Teraz jest 12 wrz 2025, 12:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
6katarzyna                    

A mianowicie czy w opłacie za gospodarowanie odpadami komunalnymi mamy liczyć skutki od maksymalnych stawek opłaty, jak to ma miejsce w choćby w podatku od nieruchomości? Czy mamy mieć w programie wprowadzone maksymalne stawki? Czy ktoś z Państwa się spotkał z tym? Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Jak możesz to rozszerz znaczenie pojęcia "skutki".
W śmieciach to co jest zarobione musi być wydane albo trzeba zmienić stawkę.

24 mar 2015, 14:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2015, 08:24

POSTY        4
qubap                    

6katarzyna                    

A mianowicie czy w opłacie za gospodarowanie odpadami komunalnymi mamy liczyć skutki od maksymalnych stawek opłaty, jak to ma miejsce w choćby w podatku od nieruchomości? Czy mamy mieć w programie wprowadzone maksymalne stawki? Czy ktoś z Państwa się spotkał z tym? Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Jak możesz to rozszerz znaczenie pojęcia "skutki".
W śmieciach to co jest zarobione musi być wydane albo trzeba zmienić stawkę.

Czyli w związku z tym, że śmieciówka ma się sama bilansować nie liczymy tych skutków? Skutki, w sensie np. w podatku od nieruchomości lub środków transportowych w sprawozdaniu RB-27S obliczają kolumnę 12, bo wiem że z tego gmina jest rozliczana odnośnie ich skutków obniżenia stawek podatków a np. subwencją jaką dostaję z budżetu państwa.
Opłata śmieciowa takich dotacji, subwencji nie otrzymuje w związku z tym nas te skutki nie obowiązują, wykazywać ich nie trzeba?

25 mar 2015, 07:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
taka sytuacja: wystawiłam 2 tytuły i zrobiłam zajęcie rachunku bankowego w banku 1. dostałam informacje że zbieg z US i przekazałam im. Wiedziałam że ma jeszcze jedno konto w banku 2 i też zrobiłam zajęcie. Przyszła informacja z banku 2, że zbieg z dwoma komornikami. Co robić? ( Jeden komornik z mojego regionu, drugi z całkiem innego województwa). Oczywiście na obu kontach nie ma środków - tak poza tym  ;)

25 mar 2015, 07:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2014, 18:02

POSTY        255
Hej czy ktoś z was miał sytuację że zobowiązany zmarł a wy prowadziliście postępowanie egzekucyjne?. Ja miałam zbieg i przekazałam do komornika i on postanowieniem zawiesił mi to postępowanie tylko teraz zastanawiam się czy nie powinnam umorzyć tego postępowania ze względu na śmierć zobowiązanego?

25 mar 2015, 08:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Irena12                    

Hej czy ktoś z was miał sytuację że zobowiązany zmarł a wy prowadziliście postępowanie egzekucyjne?. Ja miałam zbieg i przekazałam do komornika i on postanowieniem zawiesił mi to postępowanie tylko teraz zastanawiam się czy nie powinnam umorzyć tego postępowania ze względu na śmierć zobowiązanego?

możesz tylko zawiesić postępowanie, bo opłata za śmieci nie jest ściśle związana z zobowiązanym i możesz dochodzić zaległości od spadkobierców

25 mar 2015, 08:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
Egzekutor69                    

Irena12                    

możesz tylko zawiesić postępowanie, bo opłata za śmieci nie jest ściśle związana z zobowiązanym i możesz dochodzić zaległości od spadkobierców

Czyli ja teraz muszę zawiesić to postępowanie? Niestety wiem że ta Pani nic nie miała a jak miała to spadkobiercy zrzekną się majątku

25 mar 2015, 08:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
Irena12                    

Irena12                    

Egzekutor69                    

Czyli ja teraz muszę zawiesić to postępowanie? Niestety wiem że ta Pani nic nie miała a jak miała to spadkobiercy zrzekną się majątku

moim zdaniem tak

25 mar 2015, 08:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
Egzekutor69
Irena12                    

Egzekutor69                    

Irena12                    

Egzekutor69                    

moim zdaniem tak

No dobrze tylko komu mam doręczyć to postanowienie o zawieszeniu tylko sobie czy komornikowi?

25 mar 2015, 08:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        255
Może ktoś z was zawieszał postępowanie w związku z rozłożeniem na raty a okazało się że zobowiązany nie wywiązuje się z tych płatności to wydawaliście postanowienie o podjęciu zawieszonego postępowania czy macie możne wzór

25 mar 2015, 09:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Ja mam pytanko w sprawie przekazania tyt.wykonawczych do NUS, mam takie TW gdzie zostały mi tylko  koszty  upomnienia i opłata manipulacyjna, czy mam je przekazać do Skarbówki, czy mogę  swoją opłatę manipulacyjną umorzyć i z jakiego art.?, a TW zwrócić do koleżanki , która je wystawiła bo będą tam tylko koszty upomnienia i ona wystawi nowy TW na same koszty upomnienia i skieruje do Naczelnika.

25 mar 2015, 11:21
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2015, 08:24

POSTY        4
Czy wydajecie zaświadczenie o niezaleganiu w opłacie śmieciowej? Czy koledzy/koleżanki wydają zaświadczenie, że podatnik nie zalega w podatku od nieruchomości a ma zaległości w opłacie śmieciowej?

25 mar 2015, 13:00
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
6katarzyna                    

Czy wydajecie zaświadczenie o niezaleganiu w opłacie śmieciowej? Czy koledzy/koleżanki wydają zaświadczenie, że podatnik nie zalega w podatku od nieruchomości a ma zaległości w opłacie śmieciowej?
Nie. Koleżanka od podatków jak ma takiego delikwenta, któremu ma wystawić zaświadczenie o niezaleganiu w podatkach, dzwoni do niego i mówi, że nie może wystawić bo ma zaległość na śmieciach ^_^

25 mar 2015, 13:38
Początkujący

REJESTRACJA20 mar 2015, 21:52

POSTY        8
Witam
Zgodnie z przepisami prawa obowiązującymi od 18 kwietnia będę musiał przekazać akta spraw w toczących się postępowaniach NUS. Jednakże mam wiele spraw niewszczętych. Kilka stron wcześniej wyczytałem, że  niektóre urzędy z odpisem tytułu wysyłają pismo w którym informują o zaległościach wzywając do zapłaty. W myśl art. 26 § 5 upea  wszczęcie egzekucji administracyjnej następuje z chwilą:
1)   doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego lub
2)   doręczenia dłużnikowi zajętej wierzytelności zawiadomienia o zajęciu wierzytelności lub innego prawa majątkowego, jeżeli to doręczenie nastąpiło przed doręczeniem zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego.
Zatem interpretując przepis wystarczy wysłanie samego odpisu, ale czy NUS uzna mi taki rodzaj postępowania ?
Jaka jest ogólna praktyka w urzędach ? Zostałem bez poborcy i muszę wykonać jego obowiązki, a proceduralnie nie bardzo wiem jak ?

26 mar 2015, 09:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
rozłożyłam zaległości na raty, zobowiązana nic nie wpłaciła (ostatnia rata wpłatnośc była na luty 2015) teraz okazało się , że ma pracę  społecznie  użyteczne i zastanawiam się jak to teraz ma wyglądać, wystawiam tytuł na zaległość,  a co z opłatą prolongacyjna - jest należna?

26 mar 2015, 09:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285 ... 379  Następna strona