Teraz jest 06 wrz 2025, 00:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Wina w postępowaniu karnym-skarbowym 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Wina w postępowaniu karnym-skarbowym
Napiszcie czy prowadzicie postępowania, czy też odstępujecie od ich prowadzenia, a jeśli tak to na jakiej podstawie:
1. podatnik nie składa w terminie VAT-7 za I, II, XI i XII 2008 r. (każdą kilka dni po terminie), po wezwaniu do mandatu oświadcza, iż od X 2009 r do I 2010 r. przebywał na zwolnieniu lekarskim
2. podatnik na wezwanie złożył PIT 6 m-cy po terminie, załączając prośbę o niekaranie i motywując, iż w terminie wysłał PIT drogą elektroniczną. Dostał nawet numer (który podaje). PIT nie dotarł jednak do US.

Ostatnio edytowano 10 lut 2010, 15:06 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

Liczne błędy, CapsLock, styl (poprawiłem nieznacznie) - przeczytaj regulamin!

10 lut 2010, 14:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
Tu nie zwiną jest problem tylko co najwyżej z zamiarem

Co do pierwszego przypadku- to jeśli nie była to jakaś obłożna choroba, która całkowicie  uniemożliwiała funkcjonowanie, to bym karał (zawsze  mógł też kogoś poprosić o przygotowanie dokumentacji)

Co do drugiej sytuacji to już bym był bardziej powściągliwy - trzeba by sprawdzić ten kwitek elektroniczny (po wydrukowaniu oczywiście). Gdyby okazało się,iż  rzeczywiście podatnik chciał się wywiązać z obowiązku, ale w skutek przeszkód technicznych pit nie doszedł a podatnik (co istotne) nie miał świadomości że Pit nie doszedł - to wówczas mamy do czynienia z zachowaniem nieumyślnym więc odstąpienie na podstawie 17 par. 1 pkt 2 (brak znamion)

10 lut 2010, 16:53

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
ad.1
Termin do złożenia VAT-7 za XII 2008: 25.01.2009, zatem w lutym 2010 dywagacje na temat winy sobie odpuść na podstawie art. 51 kks.

ad.2
Co prawda Oskar ma rację, aczkolwiek na stronach e-deklaracji komunikaty jednoznacznie walą w oczy, że deklarację podatnik ma prawo uważać za złożoną wyłącznie wtedy, gdy otrzyma elektroniczne UPO. Łatwo zatem udowodnić, że podatnik nie mógł nie wiedzieć, że nie złożył skutecznie deklaracji, jeżeli nie otrzymał UPO. No chyba, żeby podatnik przekonał oskarżyciela i sąd, że u niego na monitorze z tej instrukcji to wyświetlały się punkty 1-4, a od 5 były niewidzialne. Bądź też podatnik był tak zdolny, że nie korzystał w ogóle z instrukcji :rotfl:   http://www.e-deklaracje.gov.pl/files/in ... zeznan.pdf

Skrócona instrukcja składania
zeznań rocznych PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39 za 2009 rok w formie
elektronicznej bez użycia kwalifikowanego podpisu
Niezbędne wymagania formalne:
1. W przypadku zeznań składanych wspólnie przez małżonków, wymagane jest złożenie do właściwego urzędu skarbowego (osobiście lub za pośrednictwem poczty) pełnomocnictwa małżonka na formularzu UPL-1.
2. Jeżeli podatnik w dniu przesłania zeznania za rok 2009 posiada ważne pełnomocnictwo UPL-1 lub upoważnienie ZAS-E, nie ma potrzeby ponownego składania formularza UPL-1.
Niezbędne wymagania techniczne:
- dla interaktywnych formularzy
1. Komputer z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows 2000, XP, Vista lub 7 i skonfigurowanym dostępem do Internetu (do instalacji wtyczki i AR mogą być potrzebne uprawnienia administratora systemu operacyjnego).
2. Zainstalowane oprogramowanie Adobe Reader w minimalnej wersji 8.1.4, zalecana wersja 9.x.
3. Zainstalowana w systemie wtyczka (plug-in) do programu Adobe Reader (pobrana ze strony http://www.e-deklaracje.gov.pl, zakładka ?Do pobrania?) .
- dla aplikacji desktopowej
1. Komputer z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows 2000, XP, Vista lub 7 , Linux lub MacOS i skonfigurowanym dostępem do Internetu (mogą być wymagane uprawnienia administratora systemu operacyjnego).
2. Zainstalowane oprogramowanie Adobe Reader w minimalnej wersji 8.1.4, zalecana wersja 9.x.
W celu złożenia zeznania drogą elektroniczną z interaktywnych formularzy należy:
1. Pobrać ze strony Ministerstwa Finansów odpowiedni interaktywny formularz i zapisać na dysku lokalnym komputera. Możliwe jest także otwarcie formularza bezpośrednio na stronie http://www.e-deklaracje.gov.pl , zakładka ?Formularze?.
2. Wypełnić formularz zeznania wraz z odpowiednimi załącznikami.
3. Wprowadzić dane autoryzujące do podpisania zeznania.
4. Wysłać dokument do systemu e-Deklaracje.
5.
Zachować numer referencyjny wygenerowany po wysłaniu dokumentu. Ten unikalny identyfikator jest niezbędny do pobrania Urzędowego Poświadczenia Odbioru (UPO). Numer referencyjny jest zapisywany również na formularzu w sekcji ?Komunikacja z Ministerstwem Finansów?.
6. Pobrać Urzędowe Poświadczenie Odbioru. Prawidłowo złożony dokument uzyska status 200 - Przetwarzanie dokumentu zakończone poprawnie.
7. Wyświetlić UPO (operacja dostępna tylko przy statusie 200). Dane z dokumentu wydrukować i/lub zapisać na dysku komputera.
Uwaga! Dokument Urzędowe Poświadczenie Odbioru (UPO) jest jedynym dowodem potwierdzającym złożenie zeznania w formie elektronicznej.Zeznania można również składać korzystając z aplikacji e-Deklaracje Desktop (udostępnionej na stronie http://www.e-deklaracje.gov.pl w zakładce ?Do pobrania?) wspierającej obsługę tylko formularzy interaktywnych bez podpisu kwalifikowanego.
Szczegółowe informacje i wskazówki dla podatnika dotyczące składania zeznań rocznych za 2009 rok drogą elektroniczną bez kwalifikowanego podpisu zawierają dodatkowe instrukcje zamieszczone na stronie http://www.e-deklaracje.gov.pl w zakładce ?Instrukcje?.
W przypadku wątpliwości lub problemów związanych z wysyłaniem zeznań, zalecamy korzystanie ze zbioru odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i rozwiązań najczęściej występujących problemów, który został zamieszczony w zakładce ?Pytania i odpowiedzi?.

10 lut 2010, 18:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Przepraszam za pomyłkę w dacie chodzi oczywiście o 2009r. ( vat-7 za wymienione m-ce 2009r.)

11 lut 2010, 08:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Ad. 2 Dokładnie tak jak mówi Leibowitz chociaż miałem przypadek gdzie wezwany miał wydrukowane UPO ale zeznanie nie dotarło do us.

Ad. 1 trzeba sprawdzić czy faktycznie było zwolnienie lekarskie i czy (obiektywnie rzecz ujmując) mógł złożyć te deklaracje. W końcu jak wyżej wskazał Oskar mógł kogoś poprosić o przygotowanie dokumentacji. Więcej - mógł kogoś poprosić o ich złożenie lub wysłanie pocztą.

11 lut 2010, 09:33
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Od kilku lat proponuję szkolenie na dokładnie taki temat - tzn. na zapytanie Izby - czego was szkolić? ja odpowiadam "wina w prawie karnym skarbowym"
I co ??
Normalnie... NIC

A każdy podatnik w moim pokoju mówi- NIE WIEDZIAŁEM
nieusprawiedliwiona nieznajomość prawa szkodzi.
No właśnie...
Więc, które czyny są popełnione umyślnie?? przy odpowiedzi podatnika "nie wiedziałem, że ...mam mieć kasę fiskalną, zgłosić się do PCC, złożyc zeznanie roczne- autentyczne - chłopak 30 letni" itp..

11 lut 2010, 10:54
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Myślę, że 90% przypadków (o ile nie więcej) wymierzanie mandatów dotyczy spraw, w których umyślność (w rozumieniu celowości działania lub jego zaniechania) jest lekko mówiąc wątpliwa. Przeważnie naruszenia te wynikają z niewiedzy (szczególnie, gdy ktoś składa zeznanie/deklarację po raz pierwszy), przegapienia terminu lub omyłki. Wiem, że niektórym KKS-owcom (po jednym ze szkoleń w Jastrzebiej Górzejestem pewien) trudno uwierzyć, że ktoś popełnia wykroczenie skarbowe z niewiedzy, ale cóż... bywa i tak, i to często.
Inna sprawa statystyki - tu mogę zrozumieć ciężki los karnisty, mam tylko nadzieję, że "waląc" te mandaty przeciętny karnista robi to z pewnym wyrzutem, gdy czuje, że trudno mówić w danym przypadku o umyslności działalnia.

Mówi się "nieznajomość prawa szkodzi", ale trudno stawiać znak równości między niewiedzą, a umyslnością.

11 lut 2010, 14:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Cóż, spotkałem się z lepszym tłumaczeniem: "ja wiedziałem, że to jest taki termin ale nie miałem pojęcia, że jego przekroczenie jest karalne. Nikt mi o tym nie powiedział."

11 lut 2010, 14:46

POSTY        969
DominikaM                    

Napiszcie czy prowadzicie postępowania, czy też odstępujecie od ich prowadzenia, a jeśli tak to na jakiej podstawie:
1. podatnik nie składa w terminie VAT-7 za I, II, XI i XII 2009 r. (każdą kilka dni po terminie), po wezwaniu do mandatu oświadcza, iż od X 2009 r do I 2010 r. przebywał na zwolnieniu lekarskim

Jeśli stosować art. 6 par 2 kks, to nie można łączyć II z XI. [na marginesie: jaki odstęp czasu należy uznać za krótki przy czynach formalnych, jeśli za taki okres należy uważać 6 m-cy przy czynach uszczupleniowych? Konia z rzędem temu, kto zgadnie!!!]
Zatem mamy tu dwa czyny. Pierwszy z nich (VAT-7 za I i II) bezzwłocznie karać (zanim się przedawni). Natomiast drugi czyn (XI i XII) wymaga dodatkowych ustaleń:
1. Co napisano w zwolnieniu lekarskim: "chory powinien leżeć", czy "chory może chodzić"?
2. Jakie efekty przynosiła prowadzona przez podatnika działalność w okresie przed chorobą, w czasie choroby oraz po niej. Jeżeli w czasie choroby podatnik nie wykonywał czynności objętych prowadzoną działalnością gospodarczą (czyli przychody i zakupy wynoszą zero) a w okresie przed chorobą i po niej obroty były, to faktycznie można przyjąć, że choroba w istotny sposób zakłóciła tryb życia podatnika, zatem mogła uniemożliwić wykonanie obowiązku podatkowego w terminie;-). Jeśli we wszystkich tych okresach działalność przynosiła jakieś efekty, nawet jeśli w okresie choroby były trochę niższe, to można jedynie przyjąć, że choroba utrudniała podatnikowi prowadzenie działalności, ale jej nie uniemożliwiała. Zatem brak podstaw do przyjęcia że ta sama choroba uniemożliwiała podatnikowi złożenie deklaracji, a tylko wtedy zachodziłoby wyłączenie karalności.

11 lut 2010, 22:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 13:18

POSTY        60
ze zwolnieniami lekarskimi byłabym ostrożna
deklaracje za okres objęty chorobą, z których wynika, iż w działalności gosp. podatnika coś się działo /zakupy, sprzedaż/  nie przesądzają, że zajmował się tym sam podatnik, ponieważ
- mógł zatrudniać pracowników
- faktury mogły dotyczyć np. zakupu energii, rat leasingu itp. - oderwanych od faktycznej aktywności podatnika
- sprzedaż mogła być zafakturowana już po wykonaniu usługi/sprzedaży towaru/ 7 dni/ itp. itd.

a poza tym z mojego doświadczenia wynika, że sądy nie wnikają w takie szczegóły i zwolnienie automatycznie ekskulpuje sprawcę :)

12 lut 2010, 07:52

POSTY        969
Działalność gospodarczą prowadzi podatnik. W jaki sposób - zależy tylko od niego. Może robić wszystko sam, lub mieć do tego pomocników. Kwestia organizacji. Jeśli przedsiębiorca potrafi zadbać o działalność prowadzoną na własne nazwisko w taki sposób, że kręci się ona pomimo jego obłożnej choroby, to moim zdaniem takie sprawne zorganizowanie tej działalności powinno obejmować nie tylko uzyskiwanie przychodów, ale również obowiązki podatkowe z nich wynikające. Niezrozumiała jest bowiem sytuacja, gdy obłożna choroba przedsiębiorcy uniemożliwia złożenie deklaracji, a jednocześnie nie uniemożliwia mu uzyskiwania przychodów. Przecież nigdzie nie jest napisane, że działalność prowadzoną na własne nazwisko trzeba wykonywać wyłącznie osobiście, tak jak i deklaracji nie trzeba składać osobiście. Ale masz rację Wera29: zawsze należy zweryfikować, czy faktycznie podatnik mógł złożyć deklarację, np. przez swojego pracownika :P
W przypadku uzyskiwania przychodów w czasie choroby przyjąłbym ekspulpację :wysmiewacz:  sprawcy przez zwolnienie wyłącznie przy wykazaniu przez podatnika, że w żaden sposób (np. przez internet :rotfl: ) nie mógł złożyć deklaracji.

12 lut 2010, 18:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Re: Wina w postępowaniu karnym-skarbowym
Interesuje mnie jak gromadzicie materiał dowodowy, aby wykazać winę umyślną w takich przypadkach (zawyżenie kosztów: 1/ nierzetelne faktury, 2/ podmiot wykreślony z rejestru, 3/ puste faktury -podmiot nieistniejący. Nabywca faktur (podejrzewany) -firma jednoosobowa, tłumaczy, że: 1/ transakcje miały miejsce, za towar płacił gotówką faktura odzwierciedla stan faktyczny, 2/ nie wiedział, że sprzedawca jest wykreślony z rejestru, nie sprawdzał tego, tamten mu mówił, że figuruje w rejestrach, 3/ towar kupił tak jak wynika z f-ry, ale nie legitymował sprzedawcy, przedstawił się jako firma X. Problem w tym, że wystawców nie można przesłuchać, bo są nieuchwytni. Wyżej opisane nieprawidłowości ujawnia kontrola, która na podstawie przeprowadzonych czynności stwierdza, że nie składali deklaracji/ składali deklaracje -puste faktury.
Czy kks może zażądać ponownie dokumentów księgowych faktur zakupu, sprzedaży, rachunków bankowych itd. Jeśli tak to w jaki sposób? Przeczytałem kilka wyroków z 56 kks i wszędzie spotkałem się z oceną sądu, że oszustwo można przypisać tylko wtedy gdy wykażemy, że nabywca wiedział że X nie jest czynnym podatnikiem VAT/ faktura nie jest kosztem i świadomie zaewidencjonował w księdze celem zaniżenia zobowiązania. Miałem nawet taką sytuację ostatnio, że postawiłem zarzut z 56, a sąd uniewinnił sprawcę (zakup paliwa za 5000zł - nabywca tłumaczył, że telefonicznie z ogłoszenia zamówił paliwo, które przywieziono cysterną , za które zapłacił  - sprzedawca podmiot wyrejestrowany), uzasadniając, że nie wykazałem, że oskarżony wiedział, iż podmiot jest wyrejestrowany a fakturę zaewidencjonował. Jeżeli są to firmy jednoosobowe to nie bardzo jest kogo słuchać jako świadków. Może należy przeprowadzić analizę dokumentacji księgowej i wezwać właściciela do jej przedłożenia.

02 lut 2015, 00:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Podzielcie się doświadczeniem w opisanym zakresie. Leibowitz muszę przyznać, że Ty tak przekonująco uzasadniasz swoje tezy. Zawsze potrafisz rozwiać wątpliwości.

03 lut 2015, 00:15

POSTY        969
alexx                    

Interesuje mnie jak gromadzicie materiał dowodowy, aby wykazać winę umyślną w takich przypadkach (zawyżenie kosztów: 1/ nierzetelne faktury, 2/ podmiot wykreślony z rejestru, 3/ puste faktury -podmiot nieistniejący. Nabywca faktur (podejrzewany) -firma jednoosobowa, tłumaczy, że: 1/ transakcje miały miejsce, za towar płacił gotówką faktura odzwierciedla stan faktyczny, 2/ nie wiedział, że sprzedawca jest wykreślony z rejestru, nie sprawdzał tego, tamten mu mówił, że figuruje w rejestrach, 3/ towar kupił tak jak wynika z f-ry, ale nie legitymował sprzedawcy, przedstawił się jako firma X. Problem w tym, że wystawców nie można przesłuchać, bo są nieuchwytni. Wyżej opisane nieprawidłowości ujawnia kontrola, która na podstawie przeprowadzonych czynności stwierdza, że nie składali deklaracji/ składali deklaracje -puste faktury.
Czy kks może zażądać ponownie dokumentów księgowych faktur zakupu, sprzedaży, rachunków bankowych itd. Jeśli tak to w jaki sposób? Przeczytałem kilka wyroków z 56 kks i wszędzie spotkałem się z oceną sądu, że oszustwo można przypisać tylko wtedy gdy wykażemy, że nabywca wiedział że X nie jest czynnym podatnikiem VAT/ faktura nie jest kosztem i świadomie zaewidencjonował w księdze celem zaniżenia zobowiązania. Miałem nawet taką sytuację ostatnio, że postawiłem zarzut z 56, a sąd uniewinnił sprawcę (zakup paliwa za 5000zł - nabywca tłumaczył, że telefonicznie z ogłoszenia zamówił paliwo, które przywieziono cysterną , za które zapłacił  - sprzedawca podmiot wyrejestrowany), uzasadniając, że nie wykazałem, że oskarżony wiedział, iż podmiot jest wyrejestrowany a fakturę zaewidencjonował. Jeżeli są to firmy jednoosobowe to nie bardzo jest kogo słuchać jako świadków. Może należy przeprowadzić analizę dokumentacji księgowej i wezwać właściciela do jej przedłożenia.

Podzielcie się doświadczeniem w opisanym zakresie. Leibowitz muszę przyznać, że Ty tak przekonująco uzasadniasz swoje tezy. Zawsze potrafisz rozwiać wątpliwości.

Niestety bardzo często nie potrafię.  :D
Z pewnością zamiar bezpośredni jest praktycznie niemożliwy do udowodnienia. Nikt nie umie wniknąć w sferę świadomości sprawcy.
Można jedynie próbować znaleźć dowody na zamiar ewentualny.

03 lut 2015, 12:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona