Teraz jest 05 wrz 2025, 22:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 19:27

POSTY        28
Post Re: VIES
witam,
Proszę o pomoc, mam problem z rozstrzygnięciem jak poprawnie rozliczyć transakcję łańcuchową.
Węgier sprzedaje towar Polakowi, a Polak kolejnemu kontrahentowi z Węgier. Towar dostarczany jest od jednego Węgra do drugiego. Organizatorem transportu jest pierwszy Węgier- jemu jedynie Polak podaje adres pod który ma wysłać towary.
Węgier nr 1 wystawia polskiemu podatnikowi fakturę 0% (Polak posługuje się PL), zaś Polak wystawia Węgrowi nr 2 również fakturę 0% z podaniem podstawy prawnej na reverse chargé art. 226 pkt 11a dyrektywy 112. Przywołana podstawa prawna nie istnieje.

W związku z tym, że Polak nie jest zarejestrowany na Węgrzech powinien w Polsce rozliczyć WNT od Węgra nr 1 na podstawie art. 25 ust 2 i wpłacić podatek należny, jednocześnie nie mając prawa do odliczenia na podstawie art. 88 ust 6 ustawy o VAT?

27 mar 2014, 13:25
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
mulek18                    

W związku z tym, że Polak nie jest zarejestrowany na Węgrzech powinien w Polsce rozliczyć WNT od Węgra nr 1 na podstawie art. 25 ust 2 i wpłacić podatek należny, jednocześnie nie mając prawa do odliczenia na podstawie art. 88 ust 6 ustawy o VAT?

Polak powinien zarejestrować się na Węgrzech i tam ją opodatkować jako węgierską krajówkę.
U nas powinien ją wykazać tylko w poz. 11 lub 21 VAT-7.

"Gdy polska firma dokonuje dostaw towarów lub świadczy usługi na Węgrzech nie posiadając
siedziby, stałego miejsca zamieszkania lub stałego miejsca prowadzenia działalności
gospodarczej w tym państwie, ma obowiązek rejestracji. Zgodnie z przepisami o podatku od
towarów i usług obowiązującymi na Węgrzech każdy zagraniczny podmiot gospodarczy (w
tym firma z Polski) zamierzający prowadzić działalność gospodarczą w tym kraju jest zobowiązany
do dokonania zgłoszenia rejestracyjnego na potrzeby VAT, niezależnie od wysokości
osiągniętego przez niego obrotu w tym kraju. Rejestracji należy dokonać najpóźniej na
dzień przed rozpoczęciem prowadzenia działalności gospodarczej."

27 mar 2014, 18:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Podatnik dokonał WDT w październiku 2013, 2 listopada 2013 dokonał rejestracji do VIES. MIał takie prawo, bo musi być zarejestrowany w terminie do dnia złożenia deklaracji.  W lutym 2014 złożył VAT-UE za pażdziernik 2013r. elektronicznie. System nie chce przyjać deklaracji , pokazuje błąd krytyczny. Mieliście taką sytuację ?

28 kwi 2014, 19:48
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
cpysia                    

Podatnik dokonał WDT w październiku 2013, 2 listopada 2013 dokonał rejestracji do VIES. MIał takie prawo, bo musi być zarejestrowany w terminie do dnia złożenia deklaracji.  W lutym 2014 złożył VAT-UE za pażdziernik 2013r. elektronicznie. System nie chce przyjać deklaracji , pokazuje błąd krytyczny. Mieliście taką sytuację ?

My już wszystko mieliśmy  :zeby:
System nie przyjmuje, bo na pewno rejestrując się w listopadzie 2013r. podał listopadową datę.
Podatnik powinien sprawdzić kiedy dokonał pierwszego WDT i złożyć aktualizację VAT-R z datą o dzień wcześniejszą.
Wtedy system powinien przyjąć VAT UE za październik.

29 kwi 2014, 08:50
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Anti                    

cpysia                    

My już wszystko mieliśmy  :zeby:
System nie przyjmuje, bo na pewno rejestrując się w listopadzie 2013r. podał listopadową datę.
Podatnik powinien sprawdzić kiedy dokonał pierwszego WDT i złożyć aktualizację VAT-R z datą o dzień wcześniejszą.
Wtedy system powinien przyjąć VAT UE za październik.

w takim przypadku nie wprowadzamy VAT-UE, do którego złożenia zobowiązani są podatnicy zarejestrowani na VAT-UE. Idzie odpowiednia informacja do KS o braku rejestracji w chwili dokonania transakcji i o dokonaniu rejestracji (aktualizacji) po terminie. Brak aktywności podatnika w momencie dokonania dostawy nie daje już żadnych podstaw do zakwestionowania WDT. Wiem, że osoby wprowadzające VAT-R jak i sygnały ze szkoleń nie pochwalają rejestracji "wstecznej". W takim przypadku rejestracja, z punktu widzenia prawidłowego opodatkowania, nie ma znaczenia. Oczywiście jeśli podatnik składa w omawianym przypadku VAT-UE za październik - przyjmujemy z odpowiednią adnotacją w VIES przy pierwszym rozliczeniu (w razie SCAC).

30 kwi 2014, 17:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
witam,
Wie ktoś może co się dzieje z Viesem? Od końca września/ początku października ( zależy który kraj) nie ma wymiany automatycznej z I poziomu. strasznie to utrudnia pracę, bo nie wiem kto kupuje w UE a nie tego nie ujawnia.

08 gru 2014, 10:23
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
losos2010                    

witam,
Wie ktoś może co się dzieje z Viesem? Od końca września/ początku października ( zależy który kraj) nie ma wymiany automatycznej z I poziomu. strasznie to utrudnia pracę, bo nie wiem kto kupuje w UE a nie tego nie ujawnia.

nie widzę tego problemu

08 gru 2014, 16:32
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
nie wiem jak możesz nie widzieć. nie sądzę, żebym tylko ja nie miał wymiany za 09, III kwartał i teraz 10.2014. Wysłane nasze WDT są, ale otrzymanych WNT nie ma. Są tylko miesięczne za 07 i 08, a od tego czasu minęło sporo czasu. Zobacz sobie w "kwartalna wymiana" jakie są daty: końcówka sierpnia, początek października. Niektóre kraje mają nawet końcówkę sierpnia.

Ostatnio edytowano 08 gru 2014, 22:44 przez losos2010, łącznie edytowano 1 raz

08 gru 2014, 22:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
losos2010                    

nie wiem jak możesz nie widzieć. nie sądzę, żebym tylko ja nie miał wymiany za 09, III kwartał i teraz 10.2014. Wysłane nasze WDT są, ale otrzymanych WNT nie ma. Są tylko miesięczne za 07 i 08, a od tego czasu minęło sporo czasu. Zobacz sobie w "kwartalna wymiana" jakie są daty: końcówka sierpnia, początek października. Niektóre kraje mają nawet końcówkę sierpnia.

sprawdzę to dzisiaj dokładnie. Chociaż ostatnio robiłem wydruk za III kwartał 2014 i faktycznie zdziwiła mnie mała ilość niezgodności (właściwie to zadowoliła, więc nie wchodziłem w temat tak głęboko). Wychodzę z założenia, że VIES ma działać i tyle...

09 gru 2014, 06:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2013, 17:32

POSTY        10
Ja też zauważyłam, że coś jest nie tak. Raport rozbieżności, który normalnie ma około 40 stron nagle miał 130, siedziałam 2 dni i ręcznie puszczałam zapytania przed wydrukiem.

09 gru 2014, 08:10
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
usterka naprawiona :)
Komunikaty za III kw 2014 i październik 2014 dostępne.

10 gru 2014, 09:45
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
losos2010                    

usterka naprawiona :)
Komunikaty za III kw 2014 i październik 2014 dostępne.

sprawdziłem to dzisiaj i faktycznie - są komunikaty:)

10 gru 2014, 16:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2007, 20:00

POSTY        15
Witam!  Mam taki problem. Nasz podatnik z dniem 5.01.2015 zmienił właściwość miejscową. W dniu 23.01.2015  złożył elektronicznie inf. podsumowującą  za grudzień 2014. Niestety VIES nie chce jej przepuścić podając komunikat, że nasz urząd nie jest już właściwy dla tego podatnika mimo że jeszcze za grudzień był jeszcze nasz. Nie ma możliwości akceptacji tego komunikatu i na razie informacja  sobie "wisi". Osoba z rejestracji mówi, że " u nich wszystko w porządku i nic nie można zrobić".
Może wie ktoś jak rozwiązać ten problem?! Dziękuję za ewentualne uwagi

30 sty 2015, 12:38
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Wejdź w "weryfikację dokumentów elektronicznych".
Wpisz nr NIP i "szukaj".
Zaznacz ten VAT UE i "weryfikuj"
Pojawi ci się czerwony X
Teraz wejdź w "odrzuć".
Zmień "rodzaj" z "O" na "U".
Pojawi się lista USów.
Wybierz ten do którego chcesz wysłać. i wyślij.
wycofaj się na poprzednią stronę czyli "weryfikuj ..."
wybierz "Komunikaty"
wejdź tam  i wciśnij przycisk  "wyślij".

30 sty 2015, 13:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna strona