Witajcie koledzy i koleżanki. Co robicie z PIT-11, PIT-4R, które są składane przez płatników zatrudniających więcej niż 5 osób lub biura rachunkowe? Wysyłacie informacje, że takie deklaracje są uznane jako nie złożone? Wprowadzacie do systemu?
17 sty 2015, 19:14
Re: PIT-11, PIT-4R od płatników
Należy wprowadzić. Zwracajcie tylko uwagę na wersję ma być 21 nie 20, jeżeli wpłynie w wersji 20 należy wprowadzić w wersji 21 i opisać w uwagach. inaczej nie zrobimy prawidłowego rozliczenia dla podatnika od 15 marca.
17 sty 2015, 20:47
Czy za niezłożenie deklaracji PIT-4R i PIT-11 drogą elektroniczną, mimo takiego obowiązku, wystawiacie wnioski karne skarbowe? i czy przewidywane jest karanie za to?
Czy informujecie podatników, zatrudniających pow. 5 osób, składających w urzędach deklaracje, że mogą być konsekwencje karne skarbowe za niezłożenie deklaracji drogą elektroniczną? Nie mam na uwadze biur podatkowych, bo oni powinni to wiedzieć.
________________________________________________________________ Nie pisz co 5 minut jednego posta pod drugim! Używaj opcji "EDYTUJ"! Czytaj Regulamin! Nadir
Ostatnio edytowano 18 sty 2015, 11:40 przez Pinero, łącznie edytowano 4 razy
Złączyłem 2 posty w 1.
17 sty 2015, 21:22
gryzli
Należy wprowadzić. Zwracajcie tylko uwagę na wersję ma być 21 nie 20, jeżeli wpłynie w wersji 20 należy wprowadzić w wersji 21 i opisać w uwagach. inaczej nie zrobimy prawidłowego rozliczenia dla podatnika od 15 marca.
A skąd masz tę informację? Drogą oficjalną czy drogą dedukcji? K... żeby podstawowych rzeczy się dowiadywać z internetu zamiast od nadzoru to jest już szczyt wszystkiego
18 sty 2015, 10:30
spioch
Czy za niezłożenie deklaracji PIT-4R i PIT-11 drogą elektroniczną, mimo takiego obowiązku, wystawiacie wnioski karno-skarbowe? i czy przewidywane jest karanie za to? Czy informujecie podatników, zatrudniających pow. 5 osób, składających w urzędach deklaracje, że mogą być konsekwencje karno-skarbowe za niezłożenie deklaracji drogą elektroniczną? Nie mam na uwadze biur podatkowych, bo oni powinni to wiedzieć.
Kilka dni temu spotkałem się z taką "koncepcją" (jak by powiedział Lech W.) i przyznam, że byłem w szoku! Za złożenie zeznania (w terminie) ale w formie papierowej zamiast w formie elektronicznej sankcje karne skarbowe No, no... Wiem o obowiązku składania w formie elektronicznej, ale czy wszyscy płatnicy i podatnicy wiedzą o sankcjach karnych skarbowych? Wątpię.
jasmaku
gryzli
A skąd masz tę informację? Drogą oficjalną czy drogą dedukcji? K... żeby podstawowych rzeczy się dowiadywać z internetu zamiast od nadzoru to jest już szczyt wszystkiego
Internet to siła! To moc! (jak by powiedział Lech W.)
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 sty 2015, 11:34
gryzli
Właśnie a może ktoś wie kto zrobi to rozliczenie do 15 marca 2015 r,
18 sty 2015, 12:21
gryzli
A co z PIT-11 elektronicznymi wariant 20? je rozliczy prawidłowo?
19 sty 2015, 07:44
Nadir
jasmaku
Internet to siła! To moc! (jak by powiedział Lech W.)
No i są wytyczne. I tu zapewne moc internetu zadziałała, ktoś w MF przeczytał, że potrzeba wskazówek i łubudubu są.
Zabawne jak wielu lat potrzebowała górka z MF żeby zrozumieć ile problemów stwarza wymóg istnienia obowiązku podatkowego pod potrzeby wprowadzenia informacji podatkowych.
19 sty 2015, 20:09
cyt. :...No i są wytyczne. I tu zapewne moc internetu zadziałała, ktoś w MF przeczytał, że potrzeba wskazówek i łubudubu są...:
I wraca mi wiara w sens tego forum oby tylko te wskazówki/wytyczne też były sensowne i ułatwiły nam pracę
19 sty 2015, 20:19
cyt. :...Internet to siła! To moc! ..." to jest prawda bo, wg mnie polega na szybkości przepływu informacji, i na szczerości z powodu anonimowości ale jak to zwykle bywa, :każdy kij ma dwa końce" więc wnikliwie i rozumnie należy analizować każdą wypowiedź
19 sty 2015, 20:56
guziec1
gryzli
A co z PIT-11 elektronicznymi wariant 20? je rozliczy prawidłowo?
Jeśli PIT-11 w formie elektronicznej obowiązywqć będą te same zasady co wersję papierową to czeka nas sporo dodatkowej pracy. Na dzień dzisiejszy co szósta deklaracja któa wpłynęła do urzędu była złożona w niektalnym wariancie. Pozostaje drukować i wprowadzać ręcznie. Fajnie
20 sty 2015, 13:34
Do nas dotarło pismo, że PIT-11 elektroniczne ma pozostać w wersji jakiej złożył płatnik, papierowe mają być zmienione na wersję 21. Cuda.
20 sty 2015, 17:31
A ja mam pytanie inne, co z PIT-11 i PIT-4R składanych do urzędu drogą elektroniczną za pomocą cudownej platformy zwanej E-PUAP. Czy taki dokument jest dokumentem elektronicznym?? Chociaż jego wersja jest i tak drukowana a do systemu może być wprowadzona jedynie przez pracownika??