Teraz jest 11 wrz 2025, 22:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
a możesz się podzielić protokołem?

27 kwi 2015, 06:09
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
ciekawska                    

a możesz się podzielić protokołem?

tylko takie coś  :D

Zielona Góra, 20 kwietnia 2015r.

Protokół zdawczo – odbiorczy akt egzekucyjnych

Strona zdająca:  Wójt Gminy Zielona Góra, w imieniu, którego działa Adam Nowak – inspektor
Strona przejmująca: Naczelnik Urzędu Skarbowego w Nowej Zielonej Górze, w imieniu, którego działa Tomasz Kowalski – poborca skarbowy

Strona zdająca przekazuje, a strona przejmująca przyjmuje akta następujących spraw egzekucyjnych:

1.        Sprawa o nr OK/1/2014, zobowiązany Jan Kowalski. Teczka akt zawierająca  kolejno ponumerowane strony od nr 1 do nr 27. Teczka zawiera wykaz kontrolny przekazywanych dokumentów, który stanowi integralną część niniejszego protokołu. [przykładowy wykaz dokumentów: odpis tytułu wykonawczego wraz z potwierdzeniem odbioru strony od nr 1-2; zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego Bank PKX S.A. wraz z potwierdzeniami odbioru strony od nr 3 – 5; zawiadomienie
o zmianie właściwego organu egzekucyjnego dla zobowiązanego, dłużnika zajętej wierzytelności, wraz z potwierdzeniami odbioru strony od nr 6-8]
2.        Sprawa …

Protokół zakończono na pozycji nr 2. Uwag nie wniesiono. Protokół sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach. Do egzemplarza dla zdającego załączono wykazy dokumentów dla poszczególnych spraw, zaparafowane przez strony. Wykaz dokumentów dla odbierającego znajduje się
odrębnie w aktach każdej sprawy.

Zdający                                                                        Odbierający

27 kwi 2015, 06:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
A właśnie informujecie już zobowiązanych i dłużników zajętych wierzytelności o zmianie organu egzekucyjnego? Jeśli tak to w jaki sposób chodzi o wzór pisma

27 kwi 2015, 07:04
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
właśnie szykuję tytuły dla US, w jakiej części uzupełniam stary tytuł wykonawczy jeśli zobowiązany wpłacił część pieniędzy - część J? a w nowym tytule gdzie to umieszczam, piszę informację?

27 kwi 2015, 08:48
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
ciekawska                    

właśnie szykuję tytuły dla US, w jakiej części uzupełniam stary tytuł wykonawczy jeśli zobowiązany wpłacił część pieniędzy - część J? a w nowym tytule gdzie to umieszczam, piszę informację?

tak J  :D  ja sobie uzgodniłem ze swoja skarbówką, że do nowych TW podpinam "plecy" ze starego TW czyli kartę 3/4  :D
ponadto nie przekazuję akt w których nastąpił zbieg z komornikiem oraz zawieszonych postanowieniem z powodu zgonu zobowiązanego :D oraz te gdzie dokonałem zajęć np. ZUS, bank, pracodawca które mi zejdą w ciągu 2-3 miesięcy  :D

27 kwi 2015, 09:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
a jeszcze jedno ,na starym tytule miałam wpisane koszty egzekucyjne za zajecie konta bankowego, ale zobowiazany nie ma tam konta. i nie wiem teraz, w czesci L. wpisuje nienalezne czy anulowane?

27 kwi 2015, 11:46
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
ciekawska                    

a jeszcze jedno ,na starym tytule miałam wpisane koszty egzekucyjne za zajecie konta bankowego, ale zobowiazany nie ma tam konta. i nie wiem teraz, w czesci L. wpisuje nienalezne czy anulowane?

jak wpiszesz tak będzie  :D ale fakt faktem nie możesz ich zostawić  ;)

27 kwi 2015, 11:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Dobra a teraz już na poważnie nic w temacie porozumień się nie dzieje. Moim zdaniem zgodnie z art 6 pkt 1 z dniem 18 kwietnia wójt stracił status organu egzekucyjnego - nie zajmujemy więc żadnych rachunków, wynagrodzeń itd bo nie mamy takich uprawnień. Do 18 maja mamy przekazać wszystkie akta. Spotkałem się jednak także z takim podejściem że zgodnie z art 1 pkt 20 organy egzekucyjne właściwe w dniu wszczęcia pozostają właściwe do zakończenia. Tak więc my wstrzymaliśmy się z dalszymi czynnościami i mimo chęci zawarcia porozumienia pewnie przekażemy wszystkie akta a sąsiednia gmina nadal prowadzi egzekucję w sprawach wszczętych i chce być właściwa do czasu zakończenia postępowania. Niezły cyrk...

28 kwi 2015, 08:32
Specjalista
Własny awatar

POSTY        464
Bt7                    

Dobra a teraz już na poważnie nic w temacie porozumień się nie dzieje. Moim zdaniem zgodnie z art 6 pkt 1 z dniem 18 kwietnia wójt stracił status organu egzekucyjnego - nie zajmujemy więc żadnych rachunków, wynagrodzeń itd bo nie mamy takich uprawnień. Do 18 maja mamy przekazać wszystkie akta. Spotkałem się jednak także z takim podejściem że zgodnie z art 1 pkt 20 organy egzekucyjne właściwe w dniu wszczęcia pozostają właściwe do zakończenia. Tak więc my wstrzymaliśmy się z dalszymi czynnościami i mimo chęci zawarcia porozumienia pewnie przekażemy wszystkie akta a sąsiednia gmina nadal prowadzi egzekucję w sprawach wszczętych i chce być właściwa do czasu zakończenia postępowania. Niezły cyrk...

widocznie jakoś inaczej interpretują przepisy  ;) moja skarbówka też tak to odebrała, ale im wyjaśniłem, że chodzi o te gminy które nadal będą prowadzić egzekucje na podst. porozumienia  :P natomiast pozostałe, przekazują wszczęte i będące w toku postępowania do właściwego NUS i one dalej je kontynuują  :D

28 kwi 2015, 08:50
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Bt7                    

I ja tak mam zamiar przekazać. Nie rozumiem żadnych porozumień "na gębę" typu prowadzenia spraw w toku przez nieuprawniony do egzekucji organ. Ale "wasza" sprawa.
Zgodnie ze zmianami do ustawy albo obowiązuje art. 6 i koniec, albo art. 7 i znowelizowany 6qa. Jesteśmy tylko OE w przypadku spraw do których zobowiązany wniósł podanie. Skoro "stary" 6qa nie obowiązuje, to jeżeli nie podpisaliście porozumienia zgodnie z art. 6qa ust 1, nie obowiązuje Was również ust. 4. Znowelizowany 6qa dotyczy tylko urzędów, które podpisały porozumienie z NUS - czytaj póki co żadnego.
W załączeniu pisemko z MF.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 kwi 2015, 09:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        97
nasz us też nic chce naszych akt, stwierdzili, że oni przyjmują tylko czyste tytuły (takie gdzie nic nie dnie działo), a wszystkie  sprawy gdzie zrobiliśmy cokolwiek zajęcia mamy zakończyć sami :/
czy jeżeli zrobiłam zjaęcie konta bankowego, ale okazało sie nieskuteczne muszę je uchylać?

28 kwi 2015, 10:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76
Witam,

jak widzę temat przekazania do skarbówki gorący, też jestem właśnie po rozmowie z moją skarbówka i jak do tej pory miało być bez problemu a dzisiaj pani naczelnik do mnie z tekstem że przekazać mogę tylko te nie wszczęte :wacko: (a ja mam wszystkie wszczęte), bo wszczęte mamy sobie dokończyć. Jutro mam dzwonić jeszcze raz w tej sprawie bo inna pani w tym kierunku się szkoli i ona ma mi jutro wyjaśnić czemu tego od nas nie wezmą :angry2:

i jakie ja mam wystawić działa w swojej obronie? ;)

i jeszcze jedno pytanko, co odpisujecie komornikom sądowym jeśli mamy z nimi zbieg który nastąpił jeszcze przed 17, przesłać DTW  z klauzulą przed 17 czy pisemko że z nami zbiegu nie ma bo my już nie mamy uprawnień ?

28 kwi 2015, 10:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Hej może ktoś z was pisał zawiadomienie do zobowiązanych i dłużników zajętych należności o zmianie organu egzekucyjnego/ Jeśli tak to prośba o wzór :D

28 kwi 2015, 11:12
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Kamii                    

i jakie ja mam wystawić działa w swojej obronie? ;)
Art. 6 ust 1 ustawy
....przekażą w terminie miesiąca od dnia wejścia w życie art. 1 pkt 20 niniejszej ustawy akta spraw w toczących się postępowaniach egzekucyjnych...
u nas zostają tylko sprawy z ust. 5
Podania zobowiązanych wniesione w postępowaniach egzekucyjnych wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie art. 1 pkt 20 niniejszej ustawy podlegają rozpatrzeniu na podstawie dotychczasowych przepisów.
Dodatkowo możesz się wesprzeć pismem MF na poprzedniej stronie, że dokumenty podlegają przekazaniu na podstawie art. 6 - a nie 6qa.
Kamii                    

i jeszcze jedno pytanko, co odpisujecie komornikom sądowym jeśli mamy z nimi zbieg który nastąpił jeszcze przed 17, przesłać DTW  z klauzulą przed 17 czy pisemko że z nami zbiegu nie ma bo my już nie mamy uprawnień ?
Nie odpisuj nic, tylko wystaw DTW i prześlij do NUS w celu nadania klauzuli. Później przekażesz go do KS.
ciekawska                    

czy jeżeli zrobiłam zjaęcie konta bankowego, ale okazało sie nieskuteczne muszę je uchylać?
Skoro nie zajęłaś to nie uchylasz bo nie ma czego uchylić.
ciekawska                    

nasz us też nic chce naszych akt, stwierdzili, że oni przyjmują tylko czyste tytuły (takie gdzie nic nie dnie działo), a wszystkie  sprawy gdzie zrobiliśmy cokolwiek zajęcia mamy zakończyć sami :/
Moim zdaniem działanie bezpodstawne. Nie mamy już możliwości prowadzenia egzekucji. Na twoim miejscu przekazał bym dokumenty i poczekał na odpowiedź. Zawsze to jakaś podkładka i podstawa do dalszego działania.

28 kwi 2015, 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299 ... 379  Następna strona