Odpowiedź do JANA. Poprawka do EGA jest zapowiadana. Jedna (37) była wczoraj ale to pewnie nie koniec. - Mamy kolejny przypadek gdy stworzono nowość organizacyjną a informatyków o zdanie nikt się nie pytał lub nie chciał dostrzec zapytań,problemów,wątpliwości z ich strony.Może mu nie pasowały do koncepcji ?
Te poprawki są powodem opóźnienia prac nad aplikacjami na tablety. Tablety już są aplikacja za kilka miesięcy. Chyba teraz przy tych zmianach nikt by jej nie chciał. Niech lepiej doszlifują... i przetestują. Do tego czasu warto korzystać z aplikacji na palmtopach. jakaś konkurencja jest.
Czy każdy mógł skorzystać z ATENA2 i pozytywnie ocenia ? Działa już ponad rok !
Palmów u mnie nie chciano kupić -a teraz jak w szafie leżą tablety to na pewno nie kupią ."Aplikacja za kilka m-cy" może ?Mam wątpliwość na temat celowości kupowania sprzętów bez gotowej aplikacji .W handlu uważa się jak cos leży na półce pół roku to traci 50 % na wartości .I pytanie co z gwarancją sprzętów leżących po zakupie w szafie.Ciekawa jest sprawa zakupu bez przetargu w wielu US w kraju. Ps ATENA2 nie znam .Co to jest i jak to się je?
____________________________________ jan
12 mar 2015, 16:26
Re: Nowości w informatyzacji MinFin
ajed
jan
Pytanie może nie o "Nowości w informatyzacji MinFin" tylko kto coś aktualnego wie o informatyzacji w DE w US.Konkretnie na przykład: -na dziś system nie jest w stanie policzyć prowizji-kiedy to się uda.
Są prowadzone prace nad odpowiednimi zmianami w EGAPOLTAX. Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie określić kiedy zostaną zakończone. O.K. trudno
jan
-MF "zaleciło" a wiele US posłuchało i kupiło tablety dla egzekutorów. Czy ktoś wie po co i jak mają ewentualnie współpracować pod androidem z archaicznym EGA.
Aplikacja "Mobilny Poborca" jest praktycznie gotowa. Przechodzi wewnętrzne testy, a po ich zakończeniu zostaną poprawione wychwycone błędy. Aplikacja będzie współpracować z EGAPOLTAX za pośrednictwem odpowiednich modułów "eksportu" i "importu" danych. Aplikacja ta ma zautomatyzować rozliczanie służby poborcy/egzekutora. Po podłączeniu tabletu do EGAPOLTAX system przeniesie informacje o dokonanych czynnościach, wpłatach i ich rozliczeniu bezpośrednio do EGAPOLTAX. Czas na "podłączenie do EGA"zdalne .Jakoś z bezpieczeństwem od lat radzą sobie korporacje międzynarodowe mające obroty porównywalne z egzekucja w Polsce a nawet agencje bankowe i ubezpieczeniowe w RP .
jan
-czy pracuje się nad aktualizacją EGA przystosowującą do obecnego modelu pracy w zespołach ?(możliwość pobierania gotówki bez kosztów pobrania -bez konieczności umarzania naliczonych wirtualnie kosztów pobrania
Tak. Pamiętaj tylko, że architektura EGAPOLTAX nie pozwala na zbyt wiele i zbyt daleko idących modyfikacji. Pamiętam i boję się.
jan
;możliwość używania laptopów ,tabletów zdanie poza US z wykorzystywaniem baz tytułów, dłużników ,aktualnych sald tytułów wykonawczych )
Nie. Funkcjonalność taką chcielibyśmy wprowadzić - jeśli będzie to możliwe z uwagi na politykę bezpieczeństwa - w nowym systemie wspomagającym pracę egzekucji. Mozliwe jest tylko decydenta nie widać.
jan
CZYLI GENERALNE PYTANIE : CZY RESORT ZAUWAŻY ,ŻE JEST JUŻ WIEK XXI ?
Tak. Dlatego też podejmujemy prace nad przygotowaniem następcy EGAPOLTAX. Nie jest to jednak łatwe zadanie. No i niestety jest zadaniem czasochłonnym. Wierzę jednak, że nowy system zaspokoi oczekiwania pracowników egzekucji. Boję się ,ze choć Rząd przesuwa wiek emerytalny to i tak trudno będzie doczekać się.
Cały czas obawiam się ,że wszystko opisane może się toczyć tak jak było i jest w tak błahej sprawie jak "zestawienie wpłat "poborcy/egzekutora terenowego(poborca ma przepisać kwoty pobrane w kwitariuszu na zestawienie- może zrobić na druku MinFin za pomocą kalki lub na kompie na prywatnym programie ,nie powiązanym z EGA).Na pytanie zadane dobre 10 lat temu do helpdesku kiedy doda się zestawienie do EGA odpowiedź była "WKRÓTCE"
12 mar 2015, 16:51
Ajed Who are you? "nie jesteśmy", "chcielibyśmy wprowadzić" Aż strach POmyśleć jaką masz siłę...
12 mar 2015, 17:01
oktan
Ajed :wub: Who are you? :D
Jestem pracownikiem IS, który ma okazję uczestniczyć w pracach Centrum Kompetencyjnego.
12 mar 2015, 20:06
JAN - jeśli US kupował z głową to nie kupił tabletu Goclever czy Lenovo z roczną gwarancją ale wybrał producenta, który daje 2 lub 3 lata gwarancji . A produkt po doładowaniu może poleżeć i pół roku bez utraty swoich właściwości użytkowych. Obniżenie wartości księgowej jest nieistotne. Jestem za wcześniejszym rozdaniem dla zapoznania się ze sprzętem i nowym systemem.
ATENA2 to nie system dla egzekucji ale do edukacji pracowników resortu metodą e-learningową.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
12 mar 2015, 20:09
tranqilo
JAN - jeśli US kupował z głową to nie kupił tabletu Goclever czy Lenovo z roczną gwarancją ale wybrał producenta, który daje 2 lub 3 lata gwarancji . A produkt po doładowaniu może poleżeć i pół roku bez utraty swoich właściwości użytkowych. Obniżenie wartości księgowej jest nieistotne. Jestem za wcześniejszym rozdaniem dla zapoznania się ze sprzętem i nowym systemem.
ATENA2 to nie system dla egzekucji ale do edukacji pracowników resortu metodą e-learningową.
Dzięki za info .U mnie w US ani egzekutorzy nie widzieli jeszcze zawartości szafy ani nikt nie proponował egzekucji Atena2.
12 mar 2015, 20:48
JAN - mogłeś nie słyszeć bo też ATENA2 poprzez swoje obostrzenia co do dostępu do kursów charakteryzuje się WYSOKĄ NIEDOSTĘPNOŚCIĄ dla pracowników.
14 mar 2015, 12:16
Dziś Wielki Dzień - udane wdrożenie PFR - wypełnionych zeznań PIT-37 dla podatników.
Taki sukces cieszy. Zobaczymy jak te nowe zeznania spływają do US. Piotrowi udało się wypełnić zeznanie z jednym PIT-11 w 3 minuty. Z ciekawości zaczepię jutro stojących uparcie w kolejce podatników z papierowymi pitami. Może któryś łaskawie zgodzi się bym wprowadził mu zeznanie przez PP ?
16 mar 2015, 21:46
Mi też się udało (miałem aż jeden PIT-11). Jedno warto zauważyć, że osobom którzy na co dzień mają do czynienia z PITami, przesłanie PFR nie powinno sprawić problemu, ale czy zwykłemu Kowalskiemu, który raz w roku spełnia swój obowiązek to się uda... za szóstym razem na pewno nie no chyba że zmieni kolejność w przypadku wspólnego rozliczenia
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
16 mar 2015, 22:00
W cieniu PFR pozostaje skromna aplikacja wdrożona w zeszłym roku, która oszczędza czas podatników i urzędników bo pozwala na bezproblemowe sprawdzenie na jakim etapie jest rozliczenie zwrotu w US. Można ją znaleźć pod adresem www.PORTALIzbySkarbowej/zwroty/
Oczywiście pod PORTALIzbySkarbowej należy podłożyć adres internetowy właściwej dla siebie izby Skarbowej. Np; http://www.isnet.katowice.pl/zwroty/
16 mar 2015, 22:12
wydaje mi się, że mało kto udostępnia tę usługę... a szkoda. Zachodniopomorskie kuleje...
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
21 kwi 2015, 21:09
Może to przygotowania do gorącej końcówki , wszak mieliśmy wymianę SPEDA.
21 kwi 2015, 22:33
Podsumowując tegoroczną akcję zeznań ( dla ścisłości to akcja trwa nadal w US tylko minął termin składania zeznań ) to warto zauważyć i nagrodzić uznaniem nową aplikację PFR. To jeszcze mało spopularyzowane narzędzie , które bardzo ułatwia składanie zeznań PIT-37. Łatwość obsługi jest podobna jak obsługa cepa ( dla młodych - cep to było takie prymitywne narzędzie rolnicze do obróbki zboża). W przyszłości wróżę , że 90% zeznań elektronicznych będzie składane przez PFR.
Jak każda nowa aplikacja ma swoje wady. Między innymi sposób logowania należy zmienić, by logować się za pomocą hasła z US lub własnego podpisu elektronicznego ewentualnie przez ePUAP. A jak , ktoś zgubi kod dostepu , to się chyba teraz nie zaloguje lub zablokuje sobie dostęp na amen.
Teraz twórcy maja pół roku na poprawki i mam nadzieję, że pojawi się coś doskonalszego niż zapomniany gdzieś amerykański program do obsługi podatków.
Dziś świętujmy 1 Maja. A nad informatykami w US pojawiają się chmury kolejnych zmian.