Teraz jest 05 wrz 2025, 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Zmiana postanowienia o przedstawieniu zarzutów 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2009, 11:33

POSTY        21
Post Zmiana postanowienia o przedstawieniu zarzutów
Cześć, prowadzę postępowanie z art. 57par.1 kks. Wydałam postanowienie o przedstawieniu zarzutów, przedstawiłam zarzut podejrzanemu i przesłuchałam go. Podejrzany przyznał się do popełnienia czynu i złożył wyjaśnienia. Teraz okazało się, że powinnam objąć postanowieniem o przedstawieniu zarzutów więcej miesięcy (chodzi o vat), zmieni się też łączna kwota zobowiązania. Kwalifikacja czynu nie ulegnie zmianie. Czy w takiej sytuacji wydajecie postanowienie o zmianie postanowienia o przedstawieniu zarzutów? Proszę o pomoc

13 lis 2012, 12:41

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Zmiana postanowienia o przedstawieniu zarzutów
Tak. Należy wydać postanowienie o zmianie postanowienia o przedstawieniu zarzutu. Postanowienie to dotyczy czynu ujętego w pierwotnym postanowieniu. Uchyla ono postanowienie pierwotne i musi być ogłoszone wyłącznie, gdy zmiana jest na niekorzyść podejrzanego. Zmiana na korzyść nie musi być ogłaszana - wystarczy uwzględnić nowy zarzut w akcie oskarżenia.

Natomiast postanowienie o uzupełnieniu postanowienia o przedstawieniu zarzutu wydaje się wtedy, gdy dochodzą nowe zarzuty. W postanowieniu tym występują tylko nowe zarzuty, bo pierwotne postanowienie o przedstawieniu zarzutu nadal obowiązuje - nie jest uchylone. Oczywiście nowe postanowienie musi być ogłoszone.

13 lis 2012, 13:53
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Jednak z drugiej strony w postępowaniu o niepłacenie podatków u osób które niepłacą podatków nazwijmy to " z zasady" zawsze "dochodzi" okres nieobjęty zarzutami. Bo jeżeli wszczęłam 24.09.2012r. postępowanie o niezapłacony podatek VAT za 12/2011-7/2012, to każdego 25 dochodzi nowy miesiąc i tu 25.09.2012 dochodzi sierpień.
Ja po wszczęciu postępowania z art 57 nie "dokładam" nowych miesięcy. Jeżeli zapłaci to mu sie uda, jeżeli nie to dostanę nowy wniosek.

13 lis 2012, 14:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 cze 2009, 11:33

POSTY        21
Tutaj mam do czynienia z inną sytuacją. Spółka z o.o. już nie prowadzi działalności. W okresie kiedy powstały zaległości w podatku VAT było kilku prezesów i każdemu muszę przedstawić zarzut za okres kiedy pełnił funkcję prezesa w tej spółce. Jednemu prezesowi zarzut już przedstawiłam. W trakcie przesłuchania okazało się, że pełnił funkcję prezesa jeszcze przez kilka dodatkowych miesięcy, ale nigdzie w dokumentach nie zostało to odnotowane. Dodatkowo przesłuchałam, na tę okoliczność świadka, który potwierdził mi, że faktycznie mój podejrzany był prezesem przez dłuższy okres. Muszę teraz zmienić postanowienie i ponownie go przesłuchać.

14 lis 2012, 07:35
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Witam :) ogłosiłam zarzuty z art. 57§1 kks i przesłuchałam podejrzanego. W momencie sporządzania aktu oskarżenia z aktualnej listy zaległości zorientowałam się, ze facet złożył korektę zeznania z której wynika niezapłacony podatek w kwocie ponad 90 tyś. Zarzut obejmował kwotę 9 tyś. gdyż tak wynikało z zawiadomienia karnego. Powinnam zmienić postanowienie o zarzutach ?

31 mar 2015, 07:45
Znawca

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
ja proponuję wezwać go najpierw zgodnie z art. 16a kks do zapłaty - jak nie zapłaci to wtedy zmienić zarzut

31 mar 2015, 08:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Jeżeli złożył korektę zwiększającą podatek do wpłaty, to zgodnie z art. 16a wzywasz do zapłaty wyznaczajac termin. Jeżeli zapłaci to nie podlega karze, jeżeli nie to w Twoim przypadku 56 par. 2  - podał nieprawdę w pierwotnej deklaracji. Takie stanowisko reprezentuje moja IS.

31 mar 2015, 09:20

POSTY        969
babad                    

Jeżeli złożył korektę zwiększającą podatek do wpłaty, to zgodnie z art. 16a wzywasz do zapłaty wyznaczajac termin. Jeżeli zapłaci to nie podlega karze, jeżeli nie to w Twoim przypadku 56 par. 2  - podał nieprawdę w pierwotnej deklaracji. Takie stanowisko reprezentuje moja IS.

Hmm, zastanawiające.
Ciekawe, jak IS obroniłaby oskarżenie o czyn z art. 56 § 2 kks, gdyby obrońca powołując się na treść art. 53 § 27 kks:

§ 27. Należność publicznoprawna uszczuplona czynem zabronionym jest to wyrażona liczbowo kwota pieniężna, od której uiszczenia lub zadeklarowania uiszczenia w całości lub w części osoba zobowiązana uchyliła się i w rzeczywistości ten uszczerbek finansowy nastąpił.

zakwestionował przed Sądem stawiany oskarżonemu zarzut uchylenia się od  zadeklarowania uszczuplonego podatku. Przecież go zadeklarował. W korekcie.
A w art. 56 kks ustawodawca (w przeciwieństwie do art. 57 § 1 kks) nic nie mówi o terminie.

Art. 56.
§ 1. Podatnik, który składając organowi podatkowemu, innemu uprawnionemu organowi lub płatnikowi deklarację lub oświadczenie, podaje nieprawdę lub zataja prawdę albo nie dopełnia obowiązku zawiadomienia o zmianie objętych nimi danych, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.

Może IS nie wie, że korekta unieważnia deklarację pierwotną?

31 mar 2015, 21:33

REJESTRACJA17 lis 2014, 12:32

POSTY        41
Możesz tak zrobić. 57 z pierwotnej ( czas do wszczęcia lub do złożenia korekty-zależy co zostało pierwsze zrobione). Wzywasz na 16a na różnice( korekta -pierwotna) jak nie zapłaci to 57 ale tylko na różnicę.

Nie było kontroli ani innych czynności to trudno przypisać 56.

01 kwi 2015, 06:47

POSTY        969
A jaki jest ustawowy termin do wpłaty kwot wynikających z korekty deklaracji?

01 kwi 2015, 13:57

POSTY        41
Czyli leo jak zapłaci z korekty to brak znamion. Obydwa czyny brak znamion?

01 kwi 2015, 18:15

POSTY        969
prawidłowa odpowiedź to: taki sam, jak dla kwot z deklaracji pierwotnej. Kolejne pytanie: Jakich kwot sprawca zaniechał wpłacić w terminie: z deklaracji pierwotnej, czy z korekty?

01 kwi 2015, 18:40

POSTY        41
Korekty

01 kwi 2015, 18:52

POSTY        969
kam83                    

Możesz tak zrobić. 57 z pierwotnej ( czas do wszczęcia lub do złożenia korekty-zależy co zostało pierwsze zrobione). Wzywasz na 16a na różnice( korekta -pierwotna) jak nie zapłaci to 57 ale tylko na różnicę.

Nie było kontroli ani innych czynności to trudno przypisać 56.

To dlaczego dzielisz ten czyn na dwa?

A na marginesie, zaniechanie wpłaty w terminie jest możliwe tylko w terminie, bo po upływie terminu zwykły śmiertelnik nie jest w stanie zarówno wpłacić w terminie, jak i tego zaniechać. Tak, jak nie można zarzucać nie nabicia sprzedaży na kasę fiskalną podatnikowi, który tej kasy w ogóle nie zainstalował. Zaniechać można tylko tego, co jest możliwe do wykonania. Z tego względu błędne tu jest przyjmowanie za czas popełnienia czynu okresu do wszczęcia lub do złożenia korekty.

01 kwi 2015, 20:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona