Teraz jest 06 wrz 2025, 00:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Zbieg egzekucji 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Post Re: Zbieg egzekucji
Zzzu                    

mera                    

U nas nie ma jeszcze interpretacji Izby, a ja już się pogubiłam w tym wszystkim.
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie np. ZUS-y wystawiają DTW (nota bene wyglądające, jak oryginały) przy zbiegu egzekucji administracyjnych, ale podobno tak mają przykazane.

Edit:
Już pisałam wyżej, że dopóki te TW wyglądają, jak wyglądają, przyjmuję je, ale jak mi przyślą DTW bez klauzuli i napiszą, że to do zbiegu, to zwrócę z prośbą o wskazanie środka egzekucyjnego, jaki mam zastosować. Może wtedy coś się wyjaśni.

To nie chodzi o  interpretacje Izby Skarbowej tylko i interpretację którą zrobiło Ministerstwo Finansów dla dyrektorów Izb Skarbowych. Sygn AP8/033/35/SBV/2014 z dnia 17 lipca 2014

Mój powyższy post dotyczył braku interpretacji w sprawie sposobu postępowania w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnych.

Poczytaj na stronie drugiej. Tam napisałam, że pismo, które wyżej wskazałeś, nie dotyczy zbiegu egzekucji, tylko par. 13 rozporządzenia.
Anonymous82 wkleił to pismo na tej samej stronie.

28 paź 2014, 16:34
Zaawansowany

REJESTRACJA14 paź 2014, 07:03

POSTY        81
czy po wydaniu przez sąd postanowienia dot. zbiegu egzekucji sąd zwraca akta egzekucyjne?

12 lis 2014, 10:25
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Zależy od sądu. Jeden zwraca, a drugi przesyła od razu do organu, którego wyznaczył do łącznego prowadzenia egzekucji. U nas właśnie tak było, ale teraz wysłałam prośbę do sądu, żeby w każdym przypadku zwracali nam akta, co umożliwi nam zwrócenie się do wierzyciela o dalszy TW dla komornika sądowego i teraz sąd odsyła je nam z powrotem bez żadnego problemu.

12 lis 2014, 11:52
Zaawansowany

POSTY        81
Kuleczka                    

Zależy od sądu. Jeden zwraca, a drugi przesyła od razu do organu, którego wyznaczył do łącznego prowadzenia egzekucji. U nas właśnie tak było, ale teraz wysłałam prośbę do sądu, żeby w każdym przypadku zwracali nam akta, co umożliwi nam zwrócenie się do wierzyciela o dalszy TW dla komornika sądowego i teraz sąd odsyła je nam z powrotem bez żadnego problemu.

Niestety w postanowieniu nie zostało wskazane co się stało z aktami sprawy, chyba wystosuję do Sądu pismo z prośbą o zwrot akt, albo spróbuję telefonicznie. Mam dwie takie sprawy.

12 lis 2014, 13:40
Znawca

POSTY        100
Nasz sąd stosował dotychczas taką taktykę, że gdy wyznaczał komornika sądowego działającego przy tym sądzie, to sam mu przekazywał akta, a gdy komornika gdzieś "z Polski", to nam je zwracał "po wykorzystaniu", ale ten zwrot następował dopiero po uprawomocnieniu się postanowienia o rozstrzygnięciu, co zdarzało się, że trwało nawet czasami do 2 m-cy. Pani w sądzie tłumaczyła, że czasem postanowienie trochę leży u nich na sekretariacie, zanim zostanie wysłane, czasem trochę w firmie, która dostarcza, bo może jest awizo, czasem nie wraca zwrotka na czas i tak to się schodzi. Warto się jednak dopytać, co się stało z aktami, bo zdarzyło się i tak, że ktoś w sądzie ich po prostu nigdzie nie wysłał.

12 lis 2014, 15:56
Zaawansowany

POSTY        81
otrzymałam właśnie pismo z ZUS w którym poinformowano mnie że potrącenia pozostają w depozycie. i po dokonaniu rozstrzygnięcia nadal będą dokonywane. domyślam się że jest to zbieg egzekucji, ale tylko po tym że jako "do wiadomości" wskazany jest Komornik Sądowy przy sądzie rejonowym w warszawie.

i nie wiem co teraz zrobić, czy wysyłać akta do sądu w celu rozstrzygnięcia czy od razu wysłać akta do komornika?

26 lis 2014, 12:28
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
kandyo                    

otrzymałam właśnie pismo z ZUS w którym poinformowano mnie że potrącenia pozostają w depozycie. i po dokonaniu rozstrzygnięcia nadal będą dokonywane. domyślam się że jest to zbieg egzekucji, ale tylko po tym że jako "do wiadomości" wskazany jest Komornik Sądowy przy sądzie rejonowym w warszawie.

i nie wiem co teraz zrobić, czy wysyłać akta do sądu w celu rozstrzygnięcia czy od razu wysłać akta do komornika?

Najprawdopodobniej - skoro ZUS nie wskazuje - nie ma OE prowadzącego łączną egzekucję. Najpierw można zadzwonić do komornika. Jeżeli nie to do sądu.

26 lis 2014, 13:25
Zaawansowany

POSTY        81
qubap                    

kandyo                    

Najprawdopodobniej - skoro ZUS nie wskazuje - nie ma OE prowadzącego łączną egzekucję. Najpierw można zadzwonić do komornika. Jeżeli nie to do sądu.

dzwoniłam i okazało się że już ten komornik został wyznaczony do prowadzenia spraw egzekucyjnych tego dłużnika więc od razu wysyłam akta

26 lis 2014, 13:37
Zaawansowany

POSTY        81
ale rodzi się kolejne pytanie: czy w piśmie przewodnim do tegoż komornika sądowego powinnam się powołac na jakieś podstawy prawne czy po prostu napisać, że w załączeniu przesyłam akta postępowania egzekucyjnego w celu dalszego prowadzenia postępowania? I takie pismo powinnam chyba wysłać również do tego ZUSU do wiadomości, żeby wiedzieli  , ze sprawa rozstrzygnięta. bo w sumie o tym że komornik ten został wyznaczony do prowadzenia egzekucji wiem tylko z rozmowy telefonicznej.

27 lis 2014, 11:54
Znawca

POSTY        100
Ja bym dla bezpieczeństwa poprosiła komornika lub sąd o przesłanie kopii postanowienia rozstrzygającego ten zbieg, albo komornika - o przysłanie wezwania do przekazania akt, w związku z rozstrzygnięciem zbiegu na jego rzecz.

27 lis 2014, 12:08
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
kandyo                    

ale rodzi się kolejne pytanie: czy w piśmie przewodnim do tegoż komornika sądowego powinnam się powołac na jakieś podstawy prawne czy po prostu napisać, że w załączeniu przesyłam akta postępowania egzekucyjnego w celu dalszego prowadzenia postępowania? I takie pismo powinnam chyba wysłać również do tego ZUSU do wiadomości, żeby wiedzieli  , ze sprawa rozstrzygnięta. bo w sumie o tym że komornik ten został wyznaczony do prowadzenia egzekucji wiem tylko z rozmowy telefonicznej.

Przesyłasz tylko do komornika a on informuje ZUS o zajęciu.
Ja piszę że w związku z informacją o wyznaczeniu Pana jako OE do prowadzenia łącznej egzekucji....
Kuleczka                    

Ja bym dla bezpieczeństwa poprosiła komornika lub sąd o przesłanie kopii postanowienia rozstrzygającego ten zbieg, albo komornika - o przysłanie wezwania do przekazania akt, w związku z rozstrzygnięciem zbiegu na jego rzecz.

Można i tak, chyba że komornik jest blisko ;) jeżeli okaże się niewłaściwy to odeśle akta ;)
"Mój" komornik zawsze mówi że do sądu jak do niego dzwonie. Przekazuje akta do sądu i mi wracają po miesiącu bo tenże właśnie komornik już był wyznaczony  :wacko: nie chce współpracować ;)

27 lis 2014, 13:24
Zaawansowany

POSTY        81
Może ktoś mnie oświeci, bo przy poniedziałku rano nie mogę myśleć. Mam zbieg egzekucji z komornikiem, dzwonię do niego i pytam czy może został już wcześniej wyznaczony na prowadzącego egzekucję, bo nie jestem pewna czy mam do sądu wysłać akta w celu rozstrzygnięcia zbiegu egzekucji. I komornik mnie informuje że egzekucję prowadzi już w trzech sprawach tego dłużnika na podstawie EPU (w domyśle elektroniczne postępowanie upominawcze - ale pewna nie jestem a głupio było się pytać )i że mogę akta do niego wysłać. Ale ja nie mam żadnej "podkładki" żeby tak po prostu wysłać te dokumenty...

I nie wiem co mam zrobić.

Dzwoniła do niego w piątek - miał dosłać dokument potwierdzający to że jest wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji ale cisza... i czekam...

01 gru 2014, 08:48
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
kandyo                    

Dzwoniła do niego w piątek - miał dosłać dokument potwierdzający to że jest wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji ale cisza... i czekam...

No od piątku to by tylko zdążył Ci je przywieźć osobiście  :P
kandyo                    

Ale ja nie mam żadnej "podkładki" żeby tak po prostu wysłać te dokumenty...

Albo czekasz albo wysyłasz. Jeżeli okaże się niewłaściwy to Ci dokumenty odeśle. Takie moje zdanie ;)

01 gru 2014, 08:57
Zaawansowany

POSTY        81
qubap                    

kandyo                    

No od piątku to by tylko zdążył Ci je przywieźć osobiście  :P
kandyo                    

Ale ja nie mam żadnej "podkładki" żeby tak po prostu wysłać te dokumenty...

Albo czekasz albo wysyłasz. Jeżeli okaże się niewłaściwy to Ci dokumenty odeśle. Takie moje zdanie ;)

To wyślę, i tak jak piszesz najwyżej odeśle

01 gru 2014, 09:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona