Teraz jest 12 wrz 2025, 03:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 kwi 2015, 06:13

POSTY        2
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
A co w sytuacji gdy wszczęłam postępowania egzekucyjne jeszcze na starych tytułach wykonawczych i teraz chciałabym zająć nowo ujawniony składnik majątkowy? Powinnam wystawić dalszy czy zmieniony tytuł wykonawczy?  :mellow:

15 kwi 2015, 06:05
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Natalkaaaa93                    

A co w sytuacji gdy wszczęłam postępowania egzekucyjne jeszcze na starych tytułach wykonawczych i teraz chciałabym zająć nowo ujawniony składnik majątkowy? Powinnam wystawić dalszy czy zmieniony tytuł wykonawczy?  :mellow:
A po co chcesz wystawiać kolejny tytuł na te same należności? Tytuł zostaje ten sam wystawiasz tylko kolejne zajęcie.

15 kwi 2015, 06:47
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Czy na bank (pracownika/kierownika) można nałożyć karę za nieudzielenie informacji w zakresie prowadzenia/nieprowadzenia rachunku bankowego?
6qa ucpg, 36 upea i 105 pb nie jest dla nich podstawą do udzielenia informacji :)
Piszą, że dopiero prowadzenie egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego uprawnia do takich informacji.
Skoro zajął bym rachunek to po co bym się pytał czy go prowadzą. Dziwne, że OGNIVO może funkcjonować na innych zasadach a ING nie :)

15 kwi 2015, 08:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Na jednym ze szkoleń w 2013 roku zanotowałem w notatkach, że: ,, nie wysyła się samego odpisu tytułu wykonawczego ponieważ w ciągu 14 dni od odbioru trzeba podjąć kolejne czynności inaczej tracimy opłatę manipulacyjną"
Czy to wynika z art 64 §2 gdzie jest 14 dniowy termin w związku z §6 ,, opłatę manipulacyjna z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych.

15 kwi 2015, 11:09
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Bt7                    

Na jednym ze szkoleń w 2013 roku zanotowałem w notatkach, że: ,, nie wysyła się samego odpisu tytułu wykonawczego ponieważ w ciągu 14 dni od odbioru trzeba podjąć kolejne czynności inaczej tracimy opłatę manipulacyjną"
Czy to wynika z art 64 §2 gdzie jest 14 dniowy termin w związku z §6 ,, opłatę manipulacyjna z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych.

Opłata manipulacyjna jest należna w związku z zastosowaniem środka. I nie ma z tym wtedy problemu.
Zastosowany środek nie musi być skuteczny - np zajęcie rachunku w banku w którym zobowiązany rachunku nie ma.
W sprawach gdzie były wysłane tylko odpisy TW i nie było podejmowanych czynności myślę, że najlepiej będzie je przekazać do egzekucji jako nie wszczęte.

15 kwi 2015, 11:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Dzięki za szybką odpowiedź:)
Co do nałożenia kary na bank za nieudzielenie odpowiedzi - koleżanka również miała problem tyle że z lokalnym bankiem spółdzielczym - poskutkowało pismo z ostrzeżeniem o wysokości kary:) Pamiętam że to było super skuteczne zajęcie jak na rachunek bankowy - ten nieszczęsny limit ok 12 tysięcy - pamiętam że ściągnęła prawie 8 tysięcy złotych:) Nigdy potem nie słyszałem o tak wysokiej opłacie. Większość mieści się w granicach do 300 złotych

15 kwi 2015, 11:46
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Bt7                    

Opłata manipulacyjna jest należna w związku z zastosowaniem środka. I nie ma z tym wtedy problemu.
Zastosowany środek nie musi być skuteczny - np zajęcie rachunku w banku w którym zobowiązany rachunku nie ma.
W sprawach gdzie były wysłane tylko odpisy TW i nie było podejmowanych czynności myślę, że najlepiej będzie je przekazać do egzekucji jako nie wszczęte.

raczej jako wszczęte, gdyż aby wszcząć postępowanie egzekucyjne wystarczy doręczyć odpis TW zobowiązanemu lub dokonać zajęcia u dłużnika

15 kwi 2015, 11:46
Znawca

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Egzekutor69                    

W sprawach gdzie były wysłane tylko odpisy TW i nie było podejmowanych czynności myślę, że najlepiej będzie je przekazać do egzekucji jako nie wszczęte.[/quote]
raczej jako wszczęte, gdyż aby wszcząć postępowanie egzekucyjne wystarczy doręczyć odpis TW zobowiązanemu lub dokonać zajęcia u dłużnika[/quote]

czyli co jak wysyłamy tylko tytuł wykonawczy i naliczyliśmy opłatę manipulacyjna to gdy nic innego nie zrobimy to zobowiązany nie powinien płacić tej opłaty? :blink:

15 kwi 2015, 11:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Co szkolenie to inne info odnośnie opłaty manipulacyjnej. Dzwoniłem do US z zapytaniem odnośnie przekazania tytułów itd. I zapytałem, jak wygląda sprawa w takich tytułach, gdzie nic nie było robione (brak możliwości ściągnięcia) tylko wysłane odpisy z informacją gdzie należy uiścić opłatę z tytułu itd. i zapytałem czy naliczać tą opłatę manipulacyjną, dowiedziałem się, że mam naliczać i rozpisać na tytule (stare wzory).

15 kwi 2015, 12:09
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

raczej jako wszczęte, gdyż aby wszcząć postępowanie egzekucyjne wystarczy doręczyć odpis TW zobowiązanemu lub dokonać zajęcia u dłużnika
Zwrotka zaginęła  :P

15 kwi 2015, 12:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

Zwrotka zaginęła  :P

bardzo sprytne  :D

15 kwi 2015, 13:43
Znawca

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
qubap                    

Egzekutor69                    

raczej jako wszczęte, gdyż aby wszcząć postępowanie egzekucyjne wystarczy doręczyć odpis TW zobowiązanemu lub dokonać zajęcia u dłużnika  Zwrotka zaginęła  :P
bardzo sprytne  :D

No tak ale to powinno się pobierać tą opłatę czy nie ?

15 kwi 2015, 13:53
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Ktoś wie co w przypadku np. gdy po 17.04 wpłyną nam pieniążki z zajęcia ;) - co z KE? należne nam czy OE (US)? To samo jak ktoś wpłaci w kasie- pobierać KE czy nie.
Uchylić zajęcia też nie będziemy mogli...? :mellow:

16 kwi 2015, 06:56
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ewi889                    

Ktoś wie co w przypadku np. gdy po 17.04 wpłyną nam pieniążki z zajęcia ;) - co z KE? należne nam czy OE (US)? To samo jak ktoś wpłaci w kasie- pobierać KE czy nie.
Uchylić zajęcia też nie będziemy mogli...? :mellow:
Nie wiadomo w ogóle czy ktoś tym OE będzie. Papiery wysłane mają iść do MF później do IS nie ma szans żeby z czymkolwiek zdążyć.
W związku z tym, że na przekazanie jest miesiąc, tam gdzie wiem, że coś zejdzie to wstrzymam to maksymalnie pobierając wszystko.
Irena12                    

No tak ale to powinno się pobierać tą opłatę czy nie ?
Nie ma chyba w tej sprawie jednolitego orzecznictwa. Albo ktoś się wczytuje w przepisy tak, że za samo doręczenie opłata jest należna, albo tak, że obowiązek zapłaty powstaje z chwilą doręczenia a należna jest z zastosowaniem środka.

16 kwi 2015, 07:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293 ... 379  Następna strona