Teraz jest 12 wrz 2025, 11:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2015, 10:01

POSTY        28
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Zukowo                    

Witam
Zgodnie z przepisami prawa obowiązującymi od 18 kwietnia będę musiał przekazać akta spraw w toczących się postępowaniach NUS. Jednakże mam wiele spraw niewszczętych. Kilka stron wcześniej wyczytałem, że  niektóre urzędy z odpisem tytułu wysyłają pismo w którym informują o zaległościach wzywając do zapłaty. W myśl art. 26 § 5 upea  wszczęcie egzekucji administracyjnej następuje z chwilą:
1)   doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego lub
2)   doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu wierzytelności lub innego prawa majątkowego, jeżeli to doręczenie nastąpiło przed doręczeniem zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego.
Zatem interpretując przepis wystarczy wysłanie samego odpisu, ale czy NUS uzna mi taki rodzaj postępowania ?
Jaka jest ogólna praktyka w urzędach ? Zostałem bez poborcy i muszę wykonać jego obowiązki, a proceduralnie nie bardzo wiem jak ?

U nas wszystkie rozpoczęte postępowania zostają w urzędzie i mamy je dalej prowadzić z koli te nierozpoczęte czyli niedostarczone odpisy tyt. wyk mają zostać przekazane do Naczelnika Urzędu Skarbowego.
Musze zrobić wykaz akt przekazywanych do Naczelnika Urzędu Skarbowego czy mógłby ktoś wysłać wzór?

26 mar 2015, 09:32
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
egz316                    

U nas wszystkie rozpoczęte postępowania zostają w urzędzie i mamy je dalej prowadzić z koli te nierozpoczęte czyli niedostarczone odpisy tyt. wyk mają zostać przekazane do Naczelnika Urzędu Skarbowego.
I na jakiej podstawie będziesz organem egzekucyjnym? Tylko porozumienie pozwala Ci być nadal OE i prowadzić sprawy.
Art. 6. 1. Organy, o których mowa w art. 6qa ..... przekażą w terminie miesiąca ..... akta spraw w toczących się
postępowaniach egzekucyjnych ..... organowi właściwemu ......
2. Akta spraw, o których mowa w ust. 1, przekazuje się na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego zawierającego
wykaz przekazywanych spraw oraz wykaz przekazywanych dokumentów.

egz316                    

z koli te nierozpoczęte czyli niedostarczone odpisy tyt. wyk mają zostać przekazane do Naczelnika Urzędu Skarbowego.
Skoro postępowanie nie jest wszczęte to wysyłasz je do NUS normalnie a nie na podstawie protokołu przekazania (tak jak w przypadku pozostałych podatków).
Mam dziwne wrażenie, że jakoś dziwnie interpretujesz przepisy.
Zukowo                    

Zatem interpretując przepis wystarczy wysłanie samego odpisu, ale czy NUS uzna mi taki rodzaj postępowania ?
Jaka jest ogólna praktyka w urzędach ? Zostałem bez poborcy i muszę wykonać jego obowiązki, a proceduralnie nie bardzo wiem jak ?
Jeżeli masz doręczony to przekażesz do NUS jako wszczęte. Skoro nie będziesz OE to i tak nie będziesz prowadzić postępowania. W razie problemów najwyżej zwrócą się z zapytaniem, bo tak na prawdę chyba nikt nie wie jak to będzie w rzeczywistości wyglądało.

26 mar 2015, 09:36
Amator
Własny awatar

POSTY        28
qubap                    

egz316                    

I na jakiej podstawie będziesz organem egzekucyjnym? Tylko porozumienie pozwala Ci być nadal OE i prowadzić sprawy.
Art. 6. 1. Organy, o których mowa w art. 6qa ..... przekażą w terminie miesiąca ..... akta spraw w toczących się
postępowaniach egzekucyjnych ..... organowi właściwemu ......
2. Akta spraw, o których mowa w ust. 1, przekazuje się na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego zawierającego
wykaz przekazywanych spraw oraz wykaz przekazywanych dokumentów.

egz316                    

z koli te nierozpoczęte czyli niedostarczone odpisy tyt. wyk mają zostać przekazane do Naczelnika Urzędu Skarbowego.
Skoro postępowanie nie jest wszczęte to wysyłasz je do NUS normalnie a nie na podstawie protokołu przekazania (tak jak w przypadku pozostałych podatków).
Mam dziwne wrażenie, że jakoś dziwnie interpretujesz przepisy.
Zukowo                    

Jeżeli masz doręczony to przekażesz do NUS jako wszczęte. Skoro nie będziesz OE to i tak nie będziesz prowadzić postępowania. W razie problemów najwyżej zwrócą się z zapytaniem, bo tak na prawdę chyba nikt nie wie jak to będzie w rzeczywistości wyglądało.

Ja interpretuje podobnie jak Ty lecz ja dostałam z góry taki rozkaz o którym wcześniej pisałam...

26 mar 2015, 10:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
miałam zbieg egzekucji , wysłałam dokumenty do sądu i wstrzymałam postępowanie egzekucyjne. wyroku sądu jeszcze nie dostałam, ale pracodawca zadzwonił  z informacją, że drugi komornik zakończył już swoja egzekucję. czy skoro wysłałam pismo o wstrzymaniu postępowania (na czas do kiedy otrzymam wyrok sadu) to kiedy będę dostawać kasę za zajęcie wynagrodzenia powinnam także wysłać postanowienie o podjęciu wstrzymanego postępowania?

26 mar 2015, 10:13
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
egz316                    

Ja interpretuje podobnie jak Ty lecz ja dostałam z góry taki rozkaz o którym wcześniej pisałam...
Życzę zatem, tym z góry, zarzutu prowadzenia egzekucji przez nieuprawniony organ.
Chociaż pewnie wystarczy jeden zbieg z KS który zażąda przedstawienia porozumienia albo żeby było ciekawiej to od NUS ;) Powodzenia
Swoją drogą ciekawe co się stanie ze sprawami "w toku" które nie zostaną przekazane do NUS w terminie miesiąca?
ciekawska                    

miałam zbieg egzekucji , wysłałam dokumenty do sądu i wstrzymałam postępowanie egzekucyjne. wyroku sądu jeszcze nie dostałam, ale pracodawca zadzwonił  z informacją, że drugi komornik zakończył już swoja egzekucję. czy skoro wysłałam pismo o wstrzymaniu postępowania (na czas do kiedy otrzymam wyrok sadu) to kiedy będę dostawać kasę za zajęcie wynagrodzenia powinnam także wysłać postanowienie o podjęciu wstrzymanego postępowania?
Czy wstrzymane postępowanie się podejmuje? Skoro ustąpiła przeszkoda w realizacji zajęcia to pracodawca realizuje zajęcie.

26 mar 2015, 10:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
pola80                    

Ja mam pytanko w sprawie przekazania tyt.wykonawczych do NUS, mam takie TW gdzie zostały mi tylko  koszty  upomnienia i opłata manipulacyjna, czy mam je przekazać do Skarbówki, czy mogę  swoją opłatę manipulacyjną umorzyć i z jakiego art.?, a TW zwrócić do koleżanki , która je wystawiła bo będą tam tylko koszty upomnienia i ona wystawi nowy TW na same koszty upomnienia i skieruje do Naczelnika.

Ponawiam pytanko

26 mar 2015, 11:07
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
pola80                    

Ja mam pytanko w sprawie przekazania tyt.wykonawczych do NUS, mam takie TW gdzie zostały mi tylko  koszty  upomnienia i opłata manipulacyjna, czy mam je przekazać do Skarbówki, czy mogę  swoją opłatę manipulacyjną umorzyć i z jakiego art.?, a TW zwrócić do koleżanki , która je wystawiła bo będą tam tylko koszty upomnienia i ona wystawi nowy TW na same koszty upomnienia i skieruje do Naczelnika.
Jeżeli postępowanie wszczęte to przekazać do NUS.

26 mar 2015, 11:18
Amator
Własny awatar

POSTY        28
Wysyłacie wnioski do zusu o udzielenie inf dot zobowiązanego? Czy mógłby ktoś udostępnić wzór? Proszę

26 mar 2015, 11:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
........., 2014.12.16

TAJEMNICA SKARBOWA
Znak sprawy: ..................
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Inspektorat w ...................

WNIOSEK O UDZIELENIE INFORMACJI LUB WYJAŚNIEŃ

Burmistrz Miasta i Gminy w ............, działając na podstawie przepisu art.  36 § 1 i § 1a ustawy z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2012 r., poz. 1015 z póżn. zm.), art. 298 pkt 2 i art.  299 § 4 pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z póżn. zm.) oraz art. 6qa ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku  w gminach (Dz.U. z 2013r. poz.1399 z późn. zm) zwraca się z wnioskiem o udzielenie informacji dotyczących:

1)        posiadanych przez zobowiązaną uprawnieniach z tytułu ubezpieczenia społecznego (renta, emerytura itd.),
2)        płatników składek na ubezpieczenie zdrowotne,  
3)        pracodawców, którzy zgłosili ubezpieczenie z tytułu zatrudnienia na umowę o pracę.
4)        rachunków bankowych z których dokonywano wpłat składek,
5)        rachunków bankowych na które były wpłacane świadczenia z tytułu: emerytury, chorobowego i innych świadczeń,
6)        numeru telefonu zobowiązanego.

dla podatnika:
Nazwisko i imię:                 ................................
Miejsce zamieszkania:         ...........................
Pesel:                         ..............................

Wnioskowane informacje są niezbędne organowi egzekucyjnemu –  Burmistrzowi Miasta i Gminy ....... do prawidłowego i skutecznego prowadzenia postępowania w zakresie egzekucji administracyjnej na podstawie tytułu wykonawczego Nr .............

Otrzymują:
1)ZUS ,Inspektorat  w ..........
ul. ...............
2)A/a

26 mar 2015, 12:13
Znawca

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
werka90                    

taka sytuacja: wystawiłam 2 tytuły i zrobiłam zajęcie rachunku bankowego w banku 1. dostałam informacje że zbieg z US i przekazałam im. Wiedziałam że ma jeszcze jedno konto w banku 2 i też zrobiłam zajęcie. Przyszła informacja z banku 2, że zbieg z dwoma komornikami. Co robić? ( Jeden komornik z mojego regionu, drugi z całkiem innego województwa). Oczywiście na obu kontach nie ma środków - tak poza tym  ;)

ponawiam

26 mar 2015, 12:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 lip 2014, 13:07

POSTY        76
Witam,
proszę o poradę co w sytuacji gdy po informacji o zbiegu nie wysłałam postanowień o wstrzymaniu egzekucji do dłużnika - tylko przesłałam akta do komornika który prowadzi łączną egzekucję,?

26 mar 2015, 15:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sie 2014, 06:42

POSTY        66
Kamii                    

Witam,
proszę o poradę co w sytuacji gdy po informacji o zbiegu nie wysłałam postanowień o wstrzymaniu egzekucji do dłużnika - tylko przesłałam akta do komornika który prowadzi łączną egzekucję,?

Jaką poradę? Przecież prawidłowo zrobiłaś.
Postępowanie się wstrzymuje tylko w wypadku przekazywania akt do sądu celem rozstrzygnięcia zbiegu. Jeśli zbieg jest rozstrzygnięty to przekazuje się tylko akta do organu prowadzącego łączną egzekucję.

26 mar 2015, 16:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Mam pytanie odnośnie zbiegu z komornikiem sądowym. Otóż w odpowiedzi na zajęcie rachunku bankowego bank przysłał pismo informujące o :
1. Zbiegu z 4 komornikami sądowymi
2. Brak środków pieniężnych
Uważam, że w świetle obecnych przepisów niestety obligatoryjnie powinienem przekazać akta sprawy SR lub któremuś z komorników. Zbieg następuje wyłącznie do tego rachunku na którym na dodatek brak jest środków. Komornik wyznaczony przez SR lub prowadzący na podstawie EPU lub łącznego prowadzić będzie egzekucję w oparciu o dalsze TW-1. A ja spokojnie mogę zajmować następne rachunki (a jest ich 10) na podstawie oryginalnych TW-1? Na dodatek w tym tygodniu wystawiłem kolejne TW-1 na kolejne miesiące zaległości.

27 mar 2015, 10:33
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Bt7                    

Mam pytanie odnośnie zbiegu z komornikiem sądowym. Otóż w odpowiedzi na zajęcie rachunku bankowego bank przysłał pismo informujące o :
1. Zbiegu z 4 komornikami sądowymi
2. Brak środków pieniężnych
Uważam, że w świetle obecnych przepisów niestety obligatoryjnie powinienem przekazać akta sprawy SR lub któremuś z komorników. Zbieg następuje wyłącznie do tego rachunku na którym na dodatek brak jest środków. Komornik wyznaczony przez SR lub prowadzący na podstawie EPU lub łącznego prowadzić będzie egzekucję w oparciu o dalsze TW-1. A ja spokojnie mogę zajmować następne rachunki (a jest ich 10) na podstawie oryginalnych TW-1? Na dodatek w tym tygodniu wystawiłem kolejne TW-1 na kolejne miesiące zaległości.

Takie mam dziwne spostrzeżenie, że jak ktoś ma więcej niż 3 rachunki bankowe to w 90% wszystkie są zajęte ;)
Wracając do tematu to wszystko "tak". Tylko nie wiem czy zajmowanie wszystkich (jeżeli na 2-3 będzie zbieg) będzie miało sens. Zobowiązany zapewne zalega za wszystko co możliwe w urzędzie a KS prędzej czy później umorzy postępowanie i obciąży kosztami minimum za 3 przesyłki listem poleconym.

27 mar 2015, 11:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286 ... 379  Następna strona