Teraz jest 05 wrz 2025, 20:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
NIP dla spółki w organizacji 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2009, 14:26

POSTY        14
Post NIP dla spółki w organizacji
Witam
Czy spotkaliście się w swojej pracy po nowelizacji z 1.12.2014r. że sądy każą wykreślać we wnioskach o wpis do KRS nadany przez nas NIP dla spółki w organizacji ?
Sytuacja jest taka, że spółka ma dwa NIP-y jeden nadany przez nas dla spółki w organizacji i drugi nadany w KRS przy wpisie. Wg. sądu to są dwa różne podmioty...

31 mar 2015, 09:28
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: NIP dla spółki w organizacji
Miałem kilka spółek w organizacji, które dostały NIP przed złożeniem wniosku o wpis do KRS. W SERCU jest 1 NIP (spółka już ma dane dotyczące nr KRS i źródło informacji KRSA). Opisanego przez Ciebie problemu nie miałem, ale zauważyłem w SERCU kilka spółek z podwójnym NIP w ościennych US.

Ostatnio edytowano 31 mar 2015, 15:45 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2015, 15:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sie 2009, 14:26

POSTY        14
To może w efekcie nie powinniśmy nadawać NIP-u spółkom w organizacji chociaż z treści art. 19b. ustawy o  KRS  -  Spółka kapitałowa w organizacji oraz podmioty, o których mowa w art. 49a ust. 1, we wniosku o wpis do Rejestru zamieszczają informację, że nie wystąpiły o uzyskanie NIP lub numeru identyfikacyjnego REGON, chyba że zgłaszają je do Rejestru  -   jednak taka możliwość wynika...

01 kwi 2015, 07:49
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Z uwagi na "usprawnienie" systemu rejestracji w KRS to chyba nie powinno być już opcji nadawania NIP dla spółek w organizacji bo to wypacza całe przyjęte rowiązanie integracji z KRS. Nie wiem czemu pozostawiono taką furtkę w ustawie?

01 kwi 2015, 10:45
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
tutti                    

Z uwagi na "usprawnienie" systemu rejestracji w KRS to chyba nie powinno być już opcji nadawania NIP dla spółek w organizacji bo to wypacza całe przyjęte rowiązanie integracji z KRS. Nie wiem czemu pozostawiono taką furtkę w ustawie?

Bo spółka w organizacji ma prawo działać, prowadzić działalność gospodarczą i być podatnikiem. A do tego potrzebuje NIP-u.

01 kwi 2015, 10:52
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
ajed                    

tutti                    

Bo spółka w organizacji ma prawo działać, prowadzić działalność gospodarczą i być podatnikiem. A do tego potrzebuje NIP-u.

Ale to wiem. Bardziej chodzi o zasadę, że niby podmiot rejestruje się w KRS, dostaje tam NIP bo przecież chce działać a inny podmiot też chce działać, idzie do urzędu skarbowego po NIP tylko, że różnica polega na tym, że ten akurat podmiot "organizuje" się.

Tutaj następuje jakby złamanie zasady równego traktowania podmiotów. Jeśli podmiot idzie do KRS z nadzieją bezproblemowej rejestracji (chce KRS, NIP, REGON) a w między czasie jak życie pokazuje, procedura dobrnięcia do finalnego momentu rejestracji przez KRS bywa "odległa" to już taki podmiot nie może skorzystać z dobrodziejstwa pójścia łatwiejszą drogą (uzyskać NIP w us i bezproblemowo działać). Z drugiej storny, podmiot który chce szybko zacząć "działać", idzie do us po NIP, oooorgaaaaaniiiiizuuuujeeee się, mija 6 miesięcy i po podmiocie (nie ma, nikt nie widził, nie słyszał)  :o

Więc albo wszyscy "organizują" się i dostają NIP albo jest jedna procedura rejestracji w KRS - na coś trzeba się zdecydować.

01 kwi 2015, 11:38
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
wicio                    

Witam
Czy spotkaliście się w swojej pracy po nowelizacji z 1.12.2014r. że sądy każą wykreślać we wnioskach o wpis do KRS nadany przez nas NIP dla spółki w organizacji ?
Sytuacja jest taka, że spółka ma dwa NIP-y jeden nadany przez nas dla spółki w organizacji i drugi nadany w KRS przy wpisie. Wg. sądu to są dwa różne podmioty...

Ja staram się pozyskać od spółki w organizacji oświadczenie, że:
1. zobowiązują się poinformować KRS, że sami załatwiają NIP
2. są świadomi, że mogą narobić bałaganu, bo KRS może im nadać drugi NIP

Wiem, że ogólnej sytuacji to nie uratuje, ale w razie czego mam chociaż podkładkę, że próbowałem coś zrobić.

02 kwi 2015, 07:40
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
oen                    

Ja staram się pozyskać od spółki w organizacji oświadczenie, że:
1. zobowiązują się poinformować KRS, że sami załatwiają NIP
2. są świadomi, że mogą narobić bałaganu, bo KRS może im nadać drugi NIP

Wiem, że ogólnej sytuacji to nie uratuje, ale w razie czego mam chociaż podkładkę, że próbowałem coś zrobić.

U mnie tak samo

02 kwi 2015, 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]