Teraz jest 05 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Art. 77 pkt 1 ustawy o rachunkowości i art. 61 § 1 kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Art. 77 pkt 1 ustawy o rachunkowości i art. 61 § 1 kks
Pomóżcie proszę , dostałam zawiadomienie zewnętrzne po kontroli, iż podmiot podaje w księgach rachunkowych nierzetelne dane, zakwalifikowano jako art. 77 pkt 1 ustawy o rachunkowości i art. 61 par 1 kks. Nigdy nie robiłam w takiej sprawie. Może ktoś ma doświadczenie. Czy tu się prowadzi dwa dochodzenia odrębne.
Pozdrawiam

21 cze 2012, 14:38
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Art. 77 pkt 1 ustawy o rachunkowości i art. 61 § 1 kks
Co to znaczy "zakwalifikowano". Kwalifikuję ja - pracownik KS. Np. Prokuratura często "kwalifikuje" uszczuplenie 500 zł jako czyn z art 54 czy 56 par 1

22 cze 2012, 06:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2010, 13:33

POSTY        45
Na pewno nie możesz prowadzić dwóch postępowań przygotowawczych. Pamiętaj, że jeżeli dokonasz kwalifikacji z ustawy o rachunkowości, to prowadzisz dochodzenie wyłacznie wg k.p.k., a wtedy np. nie ma d.p.o. Procedurę karną skarbową stosujesze jeżeli zdecydujesz się na kwalifikację z art. 61 k.k.s. Niektórzy stosują zbieg czynów, ale po dokładnej lekturze ww. znamion czynów zabronionych wydaje się, iż jest to prawnie wątpliwe rozwiązanie.

22 cze 2012, 06:50

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
W sentencji postanowienia o przedstawieniu zarzutów powołałem art. 8 par. 1 kks po czym umieściłem dwa zarzuty z różnych ustaw, opisujące dwa razy stwierdzone nieprawidłowości: raz wg znamion czynu z ustawy o rachunkowości (dopuścił do nierzetelnego prowadzenia księgi) i raz wg znamion z kks (nierzetelnie prowadził).
Całe postępowanie prowadziłem według przepisów kpk, a nie kks. 25 czerwca rozprawa. Jak Sąd będzie miał uwagi to napiszę. (Prokurator nie miał).

Ostatnio edytowano 22 cze 2012, 13:21 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2012, 13:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Czy w opisywanym przypadku na podstawie ustawy o rachunkowości zawsze zarzut należy postawić kierownikowi jednostki - art.4 ust. 5 ustawy o rachunkowości.

25 cze 2012, 09:08

POSTY        969

Art. 77. Kto wbrew przepisom ustawy dopuszcza do:
       1)        nieprowadzenia ksiąg rachunkowych, prowadzenia ich wbrew przepisom ustawy lub podawania w tych księgach nierzetelnych danych,
       2)        niesporządzenia sprawozdania finansowego, sporządzenia go niezgodnie z przepisami ustawy lub zawarcia w tym sprawozdaniu nierzetelnych danych
- podlega grzywnie lub karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.

Ktokolwiek, do kogo należało dopilnowanie prowadzenia ksiąg. W mojej sprawie to był Prezes.

Z komentarza z Lexa:
Autor:
Marcin Michalak
Tytuł:
Komentarz do art.4 ustawy o rachunkowości
Stan prawny:
2011.06.30
Ponoszenie odpowiedzialności za realizację zadań z zakresu rachunkowości nie jest tożsame z fizycznym prowadzeniem ksiąg rachunkowych oraz wykonywaniem innych czynności z zakresu rachunkowości przez kierownika jednostki. Odpowiedzialność ta może mieć dwa wymiary:
– odpowiedzialność z tytułu nadzoru, w sytuacji kiedy prowadzenie ksiąg rachunkowych zostało powierzone innej osobie lub innemu podmiotowi,
– odpowiedzialność za prowadzenie rachunkowości, kiedy jest ono realizowane przez samego kierownika jednostki.
Jedynym aspektem rachunkowości w zakresie, którego kierownik jednostki może scedować odpowiedzialność na inną osobę, jest inwentaryzacja w formie spisu z natury, pod warunkiem, że odpowiedzialność ta zostanie przyjęta przez tę osobę i potwierdzona w formie pisemnej.
W przypadku, gdy kierownikiem jednostki jest organ wieloosobowy, odpowiedzialność solidarna wszystkich członków tego organu (najczęściej zarządu) może być ograniczona, tylko wtedy, gdy jeden z nich przejmie odpowiedzialność za wykonywanie obowiązków w zakresie rachunkowości. Najczęściej tą osobą jest dyrektor finansowy (ekonomiczny) lub główny księgowy, w randze członka zarządu.
W praktyce niejednokrotnie odpowiedzialność za prowadzenie ksiąg rachunkowych jest błędnie rozumiana i przypisywana osobie lub podmiotowi (np. biuru rachunkowemu), które zajmuje się fizyczną realizacją czynności związanych z prowadzeniem ksiąg rachunkowych.

25 cze 2012, 11:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 13:51

POSTY        20
Witam.
Czy w razie zawiadomienia dot. nierzetelności ksiąg rachunkowych urzędu gminy można prowadzić sprawę wg. kks czy tylko wg ustawy o rachunkowości ?

26 sty 2015, 08:25

POSTY        969
Kks:

Art. 8. § 1. Jeżeli ten sam czyn będący przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym wyczerpuje zarazem znamiona przestępstwa lub wykroczenia określonego w przepisach karnych innej ustawy, stosuje się każdy z tych przepisów.

Art. 60. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie prowadzi księgi,
podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 2. Kto wbrew obowiązkowi nie przechowuje księgi,
podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 4. Karze określonej w § 3 podlega także ten podatnik lub płatnik, który nie zawiadamia w terminie właściwego organu o prowadzeniu księgi przez doradcę podatkowego lub inny podmiot upoważniony do prowadzenia ksiąg w jego imieniu i na jego rzecz.

Art. 61. § 1. Kto nierzetelnie prowadzi księgę, podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
§ 3. Karze określonej w § 2 podlega także ten, kto wadliwie prowadzi księgę.

Trzeba tylko pamiętać, że czym innym jest dopuszczenie do nieprowadzenia ksiąg rachunkowych, a czym innym ich nie prowadzenie.

Ostatnio edytowano 26 sty 2015, 09:02 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

26 sty 2015, 08:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 13:51

POSTY        20
Czy miałoby sens postawienie zarzutu skarbnikowi gminy z art. 61 kks  a wójtowi z art. 77 ustawy o rachunkowości ?

26 sty 2015, 09:52

POSTY        969
Tylko w przypadku, gdy dowody w sprawie przemawiają za takim rozwiązaniem.

26 sty 2015, 19:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
A jesteście pewni,że możecie stawiać zarzuty z ustawy o rachunkowości . Jesli tak to zajrzycie do ustawy o KAS.

26 sty 2015, 20:51

POSTY        969
całej, czy jakiś szczególny artykulik?

26 sty 2015, 21:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
justice                    

A jesteście pewni,że możecie stawiać zarzuty z ustawy o rachunkowości . Jesli tak to zajrzycie do ustawy o KAS.

Może jeszcze nie do końca się obudziłem, ale... co to za ustawa?

27 sty 2015, 07:21

POSTY        969
Chyba ta :
http://www.nettax.pl/serwis/nowosci/Pro ... 0521_1.pdf

z uzasadnieniem;
http://konfederacjalewiatan.pl/upload/F ... KAS%20.doc

Ostatnio edytowano 27 sty 2015, 18:26 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

27 sty 2015, 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona