Teraz jest 05 wrz 2025, 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Ulga na dziecko 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 lut 2013, 11:47

POSTY        4
Post Ulga na dziecko
Czy mogę odpisać ulgę na dziecko studiujące w Akademii Ignatianum ( wcześniej Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna „Ignatianum”).

27 lut 2013, 10:02

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Post Re: Ulga na dziecko
chome                    

Czy mogę odpisać ulgę na dziecko studiujące w Akademii Ignatianum ( wcześniej Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna „Ignatianum”).

1. Ulga przysługuje na dziecko do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym ....

Wobec uczelni zastosowanie znaleźć więc muszą przepisy o szkolnictwie wyższym.

2. Ustawa prawo o szkolnictwie wyższym stanowi, że nie stosuje się jej do szkół wyższych i wyższych seminariów duchownych prowadzonych przez kościoły i związki wyznaniowe, z wyjątkiem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, chyba że ustawa lub umowa między rządem a władzami kościołów lub związków wyznaniowych stanowi inaczej.

Generalnie więc Akademia Ignatianum, jako prowadzona przez Kościół Katolicki nie podlega przepisom o szkolnictwie wyższym. Chyba, że jest umowa lub ustawa stanowiąca inaczej.

3. Umowa między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Konferencją Episkopatu Polski w sprawie statusu prawnego szkół wyższych zakładanych i prowadzonych przez Kościół Katolicki z 1999 r. (Dz.U. 1999.63.727) przewiduje, że przepisy o szkolnictwie wyższym stosuje się wyłącznie do KUL-u.

Więcej informacji nie znalazłem. Wobec tego moja opinia jest niestety na nie, brak jest prawa do odliczenia ulgi.

27 lut 2013, 23:04
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Trochę poszukałam i poszperałam tu i tam, i wyszło mi na to, że mogę skorzystać z ulgi na dziecko.
Z umowy między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Konferencją Episkopatu Polski w sprawie statusu prawnego szkół wyższych zakładanych i prowadzonych przez Kościół Katolicki, w tym uniwersytetów, odrębnych wydziałów i wyższych seminariów duchownych, oraz w sprawie trybu i zakresu uznawania przez Państwo stopni i tytułów nadawanych przez te szkoły wyższe wynika, że do tych szkół też mają zastosowanie przepisy krajowego prawa.

§ 1. 1. Umowę stosuje się do szkół wyższych, w tym uniwersytetów, odrębnych wydziałów i wyższych seminariów duchownych, zakładanych i prowadzonych przez Kościół Katolicki, zwanych dalej "kościelnymi szkołami wyższymi".
2. Diecezjalne i zakonne szkoły wyższe kształcące osoby świeckie w zakresie nauk kościelnych, jeśli spełniają wymogi ustawowe dotyczące kadry i programów studiów, mają status kościelnych szkół wyższych.

§ 2. 1. Kościelne szkoły wyższe, w tym istniejące w dniu wejścia w życie niniejszej umowy uczelnie:
       1)        Katolicki Uniwersytet Lubelski,
       2)        Papieska Akademia Teologiczna w Krakowie,
       3)        Papieski Wydział Teologiczny we Wrocławiu,
       4)        Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie,
       5)        Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna "Ignatianum" w Krakowie, dawniej Wydział Filozoficzny Towarzystwa Jezusowego w Krakowie,
posiadają osobowość prawną oraz uprawnienia określone w umowie.
2. Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie dzieli się na dwie sekcje:
       1)        Sekcję św. Jana Chrzciciela,
       2)        Sekcję św. Andrzeja Boboli "Bobolanum". Każda z tych sekcji posiada osobowość prawną.

Cała umowa w załączniku do obwieszczenia Ministra SZ z dnia 29 lipca 1999 r. o wykonaniu Konkordatu między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską (Dz. U. z 1999 r. Nr 63, poz. 727).

Aby mieć pewność zadzwoniłam do KIP, gdzie potwierdzono moje informacje.

04 mar 2013, 14:10

POSTY        624
Wszystko fajnie. Jest umowa, zacytowałaś nawet paragrafy. Zapomniałaś jednak o paragrafie kolejnym, który brzmi:

§ 3. W stosunku do Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego mają odpowiednie zastosowanie przepisy ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 65, poz. 385 z późniejszymi zmianami) i ustawy z dnia 12 września 1990 r. o tytule naukowym i stopniach naukowych (Dz. U. Nr 65, poz. 386 z późniejszymi zmianami).

Widzisz więc, że pomimo wymienienia szkół wśród których jest "Ignatianum" (w paragrafie 2), tylko dla KUL mają zastosowanie przepisy o szkolnictwie wyższym (treść paragrafu 3). W stosunku do pozostałych szkół, w tym "Ignatianum" stosuje się odpowiednio tylko wskazane w umowie, wybrane przepisy. Szkoła ta ustawie nie podlega. Ja więc będę upierał się przy swoim.

Wyjścia masz dwa. Zaufać KIP i zaryzykować albo zwrócić się o interpretację indywidualną. Nie jest to drogie, gwarantuje bezpieczeństwo a rachunek zysków i strat wskazuje, że warto. Wszystko znajdziesz tu http://www.archbip.mf.gov.pl/bip/9848.html

04 mar 2013, 20:52
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
AVACS dzięki za odpowiedź, ale znalazłam jeszcze coś takiego:

35. Warunki korzystania z ulgi prorodzinnej w przypadku dzieci studiujących na uczelniach prowadzonych przez kościóoł katolicki.
Pismo DD3/8213/12a/KDJ/11/142 Podsekretarza Stanu z 21 kwietnia 2011 r. do Prorektora ds. ogólnych, studenckich i polityki kadrowej Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w K. - opublikowane w Biuletynie Skarbowym Nr 3/2011.
Odpowiadając na wystąpienie z dnia 18 lutego 2011 r. (wpływ pisma w dniu 16 marca 2011 r.) w sprawie warunków korzystania z ulgi na dzieci, uprzejmie informuję:
Wszelkie warunki korzystania z tej ulgi określa art. 27f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j.: Dz.U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 ze zm.), zwanej dalej „ustawą”.
Zgodnie z tym przepisem ulgę stosuje się odpowiednio do podatników utrzymujących pełnoletnie dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3, w związku z wykonywaniem przez tych podatników ciążącego na nich obowiązku alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej.
W przywołanym wyżej art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3 ustawy mowa jest o dzieciach:
- bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
- do ukończenia 25 roku życia uczących się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust 1, z wyjątkiem renty rodzinnej.
Ze względu na problematykę poruszoną w wystąpieniu zwróciłem się o opinię do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, które w piśmie z dnia 30 marca 2011 r. (...) stwierdziło, iż status prawny szkół wyższych zakładanych i prowadzonych przez Kościół Katolicki reguluje umowa z dnia 1 lipca 1999 r. między Rządem RP a Konferencją Episkopatu Polski w sprawie statusu prawnego szkół wyższych zakładanych i prowadzonych przez Kościół Katolicki, w tym uniwersytetów, odrębnych wydziałów i wyższych seminariów duchownych oraz w sprawie trybu i zakresu uznawania przez Państwo stopni i tytułów nadawanych przez te szkoły wyższe (Dz.U. Nr 63, poz. 727).
Na podstawie § 6 ust. 1 oraz ust. 3 ww. umowy minister właściwy do spraw szkolnictwa wyższego wydaje decyzje administracyjne w zakresie dotyczącym spełniania przez uczelnię kościelną warunków do prowadzenia przez nią studiów wyższych, na danym kierunku i poziomie kształcenia, co skutkuje uznawaniem przez Państwo tytułów zawodowych nadawanych przez uczelnie kościelne absolwentom.
Ponadto studentom kościelnych szkół wyższych przysługują prawa studentów uczelni utworzonych na podstawie przepisów w obszarze szkolnictwa wyższego (§ 5 ww. umowy).
Zauważyć należy, iż art. 6 ust. 4 pkt 3 ustawy odnosi się do szkół, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym.
W mojej ocenie postanowienia ww. umowy między Rządem RP a Konferencją Episkopatu Polski można uznać za regulacje z zakresu szeroko rozumianych przepisów o szkolnictwie wyższym. Stąd też, o ile są spełnione wszystkie inne warunki dotyczące korzystania z ulgi prorodzinnej, to rodzice studentów Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II mogą skorzystać z przedmiotowego odliczenia.
Jak wynika z powyższego uczelnie Katolickie, do których ma zastosowanie w/w umowa należy uznać za szkoły, o których mowa w art. 6 ust. 4 pkt 3 updof.

Ech, wszystko to jest jakąś "czarną magią" :(

05 mar 2013, 11:21

POSTY        624
Tak to już jest z tymi podatkami. Póki co do prostoty systemu jeszcze nam daleko. W sytuacjach szczególnych bardzo często trzeba coś "wyinterpretować". Jak widzisz już w pierwszej odpowiedzi podkreśliłem, że opinia jest moja i tylko moja. Podsekretarz też stwierdza - "W mojej ocenie postanowienia ww. umowy między Rządem RP a Konferencją Episkopatu Polski można uznać za regulacje z zakresu szeroko rozumianych przepisów o szkolnictwie wyższym." Osobiście nie jestem do końca przekonany czy jest to ocena właściwa, nie mogę również kategorycznie stwierdzić, że jest to stanowisko błędne. Tak właśnie wygląda podejmowanie decyzji na podstawie i w granicach prawa, niby proste lecz zwykle jest jakieś ale ... :(

Jakby nie patrzeć, to w świetle tego co znalazłaś, chyba możesz ryzykować odliczenie. Chcąc mieć absolutną pewność, za jedyne 40 zł wysyłasz wniosek o interpretację. To naprawdę nie jest skomplikowane a jeżeli w uzasadnieniu własnego stanowiska we wniosku przytoczysz wskazane wyżej stanowisko persony z MF, to interpretację na swoją korzyść masz raczej zagwarantowaną. Życzę powodzenia.

05 mar 2013, 21:38
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Faktem jest, że 40 zł to nie majątek, ale na indywidualną interpretację mogę czekać do 3 miesięcy, a na to już czasu nie mam.
Zaryzykowałam, zaufałam pani z KIP-u, odliczyłam i wysłałam.

06 mar 2013, 10:22
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
A teraz wystąp o interpretację żeby mieć d..ochron.

07 mar 2013, 08:04
Znawca

REJESTRACJA08 wrz 2011, 15:05

POSTY        225
Może coś z nowych ulg. Chodzi mi o PIT/UZ za 14r. Małżeństwo rozlicza się oddzielnie. Czy żona może wpisać do swojego zeznania PIT-37 dzieci, dołączyć PIT/O i PIT/UZ, a mąż normalnie płaci podatek? Tak jest im wygodniej, ale może to mieć wpływ na ewentualne otrzymanie zasiłku rodzinnego (dochody z PIT/UZ nie wchodzą do zaświadczenia o dochodach). Czy mieliście takie sytuacje?

01 mar 2015, 11:48

POSTY        624
wympar                    

Może coś z nowych ulg. Chodzi mi o PIT/UZ za 14r. Małżeństwo rozlicza się oddzielnie. Czy żona może wpisać do swojego zeznania PIT-37 dzieci, dołączyć PIT/O i PIT/UZ, a mąż normalnie płaci podatek? Tak jest im wygodniej, ale może to mieć wpływ na ewentualne otrzymanie zasiłku rodzinnego (dochody z PIT/UZ nie wchodzą do zaświadczenia o dochodach). Czy mieliście takie sytuacje?

Brak przeciwwskazań do takiego rozliczenia. Proporcje podziału ulgi małżonkowie ustalają samodzielnie. Może to być podział 100% u żony i 0% u męża. Oczywiście w PIT/UZ żona wskazuje wtedy wyłącznie własne składki ZUS.

Dodatkowo wskazać należy, że tak zwany dochód z PIT/UZ wchodzi jednak do zaświadczenia o dochodach potrzebnego do uzyskania świadczeń rodzinnych. Jako dochód uzyskany w 2015 r. będzie on miał jednak wpływ na prawo do świadczeń przyznawanych od listopada 2016 r.

01 mar 2015, 18:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]