Teraz jest 12 wrz 2025, 07:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Na forum pojawiają się głosy dotyczące możliwości pozostawienia egzekucji w gminie w ograniczonym zakresie - tj. rozumiem możliwość egzekwowania z rachunku bankowego, emerytury i renty, wynagrodzenia itd ale bez środka egzekucyjnego w postaci pobrania pieniędzy u zobowiązanego czyli sama egzekucja ,,zza biurka" bez konieczności zatrudniania poborcy. Jednakże wydaje się, że możliwość egzekwowania bez zatrudnienia poborcy nie jest możliwe... bowiem w tej sytuacji nie mamy możliwości odesłania tytułu wykonawczego do NUS np. z wnioskiem o wszczęcie egzekucji z nieruchomości... nie wykorzystawszy wszystkich środków nie będziemy mogli zakończyć egzekucji. Wątpliwe by NUS zgodził się na porozumienie na zasadzie egzekwujcie jeżeli nie uda się gminie ściągnąć kasy ,,zza biurka" NUS wyśle poborcę. Czy ktoś ma informację na ten temat z pierwszej ręki tj. od NUS dot. pozostawienia egzekucji wyłącznie z zza biurka bez poborcy.

I drugie pytanie. W wyniku pierwszego zbiegu tytuły wykonawcze przejął do realizacji (na podstawie elektroniczne postępowania upominawczego) komornik sądowy. Zbieg był do emerytury. Czy mając taką wiedzę mogę przekazać komornikowi sądowemu razem z pismem przewodnim kolejne tytuły na kolejne zaległości? Czy po raz kolejny muszę doprowadzić do zbiegu egzekucji administracyjnej z sądową i po otrzymaniu informacji z ZUS że jest zbieg dopiero przekazać akta komornikowi. Ekonomia wskazywała by na przekazanie kolejnych tytułów razem z odpowiednim pismem przewodnim.

02 kwi 2015, 07:37
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Bt7                    

Na forum pojawiają się głosy dotyczące możliwości pozostawienia egzekucji w gminie w ograniczonym zakresie - tj. rozumiem możliwość egzekwowania z rachunku bankowego, emerytury i renty, wynagrodzenia itd ale bez środka egzekucyjnego w postaci pobrania pieniędzy u zobowiązanego czyli sama egzekucja ,,zza biurka" bez konieczności zatrudniania poborcy. .... Wątpliwe by NUS zgodził się na porozumienie na zasadzie egzekwujcie jeżeli nie uda się gminie ściągnąć kasy ,,zza biurka" NUS wyśle poborcę. Czy ktoś ma informację na ten temat z pierwszej ręki tj. od NUS dot. pozostawienia egzekucji wyłącznie z zza biurka bez poborcy.
Eliminuje to tylko sytuacje, w których różne OE zgłaszają się po zobowiązania dla tego samego wierzyciela.
Tak samo działa przecież ZUS - tylko to wynika akurat z ustawy.
Bt7                    

I drugie pytanie. W wyniku pierwszego zbiegu tytuły wykonawcze przejął do realizacji (na podstawie elektroniczne postępowania upominawczego) komornik sądowy. Zbieg był do emerytury. Czy mając taką wiedzę mogę przekazać komornikowi sądowemu razem z pismem przewodnim kolejne tytuły na kolejne zaległości? Czy po raz kolejny muszę doprowadzić do zbiegu egzekucji administracyjnej z sądową i po otrzymaniu informacji z ZUS że jest zbieg dopiero przekazać akta komornikowi. Ekonomia wskazywała by na przekazanie kolejnych tytułów razem z odpowiednim pismem przewodnim.
Art. 62 mówi, że "w przypadku zbiegu". Jak w praktyce wygląda podejście ekonomicznie, nie wiem :)

02 kwi 2015, 09:19
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Witam  :D
Właśnie przeglądam tytuły wykonawcze pozostawione przez poborcę, któremu wygasła umowa o pracę. Przygotowuję akta do przesłania do NUS i w sporej ilości przypadków mam nie wszczęte postępowania oraz pozostały koszty upomnienia do zapłacenia. Czy mam wystawić tytuł na same koszty upomnienia ? Jak zakończyć/zamknąć sprawę - tytuł wykonawczy ? Ponadto w części spraw pozostały mi same koszty egzekucyjne - czy przesłać tytuł wraz z aktualizacją do NUS ?

02 kwi 2015, 12:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Zukowo                    

Właśnie przeglądam tytuły wykonawcze pozostawione przez poborcę, któremu wygasła umowa o pracę. Przygotowuję akta do przesłania do NUS i w sporej ilości przypadków mam nie wszczęte postępowania oraz pozostały koszty upomnienia do zapłacenia. Czy mam wystawić tytuł na same koszty upomnienia ? Jak zakończyć/zamknąć sprawę - tytuł wykonawczy ? Ponadto w części spraw pozostały mi same koszty egzekucyjne - czy przesłać tytuł wraz z aktualizacją do NUS ?

Przyłączam się do tego pytania :D

03 kwi 2015, 07:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
mam taką sytuację, że mój dłużnik wyprowadził się z mojej gminy, został mi tytuł (stary wzór), na tytule jest adres zamieszkania w mojej gminie, nie zmieniłam tego bo nie wiedziałam jak,  ale teraz jak będę przekazywać do US to powinnam wystawić zmieniony tytuł z nowym adresem i przesłać do właściwego już US czy wystarczy notatka o zmianie miejsca zamieszkania dołączona do tytułu?
Jak postępujecie w takim przypadku? Co zrobić żeby właściwy US mi to przyjął?

03 kwi 2015, 09:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
reniak                    

mam taką sytuację, że mój dłużnik wyprowadził się z mojej gminy, został mi tytuł (stary wzór), na tytule jest adres zamieszkania w mojej gminie, nie zmieniłam tego bo nie wiedziałam jak,  ale teraz jak będę przekazywać do US to powinnam wystawić zmieniony tytuł z nowym adresem i przesłać do właściwego już US czy wystarczy notatka o zmianie miejsca zamieszkania dołączona do tytułu?
Jak postępujecie w takim przypadku? Co zrobić żeby właściwy US mi to przyjął?
Przekazujesz TW do właściwego OE na podstawie art. 22 upea.

Czy na hipotekę można wpisać koszty egzekucyjne?

03 kwi 2015, 10:29
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Albo inaczej, wpisywał ktoś może hipotekę przymusową na podstawie tytułów wykonawczych?
Jakie elementy powinny się znaleźć w załącznikach poza samymi tytułami (zwrotki, upomnienia)?
W polu 8 wystarczy jak się wpisze kwotę łączną czy musi być osobno należność główna itd.?

03 kwi 2015, 11:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Albo inaczej, wpisywał ktoś może hipotekę przymusową na podstawie tytułów wykonawczych?
Jakie elementy powinny się znaleźć w załącznikach poza samymi tytułami (zwrotki, upomnienia)?
W polu 8 wystarczy jak się wpisze kwotę łączną czy musi być osobno należność główna itd.?

Ja zabezpieczałem podatek od nieruchomości od osób prawnych na podst. TW, nie wiem czy to dobrze ale zabezpieczyłem tylko NG i odsetki za zwłokę, były to jeszcze stare tytuły, na których OE nadał tylko klauzulę. Do wniosku załączyłem tylko TW i sąd na tej podstawie wpisał hipotekę. Poprzednia pani która się tym zajmowała powiedziała abym nie zabezpieczał kosztów upomnień, bo sąd może wniosek odrzucić, więc tak zrobiłem  ^_^

03 kwi 2015, 11:28
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Egzekutor69                    

Ja zabezpieczałem podatek od nieruchomości od osób prawnych na podst. TW, nie wiem czy to dobrze ale zabezpieczyłem tylko NG i odsetki za zwłokę, były to jeszcze stare tytuły, na których OE nadał tylko klauzulę. Do wniosku załączyłem tylko TW i sąd na tej podstawie wpisał hipotekę. Poprzednia pani która się tym zajmowała powiedziała abym nie zabezpieczał kosztów upomnień, bo sąd może wniosek odrzucić, więc tak zrobiłem  ^_^

U mnie w podatkach zabezpieczali też na koszty upomnienia i załączali upomnienie z potwierdzeniem odbioru.
Zastanawiam się nad zasadnością, skoro z tytułu wynikają koszty upomnienia ale jeżeli tylko na tej podstawie da się je wpisać, to nie wiem jak udokumentować koszty egzekucyjne :)

03 kwi 2015, 11:42
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
qubap                    

Egzekutor69                    

U mnie w podatkach zabezpieczali też na koszty upomnienia i załączali upomnienie z potwierdzeniem odbioru.
Zastanawiam się nad zasadnością, skoro z tytułu wynikają koszty upomnienia ale jeżeli tylko na tej podstawie da się je wpisać, to nie wiem jak udokumentować koszty egzekucyjne :)

w ustawie o hipotece jest napisane że zabezpieczane należności muszą wynikać z dokumentu na podst. którego są zabezpieczane  :blush: więc jeśli KE będą tam wykazane to chyba jak najbardziej, ja też będę teraz zabezpieczał KUP na podst. TW  :P

03 kwi 2015, 11:57
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
chyba żeby to podciągnąć pod art. 110 1
Wierzyciel może żądać wpisu hipoteki przymusowej na sumę nie wyższą niż wynikająca z treści dokumentu stanowiącego podstawę jej wpisu do księgi wieczystej. Jeżeli z dokumentu tego nie wynika wysokość sumy hipoteki, suma hipoteki nie może przewyższać więcej niż o połowę zabezpieczonej wierzytelności wraz z roszczeniami o świadczenia uboczne określonymi w dokumencie stanowiącym podstawę wpisu hipoteki na dzień złożenia wniosku o wpis hipoteki.

bo mi w podatkach mówią, że wpisują NG+odsetki+KU razy 150%?

03 kwi 2015, 12:11
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 sie 2014, 08:20

POSTY        29
Czy ktoś sporządzał już informację dla dłużników i instytucji gdzie "wiszą" zajęcia o zmianie organu egzekucyjnego? Ma ktoś jakiś wzór? Czy wymieniacie konto bankowe nowego organu egzekucyjnego NUS w tym zawiadomieniu?

07 kwi 2015, 11:48
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Irena12                    

Zukowo                    

Przyłączam się do tego pytania :D

Raz jeszcze zadaję pytanko

08 kwi 2015, 09:39
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Ktoś z Was dogadał się z US? albo słyszeliście o jakiejś gminie, która podpisała już porozumienie?

08 kwi 2015, 10:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 379  Następna strona