Teraz jest 05 wrz 2025, 21:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Jeden mandat - dwa wykroczenia 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 20:42

POSTY        9
Post Jeden mandat - dwa wykroczenia
Witam, chciałam prosić o pomoc. Wyczytałam gdzieś, że nie można ukarać jednym mandatem za popełnienie dwóch czynów. Na przykład podatnik nie zaktualizował danych adresowych i nie wydał paragonu z kasy fiskalnej (ustalenia dokonane podczas jednej kontroli). Czyli w tym momencie należałoby wydać 2 mandaty? Czy też można na jednym druku wpisać oba artykuły? Niestety nie potrafię znaleźć przepisu w ustawie, który by o tym mówił.

09 mar 2015, 11:38
Zaawansowany

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
Post Re: Jeden mandat - dwa wykroczenia
masz dwa wykroczenia i dwa mandaty

09 mar 2015, 12:06
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 20:42

POSTY        9
Ok, ale czy mogłabym prosić o podstawę prawną. Z czego wynika, że nie można na jednym mandacie wpisać dwóch artykułów (dwóch wykroczeń).

09 mar 2015, 14:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Odwrotnie. Urzędnik może tylko to co wynika z przepisów. Gdzie jest napisane, że możesz ukarać za dwa czyny na jednym formularzu? I co to by miało być, kara łączna?

09 mar 2015, 15:22

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Majeranek                    

Witam, chciałam prosić o pomoc. Wyczytałam gdzieś, że nie można ukarać jednym mandatem za popełnienie dwóch czynów. Na przykład podatnik nie zaktualizował danych adresowych i nie wydał paragonu z kasy fiskalnej (ustalenia dokonane podczas jednej kontroli). Czyli w tym momencie należałoby wydać 2 mandaty? Czy też można na jednym druku wpisać oba artykuły? Niestety nie potrafię znaleźć przepisu w ustawie, który by o tym mówił.

Mówisz i masz. Kks:

Art. 6.
§ 1. Ten sam czyn może stanowić tylko jedno przestępstwo skarbowe albo tylko jedno wykroczenie skarbowe.
Art. 7.
§ 1. Jeżeli ten sam czyn wyczerpuje znamiona określone w dwóch albo więcej przepisach kodeksu, przypisuje się tylko jedno przestępstwo skarbowe lub tylko jedno wykroczenie skarbowe na podstawie wszystkich zbiegających się przepisów.
§ 2. W wypadku określonym w § 1 sąd wymierza karę na podstawie przepisu prze-widującego karę najsurowszą, a jeżeli zbiegające się przepisy przewidują zagrożenia takie same – na podstawie przepisu, którego znamiona najpełniej charakteryzują czyn sprawcy. Nie stoi to na przeszkodzie orzeczeniu także innych środków przewidzianych w kodeksie na podstawie wszystkich zbiegających się przepisów.

Ostatnio edytowano 09 mar 2015, 16:17 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

09 mar 2015, 16:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
@Leibowitz
Ale w pytaniu nie chodzi o jeden czyn, który wypełnia znamiona dwóch przepisów (żeby stosować zbieg przepisów), ale o dwa różne i niezależne czyny (nie zaktualizował danych adresowych i nie wydał paragonu z kasy fiskalnej).
To, że zostały  one "wykryte" w ramach jednej kontroli i "ujęte" w jednym protokole niczego nie zmienia. Liczy się czyn sprawcy (a właściwie - dwa czyny), a nie fakt, że zostały one ujęte w jednym protokole kontroli.
Tu się nie stosuje Ordynacji tylko KKS.
Dlatego rację ma @Babad
Żeby ukarać jedną karą w jednym wyroku (mandacie) za dwa różne i niezależne czyny tego samego sprawcy, musiałbyś zastosować przepisy o karze łącznej.
Jak takich przepisów nie znajdziesz w stosunku do mandatu, to karzesz za dwa oddzielne czyny dwoma mandatami.

09 mar 2015, 20:20

POSTY        969
@Tommy:
Oczywiście masz rację.
Wskazałem przepis art. 6 i 7 kks jako odpowiedź na pytanie Majeranka: "Czy też można na jednym druku wpisać oba artykuły? "
Bo tylko art. 7 kks opisuje możliwość powołania dwóch artykułów kks na jednym mandacie. I nie jest to przypadek wskazany przez Majeranka.

Ostatnio edytowano 10 mar 2015, 14:43 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

10 mar 2015, 14:37

POSTY        969

Art. 1. § 1. Odpowiedzialności karnej za przestępstwo skarbowe lub odpowiedzialności za wykroczenie skarbowe podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.
Art. 2. § 1. Czyn zabroniony uważa się za popełniony w czasie, w którym nastąpiło zachowanie sprawcy, chyba że kodeks stanowi inaczej.
Art. 3. § 1. Czyn zabroniony uważa się za popełniony w miejscu, w którym nastąpiło zachowanie sprawcy, albo gdzie skutek stanowiący znamię czynu zabronionego nastąpił lub według zamiaru sprawcy miał nastąpić.
Art. 12. § 2. Sąd wymierza karę, środek karny lub inny środek według swego uznania, w granicach przewidzianych przez kodeks bacząc, aby ich dolegliwość nie przekraczała stopnia winy, uwzględniając stopień społecznej szkodliwości czynu oraz biorąc pod uwagę cele zapobiegawcze i wychowawcze, które mają one osiągnąć w stosunku do sprawcy, a także potrzeby w zakresie kształtowania świadomości prawnej społeczeństwa.
Art. 13. § 1. Wymierzając karę, środek karny lub inny środek, sąd uwzględnia w szczególności rodzaj i rozmiar ujemnych następstw czynu zabronionego, rodzaj i stopień naruszenia ciążącego na sprawcy obowiązku finansowego, jego motywację i sposób zachowania się, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem czynu zabronionego i zachowanie się po jego popełnieniu, a zwłaszcza gdy czynił starania o zapobieżenie uszczupleniu należności publicznoprawnej lub o jej późniejsze wyrównanie.

Ze wskazanych wyżej zasad ogólnych wynika jednoznacznie, że kks przewiduje nałożenie odpowiedzialności karnej za popełnienie jednego czynu opisanego w kks.

Ponadto

Art. 62. § 4. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew przepisom ustawy dokona sprzedaży z pominięciem kasy rejestrującej albo nie wyda dokumentu z kasy rejestrującej, stwierdzającego dokonanie sprzedaży.
§ 5. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1-4
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

oraz

Art. 81. § 1. Podatnik lub płatnik, który wbrew obowiązkowi:
1)   nie dokonuje w terminie zgłoszenia identyfikacyjnego albo aktualizacji objętych nim danych
albo też podaje w nim dane niezgodne ze stanem rzeczywistym lub niepełne,
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

przewidują odpowiedzialność karną samoistną za każdy z tych czynów.

Z kolei rozpoznając dwa wykroczenia zastosować karę łączną może tylko Sąd.

Art. 50. § 1. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa albo więcej wykroczeń skarbowych, sąd wymierza łącznie karę grzywny w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu także innych środków za pozostające w zbiegu wykroczenia.

Z tych względów niedopuszczalnym jest wymierzenie jednego mandatu za dwa wykroczenia.

10 mar 2015, 15:16
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Widzę, że dyskusja zmierza nie w tym kierunku co trzeba. Naturalnie Leibowitz, bardzo profesjonalnie (jak zawsze, lubię czytać Twoje posty są b. merytoryczne), wskazał dlaczego nie można jednego mandatu. Podpisuję się.
Aby podsumować dysputę wskazuję na jeszcze jeden ważny powód dla DWÓCH mandatów. Otóż moi drodzy STATYSTYKA! Statystyka absolutnie i bezdyskusyjnie przemawia na korzyść dwóch mandatów.

... Jest taki co podniesie rękawicę ?!... palka--== (niestety nie ma uśmieszku z mieczem i krzyżackim czubem)

10 mar 2015, 16:37
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Myślę, że niewielu albo i nikt - chociaż :zeby:  może jest tu jakiś Zbyszko z Bogdańca?  :piwo:
A poważnie, w mojej ocenie  - dwa mandaty :)

10 mar 2015, 20:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2010, 20:51

POSTY        117
Dla statystyki to można zlikwidować 6 par. 2 kks.

10 mar 2015, 20:11

POSTY        969
Sądząc po "zastrzeżonych" spodziewam się, że niedługo będzie trzeba wymierzać dwa mandaty za jedno wykroczenie. Jak nie trzy.
Ciekawe, czy znajdzie się odważny, który powie "stop" bezprawiu.

11 mar 2015, 00:12
Zaawansowany

REJESTRACJA20 mar 2007, 14:05

POSTY        51
mam pierwszą apelację w/s zasądzonej kary grzywny - zaczeła sie batalia! statystyka górą

11 mar 2015, 08:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]