Teraz jest 06 wrz 2025, 00:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Pouczenie na postanowieniu o umorzeniu dochodzenia 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Pouczenie na postanowieniu o umorzeniu dochodzenia
Moglibyście wrzucić pouczenie jakie piszecie na postanowieniu o umorzeniu  dochodzenia prowadzonego in personam. Przejrzałem dostępne wzory i są w nich sprzeczności, jedni piszą że zażalenie przysługuje do prokuratora nadrzędnego inni że do sądu. na innych widziałem coś o prywatnym akcie osk.  Czy inne jest pouczenie jak nadzoruje IS a inne PR. Jak wy piszecie. obecnie  z uwagi na powoływanie biegłego mam nadzór PR i musżę umorzyć przeciwko.

06 mar 2015, 00:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Post Re: Pouczenie na postanowieniu o umorzeniu dochodzenia
Nikt nie wrzuci pouczenia.

07 mar 2015, 16:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Czy pouczenie na umorzenie dochodzenia przeciwko osobie nadzorowanego przez prokuratora przysługuje do sądu na podstawie art 465 par 2 kpk  czy do prokuratora nadzorujæcego to postępowanie na podst art 465 par 3 kpk. Nikt nie miał takiej sprawy. A jeśli nadzoruj IS to zażalenie do Izby i na jakiej podstawie. proszè o pomoc.

09 mar 2015, 22:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 08:20

POSTY        11
Pod nadzorem IS:
"Stronom procesowym oraz instytucji wymienionej w art. 305 § 4 przysługuje prawo przejrzenia akt sprawy
i złożenia zażalenia na powyższe postanowienie (art. 306 § 1a pkt 2 i 1b kpk, art. 325a kpk). Zażalenie wnosi się do organu nadrzędnego nad organem, który wydał postanowienie tj. do Izby Skarbowej w X. Termin do wniesienia zażalenia wynosi 7 dni od daty doręczenia odpisu postanowienia i jest zawity. Zażalenie wniesione po upływie tego terminu jest bezskuteczne (art. 122 § 1 i 2 i art. 460 kpk). Jeżeli organ nadrzędny nie przychyli się do zażalenia kieruje je do sądu (art. 325e § 4 zd. drugie kpk w zw. z art. 122 § 1 pkt 2 kks i art. 113 §1 kks)".
a pod nadzorem PR - zażalenie do sądu za pośrednictwem PR
"Stronom procesowym przysługuje prawo przejrzenia akt sprawy i złożenia pisemnego zażalenia na powyższe postanowienie do sądu właściwego do rozpoznania sprawy (art. 306 par. 1, 465 par. 2, 428 par. 1 w zw. z art. 465 par. 1 kpk). Sąd może utrzymać w mocy zaskarżone postanowienie lub uchylić je i przekazać sprawę prokuratorowi celem wyjaśnienia wskazanych okoliczności bądź przeprowadzenia wskazanych czynności (art. 330 par. 1 kpk). Jeżeli prokurator nie znajdzie podstaw do wniesienia aktu oskarżenia wyda ponownie postanowienie o umorzeniu dochodzenia. W takim przypadku pokrzywdzony, który wykorzystał uprawnienia przewidziane w art. 306 par. 1 kpk, może wnieść akt oskarżenia w terminie miesiąca od daty doręczenia odpisu postanowienia. Akt oskarżenia powinien spełniać wymogi określone w art. 55 par. 1 i 2 kpk. Zażalenie na powyższe postanowienie wnosi się za pośrednictwem prokuratora, który zatwierdził postanowienie. Termin do wniesienia zażalenia wynosi 7 dni od daty doręczenia odpisu postanowienia i jest zawity. Zażalenie wniesione po upływie tego terminu jest bezskuteczne (art. 122 i 460 kpk)".
Robiłam takie umorzenie dawno i nie wiem czy dobrze :)

10 mar 2015, 14:42

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
U nas każdy US słał do IS umorzenia z innymi pouczeniami, IS się znerwowała i zakazała umieszczać tychże. Czyni to do dziś sama.

11 mar 2015, 00:41

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Już niedługo w pouczeniu przy umorzeniu dodamy nowy przepis kpk :)

Art. 552a § 1. W razie uniewinnienia oskarżonego lub umorzenia wobec niego postępowania w wypadkach innych niż określone w art. 552 § 1-3 oskarżonemu przysługuje od Skarbu Państwa odszkodowanie za poniesioną szkodę i zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, wynikłe z wykonywania wobec niego w tym postępowaniu środków przymusu, o których mowa w dziale VI.
§ 2. Roszczenie o odszkodowanie lub zadośćuczynienie, o którym mowa w § 1, przysługuje także oskarżonemu w razie skazania z tytułu niezasadnego wykonywania środków zapobiegawczych lub zabezpieczenia majątkowego w zakresie, w jakim z uwagi na rodzaj i rozmiar orzeczonych kar lub środków karnych nie można było zaliczyć na ich poczet okresów wykonywania odpowiednich środków zapobiegawczych podlegających takiemu zaliczeniu lub w pełni wykorzystać zastosowanego zabezpieczenia majątkowego.
§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio w razie orzeczenia o warunkowym umorzeniu postępowania.

Dział IV kpk obejmuje również zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie osoby podejrzanej albo podejrzanego.
Ciekawe, jak to wpłynie na decyzje prokuratorów o doprowadzeniu krnąbrnych podatników.
Najzabawniejsze, że z § 3 wynika prawo odszkodowania sprawcy czynu zabronionego  :wysmiewacz:

22 kwi 2015, 17:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]