Teraz jest 06 wrz 2025, 00:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Re: SeRCe ruszyło
Wytycznych do PKD brak; z innej beczki: a co z: "informacją o płatniku składek na ubezpieczenie społeczne" - czy mamy wpowadzać z CEIDG-1? I jeszcze kilka tego typu pytań ... Podobno w MF będzie spotkanie trenerów dot. integracji KRS-SERCE, więc może przy okazji wyjaśnią się te wątpliwości ... może :)

19 mar 2015, 08:11
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
Asioka                    

Wytycznych do PKD brak; z innej beczki: a co z: "informacją o płatniku składek na ubezpieczenie społeczne" - czy mamy wpowadzać z CEIDG-1? I jeszcze kilka tego typu pytań ... Podobno w MF będzie spotkanie trenerów dot. integracji KRS-SERCE, więc może przy okazji wyjaśnią się te wątpliwości ... może :)

Szkolenie trenerów przewidziane na 20.03.2015

19 mar 2015, 08:41
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
roxette                    

Hallowed                    

A u nas wczoraj zauważyliśmy, że po odnotowaniu nowej osoby w SeRCu do Poltaxu przenoszą się jej dane bez żadnego adresu  :blink: Pojawiło się kilka takich kwiatków.

U mnie dokładnie to samo. Ps. Cieszę się, że to nie tylko mój problem. Może Help Desk szybciej zadziała.

U nas też tak jest. Z tego go słyszałam Help migruje tylko pojedyncze przypadki wskazane w zgłoszeniu, nie ma hurtowego działania  :D
Co do PKD to dlaczego czekacie na wytyczne? Zakładam, że przystosowują SeRCE do CEIDG - możżżże się będzie kiedyś wgrywać, ale ja wprowadzam przynajmniej nowym. Czy odnośnie KOR ktoś coś wytykał/wytyczał  :P

19 mar 2015, 15:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
rychu                    

taxofficer                    

Zamiast F9 albo "fistaszka" działa kliknięcie mychą na ikonkę ZATWIERDŹ.

Dzienx, tyle to i ja wiem. A bug jest bugiem. A jeśli ktoś zrobi taki myk przy dużej ilości kontaktów, że zatwierdzi F9, to może nie zauważyć że w tym samym momencie skasował informację, którą chciał zatwierdzić mimo otrzymania komunikatu o zatwierdzeniu zmiany.
taxofficer                    

Ale ja miałam dziś inny problem. chciałam mianowicie zmienić rejestrację zewnętrzną ze starej EDG na nową CEIDG (nowy rejestr, organ, numer w rejestrze) i figę mi system pokazał, bo takie dane już w systemie są, tak mi się odszczeknął. Czy ktoś coś wie o jakiejś sztuczce na tę bolączkę?

Masz na myśli dopisanie następnego rekordu dotyczącego rejestracji zewnętrznej z "151" "320000" "NIP" itd?
To dziwne, bo ja dziś trzy albo cztery takie sytuacje miałem i poszło bez zająknięcia. Jedynym novum jest to, że po wprowadzeniu nowego wpisu w rejestrze zewnętrznym (CEIDG) następuje automatyczne zamknięcie starego wpisu (EDG), z dniem wcześniej. Ja staram się otwierać nowe z 01.01.2012, więc stare zamykałem z 31.12.2011, a teraz zamykają się same. Swoją drogą to nadal nie rozumiem dlaczego nie użyto narzędzia systemowego, które by zamknęło wszystkie czynne EDG w CRP KEP i nie otworzyło nowych CEIDG z "151" itd.
Ciekawe co się stanie gdy następny rolnik otworzy mi działalność w CEIDG, to czy po wprowadzeniu wpisu zewnętrznego z "151" zamknie rekord z "US2".[/quote]

Tak, właśnie na mojej myśli była zmiana ze 151 na 320000. To się zdarzyło tylko raz, bo inne przypadki wchodziły bez bólu.
A co do rolnika, to masz całkowitą rację, trzeba uważać wprowadzając rolnikowi DGOS (albo na odwrót), bo system sam zamyka tę starą działalność.
Kuźwa, podobno mamy najlepszych informatyków na świecie, którzy wygrywają różne konkursy i zawody, cenieni są w wielu firmach za granicą. Zastanawiam się, co za nieuki i dyletanci pracują w MF. Ale oni chyba mają taką zasadę, jak co poniektórzy medycy - jedno się leczy, drugie się kaleczy.

Ostatnio edytowano 19 mar 2015, 16:22 przez taxofficer, łącznie edytowano 1 raz

19 mar 2015, 16:21
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
taxofficer                    

Zamiast F9 albo "fistaszka" działa kliknięcie mychą na ikonkę ZATWIERDŹ.
Ale ja miałam dziś inny problem. chciałam mianowicie zmienić rejestrację zewnętrzną ze starej EDG na nową CEIDG (nowy rejestr, organ, numer w rejestrze) i figę mi system pokazał, bo takie dane już w systemie są, tak mi się odszczeknął. Czy ktoś coś wie o jakiejś sztuczce na tę bolączkę?

W wyszukiwaniu osoby fizycznej wprowadź tylko dane z rejestracji zewnętrznej (te nowe, których nie możesz wprowadzić) i wyszukaj. Na 99% z takim rejestrem i organem rejestrowym oraz nr w rejestrze już ktoś jest (możliwe, że inny US źle wprowadził numer w rejestrze-pomylił NIP i wpisał NIP Twojego podatnika, któremu chcesz dokonać zmiany w rejestracji zewnętrznej).

19 mar 2015, 16:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
Us_nip                    

taxofficer                    

W wyszukiwaniu osoby fizycznej wprowadź tylko dane z rejestracji zewnętrznej (te nowe, których nie możesz wprowadzić) i wyszukaj. Na 99% z takim rejestrem i organem rejestrowym oraz nr w rejestrze już ktoś jest (możliwe, że inny US źle wprowadził numer w rejestrze-pomylił NIP i wpisał NIP Twojego podatnika, któremu chcesz dokonać zmiany w rejestracji zewnętrznej).

Dziękuję za cenną wskazówkę, na to nie wpadłam. Jutro wypróbuję.

19 mar 2015, 18:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
anulaNip                    

U nas też tak jest. Z tego go słyszałam Help migruje tylko pojedyncze przypadki wskazane w zgłoszeniu, nie ma hurtowego działania  :D
Co do PKD to dlaczego czekacie na wytyczne? Zakładam, że przystosowują SeRCE do CEIDG - możżżże się będzie kiedyś wgrywać, ale ja wprowadzam przynajmniej nowym. Czy odnośnie KOR ktoś coś wytykał/wytyczał  :P

A dlaczego mamy nie czekać? Z KOR nie ma cyrków bo jest jeden, a większość pracowników urzędu i tak nie ma pojęcia o jego istnieniu.
W nieoficjalnej rozmowie z naszą IS dowiedzieliśmy się, że mamy wpisywać 9 PKD tak jak to się migruje z KRS. Na pytanie, które PKD mamy wprowadzać dostaliśmy odpowiedź, że te z wygenerowanego zaświadczenia. Bardzo pomysłowe rozwiązanie szczególnie, że podatnik w CEIDG1 sam określa niejako hierarchię PKD, a w zaświadczeniu kody posortowane są rosnąco.
Co do helpdeska dot. niezmigrowanych adresów widzę, że jutro będziemy musieli puścić około 50 zgłoszeń.

19 mar 2015, 19:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
Co do helpdeska dot. niezmigrowanych adresów widzę, że jutro będziemy musieli puścić około 50 zgłoszeń.[/quote]

Rozwiązanie tymczasowe:
po zarejestrowaniu podmiotu należy ponownie wejść w dane adresowe, zatwierdzić jakiekolwiek wprowadzone zmiany i adres będzie widoczny w poltax

20 mar 2015, 07:52
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
U mnie (Dolny Śląsk) od przyszłego tygodnia Izba będzie prowadzić szkolenia z migracji KRS-Serce.

Może coś się ciekawego dowiem...

20 mar 2015, 16:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
nin15                    

Co do helpdeska dot. niezmigrowanych adresów widzę, że jutro będziemy musieli puścić około 50 zgłoszeń.

Rozwiązanie tymczasowe:
po zarejestrowaniu podmiotu należy ponownie wejść w dane adresowe, zatwierdzić jakiekolwiek wprowadzone zmiany i adres będzie widoczny w poltax

Działa, dziękuję za podpowiedź :piwo:  jednak czekamy na systemowe rozwiązanie

20 mar 2015, 18:06
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71

Działa, dziękuję za podpowiedź :piwo:  jednak czekamy na systemowe rozwiązanie

No tak, tylko czy na tym ma polegać nasza praca, aby szukać własnych rozwiązań na gnioty geniuszy z MF?

21 mar 2015, 10:34
Zaawansowany

POSTY        41
A może wiecie jak połączyć dwie rejestracje w SeRce ? Jedno wystąpienie z Nip drugie z Pesel ? Coś się zes...zepsuło bo funkcja reje 072 działa ale nie można usunąć pesel mimo zerwania automatycznego uzgodnienia.

21 mar 2015, 19:17
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
anulaNip                    

A może wiecie jak połączyć dwie rejestracje w SeRce ? Jedno wystąpienie z Nip drugie z Pesel ? Coś się zes...zepsuło bo funkcja reje 072 działa ale nie można usunąć pesel mimo zerwania automatycznego uzgodnienia.

Nie idzie, bo rejestracja z PESEL ma pewnie źródło informacji ADRES lub ZAP-3. Najpierw trzeba utworzyć w tej rejestracji źródło INNE (data źródła minus jeden dzień od daty źródła, które jest obecnie), a potem unieważnić źródło ADRES - po tej operacji możliwe będzie usunięcie PESELa
UWAGA:
1) każdy przypadek jest inny:-) Jeżeli miałbym podać rozwiązanie na 100% prawidłowe to podaj NIP i PESEL na priv, a opiszę jak to zrobić,
2) jeżeli rejestracja z PESEL posiada tylko jedno wystąpienie w SERCU (w Twoim US) to po połączeniu rejestracji z NIP i tak zostanie druga w SERCU bez NIP i PESEL, którą należy unieważnić (unieważnienie podmiotu).

Ostatnio edytowano 21 mar 2015, 19:49 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

21 mar 2015, 19:48
Zaawansowany

POSTY        41
Us_nip                    

anulaNip                    

Nie idzie, bo rejestracja z PESEL ma pewnie źródło informacji ADRES lub ZAP-3. Najpierw trzeba utworzyć w tej rejestracji źródło INNE (data źródła minus jeden dzień od daty źródła, które jest obecnie), a potem unieważnić źródło ADRES - po tej operacji możliwe będzie usunięcie PESELa
UWAGA:
1) każdy przypadek jest inny:-) Jeżeli miałbym podać rozwiązanie na 100% prawidłowe to podaj NIP i PESEL na priv, a opiszę jak to zrobić,
2) jeżeli rejestracja z PESEL posiada tylko jedno wystąpienie w SERCU (w Twoim US) to po połączeniu rejestracji z NIP i tak zostanie druga w SERCU bez NIP i PESEL, którą należy unieważnić (unieważnienie podmiotu).

Wszystko to wiem, niestety źródło było "inne" od początku odnotowanie z pilnych papierowych pit-11 :mur: . Teraz nie mam pod ręką serca  :D , ale sys., po zerwaniu uzgodnienia jak chcę usunąć pesel pisze mi, że powód uzgodnienia musi być podany. Wpisałam coś, ale tam nie ma gotowych propozycji, więc jest tylko mój opis najwyraźniej niewidoczny dla systemu. Może HD odpowie mi za pół roku :)

21 mar 2015, 22:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna strona