Teraz jest 06 wrz 2025, 00:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Zmiany w ustawie o NIP od 1 grudnia 2014
Zapomnieliście dodać o obowiązkowym wyposażeniu w skaner i adresy ePUAPowe kilku znamienitych instytucji.

14 gru 2014, 00:38

REJESTRACJA20 wrz 2014, 15:04

POSTY        10
sonia121                    

Kochani Nip-owcy czemu narzekacie. Przecież wszystko hula. Mój dzień zaczyna się od ściągania wniosków z CEIDG. Wydruk listy wniosków, analiza czy wszyscy nasi, szczególnie Ci przesłani z Min. Gospodarki. Tam nie mają pojęcia co to właściwość miejscowa - wydruk wniosków (ryza papieru dziennie) i wklepywanie do systemu na piechotkę. A miało być tak pięknie i się migrować. Przy rozpoczęciach segmentacja -  palka--== kto widział taką nazwę,  :mur: domena w gmail - skandal itd. Kierownik buch na biurko VAT-R spółki. Więc szybciutko w teren obowiązkowo sprawdzić czy nie wirtualna siedziba. Dostajesz bilet MZK a spółka na wsi. No cóż trzeba ze swoich wyjąć na busa. Wpadasz do firmy jeszcze zdążysz zrobić kartę oceny ryzyka, zarejestrować i wysłać VAT-5. Patrzysz a tu NIP-8 o matko jutro muszę rano wprowadzić, bo do 10.00 scan, ZIP7 i wysłać do MF. Ale od rana awantura, bo NIP-2 nie wprowadzony a Postępowania mają nadpłatę - a gdzie konto bankowe, ano nie wprowadzone. Patrzysz a tu info z innego US, też trzeba zamknąć obowiązki, ale przecież muszę również wysłać info, bo ktoś ośmielił się przeprowadzić na nasz teren. Padasz na twarz, bo wniosków CEIDG - 80 szt., VAT-R i NIP-2 trochę mniej, ale NIP-8, a tu dla rozrywki NIP5/W. Pytasz kierow. kiedy - W między czasie. Ale wszystko znika, gdy 27 każdego miesiąca zaglądam na konto, a tam 1620 zł. Czy dla takich pieniędzy nie warto się zaharować?

Kwintesencja pracy w NIPach. A to kluczowa komórka w US. By kradło się łatwiej - wszystkim.

14 gru 2014, 11:34
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
U mnie (Dolny Śląsk) pojawiają się nowe spółki w Sercu - aktualizacje i nowo nadane. Nasza izba zaleciła nam codzienne wydruki z e-orusa. Tylko nie wiem co dalej. Spółka ma 21 dni na złożenie NIP-8, a jak nie złoży to co? Mam udawać, że nic się nie stało, czy wzywać? W sumie jest mi nie potrzebny - siedzibę mam, datę rozpoczęcia też i pkd - obowiązek mogę sobie otworzyć. Ale co z kartą ryzyka? Nie mogę zrobić, bo brakuj mi danych! Na razie u nas cisza, czekam na końca roku. U mnie pierwszej spółce 21 dni mija 2 stycznia. Mam nadziej, że do tego czasu coś się wyjaśni.

17 gru 2014, 20:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2014, 17:31

POSTY        14
U nas nadal cisza. Będzie bardzo ciekawie po nowym roku jak się okaże, że mamy 100 spółek a brakuje nam NIP-8, albo jeszcze lepiej, jeżeli nam złożą NIP-8 a spółki będą nadal w cyber przestrzeni niewidoczne dla oka zwykłego NIP-owca  :wysmiewacz:  Czyja wina? Oczywiście nasza. Pewnie wyciągną konsekwencje za niewprowadzenie do godz. 10 następnego dnia i nie przesłanie skanu do MF.  <_<

17 gru 2014, 21:01
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
No właśnie ta karta ryzyka miesza i tak już w mętnym temacie obecnej rejestracji podatników.
Niby cel słuszny, że nie wszystkich jedną miarą (złą miarą) ale przecież wiele spółek jest zakładanych na miarę "typowych" warunków, nie budzą wątpliwości bo taki jest ich cel - wzbudzać zaufanie - później jakaś akcja, sprzedaż spółki (np. zagraniczny udziałowiec) i ze spółki o małym ryzyku mamy wielką sprawę ale wtedy jest już za późno. Są oczywiście przypadki, że już na wstępie wiele wskazuje, że spółka spełnia warunki dla określenia wysokiego ryzyka ale ci co chcą coś "skręcić" to nie idioci  :nonono:

W tym tygodniu przyszedł prezes pewnej spółki, przyniósł NIP-2 (wersja 7) z aktualizacją danych (miejsce prow. działalności, rachunek bankowy). Na wieść, że teraz to dla sp. z o.o. jest NIP-8 zdenerwował się oczywiście i wykrzyczał, że nudzi nam się i ciągle wymyślamy kolejne formularze i nikt nikogo nie informuje o zmianach. No rzesz kur...a! ja wymyślam?! Może niektórzy tak widzą naszą pracę - siedzi taka biurwa od rana w urzędzie i myśli... jaki by tu nowy formularz wprowadzić, co mi jest do szczęścia potrzebne i jak tu wkurzyć przedsiębiorców  :zly1:

Jak słyszę, że coś zostanie usprawnione, ułatwione i zautomatyzowane to się BOJĘ  palka--==  i zastanawiam ile nowych formularzy zostanie wprowadzonych i co trzeba będzie ręcznie migrować z jednego systemu na drugi.

Bardzo spodobało mi się ostatnio przeczytane określenie na tym forum na pracowników NIP-ów - "BIOINTERFEJSY".
Może niedługo ujrzymy ogłoszenia o naborach do pracy w us na stanowisko np. starszego biointerfejsa/skę  :lol:  No inaczej tego nie można już nazwać  :dupa:

17 gru 2014, 21:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2014, 17:31

POSTY        14
U mnie (Dolny Śląsk) pojawiają się nowe spółki w Sercu - aktualizacje i nowo nadane. Nasza izba zaleciła nam codzienne wydruki z e-orusa. Tylko nie wiem co dalej. Spółka ma 21 dni na złożenie NIP-8, a jak nie złoży to co? Mam udawać, że nic się nie stało, czy wzywać? W sumie jest mi nie potrzebny - siedzibę mam, datę rozpoczęcia też i pkd - obowiązek mogę sobie otworzyć. Ale co z kartą ryzyka? Nie mogę zrobić, bo brakuj mi danych! Na razie u nas cisza, czekam na końca roku. U mnie pierwszej spółce 21 dni mija 2 stycznia. Mam nadziej, że do tego czasu coś się wyjaśni.

Oczywiście musisz wzywać. Jeżeli spółka złoży VAT-R jak ustalisz właściwość miejscową bez adresu prowadzenia działalności gospodarczej. Kontrola byłaby również wdzięczna za informacje dot. adresu przechowywania dokumentacji rachunkowej. Nie zapomnij o ZUS-ie, który jest ślepy jak kret i bez zgłoszenia aktualizacyjnego NIP-8 nie zobaczy naszej spółeczki, nie będzie widoczna data powstania obowiązku opłacania składek, a tym samym nie zarejestruje pracowników. No i oczywiście zrobili z nas okno na świat dla GUS. Musisz wklepać hektary a szczególnie te orne  :dokuczacz:  Przepraszam w okresie przejściowym prześlesz skan do M.F. i oni spróbują otworzyć oczy w/w instytucjom  :czytaj:

17 gru 2014, 22:14
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Można zlecić raport z POLTAX "o podmiotach według rodzaju rejestracji", tam są daty dzięki którym można zawęzić zakres czasowy poszukiwania nowo zarejestrowanych podmiotów.

17 gru 2014, 22:37
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Ogromne dzięki! :) u nas są dwa nadane przez KRS - a to niespodzianka :D

18 gru 2014, 10:00
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Ile w końcu tych dni na aktualizacje??
w naszej ustawie jest 21 (art. 5. ust. 2c) a w ustawie o zus 7 dni (art. 44. ust.2)
<_<

18 gru 2014, 10:05
Amator

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:23

POSTY        14
o ile się orientuję obowiązują nas jeszcze nasze przepisy...  :za2:

18 gru 2014, 12:44
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
rychu                    

Można zlecić raport z POLTAX "o podmiotach według rodzaju rejestracji", tam są daty dzięki którym można zawęzić zakres czasowy poszukiwania nowo zarejestrowanych podmiotów.

Nooo ... pod warunkiem, że działa synchronizacja danych SERCE-POLTAX. U mnie od początku grudnia loteria, czasem czekam 2 dni na migrację

18 gru 2014, 14:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2007, 07:18

POSTY        11
Pojawiły się pierwsze spółki z nadanym NIP przez KRS (Podkarpackie)

18 gru 2014, 18:12
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2010, 18:26

POSTY        1
anet                    

Ile w końcu tych dni na aktualizacje??
w naszej ustawie jest 21 (art. 5. ust. 2c) a w ustawie o zus 7 dni (art. 44. ust.2)
<_<

21 dni ma podmiot, który nie zatrudnia od razu pracowników, a 7 jeżeli będzie zatrudniał

19 gru 2014, 20:03

REJESTRACJA20 lut 2013, 07:53

POSTY        2
Bądźcie czujni! Nie wszystkie nowe organizacje wpisane do KRS po 1 grudnia pojawiają się na raportach KRSI, niektóre od razu są na raportach KRSA a po zajrzeniu do CRP KEP okazuje się, że pierwszym źródłem jest KRSI... Poza tym podejrzanie mało tych spółek więc może się nagle okazać, że z dnia na dzień z kilku zrobi się kilkanaście albo kilkadziesiąt...

20 gru 2014, 08:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona