczną ze szczególnym uwzględnieniem e-mail, że jak wysyłam e-mail z danymi podatnika Kowalskiego co to prowadzi działalność od 32 maja polegającą na ciągnięciu drutów na zimno (PKD24.34Z), to powinienem go zaszyfrować bo wróg czyha na dane wrażliwe (jakby sobie nie mógł zajrzeć do CEIDG), a tu nagle okazuje się, że dane wrażliwe jak najbardziej, dotyczące zarobków pracowników z imieniem i nazwiskiem, wszystkimi składnikami, potrąceniami, są rozsyłane e-mailem. Bez zaszyfrowania.

01 maja 2015, 19:34
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Moja pensja jest tak marna i nie adekwatna do tego jaki mam zakres czynności i odpowiedzialności, wymaganej wiedzy i wiecznego dokształcania, że wyrażam zgodę na wysyłanie maila z informacją o moim wynagrodzeniu bez zbędnych zabiegów, w postaci ich szyfrowania :P to nie ja powinienem się tego wstydzić i ukrywać moje wynagrodzenie :P

01 maja 2015, 20:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
rick                    

Czy zauważyliście w swoich IS i US przejawy wykorzystywania przez DIS'ów konsolidacji jako płaszczyka do bezpodstawnego zrzucania ludzi z kierowniczych stanowisk i zastępowanie ich swoimi przydupasami? Dotarły do mnie słuchy,że w DIS w Poznaniu robi to nagminnie?!
Poza tym jakim prawem żąda się od pracowników podpisywania wielu dokumentów z datą wsteczną?! To kryminał jak się patrzy!
Pracuję ponad 10 lat w skarbowości i nie wierzę, że to się dzieje naprawdę! Może DIS'y (tak jak ten w Poznaniu) dostały przykaz z góry, żeby maksymalnie osłabić skarbówki, a to po to, aby w przypadku przegranej obecnej władzy w wyborach, przez wiele lat nie można było doszukać się tych wszystkich szwindli!? Takiego bałaganu jeszcze nie było, ale na pewno ten cyrk zwany konsolidacją będzie przedstawiony jako kolejny sukces władzy!

tworzenie stołków pod osoby pod płaszczykiem konsolidacji jest baaaaaaaaardzo widoczne... W urzędach np. tworzy się różniste referaty, aby główni księgowi mieli stołek, pomimo iż o pracy na tym stołku pojęcia za dużego nie mają... przykłady można mnożyć...

02 maja 2015, 08:12
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
U nas też stworzono po konsolidacji dodatkowy referat, ale w tym przypadku uważam to za dobry pomysł, stworzenie tego referatu (od czynności sprawdzających) było jak najbardziej uzasadnione i konieczne. Jest duże zapotrzebowanie na to, bo kontrola wszystkiemu nie podoła :P i oczywiście kierownikiem tego referatu została Główna Księgowa, likwidowanej komórki pomocniczej, ale uważam, że to dobry pomysł, kobitka bystra i szybko wczuje się w temat :) a i tak ona się o to nie prosiła, i pewnie ją to też bardzo stresuje :( Jest w wieku przedemerytalnym i chyba ma zagwarantowane swoje wynagrodzenie, więc z punktu pracodawcy, racjonalności też wybrałbym na to stanowisko byłą księgową z prawem do wynagrodzenia, niż płaciłbym dwie kierownicze pensje dwóm osobom :P akurat w naszym przypadku uważam, że nasza Główna Księgowa to bystra i komunikatywna kobitka, więc sobie poradzi, czego  jej szczerze życzą :)

02 maja 2015, 14:28
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
spioch                    

U nas też stworzono po konsolidacji dodatkowy referat, ale w tym przypadku uważam to za dobry pomysł, stworzenie tego referatu (od czynności sprawdzających) było jak najbardziej uzasadnione i konieczne. Jest duże zapotrzebowanie na to, bo kontrola wszystkiemu nie podoła :P i oczywiście kierownikiem tego referatu została Główna Księgowa, likwidowanej komórki pomocniczej, ale uważam, że to dobry pomysł, kobitka bystra i szybko wczuje się w temat :) a i tak ona się o to nie prosiła, i pewnie ją to też bardzo stresuje :( Jest w wieku przedemerytalnym i chyba ma zagwarantowane swoje wynagrodzenie, więc z punktu pracodawcy, racjonalności też wybrałbym na to stanowisko byłą księgową z prawem do wynagrodzenia, niż płaciłbym dwie kierownicze pensje dwóm osobom :P akurat w naszym przypadku uważam, że nasza Główna Księgowa to bystra i komunikatywna kobitka, więc sobie poradzi, czego  jej szczerze życzą :)

a wcześniej to nie był dobry pomysł?

02 maja 2015, 22:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
trudno mi na to odpowiedzieć :) bo wcześniej nie było takiego pomysłu :P

02 maja 2015, 22:29
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
spioch                    

czyli nie było potrzeby...

03 maja 2015, 09:11
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
fruwaj                    

Portal pracownika to całkiem coś innego niż Qasystent. Jedyny pożytek z portalu to fakt, iż zainstalowano każdemu Firefoxa  :D

Hallowed                    

My nie mamy Firefoxa. Chodzi wszystko na IE i nie zanosi się na przesiadkę.

Firefoxa nikt nie musiał wam instalować. Kiedyś mogliście mieć go w wersji portablowej, a od pewnego czasu można go zainstalować bez udziału administratora.

03 maja 2015, 09:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
NewLunatiq                    

spioch                    

czyli nie było potrzeby...

Potrzeba była i jest ciągle aktualna, jednakże wcześniej nikt nie widział tej potrzeby, bądź też obawiał się wystąpienia do IS o powołanie takiej komórki, nie umiał tego odpowiednio umotywować, a z racji tego, że jest p.o. Naczelnika nie chce się wychylać, prosić, żądać o cokolwiek, myśli tylko o własnym stołku, resztę ma w głębokim poważaniu :P stąd nie wnioskuje o NIC, nawet jak to ma swoje uzasadnienie i jest niezbędne do usprawnienia naszej pracy, tym bardziej teraz, w tym całym zamieszaniu i dlatego uważam, że nie nadaję się na Naczelnika :( ale nie wiem jakie jest stanowisko IS :P może właśnie lubią takich głupich, niekompetentnych, ale potulnych :( choć osobiście uważam, że to jest bardzo ryzykowne stawianie na takich ludzi, nigdy nie chciałbym mieć takich podległych pracowników :P

03 maja 2015, 10:22
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Z tego co słyszałem NUSów, którzy się odzywają - zwalnia się bez sentymentów. Wystarczyły takie dwa przypadki i reszta zachowuje się jak zdalnie sterowane, pozbawione woli i indywidualnej myśli - roboty.
Żadna DOBRA firma w ten sposób zarządzana nie może DOBRZE funkcjonować. Ale nikt nie powiedział, że IS, US czy ogólnie resort finansów ma działać DOBRZE. Ma działać zgodnie z rozkazami. A efekt? Znowu ktoś zarobi na kolejnej niezbędnej reorganizacji. Mam tylko nadzieje, że tym razem ten ktoś będzie cokolwiek wiedział o podatkach - np kiedy kończy się akcja składania zeznań.

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

03 maja 2015, 18:21
Znawca
Własny awatar

POSTY        253
Harakiri                    

...
Żadna DOBRA firma w ten sposób zarządzana nie może DOBRZE funkcjonować. Ale nikt nie powiedział, że IS, US czy ogólnie resort finansów ma działać DOBRZE. Ma działać zgodnie z rozkazami. A efekt? Znowu ktoś zarobi na kolejnej niezbędnej reorganizacji. Mam tylko nadzieje, że tym razem ten ktoś będzie cokolwiek wiedział o podatkach - np kiedy kończy się akcja składania zeznań.

żadna DOBRA firma nie jest w ten sposób zarządzana :) inaczej nie byłby DOBRĄ firmą :P ale co innego organa podatkowe, żadna firma, niczyja własność, niczyja odpowiedzialność, i niczyj zysk więc funkcjonuje jak funkcjonuje, wbrew zasadom racjonalności :P ale kogo to obchodzi?  konsekwencje i tak poniesie szary obywatel :(

03 maja 2015, 18:31
Początkujący

REJESTRACJA06 gru 2010, 17:45

POSTY        4
dolnośląskie - u nas kasa na koncie pojawiła się 30 kwietnia w południe!  - zapis w regulaminie izby mamy taki, że do 29 dnia miesiąca musimy otrzymać wypłatę (liczy się data wpływu na konto pracownika). ktoś na równo  :sex:
nerwy były tym większe, że dotychczas kasa była w okolicach 26-go...

05 maja 2015, 22:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2009, 16:03

POSTY        107
Ja mam zupełnie inne pytanie. Dotychczas przy wyjazdach służbowych (kontrola) była zgodna na używanie prywatnego samochodu  stawka na samochód pow. 900  0,59zl (mniejsza niz wynika z rozporządzenia o podróżach). Obecnie rozwiązano z nami umowy na użytkowanie samochodów prywatnych. W przypadku braku możliwości wyjazdu samochodem służbowym, wyraża nam jednorazowo zgodę, ale stawka wynosi 50% stawki z rozporządzenia czyli 0,41zł  :mur:
Jak jest w innych US ?

07 maja 2015, 18:27
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Dajcie spokój! Przestańcie jeździć prywatnymi samochodami. Załatwiajcie 2 razy mniej spraw za jednym wyjazdem i olejcie wymagania. Złodziejskie stawki należy zmienić. Jeżeli Wam się nie opłaca to znaczy, że opłaca się jakimś złodziejom na tym korzystającym. Hańba im.  :zly1:

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

07 maja 2015, 18:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 136 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona