Teraz jest 12 wrz 2025, 06:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Irena12                    

Czy ktoś z was przygotowuje już przekazanie dokumentów? Co z naliczonymi kosztami egzekucyjnymi?

naliczone koszty egzekucyjne chyba przepadną bo po przekazaniu spraw do NUS, nie stosuje się przepisów art. 64c uopea
§ 11. Jeżeli czynności egzekucyjne powodujące powstanie kosztów, o których mowa w art. 64 § 1 pkt 2–6 i § 6, zostały dokonane przez więcej niż jeden organ egzekucyjny lub rekwizycyjny, uzyskane z tego tytułu środki pieniężne rozdziela się między te organy w proporcji odpowiadającej stosunkowi wyegzekwowanych przez nie kwot do kwot wyegzekwowanych w całym postępowaniu egzekucyjnym. Przepis art. 64 § 3 stosuje się odpowiednio.

§ 12. Rozliczenia, o którym mowa w § 11, dokonuje organ egzekucyjny kończący postępowanie egzekucyjne, nie później niż w terminie 30 dni od dnia zakończenia postępowania egzekucyjnego. Rozliczenie może być dokonane za zgodą wierzyciela przez potrącenie wzajemnych należności. Na postanowienie w sprawie rozliczenia kosztów przysługuje zażalenie organom, których dotyczy to rozliczenie.

10 kwi 2015, 11:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76
Witam, czy ktoś miał do czynienia ze sprecyzowaniem TW odnośnie odsetek czy maja być naliczane czy nie?

KS ma problem bo na TW nie ma odsetek ( u nas ich nie widać do kwoty 9zł ), do tej pory naliczali według swojego uznania aż przyszło mi pismo że mam sprecyzować wniosek czy należności egzekwować z odsetkami czy bez?

i nie wiem co im odpisać;(

10 kwi 2015, 12:30
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Kamii                    

Witam, czy ktoś miał do czynienia ze sprecyzowaniem TW odnośnie odsetek czy maja być naliczane czy nie?

KS ma problem bo na TW nie ma odsetek ( u nas ich nie widać do kwoty 9zł ), do tej pory naliczali według swojego uznania aż przyszło mi pismo że mam sprecyzować wniosek czy należności egzekwować z odsetkami czy bez?

i nie wiem co im odpisać;(

bezpieczniej będzie żeby dalej naliczali jak do tej pory  :P

10 kwi 2015, 13:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Jeżeli zobowiązany przyjdzie spłacić tytuł do urzędu po 18 kwietnia, a my jeszcze tytułów nie przekazaliśmy do US - to możemy przyjąć jako organ pieniądze i rozliczyć tytuł?

13 kwi 2015, 06:49
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Estera17                    

..... Ale ustaliliśmy że będzie to protokół i US weźmie wszystkie postępowania, tylko nie zbiegi z KS. .....

A zbieg to nie jest postępowanie w toku? Co zrobisz w przypadku kiedy KS umorzy postępowanie bo np. na zajęty rachunek od dłuższego czasu nie wpływają pieniądze?
W ustawie napisane jest jasno, że przekazaniu nie podlegają tylko sprawy, w których zobowiązany wniósł podanie - zarzuty, skargi, raty itd.
Skoro nie będziecie organem egzekucyjnym to nie wiem na jakiej podstawie dogadujecie się z US.

13 kwi 2015, 07:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Mam osobę która w styczniu złożyła korektę deklaracji - od 01.09.2013 mieszka w innej gminie. W tym okresie miałem 3 tytuły i niestety postępowanie jest na razie bezskuteczne-nie ma nawet nadpłaty z US. Niestety korekta została złożona na deklaracji formularzu innej gminy. Wezwaliśmy do usunięcia braków. Z dniem 25.03.2015 wpłynęła poprawna korekta.I teraz pytanie jak to odpisać? w świetle znowelizowanego art 6q pkt. 3
I druga sprawa skoro wiem że teoretycznie majątek jest na terenie innej gminy to powinienem im przesłać tytuły do realizacji-wiem że chcą zostawić egzekucję i mają poborcę. Wysłać im to czy po 18 kwietnia przekazać do NUS?

13 kwi 2015, 07:56
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Bt7                    

I druga sprawa skoro wiem że teoretycznie majątek jest na terenie innej gminy to powinienem im przesłać tytuły do realizacji-wiem że chcą zostawić egzekucję i mają poborcę. Wysłać im to czy po 18 kwietnia przekazać do NUS?

Z tego co wiem to gmina, która przejmie zadania z zakresu egzekucji, będzie egzekwować tylko te należności, dla których ustalania lub określania i pobierania jest właściwa. Resztą zajmie się NUS. Lepiej zatem poczekać do 18.

13 kwi 2015, 08:43
Amator

REJESTRACJA13 sie 2014, 13:12

POSTY        23
Mam kilka  niedokończonych spraw, które rozpoczęłam w 2014 roku. Chciałabym je oddać do NUS. Wówczas wystawiałam tytuły wykonawcze na starych wzorach. Czy po 18- tym kwietnia mam wysłać oryginały tych tytułów do NUS  czy wydrukować tytuły na nowych wzorach. Na nowym wzorze byłaby aktualna stawka odsetek oraz  kwota odsetek.

13 kwi 2015, 09:53
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
surykatka                    

Mam kilka  niedokończonych spraw, które rozpoczęłam w 2014 roku. Chciałabym je oddać do NUS. Wówczas wystawiałam tytuły wykonawcze na starych wzorach. Czy po 18- tym kwietnia mam wysłać oryginały tych tytułów do NUS  czy wydrukować tytuły na nowych wzorach. Na nowym wzorze byłaby aktualna stawka odsetek oraz  kwota odsetek.

Jeżeli postępowanie jest w toku to je przekazujesz. NUS i tak przeliczy odsetki od terminów płatności. Co do aktualnego zobowiązania na starych TW wypełniasz odpowiednio pola dotyczące zapłaty lub wyegzekwowania.

13 kwi 2015, 10:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
tak się zastanawiam, że chyba należy powiadomić dłużników o tym że po 18 kwietnia zmienia się organ egzekucyjny i że ich akta będą przekazane do Urzędu Skarbowego i w wykazie dokumentów przekazywanych do US powinno być to pismo, będziecie wysyłać takie coś? macie może wzór?
czy może jednak to US poinformują ich o tym?

13 kwi 2015, 11:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
qubap                    

reniak                    

mam taką sytuację, że mój dłużnik wyprowadził się z mojej gminy, został mi tytuł (stary wzór), na tytule jest adres zamieszkania w mojej gminie, nie zmieniłam tego bo nie wiedziałam jak,  ale teraz jak będę przekazywać do US to powinnam wystawić zmieniony tytuł z nowym adresem i przesłać do właściwego już US czy wystarczy notatka o zmianie miejsca zamieszkania dołączona do tytułu?
Jak postępujecie w takim przypadku? Co zrobić żeby właściwy US mi to przyjął?

Przekazujesz TW do właściwego OE na podstawie art. 22 upea.

Czy na hipotekę można wpisać koszty egzekucyjne?

ale jak przekazać tytuł do właściwego OE jak na tytule jest stary adres? wystarczy pismo że zmienił adres zamieszkania czy trzeba wystawić nowy tytuł? albo zmieniony tytuł wykonawczy?

13 kwi 2015, 11:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

ale jak przekazać tytuł do właściwego OE jak na tytule jest stary adres? wystarczy pismo że zmienił adres zamieszkania czy trzeba wystawić nowy tytuł? albo zmieniony tytuł wykonawczy?
Przekazać z pismem przewodnim na podstawie art. 22 upea.

13 kwi 2015, 12:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
qubap                    

reniak                    

Przekazać z pismem przewodnim na podstawie art. 22 upea.

a jak myślisz? zrobić to w tym tygodniu i wysłać do właściwej gminy? czy w następnym tygodniu i wysłać do US?

13 kwi 2015, 12:27
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

a jak myślisz? zrobić to w tym tygodniu i wysłać do właściwej gminy? czy w następnym tygodniu i wysłać do US?

Myślę, że druga opcja będzie lepsza.

13 kwi 2015, 17:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292 ... 379  Następna strona