Teraz jest 05 wrz 2025, 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przedawnienie i czynności komornika sądowego 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:56

POSTY        18
Post Przedawnienie i czynności komornika sądowego
Witam proszę o pomoc
W wyniku zbiegu egzekucji sądowej z administracyjną do rachunku bankowego, do łącznego prowadzenia egzekucji wyznaczony został komornik sądowy.
Do zbiegu doszło przed upływem terminu do przedawnienia więc czynność która doprowadziła do zbiegu przerwała bieg tego terminu. Od tego czasu minęło jednak ponad 5 lat. Administracyjny organ nie zastosował innego środka egzekucyjnego który przerwałby bieg terminu przedawnienia. Egzekucję z rachunku bankowego dalej prowadzi komornik sądowy (systematycznie przekazuje środki na poczet zaległości podatkowej).

Stąd moje pytanie.
Czy fakt, iż egzekucja do rachunku bankowego jest prowadzona skutecznie przez sądowy organ egzekucyjny przerywa bieg terminu przedawnienia zaległości podatkowych?

Sprawa pilna :)
Dziękuję i pozdrawiam

05 gru 2014, 14:41
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Re: Przedawnienie i czynności komornika sądowego
Niestety nie. Zobowiązanie ulega w takim przypadku przedawnieniu po 5 latach od zastosowania środka przez administracyjny organ egzekucyjny. Są wyroki na ten temat, ale nie mam pod ręką żadnej sygnatury. Również ewentualne kolejne zajęcie dokonane przez komornika sądowego nie przerywa tego biegu, bo nie stosuje on środków egzekucyjnych, o jakich mowa w ustawie egzekucyjnej i ordynacji podatkowej.

05 gru 2014, 14:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2009, 17:51

POSTY        16
zastanawia mnie wypowiedź poprzednika, dlaczego środki zastosowane przez KS nie skutkują przerwaniem biegu przedawnienia, o którym mowa w art. 70 par. 4 op. Przecież, jeżeli KS dokona skutecznego zajęcia innego składnika majątkowego zobowiązanego, to doprowadzi do przerwania biegu przedawnienia, o którym mowa w ww. przepisie na kolejne 5 lat. Skąd zatem wniosek, że środki egzekucyjne zastosowane przez KS nie przerywają biegu przedawnienia?

05 gru 2014, 23:03
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Witam
Do Kuleczka
Jeśli istnieje taka możliwość bardzo proszę o sygnaturę przykładowego wyroku lub link do niego.
Z góry dzięuję

08 gru 2014, 08:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
Komornik sądowy dokonuje czynności egzekucyjne - wg Kpc, a w Ordynacji podatkowej jest mowa o zastosowanym środku egzekucyjnym. „Wielka różnica”. My też myśleliśmy, że czynności komornika przerywają, ale w tym roku po jakimś szkoleniu szefostwo przekazało wyżej wiadomości i od tamtej pory nie uwzględniamy w analizie przedawnień „środków egzekucyjnych” dokonanych przez komornika. Niestety nie jestem w posiadaniu żadnego wyroku, który by potwierdził tę teorię.

08 gru 2014, 09:41
Amator
Własny awatar

POSTY        18
andromeda
Wiem że w OP jest mowa o środku egzekucyjnym, a komornik sądowy wprawdzie nie stosuje środków egzekucyjnych lecz podejmuje czynności egzekucyjne (w zasadzie to jest to samo) i z uwagi na nieprecyzyjne zakresy pojęciowe zastosowane w KPC można by chyba uznać że komornik sądowy też stosuje w zasadzie środki egzekucyjny - te same cechy tych czynności(tak samo w KPC nie ma wprost wymienionych różnic między czynnościami egzekucyjnymi a czynnościami postępowania egzekucyjnego - "unormowało to" dopiero orzecznictwo i praktyka).

Jest tutaj jeszcze jedna kwestia. W administracji przerywa zastosowanie środka egzekucyjnego. W sądowej sam fakt złożenia tytułu wraz z wnioskiem o wszczęcie egzekucji - tak więc czynności komornika sądowego nie mają wpływu na bieg przedawnienia wierzytelności cywilnych bo bieg jest przerwany tak długo jak długo sprawę prowadzi komornik sądowy.

Dlatego można by też uznać, że tak długo jak egzekucję prowadzi kom. sądowy tak długo bieg zostaje przerwany bo przecież w wyniku zbiegu dalszą egzekucję prowadzi wyznaczony przez sąd organ egzekucyjny wg przepisów dla siebie właściwych, a więc też kwestię przedawnienia należności publicznoprawnych należałoby badać uwzględniając kpc.

Powiem tak, są trzy sposoby rozstrzygnięcia tego problemu i na każdy z nich mam argumenty dlatego pytam mądrzejszych, a najlepszy byłby wyrok ;)

Dzięki za pochylenie się nad tematem

08 gru 2014, 10:28
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Komornik sądowy prowadzi egzekucję już wszczętą tylko w odniesieniu do majątku, do którego nastapił zbieg. Nie ma uprawnień do stosowania innych środków w tym postępowaniu. Jeżeli dokona innej czynności, nie wywołuje ona skutków prawnych, ponieważ jest czynnością dokonaną przez organ nieuprawniony.

Wyrok wprawdzie w innej sprawie, ale myślę, że można się nim posiłkować.
I SA/Rz 784/09.
http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/i-sa ... 6f4/3.html

08 gru 2014, 21:34
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:51

POSTY        3
Komornik Sądowy nie działa w oparciu o ustawę Ordynacja podatkowa dlatego czynności przez niego podejmowane nie mają wpływu na bieg terminu przedawnienia.

09 gru 2014, 12:00
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Czyli pomimo skutecznej egzekucji należności ulegają przedawnieniu. No ładnie. :)

10 gru 2014, 08:17
Amator
Własny awatar

POSTY        18
PS.
Muchomor
Egzekucja administracyjna też nie jest prowadzona na podstawie OP tylko ustawy o post. egzek. w admin. i KPA.
więc to nie wyczerpuje tematu

10 gru 2014, 09:54
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:51

POSTY        3
komornik działa na podstawie KPC

10 gru 2014, 11:42
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Wiem że komornik sądowy działa na podstawie KPC

Muchomor napisał "Komornik Sądowy nie działa w oparciu o ustawę Ordynacja podatkowa dlatego czynności przez niego podejmowane nie mają wpływu na bieg terminu przedawnienia."

zwróciłem uwagę że i administracyjna egzekucja nie jest prowadzona na podstawie OP tylko PKA i post. egzekucyjnym w administracji.
I oczywiste jest że żaden organ egzekucyjny nie działa na podstawie OP.
Dlatego odpowiedź że komornik sądowy działa na podstawie KPC i dlatego nie przerywa biegu przedawnienia uważam za chybione bo to niczego nie zmienia.

Dodam też że zbieg egzekucji i przekazanie sprawy do komornika sądowego nie wszczyna nowego bytu - jest to (wydaje mi się) tylko uporządkowanie egzekucji i jednocześnie "przedłużenie" egzekucji administracyjnej lub przejęcie w tym zakresie przez komornika sądowego kompetencji administracyjnego org. egzek. Przecież w wyniku zastosowania środka egzekucyjnego doszło do zbiegu, środek jest w mocy, a sądowy organ wykonuje czynności techniczne w tym zakresie.

Do Kuleczka
Uprzejmie proszę u jakieś wyroki bo nic nie znalazłem

Mera
I SA/Rz 784/09 - ten wyrok ma się nijak do sprawy, lekko poruszono tylko teorię.

10 gru 2014, 14:16
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
tqrwe                    

Mera
I SA/Rz 784/09 - ten wyrok ma się nijak do sprawy, lekko poruszono tylko teorię.

Napisałam:
mera                    

Komornik sądowy prowadzi egzekucję już wszczętą tylko w odniesieniu do majątku, do którego nastapił zbieg. Nie ma uprawnień do stosowania innych środków w tym postępowaniu. Jeżeli dokona innej czynności, nie wywołuje ona skutków prawnych, ponieważ jest czynnością dokonaną przez organ nieuprawniony.

Wyrok wprawdzie w innej sprawie, ale myślę, że można się nim posiłkować.
I SA/Rz 784/09.
http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/i-sa ... 6f4/3.html

Ten wyrok jest w innej sprawie, ale nie chodzi tu o rozstrzygnięcie merytoryczne, tylko o orzeczenie w sprawie skuteczności działań przez organy nieuprawnione. Szukałam orzecznictwa w tym zakresie i znalazłam ten wyrok.
Chodziło mi o to, że jeżeli komornik sądowy dokona czynności jako organ nieuprawniony, np.: zbieg był do rachunku, a komornik zajmie też wynagrodzenie, do czego nie ma legitymacji prawnej, to zajęcie wynagrodzenia, mimo że skuteczne, nie przerwie biegu terminu przedawnienia.

Ostatnio edytowano 10 gru 2014, 21:51 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

10 gru 2014, 21:51
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Mera
No właśnie, wyrok ma się nijak do poruszanej kwestii - zupełnie nie na temat (nawet nie analogia).
Inna sprawa, że wyjaśnia sprawę w sumie oczywistą.
Ale mimo wszystko ;) dzięki za pochylenie się nad tematem.
pozdrawiam

ps. dalej potrzebuję pomocy ;)

11 gru 2014, 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona