Teraz jest 05 wrz 2025, 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014
DERDEK podejrzewasz jakiś zator na łączach ?

20 gru 2014, 20:40
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2006, 09:32

POSTY        2
Gdzie  są te raporty z nowymi organizacjami z  KRS ? W sercu?

20 gru 2014, 21:01
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
igrala                    

Gdzie  są te raporty z nowymi organizacjami z  KRS ? W sercu?

Moja Izba zaleca raport z e-0rus. Robię codziennie ale jest bardzo mało spółek.

20 gru 2014, 21:23
Początkujący

REJESTRACJA05 cze 2009, 16:28

POSTY        3
Może ktoś wie jak się zachować przy likwidacji stowarzyszenia wpisanego do KRS. Otrzymaliśmy tylko postanowienie z KRS o wykreśleniu. W CRP KEP brak aktualizacji KRSA.

10 lut 2015, 11:27
Znawca

POSTY        145
Trofimka                    

Może ktoś wie jak się zachować przy likwidacji stowarzyszenia wpisanego do KRS. Otrzymaliśmy tylko postanowienie z KRS o wykreśleniu. W CRP KEP brak aktualizacji KRSA.

Wg mnie należy napisać do HELP DESK- u mnie wiecznie czegoś nie ma, nawet nowych spółek.

10 lut 2015, 19:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2014, 17:31

POSTY        14
Kochani spółek nie widać to po 1, zaglądam do KRS, bo awantura od rana, że spółka zmieniła siedzibę a u nas ciągle stary adres - standart,  <_<  nazwa, likwidacja również ciemno i głucho w systemie. Właściciele firm szaleją, a ja mam problem co odpowiedzieć. Wina systemu czy Sądu? Postanowienia wpływają na wnioski złożone do KRS w czerwcu, lipcu więc dlaczego mieliby na bieżąco wprowadzać aktualizacje. NIP-8 nie zawiera rubryki na adres siedziby czy likwidacji więc na jakiej podstawie mam wprowadzać takie dane do systemu. Bałagan aż miło.  :wysmiewacz: Najbardziej rozbawia mnie składanie VAT-R przez nowo powstałe spółki. Z tym biegną pędem do US, ale NIP-8, aby podać adres prowadzenia dział. gosp. przecież mają 21 dni więc się z tym nie spieszą. A ty rób co chcesz. Iść w teren - przeważnie pod wskazanym adresem nikogo nie ma. Robić kartę oceny ryzyka, rejestrować VAT  :huh: a jak złoży NIP-8 i zgłosi jeden adres prowadzenia dział. gosp. z terenu innego US. TO co  boje--== Du... mokra nie miałeś prawa zarejestrować VAT. Kiedy do zmian w ustawach i reformach administracji zatrudnią PRAKTYKÓW, a nie ,,wyłuconych wysoko", bo na 4 piętrze prywatnej uczelni.  palka--==

11 lut 2015, 20:11
Znawca

POSTY        145
U mnie też jest fajnie (Dolny Śląsk).
Pani kierownik z KRS powiedziała mi ostatnio, że postanowienia uprawomocnione o likwidacji będą przychodzić nadal papierowo ale może co najwyżej 2-3 razy w roku, bo ona tylko się tym zajmuje i nie ma czasu.
Skanowanie NIP-8 tak nam już weszło w krew, że czas pracy liczy się do i po 10...
Nie wiem, co zrobimy jak się to kiedyś skończy, chyba sznur i w las...

11 lut 2015, 21:47
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Ja to chyba nie chciałbym już żadnych dodatkowych innowacyjnych rozwiązań, usprawnień/udogodnień.
Już mi wystarczą te co mam teraz.
Chyba już się stary robię... ta cał informatyzacja to już nie dla mnie (mimo że jak patrzę na PESEL to jeszcze dużo "nowości" mnie tu czeka)  :zygi:

12 lut 2015, 09:49
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Jak się skończy skanowanie, bo zasypiemy Ministerstwo i zablokujemy im skrzynki (potwierdzenia odbioru nie przychodzą co najmniej od połowy stycznia więc chyba ich jeszcze nie otworzyli), to zaczniemy faxować, jak zabraknie im miejsca w magazynach na te ryzy papieru, to zamówią nowy program i znów się będziemy bawić. Tylko mądrzejsi o zdobyte doświadczenie skrócą nam czas do 8.00 i będziemy się gęsto tłumaczyć, dlaczego to my mamy opóźnienia.  :nonono:  Nie martwcie się Kochani. Czeka na nas wiele atrakcji przez najbliższe parę lat. Zamiast sznura w lesie proponuję  pije-===[  , bo na trzeźwo trudno zrozumieć te udogodnienia.

13 lut 2015, 21:43
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Jako, że dziś 13 dostałam piękny wniosek od spółki "o sprostowanie danych w KRS w zakresie NIP" a mianowicie w wyniku  przekształcenia s.c. w jawną, podmiot ma 2 NIP. Wszystko czytam z KRS z 12.02.2014. A co tam, że przekształcenie, że NIP już był, że nowy adres i urząd, dostali w nagrodę 2, niech se wybiorą. Automat działa, szkoda że niezgodnie z ustawą o NIP. I co ja mam im kur..., napisać w uzasadnieniu w dec. o unieważnieniu NIP. Może to co przedsiębiorca w Sądzie usłyszał, że NIP się w chmurze nadaje... :blink: Chyba nigdy tyle nie przeklinałam, od 01.12 biję rekordy.
Macie jakiś pomysł?

Powodzenia, życzę wszystkim nadającym NIP w organizacji oby Wam się udało. 99% będzie miało 2 numerki. :D

13 lut 2015, 23:04
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
sonia121                    

(potwierdzenia odbioru nie przychodzą co najmniej od połowy stycznia więc chyba ich jeszcze nie otworzyli)

A po co wysyłacie żądanie potwierdzenia odbioru?
Przecież to oczywiste że nie będą mieli czasu kliknąć parę tysięcy razy w TAK.
Zresztą co mnie obchodzi czy to dostali, ja przechowuję potwierdzenia wysłania i хватить.

14 lut 2015, 01:30
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Nasi kochani informatycy żądanie potwierdzenia zainstalowali nam na stałe więc mało do gadania mam w tej kwestii  :lol:  a poza tym co za różnica,  wcisnąć tak lub nie. Myszkę w rączkę i tak trzeba wziąć.  :wysmiewacz:  Jeżeli chodzi o 2 NIP-y, to myślę, że trzeba w postanowieniu powołać się na art. 12 - przejście na następcę prawnego i anulować ten drugi z ,,chmurki" KRS-u. Gorszy problem mamy ze zmianami adresu siedziby. Dokumenty z Sądu nie przychodzą, my nie mamy pojęcia, że spółka przechodzi do nas, wpłaca zaliczki na podatek, a księgowość szaleje, bo ma kłopoty z zaksięgowaniem. Ostatnio poprosiliśmy przedsiębiorcę o złożenie NIP-8, aby mieć jakieś źródło do serducha i na podstawie wydruku z KRS zmienić adres i go ściągnąć do nas. A ten wyciągnął środkowego palucha i powiedział taki ch...  :dokuczacz:  Stwierdził, iż złożył wszystkie stosowne dokumenty w Sądzie i ten niech wprowadzi nowy adres. I rób człowieku co chcesz. Przepisać adres z KRS? Ale z jakim źródłem? Na podstawie czego? A wszyscy się awanturują i oczekują, że dokonasz cudu.   <_<  Ja również nigdy tyle nie przeklinałam. Zaczęło się od segmentacji, poprzez jeszcze durniejsze karty oceny ryzyka do VAT i VAT-UE, a teraz KRS.  :zly1:

14 lut 2015, 11:37
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Co do tej decyzji (raczej dec. wydam niż postanowienie) pewnie napiszę o art. 12 ale uzasadnienia dalej nie mam. Do tej pory przecież pisało się, że ktoś wydał drugą decyzję w tej samej sprawie itd. a teraz napiszę, że automat przepisów nie przestrzega...?   :wacko:
Co do tych zmian siedziby to przy Vatowcach nie ma problemu musi złożyć bo nie możemy inaczej właściwości ustalić a bez VAT hmmm na razie nas słuchają  :D
Brawo dla szefów, wszystkich szefów  :brawa:

14 lut 2015, 17:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 20:25

POSTY        89
A w miejsce segmentacji w progu już nowy moduł   KORP czy jakoś tak. Życie nie znosi nudy. Dzięki MF i działającym na ich usługach "kreatywnych" informatykach z IS nigdy nie będziemy się nudzić. Fajnie wymyślać robotę komuś.

15 lut 2015, 19:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona