Teraz jest 05 wrz 2025, 23:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
Post Re: Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014
sonia121                    

Nasi kochani informatycy żądanie potwierdzenia zainstalowali nam na stałe więc mało do gadania mam w tej kwestii  :lol:  a poza tym co za różnica,  wcisnąć tak lub nie. Myszkę w rączkę i tak trzeba wziąć.  :wysmiewacz:  Jeżeli chodzi o 2 NIP-y, to myślę, że trzeba w postanowieniu powołać się na art. 12 - przejście na następcę prawnego i anulować ten drugi z ,,chmurki" KRS-u. Gorszy problem mamy ze zmianami adresu siedziby. Dokumenty z Sądu nie przychodzą, my nie mamy pojęcia, że spółka przechodzi do nas, wpłaca zaliczki na podatek, a księgowość szaleje, bo ma kłopoty z zaksięgowaniem. Ostatnio poprosiliśmy przedsiębiorcę o złożenie NIP-8, aby mieć jakieś źródło do serducha i na podstawie wydruku z KRS zmienić adres i go ściągnąć do nas. A ten wyciągnął środkowego palucha i powiedział taki ch...  :dokuczacz:  Stwierdził, iż złożył wszystkie stosowne dokumenty w Sądzie i ten niech wprowadzi nowy adres. I rób człowieku co chcesz. Przepisać adres z KRS? Ale z jakim źródłem? Na podstawie czego? A wszyscy się awanturują i oczekują, że dokonasz cudu.   <_<  Ja również nigdy tyle nie przeklinałam. Zaczęło się od segmentacji, poprzez jeszcze durniejsze karty oceny ryzyka do VAT i VAT-UE, a teraz KRS.  :zly1:

Jak chcesz zmienić adres, który nie przeemigrował się do Nas? Przecież to są dane podstawowe i NIE WOLNO ich ruszać ???

15 lut 2015, 20:31
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Jak nie wolno ich ruszać? Jak ktoś chce zaświadczenie, potw. Vat lub Vat-5ue czy nawet dekl. złożyć, to co mu powiem, żeby sobie czekał ? do kiedy? przecież nikt nic nie wie... , Izba teorią sypie i nic ich nie obchodzi - automat - a ja się będę bujać, jak terminy mamy już godzinne. Sąd zwala wszystko na us a ja powiem podatnikowi, że jego dane w chmurze - niebawem dolecą. Ehhh. Niech się ... Zmieniam i zapominam.

15 lut 2015, 21:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
W KWESTII UNIEWAŻNIENIA: dodałabym art. 8c ust. 2 pkt 1.
A tak odnoście podwójnych NIP: czy podręcznik użytkownika SeRCe nie mówi wyraźnie, że przed wprowadzeniem danych należy OBOWIĄZKOWO wyszukać podmiot, aby sprawdzić czy nie ma go w CRP KEP? To tylko zalecenie dla pracowników US? Przy "automatycznym" nadaniu NIP nie obowiązuje? Może udałoby się uniknąć chociaż części podwójnych NIP.
A tak próbując myśleć z rozwagą o AUTOMACIE: czy ktoś wykryje podmiot, który będąc w organizacji otrzyma NIP, a następnie zmieni siedzibę i nazwę i wpisze się do KRS?
Trudno zrozumieć o co tu chodzi. Najlepsze wyjście to chyba zakazać ustawowo spółkom w organizacji działalności. Ale teraz jesteśmy w wyższej fazie rozwoju; bądźmy przyjaźni. Tylko czy np. posiadanie dwóch NIP innego z US i innego z KRS świadczy o przyjazności instytucji państwowych, które nie umieją zapanować nad tak prostą sprawą jaką jest nadanie jednego NIP.

16 lut 2015, 13:38
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
anulaNip                    

Jak nie wolno ich ruszać? Jak ktoś chce zaświadczenie, potw. Vat lub Vat-5ue czy nawet dekl. złożyć, to co mu powiem, żeby sobie czekał ? do kiedy? przecież nikt nic nie wie... , Izba teorią sypie i nic ich nie obchodzi - automat - a ja się będę bujać, jak terminy mamy już godzinne. Sąd zwala wszystko na us a ja powiem podatnikowi, że jego dane w chmurze - niebawem dolecą. Ehhh. Niech się ... Zmieniam i zapominam.

My jak mamy taki problem to piszemy do Help Desk. Nigdy nie zmieniamy adresu jeśli spółka jest aktualizowana nowym trybem.

16 lut 2015, 20:10
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Interes społeczny ważniejszy, zakazów oficjalnych nie ma. IS mówi, że dane i 3 m-ce się nie wgrywają.

16 lut 2015, 21:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2014, 17:31

POSTY        14
Jak mogę nie wprowadzać adresu siedziby z KRS? Zaświadczenie o niezaleganiu - 7 dni, VAT-5, VAT-5UE chcą jeszcze szybciej, bo kontrahenci nalegają, postępowania szaleją, bo decyzja, aby była dostarczona skutecznie musi być wysłana na adres siedziby a w naszej bazie wielka du.. :zly1: Od 1 grudnia nie migrują adresy przy zmianach siedziby, a do dnia dzisiejszego nie dostałam żadnego pisma, które zabrania lub nakazuje wprowadzanie. Wolna amerykanka. Nikt nic nie wie :o Wszyscy wymagają od ciebie szybko nawet jeszcze szybciej a na pytanie "Ale jak?" - ,,No tak, żeby było dobrze". Dom wariatów  :mur: Od początku listopada zapewniali nas, że będą szkolenia, ale od stycznia jest cisza więc chyba, tyle wiedzą co i my  :wysmiewacz:

17 lut 2015, 18:57
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Mam pytanie czy drukujemy jeszcze potwierdzenia nadania NIP przedsiębiorcom rozpoczynającym działalność gospodarczą. :blush:

19 maja 2016, 13:13
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Tym z CEIDG i KRS nie.

20 maja 2016, 11:08
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2013, 08:29

POSTY        27
Ale o uzupełnianiu daty odbioru potwierdzenia w Sercu pamiętacie ?, bo inaczej proces zakończenia nadawania nip nie zostanie zakończony i klapa jak będzie zmiana właściwości na inny us i pojawi się problem z wyrejestrowaniem z POLTAX

31 maja 2016, 14:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2013, 18:25

POSTY        11
Ale bez fikcyjnego wydruku nie da rady uzupełnić daty odbioru, a dla tych podmiotów dla, których zapomnieliśmy wygenerować potwierdzenia nie mamy się cofać, ale w takim razie, jak wyrejestrować podmiot w POLTAX?

01 cze 2016, 18:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2016, 12:13

POSTY        53
Dla tych z CEIDG i KRS tylko wygenerować potwierdzenie (żeby datę uzupełnić), ale nie drukować i nie wydawać nikomu. Jak się tego nie zrobiło wcześniej, to teraz też nie można bo będzie data bieżąca. Jeśli chcecie wyrejestrować to sami już nie uzupełnicie tej daty, Izba tym bardziej, chyba trzeba do MF zgłaszać, choć wydaje mi się, że na ostatniej telekonferencji z rejestracji była mowa o jakimś skrypcie który uzupełni te daty (takich przypadków jest pewnie masa). Ktoś coś kojarzy?

04 cze 2016, 06:35
Zaawansowany

REJESTRACJA21 lut 2008, 20:43

POSTY        30
Może czegoś nie rozumiem ale przecież daty odbioru dla podmiotów z KRS "wpisuje" KRs, one są jakby z automatu - można sobie sprawdzić, to jest taka sama data jak data wydania decyzji, po co drukować potwierdzenia? :wysmiewacz:

04 cze 2016, 09:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 cze 2016, 12:13

POSTY        53
Bo niektóre spółki z KRS chcą mieć na papierze NIP a nie tylko wyświetlany w KRS i myślą że US im takie potwierdzenie nadania po staremu wyda. A od zmiany przepisów już tych potwierdzeń im nie wydajemy (więc i nie drukujemy). A data nie uzupełni się sama przy CEIDG, jeśli nie wygenerujesz potwierdzenia i potem jest kłopot

04 cze 2016, 13:58
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witam,
Mam pytanie kto i na jakiej podstawie nadaje NIP jednostce terenowej stowarzyszenia, które nie posiada osobowości prawnej.
Pozdrawiam

07 cze 2016, 21:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona