Troszku pozmieniało się w SeRCu, oprócz obsługi danych uzupełniających pojawiła się także możliwość wpisywania wielu PKD ze wskazaniem jednego przeważającego. Jeszcze nie przetestowałem pojemności więc ciekaw jestem ile takich czynnych równolegle PKD można wprowadzić. Czy tylko 10 jak to gdzieś zapowiadano czy skolko ugodno jak to miewają niektórzy wesołkowie. Zauważyłem też buga - przy wprowadzania danych kontaktowych zatwierdzenie F9 przestało działać - wręcz kasuje wprowadzoną informację - mimo komunikatu stwierdzającego zatwierdzenie zmiany. No i jest nowy raport o podmiotach bez danych uzupełniających. A jakieś wyjaśnienia? Ktoś napotkał? Pewnie za jakiś czas dostaniemy op...ol, że czegoś nie robimy, a tu już od dawna jest funkcjonalność.
17 mar 2015, 11:11
Re: SeRCe ruszyło
rychu
Zauważyłem też buga - przy wprowadzania danych kontaktowych zatwierdzenie F9 przestało działać - wręcz kasuje wprowadzoną informację - mimo komunikatu stwierdzającego zatwierdzenie zmiany.
Konieczne jest ręczna zaznaczenie "fistaszka" obok wprowadzanej informacji (np.: adresu @) Niestety to nasz najmniejszy problem.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
17 mar 2015, 18:05
A u nas wczoraj zauważyliśmy, że po odnotowaniu nowej osoby w SeRCu do Poltaxu przenoszą się jej dane bez żadnego adresu Pojawiło się kilka takich kwiatków.
18 mar 2015, 10:08
A czy w związku z tym ktoś zgłasił problem do Help Desk ?
18 mar 2015, 10:45
Zgłoszenie poszło:-)
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
18 mar 2015, 11:30
Us_nip
rychu
Zauważyłem też buga - przy wprowadzania danych kontaktowych zatwierdzenie F9 przestało działać - wręcz kasuje wprowadzoną informację - mimo komunikatu stwierdzającego zatwierdzenie zmiany.
Konieczne jest ręczna zaznaczenie "fistaszka" obok wprowadzanej informacji (np.: adresu @) :lol: Niestety to nasz najmniejszy problem.
Zamiast F9 albo "fistaszka" działa kliknięcie mychą na ikonkę ZATWIERDŹ. Ale ja miałam dziś inny problem. chciałam mianowicie zmienić rejestrację zewnętrzną ze starej EDG na nową CEIDG (nowy rejestr, organ, numer w rejestrze) i figę mi system pokazał, bo takie dane już w systemie są, tak mi się odszczeknął. Czy ktoś coś wie o jakiejś sztuczce na tę bolączkę?
18 mar 2015, 16:56
taxofficer
Zamiast F9 albo "fistaszka" działa kliknięcie mychą na ikonkę ZATWIERDŹ.
Dzienx, tyle to i ja wiem. A bug jest bugiem. A jeśli ktoś zrobi taki myk przy dużej ilości kontaktów, że zatwierdzi F9, to może nie zauważyć że w tym samym momencie skasował informację, którą chciał zatwierdzić mimo otrzymania komunikatu o zatwierdzeniu zmiany.
taxofficer
Ale ja miałam dziś inny problem. chciałam mianowicie zmienić rejestrację zewnętrzną ze starej EDG na nową CEIDG (nowy rejestr, organ, numer w rejestrze) i figę mi system pokazał, bo takie dane już w systemie są, tak mi się odszczeknął. Czy ktoś coś wie o jakiejś sztuczce na tę bolączkę?
Masz na myśli dopisanie następnego rekordu dotyczącego rejestracji zewnętrznej z "151" "320000" "NIP" itd? To dziwne, bo ja dziś trzy albo cztery takie sytuacje miałem i poszło bez zająknięcia. Jedynym novum jest to, że po wprowadzeniu nowego wpisu w rejestrze zewnętrznym (CEIDG) następuje automatyczne zamknięcie starego wpisu (EDG), z dniem wcześniej. Ja staram się otwierać nowe z 01.01.2012, więc stare zamykałem z 31.12.2011, a teraz zamykają się same. Swoją drogą to nadal nie rozumiem dlaczego nie użyto narzędzia systemowego, które by zamknęło wszystkie czynne EDG w CRP KEP i nie otworzyło nowych CEIDG z "151" itd. Ciekawe co się stanie gdy następny rolnik otworzy mi działalność w CEIDG, to czy po wprowadzeniu wpisu zewnętrznego z "151" zamknie rekord z "US2".
A z innej beczki, PKD wchodzi do oporu. Oczywiście wybrałem sobie takiego działacza z kilkunastoma, żeby się nie zagotować. Niestety PKD na liście po wprowadzeniu nie poukładały się w jedyny sensowny sposób czyli wg numerów. Popatrzyłem na to i pusty śmiech mnie ogarnął. Tak przy okazji W CEIDG-1 wskazywane są PKD do zamknięcia ale nowe, do otwarcia nie, gdy "przedsiębiorca" ma kilkadziesiąt PKD i dodaje następne to w obecnej sytuacji uaktualnienie tylko tej informacji zajmie kilkadziesiąt minut, bo nie wiadomo które PKD jest dodane i trzeba przejrzeć wszystkie. A po wprowadzeniu w SeRCe kilkudziesięciu PKD "poukładanych" jak sen wariata znalezienie tego które w następnej aktualizacji jest dodawane to koszmar.
18 mar 2015, 21:21
Hallowed
A u nas wczoraj zauważyliśmy, że po odnotowaniu nowej osoby w SeRCu do Poltaxu przenoszą się jej dane bez żadnego adresu :blink: Pojawiło się kilka takich kwiatków.
U mnie dokładnie to samo. Ps. Cieszę się, że to nie tylko mój problem. Może Help Desk szybciej zadziała.
18 mar 2015, 22:28
rychu
taxofficer
Zamiast F9 albo "fistaszka" działa kliknięcie mychą na ikonkę ZATWIERDŹ.
Dzienx, tyle to i ja wiem. A bug jest bugiem. A jeśli ktoś zrobi taki myk przy dużej ilości kontaktów, że zatwierdzi F9, to może nie zauważyć że w tym samym momencie skasował informację, którą chciał zatwierdzić mimo otrzymania komunikatu o zatwierdzeniu zmiany.
taxofficer
Ale ja miałam dziś inny problem. chciałam mianowicie zmienić rejestrację zewnętrzną ze starej EDG na nową CEIDG (nowy rejestr, organ, numer w rejestrze) i figę mi system pokazał, bo takie dane już w systemie są, tak mi się odszczeknął. Czy ktoś coś wie o jakiejś sztuczce na tę bolączkę?
Masz na myśli dopisanie następnego rekordu dotyczącego rejestracji zewnętrznej z "151" "320000" "NIP" itd? To dziwne, bo ja dziś trzy albo cztery takie sytuacje miałem i poszło bez zająknięcia. Jedynym novum jest to, że po wprowadzeniu nowego wpisu w rejestrze zewnętrznym (CEIDG) następuje automatyczne zamknięcie starego wpisu (EDG), z dniem wcześniej. Ja staram się otwierać nowe z 01.01.2012, więc stare zamykałem z 31.12.2011, a teraz zamykają się same. Swoją drogą to nadal nie rozumiem dlaczego nie użyto narzędzia systemowego, które by zamknęło wszystkie czynne EDG w CRP KEP i nie otworzyło nowych CEIDG z "151" itd. Ciekawe co się stanie gdy następny rolnik otworzy mi działalność w CEIDG, to czy po wprowadzeniu wpisu zewnętrznego z "151" zamknie rekord z "US2".
A z innej beczki, PKD wchodzi do oporu. Oczywiście wybrałem sobie takiego działacza z kilkunastoma, żeby się nie zagotować. Niestety PKD na liście po wprowadzeniu nie poukładały się w jedyny sensowny sposób czyli wg numerów. Popatrzyłem na to i pusty śmiech mnie ogarnął. Tak przy okazji W CEIDG-1 wskazywane są PKD do zamknięcia ale nowe, do otwarcia nie, gdy "przedsiębiorca" ma kilkadziesiąt PKD i dodaje następne to w obecnej sytuacji uaktualnienie tylko tej informacji zajmie kilkadziesiąt minut, bo nie wiadomo które PKD jest dodane i trzeba przejrzeć wszystkie. A po wprowadzeniu w SeRCe kilkudziesięciu PKD "poukładanych" jak sen wariata znalezienie tego które w następnej aktualizacji jest dodawane to koszmar.
Mam pytanie. Czy były jakieś "wytyczne" by wprowadzać te wszystkie PKD? Przecież to głupiego robota. Ja na razie się wstrzymuje i czekam na jakieś hasło.
Ps. Niektórzy podatnicy potrafią zgłosić 50-100 i więcej PKD.
18 mar 2015, 22:31
roxette
Mam pytanie. Czy były jakieś "wytyczne" by wprowadzać te wszystkie PKD? Przecież to głupiego robota. Ja na razie się wstrzymuje i czekam na jakieś hasło.
Ps. Niektórzy podatnicy potrafią zgłosić 50-100 i więcej PKD.
Jak do tej pory, nie słyszałem o jakichkolwiek wytycznych w temacie PKD w CRP KEP. Kto wie, może już od poniedziałku może coś się zmienić w możliwości wprowadzania tych danych. Albo pojawią się wytyczne. Też się wstrzymuję, napisałem jedynie o małym "teście".
Pamiętam, że przez jakiś tydzień, wiele miesięcy temu, możliwe było zmienianie w SeRCu kategorii opisującej rachunek bankowy. Udało mi się wtedy zamienić omyłkowo wprowadzoną kategorię "G" na "O". I komu to przeszkadzało? Tak swoją drogą to domyślne "G" jest totalnym idiotyzmem. Śmiem podejrzewać, że większość wprowadzanych rachunków to "O". Niechby to pole było obowiązkowe, ale nie wypełnione domyślnie.
Swego czasu słyszałem o tym, że docelowo ma zostać wprowadzone jakiegoś rodzaju rozwiązanie skutkujące ograniczeniem ilości PKD wskazywanych w CEIDG do 10. Wtedy mogłoby to mieć sens. Oczywiście do czasu pełnej integracji CRP KEP z CEIDG bo wtedy niezależnie od ilości PKD będzie grało i buczało. Zwłaszcza buczało.
19 mar 2015, 00:17
rychu
Pamiętam, że przez jakiś tydzień, wiele miesięcy temu, możliwe było zmienianie w SeRCu kategorii opisującej rachunek bankowy. Udało mi się wtedy zamienić omyłkowo wprowadzoną kategorię "G" na "O". I komu to przeszkadzało? Tak swoją drogą to domyślne "G" jest totalnym idiotyzmem. Śmiem podejrzewać, że większość wprowadzanych rachunków to "O". Niechby to pole było obowiązkowe, ale nie wypełnione domyślnie.
A nie logiczne aby powiązać zależność dla podatnika który ma DGOSa to przy koncie wyskakuje "G" a gdy niema DGOSa to "O"? hmmm... przepraszam poniosło mnie... to za trudne dla "kardiologów" od naszego SeRCa.