Teraz jest 06 wrz 2025, 11:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Post Re: Egzamin na iks-a
bewezuga                    

widziałem test z tego roku, a czy ma ktoś może wszystkie prawidłowe odpowiedzi do niego? :)

hetman                    

mamy 2015 więc jeśli masz test z tego roku to dawaj będzie łatwiej zdać  :rolleyes:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

25 mar 2015, 18:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
to jednak 2014
ten to i ja widziałem  :D

26 mar 2015, 02:28
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
Wiecie może czy była na Świętokrzyskiej jakaś draka, że tyle pluszaków w listopadzie zdało? Pytam bo nie wiem czy się uczyć - jak była draka to egzamin będzie w tym roku przewalony :-/

30 kwi 2015, 18:03
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 wrz 2013, 15:24

POSTY        61
uczyć się zawsze warto

30 kwi 2015, 23:16
Znawca

POSTY        247

Te "uczyć" to taki eufemizm ;-) Niemniej jeżeli w tym roku podniosą poprzeczkę, to może nie warto wkuwać. Chociaż z drugiej strony mamy czynnik X w postaci wyborów i bardzo prawdopodobnej zmiany warty, co zniechęcić może do uprzykrzania ludziom życia.

04 maja 2015, 15:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
Witam wszystkich!

Chciałbym zapytać się o to, jakie warunki trzeba spełnić, aby móc przystąpić do egzaminu na IKSa? W komunikatach MF (z ostatnich lat) można przeczytać: "Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zatrudnienie w jednostkach organizacyjnych administracji skarbowej w dniu jego przeprowadzenia.".

Moje pytanie brzmi - czy są jakieś inne warunki? Zajrzałem do rozporządzenia MF ws. praktyki i egzaminu na inspektora i jeżeli nic nie przeoczyłem, to nic na temat wymagań formalnych wobec zdających egzamin tam nie ma. Zajrzałem też do wcześniejszego rozporządzenia i tam, jeżeli dobrze pamiętam, było napisane, że przed przystąpieniem do egzaminu trzeba spełnić pozostałe warunki niezbędne do otrzymania powołania na IKSa i odbyć praktykę.

Więc jak to jest obecnie? Czy mogę w najbliższych latach podchodzić do egzaminu (jestem zatrudniony w kontroli) czy muszę czekać, aż spełnię warunki określone w ustawie o kontroli skarbowej (staż pracy/praktyki, wykształcenie). Czy ktoś z Was może podchodził do egzaminu bez spełnienia tych warunków albo zna takie osoby?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

18 maja 2015, 00:36
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2015, 11:57

POSTY        1
Długo przygotowywaliście się do egzaminu ustnego?

18 maja 2015, 11:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
Shogun, co Ty robisz w kontroli jak nie umiesz przeczytać ze zrozumieniem rozporządzenia MF?
Matek78. A Ty skąd wygrzebałeś egzaminy ustne?
Ratunku...

18 maja 2015, 20:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
Piórek                    

Shogun, co Ty robisz w kontroli jak nie umiesz przeczytać ze zrozumieniem rozporządzenia MF?

Ja w tym zarządzeniu (Dziennik Urzędowy Ministra Finansów z dnia 28 października 2013 r. Poz. 36) nie widzę nic na temat wymagań koniecznych do spełnienia przed przystąpieniem do egzaminu - w przeciwieństwie do starszego zarządzenia, obecnie nieobowiązującego. Jeżeli jakieś wymagania wynikają z innych aktów albo jestem ślepy i coś przeoczyłem to bardzo proszę o uświadomienie mnie.

A jeżeli żadnych wymagań nie ma (poza warunkiem bycia zatrudnionym w administracji skarbowej) to byłbym wdzięczny, gdyby ktoś to potwierdził.

18 maja 2015, 22:21
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
Człowieku, jak ogłoszą termin egzaminu to złóż po prostu wniosek a komisja w MF Cię zweryfikuje. A uczyć zacznij się już dziś, bo sądząc po Twoich pytaniach to ogrom pracy przed Tobą.

19 maja 2015, 04:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
Piórek                    

Człowieku, jak ogłoszą termin egzaminu to złóż po prostu wniosek a komisja w MF Cię zweryfikuje. A uczyć zacznij się już dziś, bo sądząc po Twoich pytaniach to ogrom pracy przed Tobą.

Skoro jesteś taki oświecony to może oświeć mnie, w jaki sposób komisja "weryfikuje" kandydatów. Bo na pewno nie działa to na zasadzie dowolności, tylko są jakieś kryteria.

Może ktoś inny ma coś bardziej odkrywczego do dodania?

19 maja 2015, 14:42
Znawca

POSTY        247

Co ludziom z USów i ISów daje egzamin dla pluszaków?

19 maja 2015, 19:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        157
makoma                    

Co ludziom z USów i ISów daje egzamin dla pluszaków?

Zapominasz jeszcze o ludziach z UC i IC. Ja akurat jestem z UKS, więc pytanie niby nie do mnie, ale chyba znam odpowiedź - przynajmniej częściowo. Myślę, że wielu ludzi chce mieć taki dodatek w CV - nawet jeśli niekoniecznie chcą przejść do kontroli, tylko awansować "u siebie".

Ja mam podobną motywację. Nie oczekuję, że zostanę inspektorem w drodze wyjątku (zanim spełnię pozostałe wymagania). Zresztą bardziej zależy mi na awansie poziomym niż pionowym - konkretnie realizacja albo WS.

Dlatego jeszcze raz ponawiam pytanie - czy osoba taka jak ja (brak wyższego wykształcenia, brak wymaganego stażu pracy/praktyki na inspektora) może podchodzić do egzaminu np. w tym roku?

19 maja 2015, 19:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        122
Widzę Szogun, że z Ciebie taki cowboj na cobyle. Weź do ręki zarządzenie MF 44 (tj w dzienniku urzedowym MF z 2013 poz 36), weź ustawę o UKS (dz.u. 2011 nr 41 poz 214 ) w szczególności art 39 i przeczytaj to porządnie w ciszy i skupieniu. Jak w dalszym ciągu nie będziesz wiedział to odpuść sobie ten egzamin, bo akurat te akty są w miarę proste w stosunku do pozostałych.
Egzamin kwalifikacyjny na IKSa w US totalnie nic nie daje poza satysfakcją, za to daje duży upust w egzaminie na DP (ale też po spełnieniu pewnych warunków zapisanych w ustawie!).
Tak czy inaczej, niezależnie od tego w jakim organie zapier... (US, UKS, IS, IC, UC, MF) możesz siedzieć, nic nie robić i narzekać albo możesz próbować coś zmienić, nauczyć się, stworzyć sobie możliwości (wypełnić przysłowiowy kupon).
Od Ciebie zależy. Egzamin kwalifikacyjny to jeden z niewielu przywilejów jaki mamy (resortowe poświadczenie wiedzy), zamiast malkontencić można spróbować.

19 maja 2015, 20:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 144  Następna strona