Teraz jest 12 wrz 2025, 09:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Hej mam takie pytanie czy może wiecie co zrobić w sytuacji gdy została wydana decyzja o rozłożeniu na raty opłaty za odpady i wprowadzona do programu ze zmienionymi terminami płatności a zobowiązany nie płaci już kolejnej raty. Czy pisze się do niego jakieś pismo czy poprostu przywraca się terminy płatności tych rat które nie zapłacił? :unsure:

30 mar 2015, 13:27
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Irena12                    

Hej mam takie pytanie czy może wiecie co zrobić w sytuacji gdy została wydana decyzja o rozłożeniu na raty opłaty za odpady i wprowadzona do programu ze zmienionymi terminami płatności a zobowiązany nie płaci już kolejnej raty. Czy pisze się do niego jakieś pismo czy poprostu przywraca się terminy płatności tych rat które nie zapłacił? :unsure:

Art. 259. § 1. OP W razie niedotrzymania terminu płatności odroczonego podatku lub zaległości podatkowej bądź terminu
płatności którejkolwiek z rat, na jakie został rozłożony podatek lub zaległość podatkowa, następuje z mocy prawa wygaśnięcie
decyzji:
1) o odroczeniu terminu płatności podatku lub zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę – w całości;
2) o rozłożeniu na raty zapłaty podatku lub zaległości podatkowej – w części dotyczącej raty niezapłaconej w terminie
płatności.

Przywracasz terminy płatności.

30 mar 2015, 13:42
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

Mam taką informację z US
- Na koncie podmiotu nie ma zaksięgowanych nadpłat,
- Na koncie podmiotu zaksięgowane są odpisy: Pit bla bla bla w kwocie 1000zł z terminem zwrotu na 15.05.2015. VAT ... za 12 i VAT za 01 ...

Czy odpisy są jednakowo traktowane z nadpłatą?

Teoretycznie to nie to samo, ale w praktyce i to i to się zwraca.
Jak będziesz robił zajęcie wierzytelności, to tytułem wpisz: zwrot podatku Vat za ... np. 01/2015.
Poza tym Vat może być zwrócony tylko na rachunek, więc zobowiązany powinien mieć takowy w US wskazany.

30 mar 2015, 14:32
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Teoretycznie to nie to samo, ale w praktyce i to i to się zwraca.
Jak będziesz robił zajęcie wierzytelności, to tytułem wpisz: zwrot podatku Vat za ... np. 01/2015.
Poza tym Vat może być zwrócony tylko na rachunek, więc zobowiązany powinien mieć takowy w US wskazany.

Mam rachunek, tylko myślę, że z nadpłaty będzie "taniej" :) no i US mam pod ręką więc odchodzi tydzień na dostarczenie korespondencji bo tyle mi średnio idzie przesyłka do banku.

30 mar 2015, 17:16
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Z ostatnich informacji (sprzed 2 miesięcy) wiem, że jedyny kontakt z mBankiem, to napisanie maila na adres:
kontakt@mbank.pl. Podobno na pewno dostanę odpowiedź.

W nawiązaniu do Pana e-maila uprzejmie informuję, iż korespondencja mailowa nie jest odpowiednią formą przesłania pisma. Zwolnienie blokady rachunku z tytułu zajęcia egzekucyjnego następuje niezwłocznie po otrzymaniu przez bank oryginalnych dokumentów uchylających zajęcie ze strony organu egzekucyjnego.

Jednak nie będzie tak prosto jak myślałem  ;)

31 mar 2015, 07:11
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2015, 09:09

POSTY        1
witam,

idę na konkurs, poszukują kogoś na stanowisko gospodarowania odpadami, powiedzcie na co zwrócić uwagę w nowelizacji ustawy, to oddawanie egzekucji do NUS nie jest obligatoryjne, jak czytałam takie odniosłam wrażenie, podpowiedzcie coś, proszę !

31 mar 2015, 07:32
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Martynas                    

witam,
idę na konkurs, poszukują kogoś na stanowisko gospodarowania odpadami, powiedzcie na co zwrócić uwagę w nowelizacji ustawy, to oddawanie egzekucji do NUS nie jest obligatoryjne, jak czytałam takie odniosłam wrażenie, podpowiedzcie coś, proszę !

Nie jest obligatoryjne o ile gmina do 17.04.2015 podpisze z NUS porozumienie o przekazaniu zadań z zakresu egzekucji.

31 mar 2015, 09:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
qubap                    

Martynas                    

witam,

Nie jest obligatoryjne o ile gmina do 17.04.2015 podpisze z NUS porozumienie o przekazaniu zadań z zakresu egzekucji.

Aczkolwiek u mnie prawnicy twierdzą ze przed 17.04.2015 takiego porozumienia zawrzeć nie można, ani też nie można podjąć uchwały Rady Miasta zezwalającej na to, bo nie można podejmować takich działań na podstawie przepisu który jeszcze nie obowiązuje...

31 mar 2015, 10:47
Znawca

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Zzzu                    

Aczkolwiek u mnie prawnicy twierdzą ze przed 17.04.2015 takiego porozumienia zawrzeć nie można, ani też nie można podjąć uchwały Rady Miasta zezwalającej na to, bo nie można podejmować takich działań na podstawie przepisu który jeszcze nie obowiązuje...

Końcówka Wyjaśnienia wystosowane przez MŚ w sprawie zmiany właściwości organów egzekucyjnych opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi
"Porozumienie, o którym mowa w art. 6qa ustawy w brzmieniu po nowelizacji, może być zawarte w każdym czasie, a nie tylko w trzymiesięcznym okresie przejściowym, o którym mowa w art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw. Wówczas organy gminy nie będą przejmowały spraw egzekucyjnych prowadzonych przez naczelników urzędów skarbowych, wszczętych przed wejściem w życie porozumienia, tylko dokończy je organ dotychczas w właściwy czyli naczelnik urzędu skarbowego."

31 mar 2015, 10:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 kwi 2014, 08:30

POSTY        55
A powiedzcie, przy zbiegu z KS robicie od razu wstrzymanie egzekucji. Bo taks się zastanawiam. Chciałam chwile poczekać, nie wysyłać akt do sądu z wnioskiem o rozstrzygnięcie bo może z innego źródła mi spłynie zadłużenie i teraz nie wiem czy muszę to wstrzymanie robić czy nie.  Informację o zbiegu dostałam ;/

31 mar 2015, 11:03
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ramzi84                    

Końcówka Wyjaśnienia wystosowane przez MŚ w sprawie zmiany właściwości organów egzekucyjnych opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi
"Porozumienie, o którym mowa w art. 6qa ustawy w brzmieniu po nowelizacji, może być zawarte w każdym czasie, a nie tylko w trzymiesięcznym okresie przejściowym, o którym mowa w art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw. Wówczas organy gminy nie będą przejmowały spraw egzekucyjnych prowadzonych przez naczelników urzędów skarbowych, wszczętych przed wejściem w życie porozumienia, tylko dokończy je organ dotychczas w właściwy czyli naczelnik urzędu skarbowego."
Tak, porozumienie można zawrzeć w każdym czasie ale brak zawarcia go przed 17.04.2015 spowoduje obowiązek przekazania dotychczasowych spraw do NUS.
U mnie uchwała już jest. Czekam teraz na ruch ze strony NUS bo przykładowe porozumienie im przesłaliśmy.

31 mar 2015, 11:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
qubap                    

ramzi84                    

Tak, porozumienie można zawrzeć w każdym czasie ale brak zawarcia go przed 17.04.2015 spowoduje obowiązek przekazania dotychczasowych spraw do NUS.
U mnie uchwała już jest. Czekam teraz na ruch ze strony NUS bo przykładowe porozumienie im przesłaliśmy.

owszem ale wg naszych prawników nie można podjąć uchwały zezwalającej na zawarcie porozumienia na mocy przepisu który jeszcze nie obowiązuje, więc jak 6QA wejdzie w życie wtedy można zrobić uchwalę i podpisać porozumienie, a dotychczasowe sprawy przejmie skarbówka

31 mar 2015, 13:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
zostało mi na starym tytule wykonawczym tylko 1,40 moich opłat egzekucyjnych, czy mogę je umorzyć i zakończyć postępowanie ? z jakiego art.?

31 mar 2015, 13:37
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Zzzu                    

owszem ale wg naszych prawników nie można podjąć uchwały zezwalającej na zawarcie porozumienia na mocy przepisu który jeszcze nie obowiązuje, więc jak 6QA wejdzie w życie wtedy można zrobić uchwalę i podpisać porozumienie, a dotychczasowe sprawy przejmie skarbówka

Co radca to inne zdanie. Mój uważa, że uchwałę jak i porozumienie można podpisać.
W uchwale poza art. 18 ustawy o samorządzie gminnym nie mam innych aktów prawnych tak więc moim zdaniem nie można uznać jej za wadliwą.
Wczytując się w zmianę do ustawy poza wpisaniem chyba niechcący art. 6 i 7 do art. 13 - gdzie jeden artykuł wyklucza drugi można znaleźć tylko niezły bajzel :)

31 mar 2015, 13:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288 ... 379  Następna strona